Acht kleine breedbeeldmonitoren

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hype
 3. 3. Acer AL1916WAs
 4. 4. AOC 193SW
 5. 5. Belinea 1925 S1W
 6. 6. HP W19B
 7. 7. Iiyama E1900WS-B3
 8. 8. Mirai DML-519W100
 9. 9. Samsung SyncMaster 931BW
 10. 10. ViewSonic Viewdock VX1945WM
 11. 11. Grafieken (beeldkwaliteit)
 12. 12. Grafieken (energieverbruik)
 13. 13. Beste beeld
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Breedbeeld is hot. Niet alleen tv's maar ook steeds meer pc-monitoren zijn in breed formaat beschikbaar. We weten al dat dit bij grotere monitoren érg handig kan zijn. Maar geldt dat ook voor het relatief kleine 19 inch formaat, waarbij het aantal pixels beperkt is?

Traditionele televisies en beeldbuismonitoren hebben een hoogte/breedte verhouding van 4:3. Ook de eerste TFT monitoren met resoluties van 640x480 tot 1024x768 maakten gebruik van deze traditionele beeldverhouding. Met de introductie van de 17 en 19 inch monitor werd echter een vreemde stap gezet. Deze beeldschermen met een resolutie van 1280x1024 pixels hebben namelijk een meer vierkante beeldverhouding van 5:4. Het verschil tussen de hoogte en de breedte van het scherm neemt hierbij dus af ten opzichte van het traditionele formaat.

Bij televisies zien we al jaren een verschuiving naar breedbeeld en ook bij beeldschermen in notebooks is het brede beeldformaat al tijden ingeburgerd. De monitormarkt heeft inmiddels dezelfde richting ingeslagen. Eerst zagen we grotere modellen van 22 tot 24 inch in breedbeeldformaat opduiken. Sinds kort is ook het populaire 19 inch formaat in de nieuwe beeldverhouding verkrijgbaar.

Anders dan bij breedbeeldtelevisies is de beeldverhouding bij breedbeeldmonitoren niet 16:9, maar 16:10. Dit heeft ermee te maken dat pc's resoluties uitsturen die een veelvoud van 8 pixels zijn. Bij een 16:9 verhouding komt dat niet altijd goed uit, terwijl dat bij 16:10 veel vaker wél het geval is. Een goed voorbeeld hiervan is de breedbeeldversie van de standaard 1600x1200 pc-resolutie. Bij een hoogte van 1200 pixels zou de breedte bij een 16:9 beeldverhouding op 2133 1/3 pixels uitkomen. Buiten het feit dat 1/3 pixel niet aan te sturen is, geldt ook dat 2133 geen veelvoud van 8 is en dus niet door een videokaart als horizontale resolutie gebruikt kan worden. Als er gekozen wordt voor een 16:10 verhouding dan komt het allemaal een stuk beter uit: We komen dan uit op 1920 punten wat én een rond getal is, én deelbaar door acht. Daar komt bij dat het 16:10 formaat vrij goed aansluit bij de afmeting van twee pagina's in het Amerikaanse Letter-formaat, die dus optimaal naast elkaar weergegeven kunnen worden op een breedbeeldmonitor.

Samsung SyncMaster 930BF
Samsung SyncMaster 931BW
Boven: 19" normaal, Onder: 19" breedbeeld

Hype

Hoe het ook zij, breedbeeldmonitoren hebben een verhouding van 16:10 en dat is aanzienlijk breder dan het 5:4 formaat dat we van 17 en 19 inch monitoren gewend zijn. Bij een gelijkblijvende beelddiagonaal betekent dat echter dat het beeld van een breedbeeldmonitor minder hoog is, maar wel beduidend breder. Waar alle traditionele 19 inch modellen een resolutie van 1280x1024 pixels hebben, geldt dat breedbeeldmodellen van dit formaat altijd 1440 bij 900 pixels tellen. Het totale aantal pixels ligt bij een 19 inch breedbeeldmonitor iets lager dan bij een conventioneel model: 1.296.000 om 1.310.720 pixels. Een 19 inch breedbeeldmonitor biedt dus niet méér effectief beeldoppervlak dan een traditioneel model. Hoewel de 19 inch breedbeeldmodellen momenteel als warme broodjes over de toonbank gaan, is er dus eigenlijk geen aanwijsbare meerwaarde voor het brede beeldformaat. In theorie is het inderdaad mogelijk om twee pagina's tekst naast elkaar weer te geven, maar gezien de relatief lage resolutie bij 19 inch breedbeeldschermen is dat geen werkbare oplossing. Bovendien biedt een breder beeldformaat ook bij standaard toepassingen als websurfen en tekstverwerking geen meerwaarde. de 1280 pixels die een normale monitor breed is, zijn meer dan genoeg voor vrijwel elke denkbare website. Doordat een breedbeeldmodel in de hoogte juist minder pixels telt, moet je ook nog eens meer scrollen.

