Inleiding
Het upgraden van een desktop is de normaalste zaak van de wereld. Een ander moederbord, een andere videokaart of een ander opslagmedium: wie een beetje handig is met een schroevendraaier en stekkertjes kan een systeem in een mum van tijd een andere gedaante geven. Ook de behuizing kun je makkelijk vervangen. Hoe anders is dat bij laptops; daarvan blijft de configuratie tijdens de gehele levensduur vrijwel ongewijzigd, misschien op het geheugen en de ssd na. Dat is jammer als je laptop na verloop van tijd niet meer aan je wensen en eisen kan voldoen. Vaak krijgen laptops daarom na verloop van tijd een tweede leven bij een minder veeleisende gebruiker.
De ‘modulaire’ notebook is nooit een enorm succes geworden, ondanks talrijke initiatieven zoals het product van Framework. Ook Intel doet pogingen en gaat nu met NUC Compute Element zelfs nog een stapje verder. Het biedt er een basis mee die zowel in een desktop als in een laptop kan worden toegepast.
Het idee lijkt op dat van het upgraden van een desktop: een moederbord dat kan worden toegepast in verschillende soorten behuizingen. In dit geval kan dat niet alleen een desktop zijn, maar ook een laptop. In dit artikel kijken we naar een aantal Compute Elements en twee geschikte behuizingen.
Intel biedt een groot scala aan NUC Element-bordjes. Er is aanbod voor de achtste tot twaalfde generatie (Alder Lake) processoren en er zijn zelfs modellen voor minder veeleisende gebruikers, op basis van Celeron- en Pentium-chips. Het idee achter Compute Element is niet alleen om je de mogelijkheid te geven relatief makkelijk te upgraden, maar vooral ook om de kaartjes te hergebruiken. Zo kan een kaartje beginnen in een laptop en later worden gebruikt in een desktop. Dit vereist natuurlijk wel dat Intel de aansluitingen gedurende een langere periode gelijk houdt.