Philips Hue vs Ikea Tradfri: concurrentie of symbiose?

30 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Installatie
  3. 3. Tradfri combineren met Hue
  4. 4. Testgegevens: Kleur en helderheid
  5. 5. Conclusie
  6. 30 reacties

Installatie

Installatie van Philips Hue-lampen is eenvoudig. Als je een nieuw systeem opzet begin je met het installeren van de bridge, die je bekabeld op je thuisnetwerk aansluit. Vervolgens schroef je de lamp(en) in een armatuur en installeer je de Hue-app voor iOS of Android. De app loodst je door een procedure waarbij je een of meerdere ruimten kunt definiëren, en vervolgens zoek je naar lampen. Deze worden doorgaans binnen enkele seconden gevonden en zijn vervolgens toe te wijzen aan een ruimte. Omdat de lampen onderling een mesh-netwerk vormen, hoeft niet elke lamp zich direct binnen het bereik van de bridge te bevinden. Lampen op zolder kunnen via lampen op de eerste verdieping communiceren met lampen op de begane grond die met de bridge praten. Hoe meer lampen je toevoegt, hoe ‘robuuster’ het netwerk wordt.

De Hue-app is door de jaren heen meerdere keren opnieuw vormgegeven en werkt inmiddels erg prettig en intuïtief. Per lamp of groep lampen kun je de kleur of wittint eenvoudig aanpassen door de lampen over een kleurenwiel op het scherm te slepen. Heb je een fijne kleur of kleurcombinatie gevonden? Dan kun je hem als scene opslaan die later gemakkelijk weer is terug te halen. De app is standaard al voorzien van meerdere scenes, waaronder relax, read, concentrate, nightlight, bright en dimmed, elk met hun eigen kleurtinten en helderheidsniveaus.

Wil je lampen toevoegen aan een bestaand systeem, dan kun je dat eenvoudig doen door opnieuw lampen te zoeken en ze aan een bestaande of nieuwe ruimte toe te voegen. Philips verkoopt ook (wand)schakelaars om de verlichting zonder app te kunnen schakelen en dimmen. De werking hiervan kan ook in de app worden geprogrammeerd. De nieuwste Philips Hue-lampen kunnen ook zonder bridge werken en in plaats daarvan direct via bluetooth met een smartphone communiceren. Deze lampen zijn te herkennen aan het bluetooth-logo rechtsboven op de verpakking en op de lampen zelf. Bluetooth maakt het mogelijk om met een lagere investering met Hue te beginnen, omdat je de kosten van een bridge uitspaart. Nadeel is dat elke lamp die je wilt bedienen binnen bluetooth-bereik van de telefoon moet zijn en dat geavanceerde functies zoals timers, bediening via internet en samenwerking met andere diensten niet mogelijk is. Begin je met bluetooth, dan kun je overigens altijd upgraden naar volledige functionaliteit door een bridge toe te voegen. Alle Hue-lampen hebben namelijk ook Zigbee aan boord.

Ikea Tradfri werkt in de basis op vergelijkbare wijze als Philips Hue. Ook hier wordt de verbindingshub met het thuisnetwerk gekoppeld en kun je de lampen bedienen met Ikea’s app of met de verschillende afstandsbedieningen die Ikea levert. Anders dan bij Philips gaat het toevoegen van lampen niet via de app, maar heb je hier een ‘steering device’ voor nodig, wat in de praktijk neerkomt op een Tradfri-afstandsbediening, -dimmer of -bewegingssensor. De ‘Home’-app van Ikea biedt in de basis vergelijkbare functionaliteit als de Hue-app van Philips, maar werkt naar onze mening net wat minder gebruiksvriendelijk. 

0