Alleen in games kan 19 inch breedbeeld duidelijk een voordeel bieden. Steeds meer spellen bieden ondersteuning voor breedbeeldresoluties en in vrijwel alle omstandigheden is het prettiger om meer beeldinformatie in de breedte te hebben dan in de hoogte. Voor normaal kantoorgebruik achten wij een 19 inch breedbeeldmodel echter niet aanraden boven een standaard 19 inch monitor, zeker niet als je nu al een traditionele 17 of 19 inch LCD hebt.

19tot24inchresoluties

Testbeelden

Voor deze vergelijking hebben we een groot aantal van de momenteel beschikbare 19 inch breedbeeldmonitoren verzameld, in prijs uiteenlopend van 209 tot 399 euro. In alle gevallen gaat het om apparaten met een TN TFT paneel en een resolutie van 1440x900 pixels. Alle monitoren hebben een opgegeven helderheid van 300 Candela per vierkante meter, en het opgegeven contrast loopt uiteen van 500:1 tot 850:1. Het gaat in alle gevallen om ‘snelle' monitoren met reactietijden variërend van 2 tot 8 ms. Opvallend is dat de helft van de monitoren alleen voorzien is van een D-SUB (VGA) aansluiting en dat DVI dus in veel gevallen ontbreekt. Geen van de monitoren kan in portretmodus gebruikt worden; een USB hub treffen we bij slechts één model aan. Al met al kunnen we dus rustig stellen dat de meeste fabrikanten hun 19 inch breedbeeldmonitoren tegen een zo laag mogelijke prijs willen aanbieden en dat daarom op functionaliteit is bespaard. Dit hoeft echter geen nadeel te zijn. Voor relatief weinig geld kan je op deze manier immers een goed functionerende monitor kopen. Wil je meer extra mogelijkheden en heb je een groter budget, dan zal je sowieso al snel bij grotere beeldformaten uitkomen.

Acer AL1916WAs

Acer levert de AL196W in twee smaken, als AL1916Ws en als AL1916WAs. De WAs heeft ten opzichte van de Ws een hoger contrast (700:1 in plaats van 500:1) en een snellere responstijd, namelijk 5ms in plaats van 8 ms. Verder zijn beide monitoren identiek; uiterlijk zijn ze niet van elkaar te onderscheiden. Wij bekeken voor deze test de WAs versie in zilverkleurige uitvoering. De monitor is erg basic uitgevoerd; ingebouwde luidsprekers ontbreken en ook een DVI ingang vinden we niet op het apparaat terug. De prestaties van de monitor zijn over het algemeen goed, al neigt het beeld standaard naar een iets te blauwe weergave. De helderheid van het scherm is prima en ook de reactietijd is met een gemeten score van 12 ms dik in orde. Met een adviesprijs van 219 euro is de AL1916WAs bovendien de op één na goedkoopste monitor uit de test, wat hem een aantrekkelijke keus maakt.

Acer AL1916WAs

AOC 193SW

Het in Nederland nog altijd relatief onbekende AOC leverde voor deze test een monitor aan met de laagste adviesprijs van alle geteste modellen: Voor slechts 209 euro is de 193SW van jou. Het uiterlijk van de 193SW is strak te noemen. Het scherm heeft een dunne, zilverkleurige omlijsting en staat op een smalle, zilverzwarte voet. Qua prestaties is de monitor hekkensluiter van deze test, wat voornamelijk komt door het matige contrast. Met een gemiddeld contrast van 116:1 en een volledige aan/uit score van 402:1 doet de monitor het minder dan de concurrentie. De kleurweergave is redelijk goed, al neigt het beeld een heel klein beetje naar groen. De reactietijd is met een gemeten score van 13 ms dik in orde.

