Philips Hue vs Ikea Tradfri: concurrentie of symbiose?

30 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Installatie
  3. 3. Tradfri combineren met Hue
  4. 4. Testgegevens: Kleur en helderheid
  5. 5. Conclusie
  6. 30 reacties

Tradfri combineren met Hue

Als je een Hue-systeem hebt en hier Tradfri-lampen aan toe wilt voegen, moet je met een paar zaken rekening houden. Allereerst hangt het af van de firmwareversie van de Tradfri-lampen of - en zo ja, hoe eenvoudig - ze met een Hue-bridge zijn te koppelen. Het updaten van de firmware kan bovendien alleen via Ikea’s eigen verbindingshub. Om zeker te zijn dat jouw Tradfri-lampen over de juiste firmware beschikken moet je eigenlijk dus een starterset met zo’n verbindingshub en een afstandsbediening kopen, ook als je de lampen uiteindelijk niet via Ikea’s hub maar met de Hue-bridge wilt gebruiken..

De ondersteuning voor Hue is al enige tijd beschikbaar en je zou dus verwachten dat de Tradrfri-lampen die nu in de schappen liggen probleemloos met een Hue-bridge zijn te koppelen. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Wij kochten voor deze test begin mei 2020 vijf verschillende Tradfri-lampen waarvan er we er één probleemloos gekoppeld kregen met onze Philips Hue-bridge. Dat koppelen gaat sowieso iets anders dan met Philips’ eigen lampen. Je dient de Tradfri-lampen pas met het lichtnet te verbinden nádat je de lampzoekfunctie in de Hue-app hebt geactiveerd, in plaats van ervoor. Zoals gezegd werkte dat met één lamp probleemloos,  waarna deze door de Hue-app als een merkloze ‘Color light’ werd herkend. De andere vier lampen waren met geen mogelijkheid via de officiële Hue-app te koppelen. 

Via een omweg kan dit gelukkig wel. Zigbee heeft namelijk een functie die ‘touchlink’ wordt genoemd en waarmee je twee producten die zich heel dit bij elkaar bevinden gemakkelijk aan elkaar kunt koppelen. De Philips Hue-app biedt geen ondersteuning voor koppeling via Touchlink, maar andere apps zoals Hue Essentials voor Android en Hue Lamp Finder voor iOS bieden die mogelijkheid wel. Door de ingeschakelde Tradfri-lampen dichtbij de Hue-bridge te houden en via Hue Essentials de touchlinkfunctie in de bridge te activeren, konden we alle lampen aan het Hue-systeem toevoegen. Eenmaal toegevoegd verschijnen de lampen automatisch ook in de officiële Hue-app, waarna je de lampen aan een groep kunt toevoegen en bedienen.


Lukt het niet om Tradfri-lampen met een Phlips Hue-bridge te koppelen, dan biedt Hue Essentials (Android) of Hue Lamp Finder (iOS) uitkomst met de ‘Touchlink’-koppelmethode.

Mix and match in de praktijk

In de praktijk werken Tradfri-lampen goed tot zeer goed binnen een Hue-systeem, zo is onze ervaring. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is de kleurweergave van de Hue color- en Ikea-kleurlampen (iets) anders, waarbij geldt dat het kleurbereik van de nieuwe Hue-lampen een stuk groter is dan dat van de lampen van Ikea. Gebruik je de lampen direct bij elkaar in de buurt, dan zul je dit verschil zien. Verderop meer hierover. Wij bemerkten ook dat de Tradfri-lampen bij het inschakelen soms even knipperden, en in nog uitzonderlijker gevallen niet gelijktijdig hun helderheid en kleur lieten aanpassen, iets wat bij de lampen van Philips Hue wel altijd probleemloos gaat. In ons geval bleken deze problemen overigens niet meer voor te komen na een update van de firmware van de Tradfri-lampen, via de Ikea-verbindingshub. Let wel: het updaten van de firmware van de lampen kan alleen via de Ikea-verbindingshub. Daarom is het aan te raden om de lampen na aanschaf eerst met die hub te verbinden, de firmware te updaten en pas daarna te koppelen met een Hue-bridge.


Eenmaal toegevoegd aan de Hue-bridge verschijnen de Tradfri-lampen als ‘Color light’ en ‘Color temperature light’ in de Hue-app.

Een ander verschil zit in de lichtopbrengst en de dimbaarheid van de lampen. Als we kijken naar de standaard E27-lampen met een melkglas diffusiefilter, zien we dat Ikea’s E14- en E27-kleurlampen een diffuser lichtbeeld hebben dan de E27-kleurlamp van Philips. Die laatste is zeker geen spot te noemen, maar straalt zijn licht wél voornamelijk recht naar voren af en in veel mindere mate naar opzij. De kaarsvormige E14-kleurlamp van Philips doet dat andersom: hij straalt zijn licht juist vooral naar opzij af en minder naar voren. Dat is een punt om rekening mee te houden als je de lampen bijvoorbeeld in een bolvormige lampenkap monteert. Een ander verschil zit in de dimbaarheid van de lampen. Nieuwe Philips Hue-lampen zijn tot bijna-uit te dimmen, waarbij de lampen in de laagste stand niet veel meer licht produceren dan een kaars. Ook Ikea’s lampen zijn uiteraard te dimmen, maar het minimale niveau ligt hierbij wel duidelijk hoger. Of dat in de praktijk een nadeel is kun je je afvragen. Buiten het gebruik in bijvoorbeeld een thuisbioscoopruimte waar je het écht bijna helemaal donker wilt hebben, is het minimale dimniveau van de Tradfri-lampen bij normaal gebruik ook laag genoeg.

0