Intel Labs Day 2020: geïntegreerde fotonica, neuromorfische chips, en kwantumcomputing

1 reactie
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Geïntegreerde fotonica
  3. 3. Neuromorfische chips
  4. 4. Kwantumcomputing
  5. 1 reactie

Geïntegreerde fotonica

Het is niet de eerste keer dat fotonica wordt vermeld, waarbij licht wordt gebruikt als gegevensdrager in plaats van elektriciteit. Deze technologie is vooral interessant omdat licht in de gebruikte gegevensdragers veel minder weerstand ondervindt dan elektronen. Hierdoor kunnen er extreem efficiënte chips worden gemaakt.


Het gebruik van geïntegreerde fotonica moet vooral interessant zijn vanwege de toepassingen in datacenters. (Beeld: Neowin)

Intel heeft zijn vooruitgang getoond op het gebied van enkele componenten die absoluut nodig zijn om deze technologie mogelijk te maken, waaronder het genereren, versterken, detecteren en moduleren van licht. Tenslotte zijn ook complementary metal-oxide-semiconductors (CMOS) vereist om geïntegreerde fotonica mogelijk te maken.

Zo heeft men ten eerste een micro-ring modulator ontworpen, die meer dan duizend keer kleiner is dan een reguliere exemplaar, wat voor ruimtebesparing zorgt. Daarnaast is het weerlegd dat silicium niet in staat zou zijn om licht te detecteren. Het gebruik van andere materialen zou de kosten omhoog drijven.


Beeld: ComputerBase

Verder kunnen verschillende golflengtes binnen dezelfde laser worden gebruikt om meer data te verzenden, dit zorgt voor een hogere bandbreedte, terwijl de hoeveel licht onveranderd blijft. Dit is mogelijk dankzij een techniek die onder de naam wavelength division multiplexing gaat.

Tenslotte hebben de onderzoekers ontdekt dat dankzij het gebruik van geavanceerde packaging-technieken het mogelijk is om niet alleen het stroomverbruik te verminderen, maar ook een lagere hoeveelheid pins kan worden gebruikt. Ook de bandbreedte moet verder kunnen verhoogd worden.

0
*