AOC 193SW

Belinea 1925 S1W

Ook de 1925 S1W van Belinea is een rank en fraai apparaat met een dunne rand rond het scherm. De monitor lijkt qua specificaties uiteraard op de overige modellen in de test, al claimt Belinea als enige een contrast van 850:1. In de praktijk wordt die score niet gehaald; volgens onze metingen komt het scherm uit op maximaal 570:1. De kleurweergave van het scherm is prima en ook de helderheid is uitstekend. Op het horizontale vlak valt de kijkhoek iets tegen ten opzichte van de andere monitoren in de test, maar dat zal in de praktijk doorgaans geen probleem vormen. De uniformiteit (de verdeling van de helderheid) is met 73 procent in de hoeken ten opzichte van het midden wel aan de lage kant, scores van 80 procent en hoger zijn eigenlijk wel wenselijk. De reactiesnelheid is met een gemeten waarde van 13 ms prima, wat het scherm geschikt maakt om mee te gamen.

Belinea 1925 S1W

HP W19B

Als enige fabrikant in deze test heeft HP ervoor gekozen om haar 19 inch breedbeeldmonitor te voorzien van een ‘glare' paneel. Bij dit type TFT panel is de antireflectieve coating weggelaten wat voor een hoger optisch contrast zorgt, met als nadeel dat het scherm meer spiegelt. De monitor is verder voorzien van zowel VGA als DVI aansluitingen en beschikt over ingebouwde luidsprekertjes. Het scherm presteert over het geheel gewoon goed, al valt op dat het beeld standaard ietwat blauwig aandoet en in lichtere delen van het beeld een tikkeltje overbelicht en ‘hard' lijkt in vergelijking met de andere monitoren uit de test. Helderheid, contrast, uniformiteit en reactiesnelheid zijn allemaal dik in orde, en als je gecharmeerd bent van glare-monitoren is dit dus een interessante optie.

HP w19B

Iiyama E1900WS-B3

Iiyama is terug van weggeweest en timmert weer stevig aan de weg met een mooie line-up van monitoren. In het 19 inch breedbeeldsegment levert het merk de E1900WS-B3, een standaardmodel dat voorzien is van ingebouwde luidsprekers. Wij ontvingen de zwarte versie van de monitor, die ook in het grijs verkrijgbaar is. Door de ingebouwde luidsprekers is het apparaat niet zo rank als enkele andere monitoren uit onze test, maar doordat ze klein zijn gehouden blijft het apparaat er prettig uitzien. De prestaties van het scherm zijn bovendien dik in orde. De kleurbalans is vrijwel perfect, de helderheid is prima wat ook geldt voor de uniformiteit en de reactiesnelheid. Met een adviesprijs van 239 euro is de E1900WS-B3 bovendien een zeer interessante keuze als het om prijs-kwaliteitverhouding gaat.

Iiyama ProLite E1900WS-B3

Mirai DML-519W100

Mirai is een relatief nieuw merk dat in Nederland vooral verkocht wordt via de winkels van MyCom. Mirai is een volle dochter van panelfabrikant CMO en zit zodoende dicht bij de bron als het om beeldschermtechnologie gaat. De DML-519W100 ziet er door zijn relatief dikke, zilverkleurige rand rond het scherm niet zo sexy uit als veel van de andere monitoren. De in verhouding te kleine voet help hier ook niet echt bij. Qua prestaties maakt de monitor echter veel goed door op alle punten te overtuigen. Hoewel het beeld standaard iets té warm is naar onze smaak, is het kleurverloop uitstekend en weet de monitor ook bij weergave van zwart-wit beelden goed overeind te blijven. Helderheid, contrast en uniformiteit zijn dik in orde en met een gemeten reactietijd van 12 ms doet de monitor het bovendien prima bij het spelen van games.

