Klein maar fijn: vier minicomputers getest

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AOpen Mini PC Duo MP945-VXR
 3. 3. Gigabyte A963
 4. 4. Acer Aspire L100
 5. 5. Shuttle XPC X100
 6. 6. Test / specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Dat computers niet alleen saai, groot en grijs hoeven te zijn, weet je natuurlijk al lang. Toch is dat bij de fabrikanten nog niet zo heel lang doorgedrongen. Voornamelijk dankzij trendsetters als Apple en Shuttle is de industrie bezig met het op de markt brengen van steeds aantrekkelijkere compacte computers.

Shuttle was met haar XPC een echte trendsetter in de PC-markt, maar compacte computers werden pas echt door de gewone consument geaccepteerd toen Apple met de Mac Mini op de markt kwam; een kleine, witte computer die net voldoende mogelijkheden biedt. Natuurlijk kun je met behulp van het ITX-platform zelf een compacte computer bouwen, maar soms kan een barebone of zelfs een complete pc een oplossing zijn. Van Shuttle en Acer ontvingen we een complete configuratie van Gigabyte en AOpen stuurde ons een barebone.

Een compacte computer is natuurlijk makkelijk te plaatsen en kent vaak een prettig laag energieverbruik. Dat maakt ze dan ook zeer bruikbaar voor plaatsen waar je normaliter geen computer zou willen plaatsen vanwege het lawaai, denk daarbij bijvoorbeeld aan de woonkamer. Toch hebben deze compacte systeempjes niet alleen voordelen, nadelen zijn er ook voldoende. Zo vallen de uitbreidingsmogelijkheden vanwege het ontbreken van (interne) uitbreidingsslots behoorlijk tegen en zijn ook de upgrademogelijkheden vaak erg beperkt. Dat hoeft niet in alle gevallen een probleem te zijn; voor een snelle 3D-kaart is geen plaats en over een tweede interne harde schijf hoef je ook geen gekke verwachtingen te hebben, daarentegen hebben de kleine kastjes in de meeste gevallen voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor externe apparatuur.

AOpen Mini PC Duo MP945-VXR

Over de inspiratiebron kunnen we duidelijk zijn; dat is natuurlijk de Mac Mini van Apple. Een plastic kap biedt toegang tot de binnenkant. Door vier schroefjes te verwijderen kan de bovenste etage worden verwijderd. Deze module bevat de optische drive, een slot-in notebookdrive waaronder de harde schijf is geplaatst. Met een gecombineerde connector maken de twee verbinding met het compacte moederbordje dat zich op de bodem van het kastje bevindt. Ondanks de erg beperkte afmetingen, heeft AOpen ruimte gevonden voor twee slots: één voor een DDR2 SO-DIMM geheugenkaartje en de andere voor een MiniPCI-module. Als optie levert AOpen een bijpassende WLAN-module, inclusief antenne. Het plaatsen van een ander kaartje zal in de praktijk lastig zijn vanwege het ontbreken van uitvoermogelijkheden naar buiten. Jammer is ook dat er slechts is voorzien in één geheugenslot en dat beperkt de uitbreidingsmogelijkheden enigszins.

AOpen miniPC 945 VXR

AOpen miniPC 945 VXR

Onder de vrij platte koeler vinden we de voet voor de processor terug. Deze is geschikt voor Celeron M 400-serie, Core Solo, Core Duo en Core 2 Duo. Met die laatste chip kun je hier een vrij snel bommetje van maken, helaas valt dan natuurlijk de grafische snelheid wel wat tegen. Net als veel notebooks die gebruikmaken van diezelfde processors, is de Mini PC Duo namelijk gebaseerd op de Intel 945GM chipset. Aan de achterzijde vinden we de aansluitingen van het kastje, DVI, S-Video/Component, Gigabit LAN, Firewire en audio. Op dat laatste punt rekent de Mini PC Duo af met een van de grote nadelen van zijn voorganger. Dit model beschikt namelijk wél over een digitale audio-aansluiting en kan daardoor prima als Media Center gebruikt worden. Een Media Center afstandsbediening was bij ons testmodel al meegeleverd. De infrarood ontvanger is ingebouwd. Een ander nadeel is wel gebleven: het kastje heeft namelijk slechts twee USB-aansluitingen; dat is in de praktijk wel wat weinig. Overigens bevat dit kleine computertje nog een onverwachte verassing; op de DVI-aansluiting is het met behulp van de meegeleverde kabel mogelijk een VGA én een DVI-scherm aan te sluiten. De voeding is net als bij veel andere compacte computers extern, maar is in dit geval niet heel erg groot.

