Computex 2004 Foto-Verslag - Dag 4

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. AMD
 2. 2. A-Data
 3. 3. AOpen
 4. 4. AOpen (2)
 5. 5. AOpen (3)
 6. 6. Chaintech
 7. 7. Chaintech (2)
 8. 8. Gigabyte
 9. 9. Gigabyte (2)
 10. 10. Gigabyte (3)
 11. 11. Gigabyte (4)
 12. 12. HIS
 13. 13. Jazz Speakers
 14. 14. Jetway
 15. 15. Kingmax
 16. 16. MSI
 17. 17. MSI (2)
 18. 18. MSI (3)
 19. 19. MSI (4)
 20. 20. MSI (5)
 21. 21. Nu-Tech
 22. 22. SiS
 23. 23. Spire
 24. 24. Reacties

AMD

Vrijdag 4 juni, voor Hardware.Info de laatste, maar vooral ook de drukste dag van Computex 2004. Ook vandaag bleek maar weer eens dat de Taiwanese IT-beurs dé plaats is om fonkelnieuwe hardware te bewonderen. Zet je schrap voor een enorm aantal foto's van producten die je in de (nabije) toekomst in de winkel kunt verwachten!


Een mooi voorbeeld van Taiwanese efficiency: schuin een kruispunt oversteken!

AMD

In de reactie forumthread behorende bij ons verslag van Computex dag 1, schreef Hardware.Info bezoeker 'The Source' het volgende:

"AMD beweert niet op BTX over te hoeven stappen, maar ze kunnen het ook niet makkelijk omdat volgens de BTX spec de geheugen modules te ver weg zitten van de CPU. En in de CPU zit de memory controller dus aangezien de traces te lang worden zal het moeilijk zijn."

Een interessant gerucht, en het eerste wat ik vandaag heb gedaan is dit voorgelegd bij één van onze technische contactpersonen bij AMD die op de Comptex aanwezig zijn. Deze had geen idee waar dit gerucht vandaan komt en wist mij te vertellen dat deze informatie zondermeer onjuist is. Het is echter wel waar dat AMD zich op dit moment nog totaal niet op BTX richt, aangezien men er totaal geen markt voor ziet. Voor AMD is de overstap naar BTX totaal niet nodig, want de verschillende partners van AMD (denk aan moederbordfabrikanten) denken dat zeker nog één jaar de vraag naar BTX-producten vrijwel nihil zal zijn. Op de beurs lijkt Intel ook de enige die enthousiast is over BTX: na vier dagen rondlopen over de Computex heb ik immers slechts twee BTX-moederborden gezien, die beide verre van af leken. Alle moederbordfabrikanten baseren hun toekomstige Intel-moederborden nog allemaal op de ATX-standaard. Als Intel BTX op dit moment nog niet eens van de grond krijgt, is er voor AMD natuurlijk helemaal geen reden om BTX te gaan promoten. AMD liet echter weten dat als, en zo ja zodra BTX een gevestigd standaard zal worden, men absoluut van de partij zal zijn.

Het belangrijkste AMD-nieuws van de Computex was uiteraard de introductie van de Socket 939 processorvoet en de bijbehorende Athlon 64 3500+ en 3800+ processors. Moederborden met 939-voet zul je op de komende pagina's nog veelvuldig tegenkomen en over de nieuwe 939 processors lees je alles in de komende Hardware.Info Magazine!

A-Data

A-Data is al sinds enige tijd 'hofleverancier' als het gaat om geheugenmodules voor de testmachines in het Hardware.Info Testlab, dus een bezoekje aan hun stand mocht uiteraard niet ontbreken. Allereerst had A-Data goed nieuws voor overklokkers: voor wie zelfs DDR500 geheugen niet snel genoeg heeft, heeft de Taiwanese fabrikant nu zelfs DDR566 modules in haar assortiment! Het geheugen zal op deze manier bij overklokken absoluut niet meer de bottleneck zijn. De DDR556 zijn vanaf vrijwel direct leverbaar en worden geleverd in een nieuwe retail verpakking.


Ultiem geheugen voor de overklokkende mens: DDR566 van A-Data

We hebben al bijzonder veel moederborden met ondersteuning voor DDR2 geheugen voorbij zien komen (Intel 925 en 915 chipsets), dus DDR2 geheugen zelf mag ook niet ontbreken. A-Data heeft inmiddels al DDR2-533 modules beschikbaar. Men verwacht wel dat de vraag naar DDR2 nog de rest van 2004 marginaal zal zijn. De reden: DDR2 geheugenchips zijn circa twee maal zo duur als normale DDR chips!


A-Data DDR2-533 geheugenmodules geschikt voor de nieuwste Intel chipsets

Op de stand van A-Data vonden we verder ook nog een flink assortiment USB geheugensticks, waarbij de volgende twee toch wel het meest in het oog sprongen. Ideaal valentijnsdag cadeau voor koppels die elkaar via internet hebben leren kennen?


A-Data's Loverdisk, het ideale valentijnsdag-cadeau voor IT'ers?

Voor wie de opslagcapaciteit van geheugensticks niet voldoende vindt, toonde A-Data ook nog een piepklein extern harddiskje. Het apparaatje van circa 4 bij 4 centimeter heeft een USB 2.0 interface en een opslagcapaciteit van 2.2 GB.


USB-stick alternatief met 2.2 GB opslagcapaciteit

AOpen

AOpen is één van de fabrikanten waar we bij Hardware.Info de meeste producten van hebben getest. De reden? Er is inmiddels bijna geen productgroep meer te bedenken waar AOpen geen rol in speelt. Moederborden, opticals, kasten, barebones, het is maar een greep uit het productgamma van het bekende Taiwanese bedrijf uit de Acer-groep. Het zal niemand verbazen dat juist AOpen dan ook tientallen nieuwe producten kon tonen op de Computex beurs.

