'Kalibreer' je koptelefoon: Beter geluid met een gespecialiseerd equalisatieprofiel

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aan de slag met EqualizerAPO
 3. 3. Meten is weten?
 4. 4. Een equalisatieprofiel downloaden
 5. 5. Gelijkmatiger, maar ook beter?
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 22 reacties

Een equalisatieprofiel downloaden

Een perfect vlakke weergave, voor zover dat al wenselijk is, zul je met een equalizer dus niet bereiken. Het zelf nameten van je eigen koptelefoon vereist bovendien dure meetapparatuur, waarmee dat buiten het bereik van de meeste consumenten ligt. Het project ‘AutoEq’ van de Finse ontwikkelaar Jaakko Pasanen biedt uitkomst. De door hem geschreven gelijknamige tool genereert automatisch equalisatiecurves voor koptelefoons op basis van metingen van de frequentierespons. Dat zou je in theorie zelf kunnen doen, aan de hand van eigen meetgegevens, maar op de GitHub-pagina zijn inmiddels ook duizenden kant-en-klare profielen verzameld, die zijn gemaakt op basis van professionele metingen uit gerenommeerde bronnen.

Enkel voor hoofdtelefoons

Hoewel je de geluidsweergave van luidsprekers, soundbars en andere audio-apparaten ook prima kunt aanpassen met een equalizer, is het niet mogelijk om voor deze apparaten een standaard equalisatieprofiel te downloaden om de weergave vlakker te maken. Dit omdat de karakteristieken van de ruimte bij die apparaten een grote invloed hebben, waardoor er per apparaat niet één profiel is te maken dat voor iedereen zal werken.

In de lijst staan zowel over-ear koptelefoons als gaming-headsets, in-ear koptelefoons en on-ear modellen, over het algemeen exemplaren die enigszins breed worden verkocht en ook vaker bij audioliefhebbers bekend zijn. Standaard zijn de equalisatieprofielen die je kunt downloaden zo mogelijk vormgegeven volgens de meest recente Harman-curve (zie vorige pagina). Er zijn profielen beschikbaar die je kunt gebruiken met alle soorten equalizers, ook exemplaren met maar een beperkt aantal vaste frequentiebanden, maar best gebruik je natuurlijk een volledig instelbare equalizer, zoals EqualizerAPO.

We zijn voor dit artikel in praktijk aan de slag gegaan met twee behoorlijk verschillende producten, waarvan de meetgegevens op de GitHub-pagina van AutoEq beschikbaar zijn: de Beyerdynamic DT 770 Pro (32 ohm) en de Razer Kraken Pro V2. De eerste is een luxere koptelefoon die onder luisteraars goed bekendstaat, de tweede een goedkopere gaming headset met een blijkens onze metingen van zichzelf wat minder vlakke audioweergave.


Het equalisatieprofiel van AutoEq bevat tientallen meetpunten, die in een tekstbestand worden opgeslagen.

Om de juiste resultaten te vinden, bladeren we naar de ‘Results’-map op de GitHub-pagina van AutoEq, alwaar in de tekst links naar de subpagina’s van beide modellen te vinden zijn. Aldaar vind je de data voor gebruik met EqualizerAPO in het tekstbestand dat eindigt met de naam ‘GraphicEQ’. Kopieer de inhoud van dit bestand naar een nieuw tekstbestand op je computer en open dit vervolgens in de editor van EqualizerAPO (File>Open). Als het goed is verschijnt er nu een nieuw tabblad naast ‘config.txt’ (het standaard configuratiebestand van EqualizerAPO, te vinden in de installatiemap), dat één module bevat met daarin de equalisatiecurve die je via AutoEq hebt verkregen. Je kunt controleren of je de gehele curve hebt gekopieerd, door te kijken of de curve in EqualizerAPO voor alle waarden van 20 tot en met (bijna) 20.000 Hz resultaten bevat.


Hetzelfde profiel voor de Razer Kraken Pro V2 grafisch weergegeven in het hoofdvenster van EqualizerAPO.

De profielen zijn van zichzelf al zodanig vormgegeven dat ze geen overversterking introduceren, dus je hoeft er niks meer aan te doen. Wil je het geluid zelf nog verder aanpassen, dan kun je beter een tweede equalizermodule toevoegen (zie boven) en daar je wijzigingen in maken. Zo blijft het modelspecifieke profiel voor je koptelefoon intact. EqualizerAPO telt de equalisatiecurves van de verschillende modules die je aanmaakt automatisch bij elkaar op, iets wat je kunt controleren in het ‘Analysis panel’.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Beyerdynamic DT 770 Pro Black

Beyerdynamic DT 770 Pro Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals

€ 136,90

2 winkels
Razer Kraken Pro V2 Oval Green

Razer Kraken Pro V2 Oval Green

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*