Sony WH-1000XM4 preview: Langverwachte update

34 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Nieuwe functies...
 3. 3. ...maar ook een downgrade
 4. 4. Beter geluid, betere microfoon, betere noise canceling
 5. 5. Voorlopige conclusie
 6. 2 besproken producten
 7. 34 reacties

...maar ook een downgrade

Bij al die fijne, nieuwe features heeft de WH-1000XM4 helaas ook een downgrade ten opzichte van de voorganger: Sony heeft de AptX-ondersteuning ditmaal weggelaten. Eerdere noise canceling koptelefoons van Sony, waaronder de WH1000X, WH1000XM2 en WH1000XM3, hadden alle nog wel ondersteuning voor deze codec. Datzelfde geldt ook voor midrange-koptelefoons die Sony nu nog verkoopt, bijvoorbeeld de WH-XB900N en WH-H910N.

Bluetooth-codecs: van AAC tot SBC

Om muziek draadloos over Bluetooth te verzenden is extra compressie nodig. Er zijn verschillende codecs bedacht om dat met zo min mogelijk hoorbaar verlies te doen. Naast het verplicht ondersteunde SBC zijn er een paar smaken die (vaak) beter klinken: AAC, Qualcomm's AptX, AptX HD en AptX LL, en Sony's LDAC. Om een codec te kunnen gebruiken, moet zowel het ontvangende apparaat (de koptelefoon) als je bron (een smartphone, pc of ander apparaat) die ondersteunen.

Voor Apple-gebruikers is het verdwijnen van AptX-ondersteuning niet erg: iOS, iPadOS en MacOS ondersteunen alle AAC (de eerste twee zelfs exclusief). Ook onder Android is er niet noodzakelijk een probleem. LDAC maakt sinds versie 8 standaard onderdeel uit van Google's besturingssysteem. Op vrijwel iedere hedendaagse Android-smartphone kan LDAC dus worden gebruikt. Veel Windows-pc's met Bluetooth ondersteunen echter enkel AptX. In combinatie met de WH-1000XM4 kun je dan dus alleen SBC gebruiken.

Ook in combinatie met een Android-smartphone kun je niet altijd op LDAC vertrouwen. De nieuwe Multipoint Connection-functie kan namelijk niet worden gebruikt in combinatie met LDAC, iets waarvoor de app overigens waarschuwt als je de functie probeert in te schakelen. Je moet dus kiezen: een betere geluidskwaliteit óf verbinden met meerdere apparaten.

Beperking nummer drie is dat LDAC een vrij hoge doorvoersnelheid nodig heeft om écht goed te klinken, zoals blijkt uit dit artikel van de website Soundguys. Niet voor niets gebruikt LDAC zo'n beetje de hoogste bitrates van alle Bluetooth-codecs: 330, 660 of 990 kbps, waar AAC en AptX gemiddeld zo'n 200 tot 400 kbps noteren. Zoals uit het eerder aangehaalde artikel blijkt, kiezen niet alle Android-smartphones bij gebruik van LDAC automatisch voor de maximale bandbreedte. Sommige modellen blijven zelfs altijd op 330 kbps steken. Je kunt gelukkig eenvoudig een hogere kwaliteit forceren via het ontwikkelaarsmenu van Android, maar dat moet je natuurlijk maar net weten. Tevens moet je Bluetooth-verbinding uiteraard voldoende stabiel zijn om muziek met 990 kbps door te geven. In onze, toegegeven vrij ideale testomgeving, bleek dat het geval. In combinatie met de voor deze test gebruikte Android-smartphone (een Asus Zenfone 6) bleef de muziek met LDAC op 990 kbps zonder gestotter afspelen. Pas op een paar meter afstand tussen toestel en koptelefoon, met bovendien een muur ertussen, begon de muziek te haperen.

Reactie van Sony

We hebben Sony uiteraard gevraagd waarom de WH-1000XM4 geen AptX-ondersteuning meer heeft. Daarop ontvingen we de volgende reactie:

Our focus on further improving the 1000X Series’ audio quality in the new WH-1000XM4 means seeking to enable the highest quality wireless music experience we can. As LDAC is now very widely supported on playback devices since its first inclusion in Android 8.0, and as LDAC is a certified Hi-Res Audio Wireless codec, we have chosen to optimise the wireless playback experience we can deliver via this codec.

Hoewel Sony spreekt van brede ondersteuning voor zijn eigen 'Hi-Res codec', zijn daaraan dus nog wel wat mitsen en maren, niet in de laatste plaats omdat LDAC en de multipoint-verbinding bij de WH1000-XM4 niet samengaan. Om AptX te mogen gebruiken, moeten licentiekosten aan Qualcomm worden afgedragen, terwijl Sony dat voor de eigen LDAC-codec natuurlijk niet hoeft te doen. Het verdwijnen van AptX is daarmee logisch verklaarbaar, maar voor de consument niet minder nadelig.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Sony WH-1000XM4 Black

Sony WH-1000XM4 Black

 • Over-ear
 • Draadloos
 • Microfoon geïntegreerd

329,00 €

7 winkels
Sony WH-1000XM4 Silver

Sony WH-1000XM4 Silver

 • Over-ear
 • Draadloos
 • Microfoon geïntegreerd

286,90 €

6 winkels
0
*