Op het gebied van PC-behuizingen heeft AOpen een bijzonder goede reputatie in Nederland. Op de beurs toonde men een groot aantal nieuwe modellen, waarvan er enkele zonder meer erg mooi te noemen. Meest opvallende is nog wel de vierde kast van rechts: op deze behuizing met BMW-uiterlijk ook naar Europa verscheept zal worden is nog niet helemaal duidelijk.


Veel nieuwe PC-behuizingen bij AOpen

Eergisteren zagen we bij Foxconn als een picoBTX moederbord. AOpen gaat een stapje verder: niet alleen konden ze ons al een prototype van een BTX-moederbord tonen, zelfs de eerste BTX-behuizing is al van de productieband gerold. Wanneer AOpen echter aan de slag gaat met BTX-producten is echter volledig afhankelijk van de strategie die Intel er de komende maanden op na zal gaan houden.


Prototype BTX-moederbord in prototype BTX-kast met prototype BTX-CPU-koeler van 'slechts' 1 kg.

Natuurlijk kon ook een hele range Opticals niet uitblijven bij AOpen. Meest bijzondere was de DUW1608/ARR, een dual-format, double-layer DVD-brander die DVD+R schijfjes op 16x speed kan branden. De massaproductie van deze 16x speed drives laat helaas nog even op zich wachten, maar zodra de drives beschikbaar worden, zullen ze zonder twijfel erg populair zijn.


16x speed dual-format, double-layer DVD-brander

Standaard lever AOpen al haar retail-opticals al met een wit, grijs en zwart frontje. OEM-leveranciers die drives per container kopen, kunnen ze echter bestellen in alle kleuren van de regenboog. Als je slechts één gele AOpen DVD-brander wil, zul je toch helaas zelf met de spuitbus aan de gang moeten.


Rood met witte stippen was helaas nog niet beschikbaar tijden Computex...

AOpen (2)

Moederborden blijft één van de belangrijkste productgroepen van AOpen. Tijdens de Computex toonde men een enorm aantal nieuwe modellen, maar we zullen even de spreekwoordelijk krenten uit de pap halen. AOpen heeft besloten de naamgeving van haar moederborden flink te wijzigen en zodoende heet onderstaand moederbord als voorbeeld 'i915Ga-EFRII'. Dat is overigens nog niet zo erg als de 'i865PEa-775ILFR' die je als tweede op deze pagina ziet staan. Het is wachten op de actie voor AOpen-dealers waarbij iedereen die alle nieuwe namen van AOpen uit z'n hoofd leert, een gratis 'ik ben AOpen-expert!' t-shirt krijgt...

De i915Ga-EFRII is AOpens toekomstige moederbord met Socket 775 processorvoet en de nieuwe Intel 915 chipset. Naast PCI-Express (1 x16 en 2 x1 sloten) biedt dit bord onder andere 6x Serial ATA, Dual BIOS (pardon... Die Hard BIOS) en diverse andere interessante features.


AOpen i915Ga-EFRII - Socket 775 / Intel 915 chipset

Net als verschillende andere fabrikanten heeft ook AOpen een bord ontwikkeld met de nieuwe Socket 775 processorvoet in combinatie met de bestaande Intel 865PE chipset. Op die manier kun je wel al een nieuwe 775 pins Pentium 4 kopen, maar kun je de overstap naar een PCI-Express videokaart nog even uitstellen.


AOpen i865PEa-775ILFR - Socket 775 / Intel 865PE Chipset

In onze recente vergelijkingstest moesten we het bord helaas missen, maar inmiddels heeft ook AOpen een AMD Socket 754 met nVidia nForce 3 250 chipset moederbord beschikbaar. De naam van het moederbord is me gedurende de dag helaas even ontschoten, maar belangrijker is dat AOpen gelukkig net als MSI en Gigabyte de Serial ATA-controller van de nVidia chipset gebruikt. Samen met de extra Silicon Image controller, heeft het bord in totaal een zestal Serial ATA connectoren aan boord. Een Socket 939 moederbord kon AOpen helaas nog niet tonen.


AOpen Socket 754 moederbord met nVidia nForce 3 250 chipset

AOpen (3)

Een nieuwe productgroep bij AOpen is TFT-schermen. Men pakt uit met meteen een hele reeks aan monitoren en als alles een beetje meezit mogen we de AOpen schermen al zeer binnenkort in Nederland verwachten. Of AOpen een beetje marktaandeel kan wegsnoepen van de gevestigde monitorfabrikanten is natuurlijk afwachten.


Één van de weinige dingen die AOpen tot voorkort nog niet maakte: monitoren

Met notebooks en notebook barebones is AOpen al een tijdje bezig en ook dit is een productgroep waar men zich in de toekomst veel meer op wil gaan richten. Met AOpen notebook barebones kunnen computerwinkels of in de toekomst wellicht zélfs eindgebruikers hun eigen notebook samenstellen. De laptops die AOpen liet zien, zagen er stuk voor stuk prima uit.


Verschillende nieuwe AOpen laptops.

