1989: Intel presenteert de i860 RISC, de eerste chip met een miljoen transistoren

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Een man en zijn missie
 3. 3. Het team
 4. 4. Op papier
 5. 5. Eén instructie, één klok
 6. 6. Geen kruipende elegantie
 7. 7. Bestaand of zelf ontwikkelen?
 8. 8. Min of meer ongeoorloofd gebruik van gereedschap
 9. 9. Ontwerpen voor testbaarheid
 10. 10. Overleg en nog eens overleg
 11. 11. Een kwestie van timing
 12. 12. Gereedschap stuk
 13. 13. In silicium
 14. 14. De kleine chip gaat naar de markt
 15. 15. De sprong voorwaarts
 16. 14 reacties

De sprong voorwaarts

Intel meende dat het met zijn nieuwe chip een flinke sprong voorwaarts maakte in vergelijking met de toenmalige 32bit-generatie microprocessoren. Daarnaast stelden de ingenieurs van het bedrijf dat de i860 nog een ander voordeel had: terwijl floating-pointchips, grafische chips en caches aan de andere microprocessoren moesten worden toegevoegd om een compleet systeem te bouwen, was de i860 volledig geïntegreerd, zodat er geen communicatie-overhead ontstond. Sommige critici zagen dit echter als een nadeel, omdat het de keuzemogelijkheden voor systeemontwerpers beperkte.

Het i860-team verwachtte dat andere fabrikanten van microprocessoren spoedig zouden volgen met hun eigen 64bit-producten met andere mogelijkheden dan RISC integer processing geïntegreerd op een enkele chip. Als leider in de nieuwe RISC-generaties sprak Intel de hoop uit dat de i860 een standaard zou zetten voor werkstations, zoals de 8086 dat deed voor personal computers.

De i860 werd in workstations overigens nog gebruikt als grafische versneller. Zo produceerde Truevision een op de chip gebaseerde versnellingskaart, bedoeld voor gebruik met zijn Targa- en Vista-framebufferkaarten, terwijl Pixar met een aangepaste versie van RenderMan kwam om op de kaart te draaien. De i860 bleek ongeveer vier keer sneller te draaien dan een 386-host. Een ander voorbeeld was SGI's RealityEngine, die een aantal i860XP (N11)-processoren gebruikte in zijn geometrie-engine. Maar ook dit soort gebruik verdween langzaam, naarmate meer cpu's voor algemene doeleinden de prestaties van de i860 begonnen te evenaren en Intel zich meer en meer ging richten op zijn Pentium-processoren voor computergebruik voor algemene doeleinden.

Achteraf kan worden geconstateerd dat de i860 (N10)-microprocessor de markt niet bepaald stormenderhand heeft veroverd. Hoewel de grafische verwerking indrukwekkend snel was en hij een plaatsje veroverde als grafische versneller, bleken de prestaties bij algemene toepassingen teleurstellend. Intel heeft de chip  halverwege de jaren negentig dan ook van de markt gehaald.

0