Review: Hoe goed zijn de Denon AH-C830NCW oortjes?

9 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Japanse oortjes
  2. 9 reacties

Japanse oortjes

Het Japanse Denon staat bekend om zijn audioproducten. Het merk heeft een behoorlijk marktaandeel in het segment van receivers voor gebruik in de woonkamer, en ook in de markt voor soundbars speelt het mee. Minder bekend is dat het ook draagbare producten levert. Onlangs bracht Denon de AH-C830NCW uit, een set draadloze oortjes voor 159 euro. Wij gingen ermee aan de slag.

Veel verschillende merken leveren draadloze bluetooth-oortjes. Het lijkt erop dat merken denken dat de markt nog niet is verzadigd; er komen voortdurend nieuwe modellen bij. Dat merken we ook bij Hardware Info. Rond grote beurzen stromen er steevast persberichten binnen over deze producten. Met de achtergrond van Denon in gedachten waren we benieuwd wat dit merk ervan heeft gemaakt.

Best basic

De draadloze oortjes worden net als de meeste andere modellen geleverd inclusief een oplaaddoosje dat je prima mee kunt nemen in je broekzak. Je kunt de set via USB-C opladen. De oortjes die wij testten, zijn uitgevoerd in zwart, maar als wit meer je kleur is, is dat geen probleem; ze zijn ook in een witte versie verkrijgbaar. Voor de verbinding met je telefoon of andere apparatuur wordt Bluetooth 5.0 LE gebruikt en zijn de AAC- en SBC-codecs ingebouwd. Een luxere codec zoals aptX ontbreekt. Daarmee begint het beeld naar buiten te komen dat je op meer punten in dit artikel zult tegenkomen: Denon heeft het heel basic gehouden. De oortjes koppel je natuurlijk via bluetooth met je telefoon. Android-gebruikers profiteren daarbij van Fast Pair.


De oortjes ondersteunen Fast Pair.

De drivers van de oortjes meten 11x10mm, wat relatief groot is voor dit soort oortjes. Dat zie je ook aan de ruim bemeten klankkast. Hierdoor ontstaat in combinatie met de zachte tips van de oortjes al redelijk wat passieve ruisonderdrukking. De oortjes bieden zes uur luisterplezier zonder actieve ruisonderdrukking, mét ruisonderdrukking is het een uurtje minder. Dat is wat ons betreft eigenlijk net te weinig, want het betekent dat je geen volledige dag op kantoor kunt werken zonder last te krijgen van luidruchtige collega’s. Lege oortjes worden in twee uur weer helemaal opgeladen. De oortjes hebben vijf microfoons: twee voor de actieve ruisonderdrukking en drie voor het bellen.

Aan de slag met de Denon AH-C830NCW

Na het koppelen van de oortjes aan een telefoon kun je ermee aan de slag. Aan het begin van het artikel noemden we de prijs al, en die maakt dit zeker niet de goedkoopste oortjes die je aan kunt schaffen. De meest eenvoudige modellen zijn al voor een tientje of drie verkrijgbaar. Zoals gezegd valt echter al snel op dat ook Denon het wel heel basic heeft gehouden.

Als je het doosje opent, zie je ten eerste een tussenlaag met de handleidingen. Daarin kun je lezen dat de oortjes aanraakgevoelig zijn en je door erop te tikken een ander nummer kunt selecteren, kunt pauzeren of een telefoontje kunt aannemen. Ook de ruisonderdrukking schakel je op deze wijze in of uit. In de doos vind je verder een tien centimeter lang USB-C-kabeltje en extra dopjes om de oortjes op de grootte van je gehoorgangen aan te passen. 

Wanneer je de oortjes uit het doosje pakt, voelen ze relatief licht aan. Mede hierdoor doet het glimmende zilveren randje aan de onderkant van de tipjes wat kitscherig aan. De tipjes wegen 5,3 gram per stuk en dat is niet al te zwaar. Dankzij de IPX4-rating kunnen ze tegen een spatje water.


Ze zijn er ook in het wit.

De mogelijkheden van de oortjes zijn vrij simpel. In de klasse van wat duurdere draadloze oortjes wordt vaak een[BR1]  app meegeleverd. Denon biedt dit niet en we hebben een equalizer behoorlijk gemist. Er is ook geen slimme functionaliteit om te schakelen tussen een computer en de oortjes. Dat alles maakt dat dit op het gebied van functionaliteit geen luxe model is als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de producten van een merk als Jabra.

Luisterkwaliteit

De muziekkwaliteit is keurig, maar de dynamiek van de (aanmerkelijk duurdere) Sony WF-1000XM4 is stukken beter. Dat geldt ook voor de dynamiek van de wat oudere - en goedkopere - WF-1000XM3 van dat merk. Het geluid van de oortjes is vergelijkbaar met dat van de AirPods Pro van Apple. Qua muziekweergave zijn ze een allemansvriend; het is heel gedetailleerd, met wat weinig gevoel. De drumsolo van Englishman in New York van Sting valt enigszins tegen. De bas van Das Boot van U96 klinkt iets beter, maar nog altijd allesbehalve indrukwekkend, zelfs als je de oortjes zo hard mogelijk zet. Wel is het goed dat ze niet gaan clippen als je dat laatste doet. Wellicht was iets aan de geluidsweergave te doen als we het roer in eigen hand hadden kunnen nemen middels een equalizer in een app.

Voor het bellen voldoen de oortjes prima; de drie microfoons hebben prima ruisonderdrukking voor buiten. Hoewel Denon niet bekendstaat als telefoniemerk is de belfunctie misschien wel een van de sterkere punten van deze oortjes. Jammer is wel dat er geen slimme functie is om te kunnen wisselen tussen je telefoon en een laptop.

Specificaties Denon AH-C830NCW

Product Denon AH-C830NCW
Verbinding Bluetooth 5.0 LE
Google Fast Pair Ja
Drivers 10mm, ovaal
Weergavefrequentie 20-20.000Hz
Profielen A2DP/AVRCP/HSP/HFP
Codering AAC / SBC
Werktijd (ruisonderdrukking aan) 4,8 uur
Werktijd (ruisonderdrukking aan) 6 uur
Gewicht oortjes 5,3 gram x 2
Oplaadcase 43 gram

Conclusie

Met de AH-C830NCW waagt Denon een eerste poging om zich te begeven in de drukke markt van draadloze oortjes. Als merk binnen de Sound United-familie - waar ook Marantz, Polk Audio en Bowers & Wilkins onder vallen - hadden we eerlijk gezegd iets meer verwacht. Ze zijn functioneel, maar er blijft genoeg te wensen over, zoals iets meer dynamiek in het geluid en meer functionaliteit. We missen een equalizer en ook de mogelijkheid om makkelijk te schakelen tussen apparaten.

De belkwaliteit is prima en je kunt deze oortjes ook gebruiken door er slechts één te gebruiken en hem in een van je oren te stoppen. Als we vervolgens naar de prijs kijken, zijn ze met 159 euro aan de dure kant. Voor dit geld zijn veel meer modellen verkrijgbaar die functioneler zijn en meer dynamiek bieden, zoals de oude Sony WF-1000XM3, een set die momenteel voor twee tientjes minder over de toonbank gaat.

 

0