'Kalibreer' je koptelefoon: Beter geluid met een gespecialiseerd equalisatieprofiel

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aan de slag met EqualizerAPO
 3. 3. Meten is weten?
 4. 4. Een equalisatieprofiel downloaden
 5. 5. Gelijkmatiger, maar ook beter?
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 22 reacties

Conclusie

Met behulp van EqualizerAPO heb je een handig stuk gereedschap in handen om de geluidsweergave van je pc aan te passen: het programma biedt de mogelijkheid om de frequentierespons van je apparaat naar eigen smaak te tweaken. Dat werkt bovendien systeembreed, voor alle audio die wordt afgespeeld – ook filmpjes op Youtube, televisieseries op Netflix of chatgesprekken via Skype.

Wanneer je een koptelefoon gebruikt die enigszins breed wordt verkocht en onder audioliefhebbers bekend is, kun je bovendien een speciaal equalisatieprofiel voor jouw model downloaden vanaf de pagina van het AutoEq-project, dat is gebaseerd op professionele metingen. Op die manier kun je compenseren voor de beperkingen van het accessoire en zo een betere geluidsweergave verkrijgen.

In praktijk levert dat inderdaad echt een meetbare verbetering op, al blijft audio een deels subjectieve ervaring. Gelukkig biedt EqualizerAPO de mogelijkheid om zelf nog verdere aanpassingen te maken aan de respons. Tevens heb je na het lezen van dit artikel hopelijk een idee gekregen welke moeilijkheden en valkuilen het maken van een equalisatieprofiel verder nog met zich meebrengt – zowel het meten van de respons van een koptelefoon als de definitie van een ‘standaard’ hoe hij dan wel zou moeten klinken, is kortom geen exacte wetenschap. Perfect zal de weergave via EqualizerAPO in combinatie met AutoEq zodoende niet worden, maar het is wel een nuttige tweak die je kan helpen de klank van je koptelefoon verder te verbeteren. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Beyerdynamic DT 770 Pro Black

Beyerdynamic DT 770 Pro Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals

€ 136,90

2 winkels
Razer Kraken Pro V2 Oval Green

Razer Kraken Pro V2 Oval Green

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*