Intel Alder Lake: dit is alles wat je moet weten over de twaalfde generatie Core-processoren

61 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Wat is Alder Lake?
  2. 2. DDR5, PCIe 5.0
  3. 3. Grote en kleine cores in de praktijk
  4. 4. LGA 1700 en koelers
  5. 5. De line-up: nu alleen nog de K-modellen
  6. 6. Moederborden en platform
  7. 7. Prestaties
  8. 61 reacties

Grote en kleine cores in de praktijk

De aanwezigheid van de hardwarematige 'thread director' moet ervoor zorgen dat taken de juiste cores aan het werk zetten. Het voorziet verder het besturingssysteem van runtime-feedback, zodat de beste beslissing genomen kan worden omtrent welke cores worden gebruikt en wanneer. Naast softwarematige factoren worden ook aspecten zoals de verbruiksinstellingen en warmteontwikkeling meegenomen.

Er is een aantal grote verschillen in de ondersteuning van instructiesetuitbreidingen, zo ondersteunt Gracemont géén avx-512, iets wat Intel juist als een belangrijk onderdeel van zijn strategie ziet. Dat betekent dat voor bepaalde taken de kleine cores volledig links worden gelaten. Zo kunnen bepaalde wetenschappelijke softwarepakketten uitsluitend de grote cores gebruiken voor zware berekeningen.

Anderzijds worden simpele, routinematige taken juist bewust niet op de grote kernen uitgevoerd, zoals het controleren van de accustatus van je laptop en het verwerken van applicatiemeldingen. De chip moet dus minder ruwe rekenkracht kunnen leveren ten opzichte van een processor met uitsluitend grote kernen, maar het geheel moet een stuk efficiënter omgaan met de beschikbare rekenkracht. Onlangs werd bekend dat Shadow of the Tomb Raider duidelijk meer frames per seconde levert nu de digital rights management-software bewust is verwijderd door de uitgever. Deze software draait normaal gesproken op de achtergrond en is niet zo intensief, maar het verbruikt wel kostbare rekenkracht van de (nu nog grote) cores. Met Alder Lake moeten dit soort onnodige prestatieverminderingen verdwijnen.

Intel suggereert ook dat verschillende programma's al 'geschikt' zijn voor Alder Lake, waarmee het zal doelen op het onderverdelen van taken in achtergrondprocessen en taken die meer aandacht vereisen. Genoemde games zijn Hitman III, Counter Strike: Global Offensive, Rift Breaker, Grid en Age of Empires IV. Wat content creation-software betreft gaat het om Adobe's After Effects, Premiere Pro, Photoshop Lightroom Classic, Autodesk Revit, Maya en Arnold, en om Luminar en Sony Vegas Pro. Er is ook nauw samengewerkt met Microsoft aan compatibiliteit en stabiliteit op Windows 11.

0