Review: TP-Link Archer AX90. 2,5 gigabit en tri-band voor 230 euro

16 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Drie netwerken
 3. 3. Extra mogelijkheden
 4. 4. Tether App
 5. 5. Prestaties
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 3 besproken producten
 9. 16 reacties

Inleiding

Onlangs hebben we de RT6600AX van Synology bekeken, een router met een 2,5-gigabitpoort en Wi-Fi 6. Dit keer is het de beurt aan de Archer AX90 van TP-Link, een router volgens vergelijkbaar recept, maar met een prijs die ruim honderd euro lager is. Wij zijn ermee aan de slag gegaan om te kijken wat de mogelijkheden van deze router zijn.


De TP-Link Archer AX90.

2,5 gigabit wordt steeds relevanter. Snelle Wi-Fi 6-accesspoints, nas-apparaten en nieuwe moederborden zijn tegenwoordig van deze aansluiting voorzien. De vormgeving van de AX90 is imposant. De router heeft maar liefst acht antennes en lijkt wel een beetje op een insect als je hem voor je ziet staan. De belijning geeft het apparaat iets futuristisch, alsof het uit een sciencefictionfilm zou kunnen komen.

Bij een router zijn een paar aspecten belangrijk, met name de antennes en natuurlijk alle aansluitingen aan de achterkant. De voor- en bovenkant zijn nu eenmaal wat minder boeiend; net als bij hifi-receivers en versterkers is de achterkant van een router vaak interessanter om een blik op te werpen. Bij deze router vind je er in totaal vijf RJ45-aansluitingen. Twee daarvan kunnen worden benut voor verbinding met het internet (wan) en vier zijn bestemd voor je lokale netwerk (lan).


Naast de grote hoeveelheid antennes valt ook de tweede internetaansluiting op.

Net als bij de router van Synology die we onlangs bekeken, kun je een van de twee wanpoorten omzetten naar een lanpoort. Ook in dit geval is dat de poort die op 2,5 gigabit kan werken. Ook hier krijg je dus te maken met een dilemma, want wat kun je het beste op die poort aansluiten: een snelle nas, je computer of een ander apparaat? Eigenlijk zou zowel deze TP-Link als de Synology een tweede snelle poort moeten hebben. 

Op dit punt zijn de twee modellen dus vrijwel gelijk. Aan de achterkant vind je eveneens een aan/uit-schakelaar waarmee je de verkeersleider van je netwerk uit kunt schakelen, evenals een USB-poort. Waar Synology USB 3.0 biedt, moet je het bij TP-Link met USB 2.0 doen. Maar dat is niet alles; op de TP-Link vind je, een beetje verborgen aan de zijkant, nog een tweede USB-poort en die werkt wél op 3.0.

Aan de voorkant van de router vind je een drietal knopjes: eentje om wifi in en uit te schakelen, de andere twee om de lichtjes te doven of in te schakelen en voor wps.


3 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
TP-Link Archer AX90

TP-Link Archer AX90

 • 802.11ax (Wi-Fi 6)
 • Dual-band
 • AX6600

€ 230,67

6 winkels
TP-Link TL-SG105-M2

TP-Link TL-SG105-M2

 • 1000 Mbit/s
 • 5 x

€ 127,95

2 winkels
TP-Link TL-SG108-M2

TP-Link TL-SG108-M2

 • 1000 Mbit/s
 • 8 x

€ 175,32

2 winkels
0