Waar AOpen de laatste tijd erg succesvol is, is op het gebied van cube PC's. Eerder vielen al twee AOpen cube's in de prijzen bij onze tests. Dat de cubes van AOpen ook in Taiwan érg populair zijn, viel mij op tijdens een bezoekje naar de Taipeise computermarkt Nova, een soort 365-dagen HCC-dagen. Er was daar bijna geen winkel te vinden die geen AOpen cubes verkocht. AOpens nieuwste trots is de AV-Cube, een multimedia gerichte mini-PC die dankzij de Intervideo Instant-On software binnen een paar seconden gebruikt kan worden voor het afspelen van allerhande media. De review van deze cube kun je binnenkort van ons verwachten.


De AOpen AV-cube: een leuke woonkamer PC.

Onderstaand AOpen product lijkt in eerste instantie op een erg lelijke cube-PC, maar blijkt na het openen van het deurtje een mini-fileserver met drie hotswappable driver-bays te zijn! Erg handig voor op LAN-parties lijkt me.


AOpens kubistische mini-fileserver.

Chaintech

Chaintech toonde op de Computex een aantal nieuwe productgroepen, zoals bijvoorbeeld satelliet en DVB-T receivers, die men echter allemaal niet in Europa gaat voeren. Voor Europa blijft de focus op videokaarten, moederborden en als nieuwigheid: notebooks die geen notebook zijn.

Voor de videokaarten van Chaintech blijft nVidia de belangrijkste toeleveranciers. Waar steeds meer bekende moederbordfabrikanten zowel nVidia als ATI kaarten gaan leveren (denk aan ASUS, MSI en Gigabyte), zijn ATI-chips bij Chaintech nog niet welkom. Zoals we verderop zullen zien, winkel Chaintech wel al een beetje bij S3 en XGI.

De belangrijkste nieuwe Chaintech videokaarten komen uit de Apogee-reeks en zijn gebaseerd op de nVidia GeForce 6800 Ultra en GeForce 6800 GT. Zoals je in het verslag van gisteren kon lezen, is de GT een een Ultra met lagere kloksnelheid en single-slot koeler die aan een 300 Watt voeding voldoende heeft.


Chaintech Apogee AA6800U - nVidia GeForce 6800 Ultra


Chaintech Apogee AA6800G - nVidia GeForce 6800 GT

De hele reeks nVidia PCI-Express kaarten mochten natuurlijk bij Chaintech ook niet ontbreken. We tonen alleen even de GeForce PCX 5900, de PCX 5750 en 5300 worden echter uiteraard ook beschikbaar.


Chaintech SE5900 - nVidia GeForce PCX 5900

De nieuwe Chaintech videokaarten op basis van de XGI Volari V8 chips vond ik gezien onze eerste ervaringen met deze 3D-chips niet geheel foto-waardig. Wel uitzonderlijk was onderstaande Chaintech SLV3, de eerste videokaart met XGI Volari V3 die ik in het wild heb gezien. De prestaties van deze kaart zullen op z'n zachtst gezegd belabberd zijn, maar uniek is dat Chaintech deze videokaart voor minder dan 30 dollar aan haar distributeurs kan aanbieden! Dat is een prijspeil dat met geen enkele ATI of nVidia chip haalbaar is. Naar verwachting gaan Chaintech dan ook meer van deze kaarten in Oost-Europa verkopen dan in onze contreien.


Chaintech SLV3 - XGI Volari V3

De laatste Chaintech videokaart die we zondermeer toch even op de foto moesten zetten is de SAS8, een kaart met de S3 Delta Chrome S8. We zijn in ons testlab op dit moment bezig met een review van deze 3D-chip, dus binnenkort lees je er meer over!


Chaintech SAS8 - S3 Delta Chrome S8

Chaintech (2)

Een tijd geleden maakt Chaintech bekend al haar moederborden te willen opdelen in drie groepen: Zenith voor de ultieme high-end alles-erop-en-eraan moederborden, Apogee voor moederborden met verschillende extra functionaliteiten maar niet zo uitbundig als de eerste reeks en Summit voor de standaard entry-level moederborden. Van deze strategie heeft men een beetje gewijzigd: de merknaam Apogee wordt alleen nog maar gebruikt voor videokaarten en moederborden die vroeger het predikaat Apogee zouden krijgen, heten vanaf nu Zenith Value Edition. De belangrijkste reden is dat de productgroep Zenith zeer veel positieve bekendheid heeft gekregen en daar wil Chaintech optimaal van profiteren. Ik vind het persoonlijk wel jammer, want de opdeling in Zenith, Apogee en Summit maakte het moederborden aanbod van Chaintech altijd erg overzichtelijk.

Over de Zenith reeks kunnen we kort zijn: het enige nieuwe Zenith moederbord dat men kon tonen was de ZNF3-250, het nForce 3 250 moederbord waarvan je enkele dagen geleden al een test kon vinden op Hardware.Info. In de Zenith Value reeks toonde Chaintech nieuwe Socket 775 moederborden met Intel 925 en Intel 915 chipsets. Beide borden lijken vrij standaard, we kunnen er weinig speciale Chaintech features op terugvinden. Men heeft ons echter toegezegd dat van het Intel 925 chipset moederbord ook een Zenith versie komt met veel meer toeters en bellen.


Chaintech Zenith Value V925X - Intel 925 Chipset


Chaintech Zenith Value V915P - Intel 915 Chipset

In de Summit reeks zagen we ook nog een aantal interessante moederborden. Allereerst de S865PE2, een Socket 775 moederbord met Intel 865PE chipset. Zondermeer een zinnig product, want zoals we ook al eerder bij AOpen hoorde, is de verwachting dat Socket 775 processor eerder populair zullen worden dan PCI-Express videokaarten. De S915P is precies het tegenovergestelde: dit is een Socket 754 moederbord met Intel 915 chipset. Of iemand een 'ouderwetse' Socket 478 processor nog wil combineren met een moderne PCI-Express videokaart betwijfel ik ten zeerste. De SPT890 gaat gebruik maken van de VIA PT890 chipset, zoals je in het verslag van Computex Dag 1 kon lezen de enige Pentium 4 chipset met ondersteuning voor zowel AGP als PCI-Express. Het is alleen nog even wachten eer VIA de chipset helemaal klaar heeft.


