Pat Gelsinger's Intel 2.0. De nieuwe koers van de chipgigant

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Intel verandert
  2. 2. Intel de chipfabriek
  3. 3. Intel het softwarebedrijf
  4. 4. Intel het netwerkbedrijf
  5. 5. Intel het GPU-bedrijf
  6. 6. Intel het AI-bedrijf
  7. 7. Intel het X86-bedrijf
  8. 8. Dit is het Intel 2.0
  9. 11 reacties

Intel de chipfabriek

De markt verandert en Gelsinger is duidelijk bezig om de koers daarop aan te passen. Een van de veranderingen die ook de bekende fundamenten van het bedrijf raakt, zijn de enorme tekorten aan chips in de markt. De oplossing die het bedrijf hiervoor gebruikt, noemt het IDM 2.0. De tekorten zijn het gevolg van de enorme vraag naar chips. Er worden meer computers verkocht, maar ook steeds meer andere apparaten waar chips in zitten omdat ze slim moeten zijn, en verbonden met het internet.

Als je naar de geschiedenis van Intel kijkt, dan zie je dat het bedrijf van oudsher een echte fabrikant is. Waar veel chipfabrikanten zoals AMD en Nvidia geen eigen chipfabrieken (meer) bezitten, heeft Intel de productie altijd in huis gehouden en wil het er geen afscheid van nemen. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een voordeel is dat de deur voor de productie altijd was geopend en het bedrijf minder afhankelijk was van andere partijen. Aan de andere kant heeft de afgelopen tijd laten zien dat de introductie van nieuwe procestechnologie niet altijd van een leien dakje gaat.

Binnen de IDM 2.0-strategie van Intel wordt geprobeerd om alle voordelen te combineren. Zo zet het bedrijf  zijn fabrieken open om voor anderen te produceren, net zoals bijvoorbeeld Samsung, Global Foundries en TSMC doen. Een ander onderdeel van de strategie is het uitbreiden van de eigen productiecapaciteit. Binnen Europa wordt er gebouwd in Ierland en ook in Duitsland wordt een nieuwe fabriek neergezet. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan nieuwe fabrieken in het thuisland van het bedrijf.

De derde stap binnen de strategie is juist het benutten van de productiecapaciteit van anderen. Zo rollen er al producten van Intel van de band bij TSMC. Concurrenten zoals TSMC worden zo leveranciers van Intel, maar het is andersom dus ook mogelijk dat een fabrikant die processors, gpu’s of andere producten maakt, juist producten bij Intel laat maken. ‘Frenemies’, zo noemde de salesbaas van Intel, Christophe Schell, tijdens het evenement de concurrenten die produceren voor - of juist laten produceren door - Intel. Het is een belangrijke verandering voor Intel, en een fundamentele omwenteling.

De chips van Intel en andere fabrikanten worden vaak ingezet om apparaten ‘slim’ te maken en te laten verbinden met het internet. Dat geldt zowel thuis als in bedrijven, bij organisaties en op straat. Ga eens na hoeveel verbonden apparaten nu om je heen staan. Al die verbonden apparaten zorgen voor een technische verandering op zich. Netwerken, het internet en de cloud in allerlei vormen hebben hiermee te maken.

Intel speelt hier op een flink aantal aspecten op in. Naast IDM 2.0 is dat misschien wel een van de meest opvallende veranderingen binnen het bedrijf. Bij dat inspelen is Intel niet alleen bezig met hardware, maar ook veel met software. Gelsinger vertelde tijdens het evenement in Dallas dat hij bij Intel nu meer softwareontwikkelaars op de loonlijst heeft staan dan destijds in zijn rol bij VMware.

0