Intel Labs Day 2020: geïntegreerde fotonica, neuromorfische chips, en kwantumcomputing

1 reactie
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Geïntegreerde fotonica
  3. 3. Neuromorfische chips
  4. 4. Kwantumcomputing
  5. 1 reactie

Kwantumcomputing

Naast IBM zijn ze ook bij Intel volop bezig met het onderzoeken van kwantumcomputers. Zo heeft de fabrikant op het einde van vorig jaar de Horse Ridge-chip getoond, die in staat is om meerdere qubits te besturen. Dit moest het mogelijk maken om de technologie op te schalen. Terwijl dergelijke systemen op dit moment maximaal over zo’n 50 qubits beschikken, moeten toekomstige kwantumcomputers kunnen beschikken over miljoenen. Intel heeft vandaag zijn tweede generatie controlechips onthuld, genaamd Horse Ridge II. 


De eerste Horse Ridge-chip, die Intel vorig jaar heeft onthuld.

Net zoals zijn voorganger is hij gefabriceerd op een 22nm FinFET-procedé, en blijft hij werkend tot een temperatuur van wel -269,15 graden Celsius (4 Kelvin). Hij voegt echter twee nieuwe functies toe, waaronder het uitlezen en manipuleren van qubit-waarden. Ook kan hij de qubit-poorten besturen, dit maakt zowel het uitlezen van de qubits als het gebruik van meerder qubits eenvoudiger. De soc is tevens uitgerust met extra filtering, om overspraak tussen de qubits te doen afnemen.

De onderzoekers herhalen dat het gebruik van kwantumcomputers niet alleen nieuwe testprocedures vereist, maar er ook nood is aan volledig nieuwe software. Intel is wel van mening dat er nog steeds ruimte is voor klassieke oplossingen. Zo heeft men een hybride benadering voor ogen, waarbij een klassieke cpu kleinere taken overneemt van de kwantumprocessor.

In februari 2021 gaat Intel meer technische informatie onthullen over Horse Ridge II, op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC).


Beeld: ComputerBase

 

0
*