Chaintech Summit S865PE2 - Socket 775 / Intel 865PE Chipset


Chaintech Summit S915P - Socket 478 / Intel 915 Chipset


Chaintech SPT890 - Socket 478 / VIA PT890 Chipset

Als laatste dan nog de Chaintech notebooks die geen notebook zijn. Wat je ziet op onderstaande foto is eigenlijk een soort mini-PC in een notebook-achtige behuizing. Binnenin worden normale desktop componenten gebruikt, zoals desktop CPU's, standaard 184-pins DIMM's en een 3,5" harddisk. Een accu is niet aanwezig en indien gewenst kan het systeem zelfs zonder scherm geleverd worden. Chaintech gaat de machines als barebones leveren en wil in ieder land één partij die de draagbare mini-PC's als volledig geassembleerd product op de markt gaan brengen. ECS heeft hetzelfde idee overigens al eens gehad met de DeskNote machine. Dat is overigens nooit een succes geworden.


Ik zeg het nog één keer: Nee, dit is géén notebook!

Gigabyte

Gigabyte had één van de grootste stands in hal 2, waar alle moederbord- en videokaartfabrikanten gebroerderlijk naast elkaar te vinden waren. Op de stand toonde Gigabyte een enorm aantal nieuwe producten, waaronder moederborden, videokaarten, barebones en netwerkproducten.

Vooral het aantal nieuwe moederborden dat Gigabyte toonde was overweldigend. Het R&D-team van Gigabyte heeft genoeg nieuwe modellen ontwikkeld om dit artikel indien gewenst alleen te vullen met Gigabyte moederborden. Wederom pik ik alweer even de meest interessante modellen eruit.

Meest bijzonder zijn de nieuwe moederborden uit de Sigma-serie, moederborden met zo'n beetje iedere denkbare extra feature. Op onderstaande foto zien we de 8ANXP-D, Gigabytes toekomstige moederbord met Intel 925 chipset. Het moederbord heeft natuurlijk de nieuwe Socket 775 CPU-voet en biedt plaats aan niet minder dan zes DDR2-modules. Alle andere 925 chipset moederborden die ik heb gezien op de beurs hebben maar vier DIMM-sloten. Op het moederbord vinden we PCI-Express x16 voor de videokaart, drie keer PCI-Express x1 voor uitbreidingskaarten en nog twee normale PCI-sloten. Naast de vier Serial ATA-aansluitingen van de nieuwe Intel south bridge, heeft Gigabyte nóg vier aansluitingen geplaatst, verzorgd door een Silison Image controller. In totaal kun je dus niet minder dan acht Serial ATA devices op het moederbord aansluiten. Het 'dual power system' insteekkaartje mag bij dit moederbord natuurlijk ook niet ontbreken. DPS zorgt volgens Gigabyte voor verbeterde stabiliteit en overklok-mogelijkheden. Waar de DPS-module vroeger echter nog een actieve koeler bevatte, wordt deze tegenwoordig passief gekoeld doormiddel van een heatpipe en een koperen koelblok dat airflow van de CPU-koeler opvangt. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, vinden we ook nog dual BIOS en dual Gigabit LAN terug op het moederbord. Al met al is dit één van de meest indrukwekkende moederborden die ik op vier dagen Computex heb gezien.


Gigabyte 8ANXP-D - Socket 775 / Intel 925 chipset

In de Sigma-serie komt ook een moederbord met de wat goedkopere Intel 915 chipset. De 8GPNXP Duo komt qua specificaties grotendeels overeen met het bovenstaande moederbord, al zijn sommige zaken wat minder uitbundig. Zo moeten we het bij dit moederbord doen met 'slechts' vier keer Serial ATA en acht keer USB 2.0. Op dit moederbord vinden we een tweetal sloten voor DDR2-geheugen en vier voor normaal DDR-geheugen.


Gigabyte 8DPNXP Duo - Socket 775 / Intel 915 chipset

Voor de iets minder veeleisende gebruiker heeft Gigabyte met de 8I915P serie ook wat goedkopere Intel 915 chipset moederborden beschikbaar, die uiteraard ook minder extra features aan boord hebben. De borden komen in drie smaken: 'Duo Pro' met DDR én DDR2, 'D Pro' met alleen DDR2, en 'Pro' met alleen DDR.


Gigabyte 8I915P Duo Pro - Socket 775 / Intel 915 Chipset / DDR2 + DDR


Gigabyte 8I915P Duo Pro - Socket 775 / Intel 915 Chipset / DDR2


Gigabyte 8I915P Duo Pro - Socket 775 / Intel 915 Chipset / DDR

Gigabyte (2)

Wie niet meteen wil overstappen op PCI-Express, maar wél gebruik wil maken van een nieuwe Socket 775 processor, kan ook bij Gigabyte terecht voor een moederbord met de nieuwe socket in combinatie met de bestaande Intel 865PE AGP-chipset. Het betreffende moederbord heeft de nam 8IPE775-Pro gekregen.


