'Kalibreer' je koptelefoon: Beter geluid met een gespecialiseerd equalisatieprofiel

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aan de slag met EqualizerAPO
 3. 3. Meten is weten?
 4. 4. Een equalisatieprofiel downloaden
 5. 5. Gelijkmatiger, maar ook beter?
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 22 reacties

Gelijkmatiger, maar ook beter?

Wanneer je EqualizerAPO eenmaal hebt geïnstalleerd, is het toevoegen van een modelspecifiek equalisatieprofiel dankzij AutoEq kortom geen moeilijke klus. Maar werkt het ook? Om dat te bepalen hebben we de Beyerdynamic DT 770 Pro en de Razer Kraken Pro V2 doorgemeten met en zonder ingeschakeld profiel. Daarbij past wel enige bescheidenheid; onze meetopstelling is stukken minder geavanceerd dan de apparatuur die gebruikt is om het equalisatieprofiel voor beide koptelefoons vorm te geven. In de weergave van de resultaten gaan we bovendien niet uit van een bepaalde doelrespons die bij het aanmaken van het profiel wel wordt meegenomen, dus om die reden is het sowieso niet te verwachten dat het eindresultaat ook in onze grafiek een vlakke lijn zal opleveren.

Niettemin blijkt uit de relatieve vergelijking tussen de twee metingen wel, dat het equalisatieprofiel de respons inderdaad vlakker heeft weten te maken. Zo is de standaardafwijking voor middentonen en hoge tonen bij de DT 770 Pro duidelijk gedaald, zoals ook zichtbaar wordt wanneer we beide meetgrafieken over elkaar leggen. Waar de DT 770 Pro standaard wat fel is in het hoog, brengt de equalizer de hoge tonen meer in lijn met de rest van de respons. Voor de lage tonen lijkt het profiel niet helemaal de gewenste uitwerking te hebben, al kan dat ook liggen aan een eigenaardigheid in onze meetopstelling.

Voor de Razer Kraken Pro V2, die standaard toch een minder gelijkmatige weergave biedt, heeft het gedownloade equalizerprofiel een stuk meer invloed. Zoals te zien aan de meetgrafiek heeft de headset (zoals gebruikelijk voor deze productgroep) een nogal stevige basweergave, maar blijven de allerlaagste frequenties juist achter. Met behulp van EqualizerAPO worden de laagste frequenties opgeschroefd en de rest van de bas meer in lijn gebracht met de rest van het geluid, al lijkt de Kraken Pro V2 ook met hulp niet in staat echt een hele diepe basweergave te bieden. Net als bij de DT 770 Pro daalt de standaardafwijking in de respons significant, waarbij de standaardafwijking in het middengebied zelfs met bijna de helft afneemt. Ook de hoge tonen worden iets gelijkmatiger weergegeven, al zit er boven de 10 KHz vrijwel geen verschil meer tussen beide metingen. Onder de streep blijft de frequentierespons van de Kraken Pro V2 met ingeschakelde equalizer nog steeds ongelijkmatiger dan die van de DT 770 Pro zonder aanpassingen.

Uit de metingen blijkt het toepassen van de equalizer dus een succes. Klinken beide koptelefoons daarmee ook daadwerkelijk beter? Dat is deels een subjectieve kwestie. Zo zullen sommigen de extra bas van de Kraken Pro V2 juist wel mooi vinden – hetzelfde geldt voor de sterker aanwezige hoge tonen bij de DT 770. Dat iedere koptelefoon zo zijn eigen ‘klankkarakter’ heeft, is een reden dat sommige liefhebbers juist afzien van het gebruik van een equalizer. Nu het middengebied bij beide koptelefoons vlakker wordt weergegeven, klinken instrumenten en stemmen echter wel realistischer. Die verbetering laat zich moeilijk in woorden vatten, maar is zeker voor koptelefoons die standaard wat minder goed klinken duidelijk merkbaar. Bovendien merkten we tijdens onze test van de software ook geen duidelijk hoorbare nadelen op aan het gebruik van de equalizer.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Beyerdynamic DT 770 Pro Black

Beyerdynamic DT 770 Pro Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals

€ 136,90

2 winkels
Razer Kraken Pro V2 Oval Green

Razer Kraken Pro V2 Oval Green

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*