Apple maakt beloftes waar: M1-Macs bieden extreem goede prestaties voor het verbruik

109 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. De CPU: M1 tegen Goliath
  2. 2. De GPU: absolute prestatiekoning
  3. 3. Stroomverbruik en emulatie
  4. 109 reacties

De GPU: absolute prestatiekoning

Ook de videochip presteert uitstekend. Afgelopen weekend schreven we dat hij veelal sneller is dan de GTX 1050 Ti, en dit blijkt ook volgens Anandtech te kloppen. De M1 heeft een geïntegreerde gpu die praktisch een vierde van het oppervlak van de chip beslaat, maar toch weet hij de GTX 1650  in een Acer-Laptop in 3DMark Ice Storm te evenaren. In GFXBench komt Anandtech tot dezelfde conclusies als wij afgelopen zondag. Hij wist tussen de GTX 1650 en RX 560X te presteren, hoewel de verschillende cpu's hier vermoedelijk zo hun invloed op zullen hebben.

In Rise of the Tomb Raider was wellicht een prestatiedip door Rosetta2 te merken. Hij haalde 73,1 frames per seconde, terwijl de GTX 1650 95 fps wist te behalen. In de benchmarks van zondag werd duidelijk dat de M1 niet in elke situatie even goed presteert als de GTX 1050 Ti (en dus grofweg als de GTX 1650). Toch mag benadrukt worden dat de M1 een soc is, met gedeeld geheugen en een relatief beperkt ontwerp. Het is dus erg bijzonder dat hij beter presteert dan een losse videokaart die zelfs nog verkocht wordt.

The Verge heeft ook Shadow of the Tomb Raider getest, waar de MacBook Air 38 fps in wist te behalen. De instellingen zijn niet bekend, maar het meest bijzondere is dat de game nog niet eens is geoptimaliseerd voor arm. De M1 maakte dus wederom gebruik van Rosetta2, maar hij presteert ondanks dat beter dan de andere MacBooks met Intel-igpu's. Het is dus mogelijk dat er nog betere prestaties in de chip zitten.

0
*