Gigabyte 8IPE775 Pro - Socket 775 / Intel 865PE Chipset

Ook op AMD Athlon 64 gebied toonde Gigabyte veel nieuwe moederborden. Hun moederbod met nVidia nForce 3 250Gb chipset in combinatie met de Socket 754 CPU-voet hebben we recent al getest op Hardware.Info. Van dit bord is inmiddels ook een Socket 939 versie ontworpen, de K8NSNXP-939. Voor Socket 939 gaat men echter ook de VIA K8T800 Pro chipset gebruiken, en wel bij de K8VNXP-939.


Gigabyte K8NSNXP - Socket 939 / nVidia nForce 3 Pro 250Gb chipset


Gigabyte K8NSNXP - Socket 939 / VIA K8T800 Pro chipset

Net als Epox kon ook Gigabyte al een prototype van een moederbord met de toekomstige PCI-Express chipset van nVidia tonen. Deze chipset met codenaam CK8-04 is echter nog lang niet af, dus het zal nog wel even duren eer de betreffende borden beschikbaar worden. De bord lay-out is in ieder geval al grotendeels klaar.


Gigabyte K8NENXP-939 - Socket 939 / nVidia CK8-04 Chipset

Gigabyte (3)

Voor 3D-chips winkels Gigabyte tegenwoordig net als ASUS en MSI zowel bij nVidia als ATI. Op nVidia-vlak vonden we ook bij Gigabyte de bekende reeks GeForce PCX-kaarten. Op ATI-vlak ging alle aandacht uiteraard voornamelijk uit naar de nieuwe X800/X600/X300 PCI-Express reeks. Op onderstaande foto's zie je een aantal van de nieuwe ATI-videokaarten uit de Gigabyte stal.


Gigabyte R80P256D - ATI X800 Pro AGP


Gigabyte RX60X128V - ATI Radeon X600 XT PCI-Express


Gigabyte RX60P128D - ATI Radeon X600 Pro PCI-Express


Gigabyte RX30S128D - ATI Radeon X300 SE PCI-Express

Een live-demo van het top-of-the-bill Gigabyte 8ANXP-D moederbord in combinatie met een ATI Radeon X800 Pro PCI-Express videokaart was ook te zien op de stand van Gigabyte.


Live demo van de nieuwe hardware.

Gigabyte (4)

Goed nieuws voor de bezitters van de Gigabyte 3D Cooler Pro CPU-koeler: dankzij onderstaand bracket dat Gigabyte binnenkort op de markt brengt, is deze koeler ook geschikt voor de nieuwe Socket 775 processors.


Dit bracket maakt de 3D Cooler Pro compatible met Socket 775

Bijna alle moederbordfabrikanten produceren tegenwoordig ook cube PC's en die trend is inmiddels ook naar Gigabyte overgewaaid. Op de Computex toonde de Taiwanese fabrikant haar eerste cube PC, gebaseerd op een SiS chipset en geschikt voor Intel Pentium 4 processors. Hoewel nog niet zo mooi als verschillende andere cubes die we op de beurs hebben mogen aanschouwen, is het design van Gigabytes eerste kubus toch zondermeer geslaagd te noemen.


Vanaf nu ook cube PC's bij Gigabyte

Een andere productgroep waar Gigabyte op de beurs veel aandacht aan besteedde is network-toebehoren. Zoals op onderstaande foto's te zien heeft Gigabyte inmiddels een enorm assortiment aan wireless-netwerk producten. Nieuwe 'Easy Setup III' software moet het zelfs voor mensen met vrijwel geen computerervaring mogelijk maken om een draadloos netwerk te installeren en te beveiligen. Helaas voor de Nederlandse beginnende PC-gebruikers zal die software er echter niet in onze eigen taal komen.


Allerhande wireless-network producten van Gigabyte.


En nóg meer WLAN bij Gigabyte.

Als laatste toonde men ook een groot aantal nieuwe laptops op de beurs. Goed nieuws is dat de nieuwe laptops van Gigabyte een stuk 'Europeser' uiterlijk hebben dan de voorgaande reeksen. Onderstaande nieuwe entry-level Centrino laptop vind ik persoon zeer strak vormgegeven. Onderaan de pagina vind je een nieuwe high-end alles-erop-en-eraan notebook van Gigabyte, eveneens gebaseerd op Centrino technologie.


Nieuwe entry-level Gigabyte Centrino laptop


Breedbeeld desktop-replacement notebook.

HIS

Al rennend van de ene naar de andere andere afspraak, kwam ik ook nog even langs de stand van HIS. Hier toonde men onder andere een PCI-Express versie van de ATI Radeon X800 met de bekende HIS IceQ koeler, die moet zorgen voor betere koeling en minder lawaai. Mensen die staan te popelen om zo'n PCI-Express Radeon X800 XT te gaan kopen moeten overigens nog even wachten. HIS wacht immers nog op ATI, ATI wacht nog op Intel en Intel lijkt met PCI-Express bijna op Sint Juttemis te wachten. Ook HIS wist ons echter al te verklappen dat deze PCI-Express Radeon X800 XT, die integenstelling tot alle nieuwe nVidia kaarten niet met een AGP-naar-PCI-Express bridge werkt, zondermeer het wachten waard zal zijn. We zijn benieuwd!


HIS Excalibur Radeon X800 XT PCI-Express IceQ

Jazz Speakers

Tijdens het drukke schema van de vierde Computex dag vond ik ook nog even tijd om bij Jazz Speaker op de koffie, herstel op de water te gaan. (Het is nog steeds lekker warm in Taipei...) Men toonde op de kleine stand genoeg speakers om een paar pagina's met foto's te vullen, maar alleen de meest bijzondere speakers laten we even kort de revue passeren. Allereeste onderstaande: dit is officieel het eerste 1.1-kanaals speakerset systeem dat ik in mijn leven heb gezien. Volgens Jazz is dit een ideale oplossing voor mensen die geen ruimte hebben om twee speakers te plaatsen. Juist...