AOpen miniPC 945 VXR

Voor: Op twee monitoren aan te sluiten, Erg compact, Goedkoop
Tegen:Slechts twee USB-aansluitingen

Gigabyte A963

Een stukje groter dan de AOpen Mini PC is het kastje van Gigabyte, die we in wit kregen aangeleverd. Voor wie van een wat ingetogener uiterlijk houdt levert het bedrijf deze barebone ook in het zwart. Deze is groter dan de AOpen en dat is vooral te merken aan de grote hoeveelheid aansluitingen: PS/2, S-Video, DVI, VGA, vier maal USB, 2x Firewire en een ruime scharkering audio-aansluitingen. Verder heeft Gigabyte ook nog gezorgd voor een seriële en een parallelle poort. Handig als je nog oudere apparatuur of een zelfbouwprojectje wil aansturen. Ook een cardreader is aanwezig, waarbij opvalt dat Gigabyte voor compatibiliteit wel heeft gezorgd met SD/MMC/SM/MS en CompactFlash, maar XD is vergeten. Op het moederbordje treffen we nog een vijfde USB-aansluiting aan. Deze is bedoeld voor het aansluiten van bijvoorbeeld een compacte Bluetooth-module en is met behulp van een verborgen deurtje van buiten bereikbaar.

Gigabyte A963-RH

Gigabyte A963-RH

Het moederbordje is aanmerkelijk groter dan dat van de AOpen. Hierdoor is ruimte voor een tweede SO-DIMM geheugenslot. Net als AOpen heeft Gigabyte voor dit moederbord gekozen voor de Intel 945GM chipset en daardoor past de huidige generatie mobiele processors in de socket. Terwijl AOpen een wat meer notebookachtige koeler toepast, heeft deze concurrent gekozen voor een wat traditioneler model. Het moederbord is van een speciaal formaat en bevindt zich op een handige drager, die met behulp van één schroefje vastzit in het kastje. Losschroeven en een ruk aan een hendeltje is voldoende om het binnenwerk in handen te krijgen. Het moederbord ligt bovenop de drager, de 2,5 inch harde schijf en notebook optical ingebouwd worden. Een veelzijdig kastje, dat als belangrijkste nadeel heeft dat, zeker in deze witte kleur, de styling wat minder modern is.

Gigabyte A963-RH

Voor: Cardreader met CompactFlash, Veel aansluitingen
Tegen: Vormgeving wat minder modern

Acer Aspire L100

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dat gaat zeker op met de Aspire L100 die we van Acer ontvingen. Dit kastje heeft ongeveer dezelfde afmetingen als de Gigabyte, maar heeft wat modernere en strakkere lijnen dan dat model. Ondanks dat de afmetingen amper verschillen, heeft Acer voor een geheel andere basis gekozen dan de concurrenten in deze test. In plaats van een mobiele processor van Intel vinden we een AMD Athlon 64 X2 3800+ in een AM2 socket terug op het moederbordje. Om het geheel toch passend en goed gekoeld te krijgen, heeft Acer een flinke passieve koeler met twee heatpipes en een zeer ruim aantal aluminium lamellen toegevoegd. De kast zit slim in elkaar, want met een schroefje kan de kap worden verwijderd. Door nog een schroefje los te halen, komt een frame los met daarin de optische schijf (slot-in, notebook dvd-brander) en de harde schijf. De harde schijf is een gewone 250 GB 3,5 inch SATA schijf van Western Digital. Ook een cardreader is aanwezig. Deze is geschikt voor de belangrijkste kaartsoorten, met uitzondering van CompactFlash.

