Zien met radiogolven
Behalve voor Wi-Fi ontwikkelt de 802.11-groep ook concepten voor andere draadloze toepassingen. 802.11bf biedt onder de naam WLAN sensing methoden waarmee op basis van veranderingen in het radiosignaal conclusies over de omgeving kunnen worden afgeleid. Door beeldvorming gebaseerd op het dopplereffect kan worden bepaald hoeveel mensen in een ruimte aanwezig zijn, en of ze staan of zitten.
De benodigde data wordt verkregen uit de Channel State Information die bij data-overdracht en beheertransmissies wordt meegestuurd, maar ook specifiek kan worden aangevraagd. Naast Wi-Fi moet ook WiGig op 60GHz, onder 802.11ad en ay, geschikt zijn voor het gebruik van deze technologie.
Zelfs detectie van slaperigheid bij voertuigbestuurders, gebaarherkenning en hartslag- en ademhalingsmetingen behoren tot de mogelijke toepassingen. Het kan ook worden toegepast voor alarmsystemen en slimme aansturing van verlichting, ventilatie en verwarming, waarbij het gebruik van losstaande sensoren voor bijvoorbeeld beweging achterwege kan worden gelaten. Door de grote verspreiding van Wi-Fi-apparaten zou standaardisatie van WLAN sensing grote kansen bieden.
Potentiële privacy-problemen
Ondanks de handige mogelijkheden heeft dit soort toepassingen ook een keerzijde wat betreft privacy. 802.11bf zou namelijk gebruikt kunnen worden om gebruikers te volgen en gedragspatronen op te stellen. Er zijn nog geen concrete oplossingen om dit tegen te gaan, gestandaardiseerde implementatie van WLAN sensing zal dus nog wel even op zich laten wachten.