Philips Hue vs Ikea Tradfri: concurrentie of symbiose?

30 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Installatie
  3. 3. Tradfri combineren met Hue
  4. 4. Testgegevens: Kleur en helderheid
  5. 5. Conclusie
  6. 30 reacties

Conclusie

Zoals bij Philips als Ikea zijn de kleurlampen substantieel duurder dan de modellen die alleen wit(tinten) weergeven. Zeker als je de Ikea-lampen met het grootst mogelijke kleurbereik wilt hebben, betaal je daar een flinke premium voor. De vraag is natuurlijk of dat de moeite waard is. Het antwoord op die vraag is heel persoonlijk en hangt af van of je écht meerwaarde ziet in het maken van gekleurde lichtscenario’s. Onze meetresultaten laten bovendien zien dat de wit- en wittint-lampen van zowel Ikea hogere CRI en CRI(1-14) waarden laten noteren en dus natuurgetrouwer witlicht produceren dan de rgb-varianten. In de praktijk vinden wij de verschillen in witweergave beperkt: Directe AB-tests met de rgb- en witlicht lampen – beide in witte modus – lieten geen substantiële verschillen in kleurervaring zien bij het bekijken van alledaagse objecten. 

Wil je met kleurverlichting aan de slag, dan zouden wij aanraden om sowieso met slechts paar kleurlampen te beginnen, om zo in de praktijk te ervaren of je ze daadwerkelijk in kleurmodus gebruikt en hoe je de lampen in wit-modus ervaart. Daarnaast is het natuurlijk prima mogelijk om kleur- en witlichtlampen te mixen. In de woonkamer bijvoorbeeld kleur, in de keuken lampen die verschillende wittinten kunnen weergeven, en in de hal gewoon wit licht is prima mogelijk. 

Het beste van twee werelden?

Is Phlips Hue goed te combineren met Ikea Tradfri? Met wat kleine kanttekeningen is ons antwoord ‘ja’. Het koppelen van de lampen kan wat voeten in aarde hebben en om zeker te zijn dat de Tradfri-lampen optimaal werken is het aan te raden éérst de nieuwste firmware in de lampen te laden via de Ikea-verbindingshub, die je idealiter dus ook moet aanschaffen. Heb je de Tradfri-lampen gekoppeld aan je Hue-systeem, dan werken ze daar prima mee samen. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat de kleurweergave van de Hue color-lampen en Tradfri-kleurlampen anders is, vooral bij weergave van cyaan en geel- en groentinten. Houd je daar rekening mee, dan kun je flink besparen door een (bestaand) Hue-systeem uit te breiden met Ikea Tradfri.


0