De L100 heeft zeker niet de meeste aansluitingen, maar is absoluut functioneel, zo tellen we maar liefst zes maal USB, DVI en VGA, digitale en analoge audio en aan de voorzijde een firewire-aansluiting. Al met al een verrassend compleet systeempje, dat zoals het hoort bij een compleet geconfigureerde computer geleverd wordt met een toetsenbord en muis. Het sterkte punt van de Acer is natuurlijk zijn prijs, ben je content met de specificaties die de fabrikant voor je heeft bedacht, dan heb je er in vergelijking met de andere producten een koopje aan. Nadeel is natuurlijk weer wel dat je vast zit aan de keuzes en dat het natuurlijk een relatief dure zaak is om bijvoorbeeld de harde schijf te vervangen door een ander model.

Voor: Goedkoop, Zes keer USB
Tegen: Je zit vast aan de keuzes van Acer

Shuttle XPC X100

De vormgeving van dit model is opvallend; ongeveer net zo groot als de Acer en Gigabyte. Is dit model bedacht om horizontaal geplaatst te worden. Wie het prijskaartje ziet zal direct schrikken, want de XPC X100 is zeker niet goedkoop.

Dat is niet zo vreemd, want in tegenstelling tot de overige deelnemers is de X100 namelijk voorzien van een krachtige videochip: de ATI Radeon X1400. Ons testexemplaar was door Shuttle voorzien van een Intel Core Duo T2050, slechts 512 MB werkgeheugen en een 200 GB 3,5 inch harde schijf van Samsung; een mooie configuratie die past bij de gedachte van dit merk om dit model te positioneren voor gebruik als HTPC in de woonkamer. De slanke vorm (slechts 3,5 cm hoog) maakt dat deze Shuttle prima past naast een televisietoestel.

Ook Shuttle heeft gekozen voor een slot-in dvd-brander. Het geheel wordt aangedreven door een flinke externe voeding. Qua aansluitingen valt de Shuttle een beetje tegen, we tellen wel vijf maal USB, waarvan er slechts één zich aan de voorkant bevindt. Een cardreader ontbreekt en de Firewire-aansluiting zit ook aan de achterkant, niet zo handig bij het aansluiten van een digitale videocamera. De X100 heeft ook een ruime hoeveelheid audio-aansluitingen aan boord.

Voor: Opvallend ontwerp
Tegen: Hoge prijs

Test / specificaties

Het is een beetje appels met peren vergelijken, maar voor deze test trekken we toch de stoute schoenen aan en vergelijken we de barebones van AOpen en Gigabyte met de complete configuraties die door Acer en Shuttle werden aangeleverd. De AOpen en Gigabyte kregen een Intel Core 2 Duo T7400, 1 GB werkgeheugen en een 80 GB harde schijf van Fujitsu. Alle machines hebben we getest met behulp van PCMark 05, 3DMark 05. Daarnaast hebben we het stroomverbruik gemeten. Het valt direct op dat AOpen op het gebied van het stroomverbruik erg goed haar best heeft gedaan. De wat meer op desktoptechnologie gestoelde Acer gaat op dit onderdeel flink onderuit. Het valt ook op dat de Core 2 Duo T7400, die we hebben gebruikt om de AOpen en Gigabyte te testen, nagenoeg dezelfde prestaties biedt als de AMD Athlon 64 X2 3800+ in de Acer. De grafische prestaties zijn van drie kandidaten niet heel erg geweldig; alleen de Shuttle kan een beetje overtuigen vanwege de ATI Mobility Radeon X1400.

