Intel Alder Lake: dit is alles wat je moet weten over de twaalfde generatie Core-processoren

61 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Wat is Alder Lake?
  2. 2. DDR5, PCIe 5.0
  3. 3. Grote en kleine cores in de praktijk
  4. 4. LGA 1700 en koelers
  5. 5. De line-up: nu alleen nog de K-modellen
  6. 6. Moederborden en platform
  7. 7. Prestaties
  8. 61 reacties

DDR5, PCIe 5.0

Ook belangrijk is dat Alder Lake gebruik kan maken van zowel ddr4- als ddr5-geheugen, dat naast hogere snelheden ook hogere capaciteiten, een lagere spanning en meer bandbreedte mogelijk maakt. Veel ddr5-modules zijn er helaas nog niet, aangezien de standaard gloednieuw is. Vooralsnog is ddr5 dan ook flink duurder dan zijn voorganger. Bovendien tonen benchmarks van verschillende partijen aan dat het prestatieverschil tussen ddr5 en ddr4 momenteel verwaarloosbaar is. Voorlopig lijkt het dus de aantrekkelijke optie om je nieuwe Alder Lake-systeem toch van ddr4 te voorzien, dat je eventueel nog mee kan nemen van een eerder systeem.

Alder Lake heeft officieel ondersteuning voor ddr5-4800, maar met een Z690-moederbord kun je naar hartenlust overklokken. Hiervoor heeft Intel XMP 3.0 uitgebracht. Ten opzichte van versie 2.0 krijg je vijf (drie extra) geheugenprofielen, waaronder twee vooraf ingestelde profielen en twee die je zelf opnieuw in kunt stellen. Je kunt ook zelf gemakkelijk de naam aanpassen, met tot zestien karakters per naam. Verder kun je per dimm de spanning aanpassen.

De functie dynamic memory boost laat de processor de geheugenklokfrequentie variabel houden. Bij een intensieve workload past de geheugencontroller de kloksnelheid automatisch aan, en zodra dit niet meer nodig is daalt de snelheid. Dit zal tot besparingen in het stroomverbruik leiden.

Intel is de eerste grote fabrikant die pcie 5.0 beschikbaar heeft gemaakt. Versie 5.0 biedt een verdubbelde bandbreedte ten opzichte van versie 4.0, maar helaas zijn er nog praktisch geen uitbreidingskaarten die gebruikmaken van de standaard.

0