Google I/O 2021: dit zijn de belangrijkste aankondigingen

3 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Android 12: personalisatie, interface en privacy
  3. 3. Camera en Google Photos
  4. 4. Overige Google-functies
  5. 5. Fusie van Wear OS en Tizen
  6. 3 reacties

Android 12: personalisatie, interface en privacy

Eind maart schreven we over de tweede Developer Preview van Android 12. In de loop van April heeft Google een derde variant uitgebracht, die nu wordt opgevolgd door de eerste bètaversie. Naar eigen zeggen bevat de twaalfde versie van het besturingssysteem de grootste ontwerpwijziging in de geschiedenis van Android.  

Met Android 12 kun je je telefoon volledig personaliseren met een aangepast kleurenpalet en herontworpen widgets. Met behulp van ‘kleurextractie’ bepaalt het systeem op basis van de ingestelde achtergrond welke kleuren dominant zijn, welke kleuren complementeren en welke ‘er gewoon geweldig uitzien’. Vervolgens worden deze kleuren toegepast op de volledige interface: de notificatiebalk, het vergrendelscherm, de volumeknoppen, de nieuwe widgets en meer.

Onder meer de notificatiebalk is van een nieuw, gebruiksvriendelijker ontwerp voorzien. Dit moet intuïtiever zijn, waardoor gebruikers in één oogopslag zowel app-meldingen als actieve media kunnen besturen. Daarnaast moet ook het menu voor snelle instellingen eenvoudiger zijn om te gebruiken. Het nieuwe design houdt rekening met Google Pay en Home Controls, terwijl alles nog steeds kan worden aangepast, zodat je alle belangrijke functies op één handige plaats hebt.

Naast het uiterlijk heeft men ook volop gewerkt aan de technische werking. Dankzij enkele optimalisaties neemt het uitvoeren van besturingsprocessen tot wel 22% minder cpu-tijd in beslag. Daarnaast is het gebruik van grotere cores door het os verminderd met wel 15 procent. Naast een snellere en responsievere ervaring, moet dit ook een positieve invloed hebben op de accuduur.

Op het gebied van privacy bevat Android ‘Snow Cone’ nieuwe functies die meer transparantie moeten geven over welke apps toegang hebben tot gegevens. Zo toont het nieuwe privacydashboard alle machtigingen in één scherm en laat het zien welke gegevens worden opgevraagd, hoe vaak, en door welke apps. Via dit menu kan je ook machtigingen wijzigen. 

Verder is er een nieuwe indicator aan de statusbalk toegevoegd, zodat gebruikers op de hoogte zijn wanneer apps gebruikmaken van de microfoon of camera. Dankzij twee nieuwe schakelaars in het menu voor snelle instellingen, kunnen gebruikers eenvoudig toegang tot deze sensoren in- en uitschakelen.

0