Review: Netgear Orbi RBKE963E met Wi-Fi 6E: luxe meshsysteem om al je verkeer in goede banen te leiden

9 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. In goede banen
 3. 3. Netgear Orbi RBKE963
 4. 4. Snelle aansluitingen
 5. 5. Gemaakt voor gemak
 6. 6. Aan de slag
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Conclusie
 9. 2 besproken producten
 10. 9 reacties

Inleiding

Veel mensen kunnen niet meer zonder wifi, de technologie die het mogelijk maakt om allerlei apparaten draadloos met het internet te verbinden. De afgelopen jaren is dit steeds belangrijker geworden en telt zelfs een niet al te smart huis al snel meer dan tien verbonden apparaten. Computers, smartphone-systemen, televisies en nog veel meer apparaten maken verbinding met het net.


De luxe Orbi heeft veel antennes.

Hierdoor wordt het wifinetwerk steeds zwaarder belast en wordt er gezocht naar handige oplossingen om een huis te voorzien van een snel netwerk. Netgear is een van de bedrijven die hier aan werkt, en een van de nieuwste producten ervan is de Orbi RBKE963. Dit meshsysteem beschikt over Wi-Fi 6E en heeft een fiks prijskaartje. Wij zochten uit wat je met dit product kunt.


De set is ook verkrijgbaar in een zwarte variant.

Wifi is in veel verschillende ‘smaken’ beschikbaar. Als je het vanaf de technische kant bekijkt, zie je de oudere apparaten die vaak nog gebruikmaken van de 2,4GHz-band, en modernere die daarnaast op de 5GHz-band werken. Door de enorme groei van het aantal draadloze apparaten dat je in het gemiddelde huis vindt, wordt het langzaam maar zeker steeds belangrijker om goed na te denken over slim gebruik van die banden.

Doorgaans zijn smarthome-apparaten zoals deurbellen, ovens, stofzuigers en dergelijke niet afhankelijk van een bloedsnelle verbinding. Er zijn echter ook apparaten die juist wel om een hoge snelheid vragen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je televisie als je een 4k-stream van een film wilt bekijken, of aan je computer om een groot bestand binnen te halen of te gamen. Zulke activiteiten vergen letterlijk en figuurlijk dat het verkeer in goede (draadloze) banen wordt geleid.

Dat laatste heeft er mede mee te maken dat oudere wifistandaarden niet heel goed waren ingesteld op het goed balanceren van verbindingen tussen verschillende apparaten. Wi-Fi 6 is daar beter in. De harde praktijk is dat in het gemiddelde huis lang niet alle apparaten gebruikmaken van de nieuwste standaarden; zeker niet de ‘handige’ apparaten die je huis slimmer maken.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Netgear Orbi Mesh RBKE963 3-pack

Netgear Orbi Mesh RBKE963 3-pack

 • 802.11ax (Wi-Fi 6E)
 • Mesh-ondersteuning

€ 1.699,00

1 winkel
Netgear Orbi RBKE963B

Netgear Orbi RBKE963B

 • 802.11ax (Wi-Fi 6E)

€ 1.300,00

1 winkel
0