Intel Labs Day 2020: geïntegreerde fotonica, neuromorfische chips, en kwantumcomputing

1 reactie
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Geïntegreerde fotonica
  3. 3. Neuromorfische chips
  4. 4. Kwantumcomputing
  5. 1 reactie

Neuromorfische chips

Een neuromorfisch systeem werkt zoals zijn naam doet vermoeden, soortgelijk als dat van de mens. Intels neuromorfische chip Loihi bestaat al enige tijd, waardoor het bedrijf vele gebruiksdoelen heeft kunnen bekijken. Dit werd mogelijk gemaakt door de Intel Neuromorphic Research Community (INRC), die momenteel uit meer dan 100 leden bestaat. De nieuwste partners zijn onder andere Lenovo, Logitech, Mercedes-Benz, en Prophesee.


De kerneigenschappen van de Loihi-processor (Beeld: ComputerBase)

Het voordeel van dit type processoren is dat ze in staat zijn om veel sneller en efficiënter dingen aan te leren dan AI-oplossingen. Zo vond een van de recentere doorbraken plaats op vlak van stemherkenning. Het neuromorfische systeem bleek in staat om tot wel 200 milliseconden sneller te reageren op spraakcommando’s dan een gpu-oplossing. Bovendien behaalde het Intel-systeem dit resultaat met een efficiëntie die tot wel duizend maal hoger lag.


Bovenstaand diagram toont de voordelen van een neuromorfisch systeem. (Beeld: ComputerBase)

De INRC heeft in ieder geval aangetoond dat de techniek potentieel heeft. De Loihi chips zijn onder andere in staat om gebaren en beelden sneller en efficiënter te herkennen dan met de gebruikelijke technieken. Zo’n neuromorfisch systeem kan voor verschillende gebruiksdoelen worden ingezet, van logistiek tot het herkennen van persoonlijke gebaren bij domotica.

Intel beweert veel te hebben bijgeleerd van dit onderzoek. De fabrikant zal deze informatie gebruiken voor de tweede generatie neuromorfische processoren. Hoewel geen technische details bekend zijn, belooft Intel binnenkort meer te gaan onthullen.


Een Nahuku-bord van Intel, dat 8 tot 32 Loihi-chips bevat.(Beeld: Neowin)

0