Dit zijn de snelste SSD-controllers van dit moment: 7,3 GB/s doorbroken — update

38 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Het high-end landschap
  3. 38 reacties

Inleiding

In het begin van september heeft Sabrent de Rocket 4 Plus getoond. Het is de opvolger van de eerste pcie 4.0-ssd van de fabrikant, die een maand eerder is uitgekomen. Dankzij de nieuwe PS5018-E18-controller van Phison is de ssd in staat om sequentiële lees- en schrijfsnelheden te halen van respectievelijk 7 en 6,85 GB/s. Zowel de random reads als writes bedragen maximaal 1 miljoen iops. De PS5018-E18 ondersteunt ssd’s in m.2-formaat, met een capaciteit van 512 GB tot 4 TB. De controller wordt gemaakt op TSMC's 12nm-node.

Volgens TweakTown heeft de controller echter nog meer in zijn mars. Het opgedoken CrystalDiskMark-resultaat zou gehaald zijn met de E18-controller, al is niet bekend in welke ssd deze is toegepast. De schijf behaalt sequentiële leessnelheden van bijna 7,4 GB/s, en ook de sequentiële schrijfsnelheden schieten voorbij de 7 GB/s.

Update, 24 oktober — Phison heeft aan Tom's Hardware verteld dat de E18 in testlaboratoria van de fabrikant meer dan 1,2 miljoen iops weet te behalen in Iometer. Veel kenmerken van de gebuikte ssd hebben we niet en welke hardware het testsysteem heeft weten we ook niet, maar wel is bekend dat de ssd een engineering sample van 2 TB is en gebruikmaakt va Micron's B27B-flashgeheugen met 96 lagen, drie bits per cel (tlc) en een capaciteit van 512 gigabit per chip.

0
*