'Kalibreer' je koptelefoon: Beter geluid met een gespecialiseerd equalisatieprofiel

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aan de slag met EqualizerAPO
 3. 3. Meten is weten?
 4. 4. Een equalisatieprofiel downloaden
 5. 5. Gelijkmatiger, maar ook beter?
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 22 reacties

Aan de slag met EqualizerAPO

Na het downloaden van EqualizerAPO en het doorlopen van de setup, krijg je de vraag voor welke audioapparaten EqualizerAPO moet worden geïnstalleerd. Meestal gaat dat vanzelf goed, maar soms is het nodig om zelf even de juiste uitgang aan te wijzen, bijvoorbeeld als je meerdere audio-apparaten op de pc hebt aangesloten. Je kunt zowel voor Bluetooth-apparaten kiezen, als voor hoofdtelefoons (en luidsprekers) die je bedraad op je computer hebt aangesloten. Tevens is het mogelijk om EqualizerAPO te installeren voor opnameapparatuur. Nadat je de juiste vinkjes hebt gezet, moet je de computer even opnieuw opstarten. Eventuele wijzigingen kunnen later worden gemaakt door de ‘Configurator’ opnieuw uit te voeren, te vinden in de installatiemap.


Hoofdvenster van EqualizerAPO

EqualizerAPO werkt geheel op de achtergrond; zelfs een icoontje in het systeemvak heeft het programma niet. Wijzigingen maak je in de ‘Configuration Editor’. Dit hoofdscherm van EqualizerAPO bevat aan de bovenkant een serie modules die je apart van elkaar kunt in- en uitschakelen door een druk op de ‘power’-knop aan de linkerkant van elk venstertje. Wanneer je een module aanzet, zie je in het  ‘Analysis panel’ aan de onderkant het resultaat van je wijzigingen, samen met enkele statistieken over de hoeveelheid gebruikte systeembronnen.

In de editor kun je niet alleen modules aan- en uitzetten, maar ook zelf nieuwe modules toevoegen en wijzigingen maken door te slepen met de muis. Een nieuwe module toevoegen kan met een druk op het groene plusje linksonder de reeks modules. Naast enkele simpeler modules als een high-pass filter of low-pass filter (vergelijkbaar met de ‘bass’ en ‘treble’-knoppen op je hifi-set kun je ook kiezen uit een grafische equalizer, waarmee je verschillende frequentiebanden los van elkaar kunt aanpassen. Van links naar rechts zijn er 15, 31 of een zelfgekozen aantal banden die je kunt verslepen; links de lage frequenties, rechts de hoge tonen.

Wil je bijvoorbeeld wat meer bas in het geluid? Dan kun je (in geval van de 15-band equalizer) bijvoorbeeld de eerste vijf knoppen omhoog schuiven. Je selecteert tegelijk meerdere knoppen door er een kadertje omheen te slepen. Wijzigingen worden live toegepast op het geluid dat je hoort, dus het is wellicht een goed idee om even een muziekje op te zetten. Zo weet je zeker dat je niet te ver gaat. Voor gedetailleerdere wijzigingen kun je eventueel een stukje inzoomen op de grafiek door te scrollen. Mocht je overnieuw willen beginnen, dan biedt de knop ‘Reset response’ uitkomst, rechts onderaan iedere module. Daarmee worden alle schuifregelaars weer op ‘0’ gezet.


Zoals te zien aan de rode achtergrond van de grafiek in het 'Analysis panel', introduceert het ingestelde equalisatieprofiel overversterking. Dat kun je beter voorkomen.

Wanneer je klaar bent met de wijzigingen, kan je opvallen dat delen van de grafiek in het ‘Analysis panel’ nu een rode achtergrond vertonen. Dit betekent dat je zelfgemaakte equalisatieprofiel overversterking introduceert, wat vervorming veroorzaakt. Met behulp van de knop ‘Normalize response’ die zich naast ‘Reset response’ in iedere module bevindt, kun je dit met één klik oplossen. Met ‘Normalize response’ wordt de curve omlaaggeschoven totdat de maximale versterking op 0 dB uitkomt. Effectief worden de andere frequenties daarmee zachter afgespeeld, dus afhankelijk van je wijzigingen zul je het volume in Windows nu verder moeten opendraaien.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Beyerdynamic DT 770 Pro Black

Beyerdynamic DT 770 Pro Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals

€ 136,90

2 winkels
Razer Kraken Pro V2 Oval Green

Razer Kraken Pro V2 Oval Green

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*