Mirai DML-519W100

Samsung SyncMaster 931BW

Dat Samsung goed bezig is op het gebied van monitoren, hoeven we waarschijnlijk niet meer te vertellen. Bij vrijwel elke test die wij de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, vinden we de modellen van dit Koreaanse merk terug in de voorste gelederen. Bij deze test is het niet anders. De door Samsung aangeleverde SyncMaster 931BW heeft een pianolak-afwerking waar je van moet houden maar zal in een designinterieur niet misstaan. Samsung claimt voor de monitor een reactietijd van 2 ms, wat in de praktijk uiteraard niet gehaald wordt: wij kwamen uit op een meer realistische 12 ms. Wat prestaties betreft is de 931BW duidelijk de winnaar van de test. De kleurweergave is - zeker voor een TN monitor - uitstekend, met een zeer neutrale witweergave en een vrijwel perfect kleurverloop. Ook qua helderheid en contrast scoort Samsung het best van alle geteste modellen. Het enige nadeel? De prijs... De adviesprijs van 285 euro is relatief hoog waardoor de prijs-prestatieverhouding tegenvalt. Wil je per se een 19 inch breedbeeldmonitor en kijk je niet op een paar euro's? Dan wil je dit scherm zeker hebben.

Samsung SyncMaster 931BW

ViewSonic Viewdock VX1945WM

Terwijl de meeste monitoren uit onze test redelijk kaal zijn uitgevoerd, heeft ViewSonic voor de Viewdock VX1945WM juist alle registers opengetrokken. De monitor is voorzien van VGA en DVI, heeft ingebouwde luidsprekers én een meervoudige USB hub. Daarnaast is de voet van het scherm voorzien van een multicardreader en een iPod dockingstation. Helaas is deze niet geschikt om direct filmpjes vanaf de iPod op het scherm te tonen; het is een passief dockingstation dat via USB en iTunes met de pc communiceert. Een gemiste kans, maar wellicht een punt dat bij de volgende generatie monitors wordt aangepakt. Qua prestaties kan de VX1945WM ons niet overtuigen. Met de standaardinstellingen is het beeld véél te groen en ook het kleurverloop laat te wensen over. De helderheid van het scherm is overigens wel prima, en ook de verdeling van het licht is uitstekend. De adviesprijs van 399 euro is in vergelijking met de andere monitoren echter te hoog.

Viewsonic Viewdock VX1945WM

Grafieken (beeldkwaliteit)

Grafieken (energieverbruik)

 

Beste beeld

19 inch breedbeeldmonitoren gaan als warme broodjes over de toonbank. Gezien de lage prijzen en door de bank genomen goede prestaties is dat geen wonder. Toch kan je je afvragen wat het voordeel is boven een normaal 19 inch model. Vooral bij standaard kantoorwerk en surfen over het internet geven wij de voorkeur aan een traditionele monitor.

Breedbeeld biedt eigenlijk pas echt voordeel bij grotere monitoren met hogere resoluties. Wil je echter toch een 19 inch breedbeeldmonitor, dan is de Iiyama E1900WS-B3 de beste keuze als je zowel naar prijs als kwaliteit kijkt. Samsung scoort met haar SyncMaster 931BW weliswaar nog iets beter, maar is ook duurder.


award200-gold
Samsung SyncMaster 931BW
award200-silver
Iiyama E1900WS-B3

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer AL1916WAs

Acer AL1916WAs

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 700 : 1
Niet verkrijgbaar
AOC 193SW

AOC 193SW

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 500 : 1
Niet verkrijgbaar
Belinea 1925 S1W

Belinea 1925 S1W

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 850 : 1
Niet verkrijgbaar
HP w19B

HP w19B

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 700 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite E1900WS-B3

Iiyama ProLite E1900WS-B3

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 800 : 1
Niet verkrijgbaar
Mirai DML-519W100

Mirai DML-519W100

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 500 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster 931BW

Samsung SyncMaster 931BW

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 700 : 1
Niet verkrijgbaar
Viewsonic Viewdock VX1945WM

Viewsonic Viewdock VX1945WM

 • 19 inch
 • 1440x900
 • 89 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 700 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*