Jazz' 1.1-kanaals speakerset (geen tikfout!)

Erg schattig en zondermeer veel beter klinkend dat de meeste ingebouwde speakers, is onderstaande USB-speakersetje voor laptops. Leuk detail: deze speakers halen zelfs de stroom uit de USB-poort, dus de speakers en een USB-kabel is alles wat je nodig hebt. Batterijen of een adapter zijn dus niet aanwezig.


Jazz' powerless laptop-speakers

Ook bijzonder was een 5.1-kanaals speakersysteem voor in de woonkamer met draadloze achterspeakers. Deze moeten echter wel van stroom voorzien worden. Het systeem leek perfect te worden, maar dankzij het rumoer van duizenden andere Computex bezoekers kon ik helaas geen inschatting maken van de geluidskwaliteit van de speakers.


Een draadloze rear-speaker met stroomdraad.

Jetway

Op de stand van Jetway hebben we even geëxperimenteerd met het Magic Twin systeem, een nieuwe feature die het mogelijk maakt om met twee mensen tegelijkertijd te werken op één computer. Op de Jetway mini-PC op onderstaande foto zijn zodoende twee monitoren, twee toetsenborden en twee muizen aangesloten. Het Magic Twin systeem doet precies wat het beloofd: terwijl gebruiker 1 op het eerste scherm relaxed een DVD-tje kijken, kan gebruiker 2 op het andere scherm op internet surfen. Zelfs games en DVD-bekijken tegelijkertijd is volgens Jetway mogelijk. Volgens Jetway is dit systeem bijvoorbeeld erg handig voor scholen, omdat je voor nu voor 30 kinderen maar 15 PC's nodig hebt.


Jetway Mini-PC met Magic Twin

Magic Twin is voornamelijk een software trucje. Om met mogelijk te maken om twee toetsenborden en muizen aan te sluiten, dienen splitterkabels gebruikt te worden zoals onderstaande foto laat zien. Voor twee schermen is óf een dual-monitor videokaart óf twee videokaarten vereist.


PS/2 keyboard en muis splitters maken Magic Twin mogelijk.

Kingmax

De tweede fabrikant van geheugenmodules die voor Computex dag 4 op het programma stond, is Kingmax. Hoewel Kingmax een redelijk bekend merk is, wordt het in Europa nog niet bijster veel verkocht. Kingmax is zodoende alweer de zoveelste fabrikant die vraagt of we toevallig nog distributeurs weten die op zoek zijn naar nieuwe producten. Wie interesse heeft mag zich melden. :)

Terug naar Kingmax zelf: het belangrijkste nieuwe product is natuurlijk DDR2. Kingmax heeft 533 MHz modules al beschikbaar is de capaciteiten 512 MB en 1 GB. Kingmax plaatst geen heatsinks op de modules, aangezien DDR2 chips stukken minder heet worden dan normale DDR-chips.


Kingmax DDR2-533 geheugenmodules

Wie dacht dat DDR2 alleen in desktop PC's gebruikt gaat worden, heeft het mis. Kingmax heeft ok al SO-DIMM's met DDR2 chips beschikbaar!


Kingmax DDR2-533 SO-DIMM

En voor de die-hard overklokkers heeft Kingmax speciale nieuwe modules beschikbaar. DDR550 maar liefst. Mag het een Megahertzje meer zijn?


Kingmax DDR550 geheugenmodule.

Twee andere leuke producten die te zien waren op de Kingmax stand zijn een zeer-kleine 4-in-1 cardreader, een compacte 1 GB USB-geheugenstick. Beide erg handig voor als je bijvoorbeeld een week naar Taiwan reist. ;)


Een bijzonder kleine 4-in-1 cardreader.


1 GB USB geheugensticks komen altijd van pas.

MSI

De MSI stand had genoeg nieuwe producten aan boord om indien gewenst een hele Computex dag alleen daar rond te kijken. Het aantal markten waarin MSI zich dan ook tegenwoordig begeeft is enorm: moederborden, videokaarten, barebones, laptops, netwerkproducten, opticals, portable devices, het is maar een greep uit de series producten die uit de fabrieken van het MSI-imperium rollen. De belangrijkste productgroep voor MSI blijft natuurlijk moeder borden en op dat vlak was er zoals te verwachten dan ook veel nieuws.

Allereerst de nieuwe Intel chipsets: uiteraard brengt ook MSI een fully loaded Intel 925 chipset moederbord op de markt, in de vorm van de 925X Neo Platinum. Net zoals de andere borden uit de Platnium reeks, is ook dit moederbord uitgevoerd met een zwarte PCB. Helaas is er iets misgegaan met het uploaden van deze foto, mogelijk kan Koen bij thuiskomst in Nederland de foto herplaatsen. Onze excuses.

Voor de Intel 915-chipset komt MSI zowel met een model met DDR2 geheugen als met een model met standaard DDR geheugen. Op de stand stonden beide moederborden achter een bordje met de naam 915P Neo Platinum, maar de typenummers van beide borden zijn wel degelijk anders: de DDR2 versie heet MS-7028, de DDR versie heet MS-7052.


MSI 915P Neo Platinum - Socket 775 / Intel 915 chipset / DDR2


MSI 915P Neo Platinum - Socket 775 / Intel 915 chipset / DDR

MSI (2)

Op AMD-vlak toonde MSI ook veel nieuwe moederborden. De K8T Neo2 allereerst is een nieuw Socket 939 moederbord met VIA K8T800 Pro chipset.


