Formaat & uitbreidingsmogelijkheden
Terwijl de prestaties van je systeem vooral worden bepaald door componenten zoals de processor en de grafische kaart, speelt ook de behuizing een rol die niet is te verwaarlozen. Behalve dat hij dient om je onderdelen in op te bergen, heeft het ontwerp ervan invloed op de koeling en vormt hij natuurlijk het uiterlijk van je pc. Waar moet je zoal rekening mee houden bij het kiezen van een kast? In dit artikel bekijken we niet alleen de voornaamste eigenschappen, zoals het formaat, uiterlijk en koelvermogen, maar ook aanvullende features, waaronder de connectiviteit.
Vormfactor: van enkele liters tot mastodont
Een eerste belangrijke vraag die je bij de keuze van een case moet stellen, is welke grootte het best overeenkomt met jouw noden. Gaat het om een compacte ITX-build zonder losse videokaart, of heb je ruimte nodig voor grote videokaarten, koelers en veel opslagcapaciteit? Er zijn kastjes die een volume van hooguit enkele liters hebben, al zul je bij deze modellen extra aandacht moeten besteden aan de selectie van passende onderdelen en de koeling.
De midtower behoort tot een van de populairste formaten en biedt - zoals zijn naam al doet vermoeden - een doorsnee grootte. Dit type behuizing kan doorgaans overweg met een standaard configuratie, bestaande uit een ATX-moederbord, een grafische kaart en een cpu-koeler van een gemiddeld formaat, eventueel aangevuld met enkele harde schijven.
Wie aan de slag wil gaan met veel hdd’s, (meerdere) grote videokaarten of een custom loop met veel radiatoren, kijkt het best uit naar een grotere fulltower. Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich de Small Form Factor (SFF). Bepaalde modellen zijn zo groot als een schoendoos, terwijl andere bijna in de palm van je hand passen.
Welke componenten kan je kast huisvesten?
De net genoemde termen geven een indicatie van de omvang van de case. Tussen cases kan aardig wat verschil zitten op het gebied van compatibiliteit. Zo kunnen fabrikanten enerzijds aangeven welke componenten en hoeveel ervan kunnen worden gehuisvest, waaronder hdd’s, ssd’s, radiatoren, casefans en 5,25-inch drivebays (zoals voor schijflezers).
Niet alle kasten bieden voldoende ruimte om een custom Nvidia RTX 4090 te huisvesten (bron: JayzTwoCents).
Anderzijds dient er rekening te worden gehouden met de maximale ondersteunde afmetingen van de basisonderdelen. Zo zijn de hoogte van de processorkoeler, en de lengte van de grafische kaart en de voeding factoren die problemen kunnen opleveren. Het is dus aan te raden om eerst de productpagina te checken, zodat je zeker weet dat alles netjes past.