Pat Gelsinger's Intel 2.0. De nieuwe koers van de chipgigant

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Intel verandert
  2. 2. Intel de chipfabriek
  3. 3. Intel het softwarebedrijf
  4. 4. Intel het netwerkbedrijf
  5. 5. Intel het GPU-bedrijf
  6. 6. Intel het AI-bedrijf
  7. 7. Intel het X86-bedrijf
  8. 8. Dit is het Intel 2.0
  9. 11 reacties

Intel het X86-bedrijf

De focus op het VisiON-evenement was duidelijk niet gericht op de X86-processors van het bedrijf. De roadmap hiervan is duidelijk. De vierde generatie scalable Xeon-processors (Sapphire Rapids) worden inmiddels geleverd.


Sapphire Rapids.

Hier valt op dat Intel bij deze chips steeds meer de route lijkt willen kiezen van het op maat produceren van processors voor grote klanten. Grote cloudklanten en bedrijven kunnen Xeons laten produceren die exact  aan hun eisen voldoen. Die kennis wordt gebruikt bij de ontwikkeling van de standaardmodellen die je in gewone servers op de prijslijst van de webwinkels aantreft.


Meteor Lake.

In de desktopmarkt heeft het merk een stap gezet met de Alder Lake-familie, oftewel de twaalfde generatie Core-processors. Bij dit hybride ontwerp worden performance-kernen gecombineerd met efficiency-kernen. Op het evenement kwamen we al een chip van de opvolger, Meteor Lake, tegen. Deze chip zal als de volgende generatie op de markt komen. De opvolger daarvan, Raptor Lake, staat ook al in de steigers. Waar Raptor Lake een afgeleide is van de twaalfde generatie, zal Raptor Lake meer veranderingen bevatten.

Het was deze week niet helemaal stil op dit gebied, want het bedrijf onthulde de twaalfde generatie HX-mobiele processors met maximaal zestien cores, bedoeld voor krachtige ‘desktopvervangende’ laptops. Deze chips zul je terug gaan zien in gaminglaptops, workstationlaptops en laptops voor creators.

0