MSI K8T Neo2 - Socket 939 / VIA K8T800 Pro Chipset

In onze recente vergelijkingstest van nVidia nForce 3 250 Gb moederborden, rolde de MSI K8N Neo Platinum als beste uit de bus. Van dit moederbord komt ook een nieuwe Socket 939 uitvoering en wel de K8N Neo2 Platinum.


MSI K8N Neo2 Platinum - Socket 939 / nVidia nForce 3 Ultra Chipset

Het meest indrukwekkende AMD-moederborden vonden we in de hoek met server moederborden. De K8D Master3 dual-Opteron moederbord biedt ruimte aan niet minder dan 12 geheugenmodules, zodat je probleemloos 12 GB geheugen in je server kunt plaatsen als je gebruik maakt van 1 GB modules. Verder heeft dit moederbord echt alles aan boord wat je als server-bouwer maar kunt wensen.


MSI K8D Master3 - Dual Opteron Server-moederbord

MSI (3)

In de videokaarten-vitrine van MSI vonden we alle nieuwe nVidia- en ATI-chips terug, dus de tweede helft van 2004 wordt ook qua videokaarten erg druk voor MSI. Op onderstaande foto zien we allereerste de nVidia GeForce 6800 Ultra videokaart die we van MSI mogen verwachten.


MSI NX6800 Ultra-T2D256

Ook de nieuwe high-end 3D-chip van ATI, de Radeon X800, is vertegenwoordigd bij MSI door middel van de RX800-serie. Waar men voor de nVidia-kaart een eigen ontwerp koeler gebruikte, vinden we op de ATI kaart echter gewoon de standaard ATI referentie-koeler.


MSI RX800 reeks met ATI Radeon X800

De enorme reeks nieuwe PCI-Express 3D-chips van ATI en nVidia ontbreken bij MSI natuurlijk ook niet. Op onderstaande foto zie je als voorbeeld de MSI RX600, een kaart met ATI Radeon X600 PCI-Express 3D-chip.


MSI RX600 met ATI Radeon X600

Iets unieks wat alleen MSI kon tonen op de beurs was een nVidia MXM-module voor notebooks. MXM is een door nVidia bedacht standaard om eenvoudig verschillende typen videokaarten in één notebook te kunnen plaatsen. Van welke 3D-chip onderstaande MXM-module gebruik maakt is helaas niet bekend.


MSI / nVidia MXM-module

MSI (4)

De nieuwe reeks cube PC's, ofwel Mega PC's, die MSI op de Computex toonde vind ik qua ontwerp persoonlijk bijzonder geslaagd. Er komt een hele reeks nieuwe Mega PC's met uiteenlopende chipsets, geschikt voor alle courante processors. De twee meest opvallende waren de Mega PC 800-K, geschikt voor de AMD Athlon 64, en de Mega PC 350, gebaseerd op de ATI 9100 IGP chipset.


Nieuwe MSI Mega PC geschikt voor AMD Athlon 64


Nieuwe MSI Mega PC met geïntegreerde ATI-chipset, ideaal voor multimedia gebruik.

In de Mega-reeks toonde MSI ook een groot aantal portable media-spelers, geschikt voor uiteenlopende muziekformaten en sommige zelfs voor video. Op onderstaande foto zie je MSI MegaPlayer 518, die net als de Apple iPod gebruik maakt van een zeer kleine harddisk en een bijzonder duidelijk schermpje heeft.


MSI MegaPlayer 518

De MegaView 561 is een portable audio/video-speler die je onderweg kunt gebruiken om MPEG 1, 2 én 4 filmpjes te bekijken. Dankzij de MPEG 4 ondersteuning kan de MegaView 561 ook prima overweg met de verschillende DivX en XviD formaten.


MSI MegaView 561 portable audio/video speler

MSI (5)

De belangrijkste overige productgroepen van MSI zullen we nog even kort de revue laten passeren. Op onderstaande foto kun je zien dat we komende tijd een flink aantal nieuwe notebooks van MSI mogen gaan verwachting. Welke modellen echter wel en niet ook naar Nederland zullen komen is voor ons helaas echter nog niet helemaal duidelijk.


Veel nieuwe notebooks bij MSI.

Ook Bluetooth is ineens een onderwep waar MSI geïnteresseerd in is. Zoals je op onderstaande foto kunt zien toonde de fabrikant verschillende Bluetooth apparaten, waaronder toetsenborden, muizen en gamecontrollers.


Een nieuwe productgroep bij MSI: Bluetooth apparatuur

Verleden jaar is MSI begonnen met de ontwikkeling van netwerkproducten, en dat is niet onverdienstelijk gebleken. Vandaar dat men op deze Computex een zeer uitgebreide reeks wireless-producten kon tonen, in alle vormen en maten.


WLAN adapters, access-points, routers, etc.

Als laatste viel mijn oog ook nog op onderstaand apparaat: een digital media adapter van MSI, ofwel een apparaat waarmee je in de woonkamer via een (draadloos) netwerk mediabestanden kunt bekijken en beluisteren die opgeslagen staan op PC's elders in huis. De werking van de MS-3288 kunnen we vergelijken met de Pinnacle ShowCenter. Helaas komt de MS-3288 de eerste tijd echter nog niet naar Nederland.


