De beste laptop voor 500 euro? Lenovo IdeaPad 3 (82KU00CGMH)

32 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 1,63 kilogram en interessante specificaties
  3. 3. Accuwerktijd
  4. 4. Processorprestaties
  5. 5. Grafische prestaties
  6. 6. Beeldschermprestaties
  7. 7. Vergelijkingstabel
  8. 8. Conclusie
  9. 32 reacties

1,63 kilogram en interessante specificaties

15,6-inch is een fors formaat voor een laptop. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer een cursus bodybuilden te volgen om een laptop mee te nemen. De afgelopen jaren zijn ze een stuk lichter geworden en dat geldt ook voor deze Ideapad 3. Als we hem op de weegschaal zetten slaat de wijzer uit naar slechts 1,63 kilo. Dat is weinig en toch voelt de behuizing vrij degelijk aan, al hebben we hem niet van de trap durven laten vallen.

Ook het werkgeheugen valt niet tegen. Lenovo heeft in het geheugenslot op het moederbord een 8GB-module geplaatst. Die kun je vervangen door een grotere als je merkt dat je het werkgeheugen teveel belast. Die ene module is wel een minpuntje, de grafische techniek van de AMD-chip heeft namelijk baat bij een grote bandbreedte. Met een enkele module is dat wat beperkter dan als er twee stuks zijn geplaatst.

Lenovo IdeaPad 3 (82KU00CGMH)
Lenovo heeft een kleine ssd gemonteerd.

De ssd is een m.2-2240-exemplaar van Samsung’s PM991. Dat is een pcie 3.0 x4 ssd. Omdat deze compacter is dan het slot dat Lenovo op het moederbord heeft aangebracht wordt de ssd gecombineerd met een adapter. Het is geen probleem om deze combinatie te vervangen door een andere ssd.

Deze Ideapad heeft drie usb-aansluitingen: twee in het a-formaat, en eentje in de c-versie. Eén a-aansluiting werkt op usb 2.0-snelheid, de rest biedt usb 3.0. Ook heeft dit model hdmi en een sd-kaartlezer. Vast netwerken is er niet bij, de wifi wordt geregeld via een kaartje van Realtek. Deze kan overweg met wifi 5 en Bluetooth 5.1. De prestaties van het kaartje vallen niet tegen, we tikken tijdens de test bijna 600 Mbit/s aan.

In deze klasse zie je vaak toch nog tn-schermen voorbijkomen. Dat staat garant voor fletse kleuren en een tegenvallende kijkhoek. Gelukkig heeft Lenovo gekozen voor een ips-exemplaar, al hoef je voor dit geld natuurlijk geen wonderen te verwachten. Het is zeker beter dan een tn-paneel.

0