Nvidia's RTX 3000-videokaarten zijn schaars, en de voorraden klein: een overzicht van de situatie

47 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. De RTX 3000-introductie: Ampere in de mode
  2. 2. De kleine voorraden van verkopers en Nvidia's beperkte leveringen
  3. 47 reacties

De kleine voorraden van verkopers en Nvidia's beperkte leveringen

Nvidia heeft zelf aangegeven dat de RTX 3000-kaarten die inmiddels zijn geïntroduceerd schaars zijn doordat er een extreem hoge vraag is, zo hoog dat het al in meer dan een 'decennia in computing' niet meer gezien is. Het gaat dus niet om een probleem met het aanbod, maar met de vraag. Dit is echter moeilijk te controleren, omdat het moeilijk te bepalen is wat het aanbod precies is. Het voornaamste wat we kunnen doen is naar berichten van retailers kijken.

Het eerste uitgebreide overzicht van het Ampere-aanbod komt van de Deense retailer Proshop. Hieruit werd duidelijk dat er 9.513 RTX 3000-videokaarten zijn besteld bij de leverancier in de tweede week van oktober. Op 12 oktober was slechts 4,5% van de groothandel ontvangen, en 11,4% van de klanten had hun product inmiddels in handen. In de derde week van oktober zijn er zelfs meer dan 15.000 kaarten besteld, terwijl het aantal leveringen van Proshops leverancier daalde naar 3,3%.

Een vergelijkbaar beeld biedt de Duitse retailer Caseking. Deze partij biedt erg weinig details, maar wel heeft het afgelopen donderdag in een blogpost verklaard dat de voorraad 'erg laag' is. Het bedrijf zou van zeven merken de RTX 3080 verkopen, en van slechts vijf (Asus, EVGA, Gigabyte, MSI en Zotac) zijn er producten in handen geweest van het magazijn. Met de RTX 3090 was het minder goed gesteld, ook van dit model moet er aanbod van zeven fabrikanten zijn. Eén kaart van Asus, twee van Gigabyte en een vierde van Zotac waren leverbaar, maar van die van EVGA, PNY en Inno3D waren er geen producten op voorraad. Van sommige kaarten blijkt de verkoop te zijn gepauzeerd, totdat er weer (genoeg) voorraad is.

China's grootste retailer, JD.com, blijkt last te hebben van hetzelfde probleem volgens een Baidu-forumlid. Het zal dus niet alleen gelden voor kleinere partijen, die een kleinere vraag zullen hebben en dus een minder groot deel van de producten ontvangen. Gigabyte zou slechts tien kaarten hebben verkocht, en bovendien zouden er neppe reviews zijn geplaatst op de site om zo de indruk te wekken dat er wel degelijk voorraad is. Inmiddels zouden er al een halve maand geen reviews meer bij zijn geplaatst.

Het is niet officieel bekend waar de oorzaak van het probleem ligt. Het zou kunnen dat de producent van de chips, Samsung, niet genoeg of niet genoeg kwalitatief goede chips kan leveren, wat het aanbod drukt. Het zou ook kunnen dat de problemen met de ontwerpen van de stroomvoorzieningen voor te veel vertragingen zorgen. De sp-caps blijken echter veelal in prototypes te zitten. In ieder geval lijkt er wel degelijk een probleem met het aanbod te zijn en niet met een erg hoge vraag, zoals Nvidia suggereert.

0
*