Dit is het DDR5-geheugen voor Alder Lake: snel, sneller, snelst

32 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Corsair Dominator & Vengeance, GeIL Polaris RGB
  3. 3. Gigabyte Aorus met XMP Booster en low-profile Kingston Fury Beast
  4. 4. Micron Crucial met prijzen en nóg snellere G.Skill Trident Z5
  5. 32 reacties

Inleiding

Na de introductie van Intel's nieuwe generatie desktopprocessors is het nu tijd voor het bijbehorende geheugen. Alder Lake heeft ondersteuning voor het oude vertrouwde ddr4, maar ook voor de nieuwe ddr5-standaard. De laatste tijd hebben meerdere fabrikanten hun producten al getoond. Zo kwam Adata onder het XPG-submerk met modules van 8.400 en zelfs 12.600 megatransfers per seconde, naast de standaard ddr5-4800-modules met cas latency 40 in capaciteiten van 8, 16 en 32GB per latje.

Galax toonde een opvallend ontwerp waarop lego-blokjes geplaatst kunnen worden. Van de andere merken zijn hooguit teasers gedeeld, zoals die van Corsair. Met de modules van Adata en Aorus zijn al hoge overkloks van meer dan acht gigahertz behaald.

Helaas zal dit snelle geheugen met een flink prijskaartje komen, MSI voorspelt 60 procent hogere prijzen voor dezelfde capaciteit. Naar verwachting zullen de prijzen over twee jaar op hetzelfde niveau gekomen zijn als ddr4. Er is ondersteuning voor on-die error correction code en vaak ook XMP Profile 3.0 voor eenvoudiger overklokken. Met de nieuwe generatie is de stroomvoorziening verplaatst van het moederbord naar het power management integrated circuit of pmic op de modules zelf.

Update DDR5-standaard

De JEDEC heeft een update gepubliceerd voor de ddr5-standaard. Deze moeten de prestaties en betrouwbaarheid verbeteren. Geïntegreerde zelftesten en reparatiemogelijkheden moeten de yields en duurzaamheid verbeteren en de prijs wellicht wat drukken. Daarnaast zijn er officiële specificaties toegevoegd voor ddr5-modules met frequenties tot 5.600 en 6.400MT/s. AMD, Intel, Micron, Montage, Samsung, en SK Hynix hebben de toevoegingen in specificatie JESD79-5A goedgekeurd.

0