Overzicht: hoe lang krijgt jouw iPhone of Android-smartphone updates?

36 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Apple & iOS
  3. 3. Google - Huawei
  4. 4. LG - Motorola - Nokia
  5. 5. OnePlus - Oppo - Realme
  6. 6. Samsung - Sony - Xiaomi
  7. 7. Conclusie
  8. 36 reacties

Google - Huawei

Bovenaan het lijstje van de Android-fabrikanten vinden we Google terug. De Pixel-telefoons van de Android-ontwikkelaar krijgen ten minste drie jaar lang os- én beveiligingsupdates, vanaf het moment dat het apparaat te verkrijgen is via de Amerikaanse Google Store. Zo kunnen Pixel 3-gebruikers rond oktober 2021 de laatste grote updates verwachten, drie jaar na het toestel is uitgebracht. Het recentste model, de Pixel 4a 5G, geniet ondersteuning tot minstens november 2023.

Deze vergelijkingstabel bevat de vijf populairste smartphones van Google.

Huawei

Net zoals LG zit ook Huawei in een unieke situatie. Als gevolg van het aanhoudende Amerikaanse handelsverbod kan de fabrikant zijn telefoons niet voorzien van Google-apps zoals Maps, YouTube en de Google Play Store. Daarnaast maakt Emui 11, Huawei’s nieuwste Android-skin, nog steeds gebruik van Android 10. In de wandelgangen wordt beweerd dat sommige high-end toestellen toch nog uitgerust zullen worden met Android 11, al heeft Huawei geen officiële verklaring gegeven. 

Naast Emui 11 zijn meer dan 100 Huawei-apparaten compatibel met HarmonyOS 2.0, het ‘zelfontwikkelde’ mobiele os van de fabrikant. Overal in het besturingssysteem zijn namelijk verwijzingen naar Android 10 terug te vinden, wat doet vermoeden dat het nieuwe os hierop is gebaseerd. Hoewel het Chinese bedrijf ondersteuning biedt voor apparaten die wel vijf jaar oud zijn, is het niet duidelijk hoelang deze telefoons nog updates zullen ontvangen.


De Huawei P50 wordt de eerste smartphone van de Chinese smartphonebouwer die standaard op HarmonyOS draait. Naar verwachting komt hij uit op 29 juli.

Ook op het gebied van beveiligingsupdates heerst er onduidelijkheid. Hoewel men aangeeft dat er “voortdurend beveiligings- en software-updates worden geleverd om Huawei-smartphones en -tablets veilig en up-to-date te houden”, wordt er geen exacte tijdsperiode genoemd. Vermoedelijk gaat het in beide gevallen om een updatebeleid van twee jaar, zoals bij vele andere fabrikanten het geval is. Huawei geeft in ieder geval via zijn website aan welke modellen een beschikbare beveiligingspatch hebben.

Op deze pagina vind je de vijf populairste Huawei-smartphones van dit moment.

0