4th gen Intel Scalable Xeon Processor (Sapphire Lake)
We kunnen er veel woorden aan vuil maken; het heeft best wat langer geduurd dan wij en Intel hadden verwacht. Vandaag is het echter eindelijk zover: Sapphire Rapids, de vierde generatie Intel Xeon Scalable Processor, wordt officieel gepresenteerd.
Hoewel het op het op het eerste oog om een kleine stap lijkt te gaan, brengt deze introductie behoorlijk wat vernieuwingen en veranderingen met zich mee. Waar de Formule 1 soms een kraamkamer is voor technologie in de automobielwereld, geldt datzelfde voor servertechniek en pc’s. Serverprocessors zijn duurder en er worden andere - lees: hogere - eisen aan gesteld. Bepaalde technieken en concepten die we in de nieuwe generatie Xeons van Intel zien, zullen niet in de volgende generatie desktop- en laptopchips zijn te vinden. Wel zullen sommige zaken in latere generaties hun opwachting gaan maken. Daarom is het interessant om de ontwikkelingen in dit segment in de gaten te houden.
Een belangrijke verandering die Intel bij deze generatie doorvoert, is de keuze om niet alleen op processorcores in te zetten, maar ook andere technieken. Bij deze vierde generatie komt een aantal accelerators beschikbaar die in bepaalde toepassingen behoorlijke prestatieverbeteringen moeten bieden. Dit soort integraties zijn niets nieuws. Een voor de hand liggend voorbeeld uit de desktop- en laptopmarkt is de integratie van een gpu in de processor. Gamers gebruiken als gpu nog vaak een losse chip op een losse kaart, maar wie minder veeleisend is, vond hem eerst nog in de chipset en nu meestal in de processor.
Die ontwikkeling zien we terug bij de nieuwe Xeon-serie. Er komen accelerators beschikbaar die tot nu toe geen onderdeel waren van de processor. Door ze te integreren, kunnen betere prestaties worden behaald. Zeker als het om grote hoeveelheden complexe data gaat, is het een groot voordeel dat alles niet over een externe bus hoeft te worden getransporteerd. Het werkt nu efficiënter en sneller.