HP Scanjet G4050 review

4 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 6-kleuren technologie
  3. 3. Stofjes en krasjes
  4. 4. Testresultaten: oude foto's
  5. 5. Testresultaten: scherpte
  6. 6. Testresultaten: dia's
  7. 7. Testresultaten: Stof en kras filter
  8. 8. Conclusie
  9. 4 reacties

Conclusie

Slechts weinig mensen zullen warm lopen voor een nieuwe scanner. Nu de hele wereld massaal is overgestapt op digitale fotografie is de groep mensen die nog in de weer is met het scannen van foto's flink uitgedund. Het lijkt in eerste instantie dus een vrij onzinnige investering dat HP met een nieuwe technologie op scanner vlak op de proppen komt. Aan de andere kant zal de nieuwe 6 kleuren technologie in de toekomst ook wel weer zijn weg richting All-in-Ones vinden en die zijn juist weer wél heel erg in trek!

Wat vinden we nu van de nieuwe HP Scanjet G4050? De scankwaliteit van de machine is echt uitstekend. Met een prijskaartje van 'slechts' € 199 weet HP met de G4050 de kwaliteit van menig professionele scanner te evenaren. Toegegeven, het verschil tussen een 3 en 6 kleuren scan is marginaal, maar voor wie kleurechtheid zeer hoog in het vaandel staat werkt de technologie voortreffelijk. Ook over de automatische (hardwarematige) filters kunnen we enthousiast zijn: wat de scanner kan doen met oude foto's is zeer overtuigend en ook het hardwarematige stof en krasfilter voor dia's doet het apparaat zijn werk uitstekend. Op de scankwaliteit van de G4050 is eigenlijk niets af te dingen en hetzelfde geldt voor de gebruiksvriendelijkheid. Waar we echter niet enthousiast over zijn is de snelheid van het apparaat. Iedereen zal begrip ervoor hebben dat zo'n zes kleuren scan langer duurt dan een normale scan. Maar dat het scannen van een 10x15 foto ineens 51 seconden in plaats van 7 seconden duurt zal vrijwel iedereen doen besluiten om de nieuwe technologie slechts zelden toe te passen. Bij dia's is het verschil nog het meest vervelend: normaal duurt het scannen op 2400 dpi zo'n 52 seconden, maar met de 6 kleuren technologie zelfs bijna vijf minuten! Op die manier is er echt bijna geen beginnen aan om die schoenendoos vol dia's op de hoogste kwaliteit te scannen. Gelukkig kan de G4050 wel 16 dia's tegelijk scannen, zodat je het proces aan kunt zetten en ondertussen lekker wat anders kunt gaan doen.

Wanneer je slechts sporadisch scant lijkt het ons niet verstand om bijna 200 euro uit te geven aan een losse scanner. Ben je semi-professioneel met fotografie bezig, dan koop je met de Scanjet G4050 echter een scanner met de kwaliteit van een professioneel apparaat voor een consumentenprijs. Wie nog veel oude dia's en foto's heeft en daarnaast zeeën van tijd, kan met de nieuwe HP scanner lekker gaan hobbyen en oude herinneringen met een ultieme kwaliteit vereeuwigen in de PC.

Klik hier om de HP Scanjet G4050 te zoeken in onze prijzenvergelijker.

hp_sj_n4050__open_lidright_angle_low_res_550

0
*