Merk Acer AOpen Gigabyte Shuttle
Product Aspire L100 Mini PC MP-945VXR A963-RH XPC X100
Prijs € 629 € 429 € 329 € 1.189
Processorsocket Socket AM2 Socket 479 Socket 479 Socket 479
Meegeleverde processor AMD Athlon 64 X2 3800+ - - Intel Core Duo T2050
Geheugen 2x DDR2-SO-DIMM 1x DDR2-SO-DIMM 2 x DDR2 SO-DIMM 2 x DDR2 SO-DIMM
Meegeleverd geheugen 1 GB (2x 512 MB) - - 512 MB (2x 256 MB)
Chipset nVidia GeForce 6150 Intel 945GM Intel 945GM Intel 945PM + ATI Radeon X1400
Harde schijf 3,5 inch desktopdrive SATA 2,5 inch notebookdrive SATA 2,5 inch notebookdrive SATA 3,5 inch desktopdrive SATA
Schijf meegeleverd WD 250 GB SATA - - 250 GB Samsung
DVD-brander Notebookmodel, slot-in Notebookmodel, slot-in Notebookmodel Notebookmodel, slot-in
Meegeleverd Matshita UJ85JS DVD-brander Matshita UJ845B DVD-brander Matshita UJ850 DVD-brander Matshita UJ845S DVD-brander
Cardreader SD / MS / XD - SD / MS / - / CF -
Mini PCI / ExpressCard 1 / - 1 / - 1 / - - / 1
Serieel / Parallel - / - - / - Ja / Ja - / -
LAN (Mbit) 1000 1000 100 1000
TV-uit - S-Video/Component S-Video S-Video
USB 2.0 / Firewire / PS/2 6 / 1 / - 2 / 1 / - 5 / 2 / Ja 3-jan
VGA/DVI VGA + DVI DVI (VGA + DVI via verloopkabel) VGA + DVI DVI
Audio Analoog stereo Analoog stereo + digitaal SP/DIF Analoog surround + digitaal SP/DIF Analoog stereo + digitaal SP/DIF
Toetsenbord/muis/afstandbediening Ja, USB, muis optisch Media Center afstandbediening - -
Draadloos netwerk - - - 802.11 a/b/g (54 Mbit)
Afmetingen h x b x d (cm) 6 x 25,4 x 20 5,4 x 16,2 x 16,4 6,2 x 23,1 x 21,2 5,6 x 29,5 x 21
Besturingssysteem Windows XP Media Center 2005 - - Windows XP Media Center 2005
Testconfiguratie zie boven Intel Core 2 Duo T7400, 1 x 1GB DDR2-667, Fujitsu 80 GB SATA Intel Core 2 Duo T7400, 2 x 512 GB DDR2-667, Fujitsu 80 GB SATA zie boven
Benchmarks
3DMark 06 182 145 188 752
PCMark 05 3365 3396 3718 1352
Stroomverbruik
Actief / Rust / Uit (W) 72,6 / 43,5 / 3,9 43,3 / 26,6 / 3,1 55,6 / 28,1 / 3,8 58,6 / 41,4 / 1,8

Conclusie

Het zijn leuke machientjes. Voor een zelfbouwproject of een bouwopdracht voor je computerwinkelier zijn de AOpen Mini PC en Gigabyte zeer geschikt. De AOpen is zeer stijlvol, maar als het je gaat om aansluitmogelijkheden, dan is de wat goedkopere Gigabyte je keus. Ook de complete oplossing van Acer kan ons bekoren. Jammer genoeg is de Shuttle wel erg duur, zeker in vergelijk met de Acer. Het meest onder de indruk zijn we toch van de AOpen die een Gold Award krijgt. Gigabyte krijgt vanwege de lage prijs en vele gebruiksmogelijkheden een Bronze Award opgespeld.

award200-gold
AOpen Mini PC Duo MP9450VXR

award200-bronze
Gigabyte A963-RH


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award AOpen miniPC 945 VXR

AOpen miniPC 945 VXR

 • Mini PC
 • Socket 479
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Gigabyte A963-RH

Gigabyte A963-RH

 • Mini PC
 • Socket 479
Niet verkrijgbaar
0
*