MSI's nieuwe Digital Media Adapter

Nu-Tech

Optical fabrikant Nu-Tech, onderdeel van het grote Quanta concern, had geen stand op de showvloer zelf, maar zat net als veel andere bedrijfjes ergens verstopt op een hotelkamer in het Hyatt hotel, direct naast Hal 1 van de Computex. Quanta is marktleider op het gebied van optische drives voor laptops, dus expertise op het gebied van deze technologie is bij Nu-Tech zondermeer aanwezig. Ook bij Nu-Tech zagen we een compleet assortiment aan optische drive, maar onze voornaamste aandacht gaat natuurlijk uit naar de 16x speed dual-format, double-layer drive. Nog een maandje of twee wachten en hij kan de jouwe zijn!


16x speed dual-format, double-layer bij Nu-Tech

Verder was het belangrijkste nieuws bij Nu-Tech dat men zich naar opticals ook gaat toeleggen op andere productgroepen, waaronder monitoren. Dat heb ik vandaag al een keer eerder gehoord. ;) De monitoren die Nu-Tech al toonde zagen er op het eerste gezicht prima uit, maar een toekomstige test moet echt uitwijzen wat we op dit vlak uit de Quanta-fabrieken mogen verwachten.

SiS

Wegens een bijzonder druk schema kon ik helaas slechts een paar minuten rondneuzen op de stand van SiS. In de korte tijd toonde onze contactpersoon bij SiS echter een paar zondermeer bijzondere producten. Meest opvallend is onderstaand moederbord van Asrock dat gebruik maakt van de SiS 755 chip. Asrock heeft een AMD Athlon 64 moederbord ontworpen met zowel een Socket 754 als een Socket 939 processorvoet. Het is echter geen dual-processor bord: je kunt slechts één van beide sockets daadwerkelijk gebruiken. SiS noemt het zelf een ideale oplossing voor mensen die nu een Socket 754 processor willen kopen en later willen upgraden naar Socket 939. Een andere doelgroep zijn systeembouwers die al hun Athlon 64 PC's willen standaardiseren op één moederbord. Ik zelf betwijfel het bestaansrecht van dit bord: de sockets zijn immers niet goedkoop, zodat een bord met slechts één socket altijd een stuk voordeliger zal zijn. Des al niet te min is dit bijzondere Asrock moederbord zondermeer een foto waard!


Geen dual processor, maar wel twee sockets: de Asrock K8 Combo.

De 656 is SIS' toekomstige Pentium 4 chipset met ondersteuning voor PCI-Express x16 videokaarten. Deze zal gekoppeld worden aan de 965 south bridge, die ondersteuning biedt voor een tweetal PCI Express x1 uitbreidingssloten en vier Serial ATA devices. Spring echter geen gat in de lucht vanwege het feit dat je op onderstaand moederbord ook een AGP-slot ziet: hier kun je immers geen normale AGP-videokaart in plaatsen, maar alleen een uitbreidingskaart die de geïntergreerde videokaart voorziet van een tweede monitoraansluiting en een TV-output.


SIS 656: Pentium 4 chipset met ondersteuning voor PCI-Express

Het leukste SIS nieuwste is wel de SIS 552LV chip: een processor, video-chip, north bridge én south bridge in één, speciaal gemaakt voor draadbare toepassingen, zoals portable media-spelers op GPS-systemen. De chip gebruikt slechts circa 4 Watt en staat zodoende gerant voor bijzonder laag accu-verbruik.


De SIS 552 is processor, video-chip, north bridge én south bridge in één.

Spire

De laatste fabrikant waar we in onze Computex verslaggeving aandacht aan besteden is koelerfabrikant Spire. Op hun stand toonde men verschillende nieuwe koelingsproducten die ofwel onder de naam Spire ofwel onder de naam Speeze uitgebracht worden. Wat bij een koelerfabrikant uiteraard niet mag missen deze Computex zijn koelers voor de nieuwe Intel Socket 775 processors. De eerste Socket 775 compatible Spire-koeler bestaat uit een massief koperen cylinder, maar daaraan rondom bevestigd aluminium koelvinnen een relatief stille fan.


Spire Socket 775 CPU-koeler

Nieuw bij Spire is een zeer eenvoudig te installeren waterkoelingssysteem. De kit bestaat in principe uit twee onderdelen: een blok voor op de processor en een gecombineerde pomp/reservoir/radiator. Op onderstaande foto zien we Spire's nieuwe waterkoelingsysteem geassembleerd in een plexiglazen behuizing.


Een zeer eenvoudig te installeren waterkoelingsysteem bij Spire.

In het demosysteem vonden we meteen een ander nieuw product van Spire. Het apparaat bovenin de kast is niet alleen een harddisk-koeler, maar ook een drievoudige fan-controller en temperatuur-sensor. Tevens heeft men meteen twee USB- en één Firewire-aansluiting op het apparaatje verwerkt.


Harddisk-koeler en fan-controller in één.

Terug naar Nederland...

Tot zover Computex 2004 wat Hardware.Info betreft! Het moge duidelijk zijn dat wat we hebben getoond slechts een fractie is van wat de genoemde fabrikanten hebben getoond op de beurs en het aantal behandelde fabrikanten is weer een fractie van het totale aantal deelnemers aan de Computex beurs. Ik denk dat ik zondermeer mag concluderen dat Computex 2004 een geslaagd evenement was: hoewel alle getoonde producten wel grotendeels binnen de lijn der verwachting zaten, hebben we toch genoeg interessante, nieuwe producten mogen aanschouwen. Tel bij al die hardware nieuwtjes ook nog eens de enorme gastvrijheid van de Taiwanese bevolking op, en je kunt maar tot één conclusie komen: volgens jaar is Hardware.Info er indien mogelijk zeker weer bij!

0
*