Intel Alder Lake: dit is alles wat je moet weten over de twaalfde generatie Core-processoren

61 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Wat is Alder Lake?
  2. 2. DDR5, PCIe 5.0
  3. 3. Grote en kleine cores in de praktijk
  4. 4. LGA 1700 en koelers
  5. 5. De line-up: nu alleen nog de K-modellen
  6. 6. Moederborden en platform
  7. 7. Prestaties
  8. 61 reacties

Wat is Alder Lake?

Dit artikel is op 12-11-2021 van een update voorzien.

Eind oktober heeft Intel officieel de Alder Lake-processors aangekondigd. Deze generatie kennen we als de Core 12000-cpu's en maakt gebruik van een architectuur die aspecten leent van Arm. Zo heeft Alder Lake net als veel mobiele system-on-chips ook grote én kleine cores. Het doel hiervan is om zo efficiënt mogelijk te zijn zonder al te veel in te leveren op prestaties.

In tegenstelling tot AMD's aanbod en Intels Sapphire Rapids-serverprocessors is Alder Lake een monolithische chip. Zowel de grote als de kleine cores zitten dus op één die. Al met al moet Alder Lake een ipc-verbetering van ongeveer 19% bieden, dat is ongeveer evenveel als de stap van Skylake naar Sunny Cove.

De kleine cores gebruiken de Gracemont-architectuur en moeten het Tremont-ontwerp opvolgen. Wat de prestatieverbetering ten opzichte van Tremont is zegt Intel helaas niet. Wel moet Gracemont ofwel 40% krachtiger zijn dan Skylake, ofwel 40% minder verbruiken. Uiteraard zijn de Skylake-cores van groter formaat, het geeft duidelijk aan dat Intel grote verbeteringen heeft geboekt op vlak van efficiëntie per vierkante millimeter.

De generatie volgt Rocket Lake op en maakt voor het eerst sinds jaren gebruik van een kleiner productieproces. Tot voor kort werd het proces 10nm Enhanced SuperFin genoemd, maar inmiddels draagt hetzelfde proces de naam 'Intel 7', vermoedelijk om duidelijker te tonen hoe het zich verhoudt tot TSMC's en Samsungs nodes. De Intel 7-node moet ongeveer vergelijkbaar zijn met TSMC's 7nm-processen, hoewel het nog moeilijk in te schatten is hoe de nodes zich precies tot elkaar zullen verhouden.

0