Inleiding
Soms gaan we voorbij aan de ontwikkelingen die in onze eigen regio plaatsvinden op het gebied van technologie. Een van de bedrijven die van oudsher een grote rol in die wereld spelen, is Philips. TP Vision is de trotse drager van dit bekende merk in de tv- en audiomarkt. In het Vlaamse Gent heeft het bedrijf een belangrijk R&D Center dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de technische ontwikkelingen voor Europa.
Philips stond aan de wieg van de tv.
Om de woorden te gebruiken van de mensen die aan het roer van deze Europese ontwikkelingsorganisatie staan: zij zijn het hoofd, en de andere wereldwijde ontwikkelcentra van TP Vision vormen de rest van het lichaam. Daarmee bedoelen ze dat ze sturing geven aan de ontwikkeling van complete producten die we hier op de markt terecht zien komen. We kennen TP Vision van Philips TV en Sound, maar het levert ook kennis, kunde en producten aan andere merken.
In Gent loop je figuurlijk rond op het fundament dat Philips al in 1928 begon te leggen met de experimenten met een Nipkow-schijf, in het Natlab in Eindhoven. In 1948 zond het bedrijf de eerste televisie-uitzending uit, al was dat nog maar voor 400 kijkers.
Sinds die tijd is er veel veranderd; inmiddels is tv-kijken de normaalste zaak van de wereld. Toch ligt de wereld van de zwart-wit-tv waarmee via een antenne naar televisie werd gekeken nog niet zo ver achter ons. Dieter Verlinde van TP Vision grapt als hij een oude afstandsbediening uit de vensterbank pakt: “Dit is onze eerste; hij werkte nog met ultrasoongeluid en niet met infraroodlicht. Dat fungeerde prima, maar honden werden er gek van.”
Hoewel het inmiddels een Taiwanees bedrijf is, merk je bij een rondgang en gesprekken met de veelal Vlaamse medewerkers dat men behoorlijk trots is op het product waar aan wordt gewerkt.