Gamingmuizen vergelijkingstest

38 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. DPI
 3. 3. IPS, Frames per seconden en acceleratie
 4. 4. Knoppen, gewicht en drivers
 5. 5. Cooltek Hurricane
 6. 6. Cyber Snipa Intelliscope
 7. 7. Everglide G-1000
 8. 8. Logitech G5 Laser Mouse
 9. 9. Logitech G7 Laser Cordless Mouse
 10. 10. Microsoft Habu
 11. 11. Razer Copperhead
 12. 12. Razer DeathAdder
 13. 13. Razer Krait
 14. 14. Revoltec Fightmouse
 15. 15. Saitek GM3200
 16. 16. Sunbeam X-Sharp en Sensor-X
 17. 17. Trust Predator
 18. 18. Zykon Z1 Gamer Mouse
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

Waar de muis voor de gemiddelde computergebruiker een noodzakelijk kwaad is om te PC mee te bedienen, geldt voor hardcore gamers dat dit invoerapparaat één van de belangrijkere onderdelen van de computer is. Supersnelle reacties, hoge nauwkeurigheid en trefzekere knoppen kunnen het verschil tussen winst en verlies betekenen, en producenten spelen hier handig op in. Tijd om het kaf van het koren te scheiden in de wereld van de Gamingmuis.

De prijsvergelijker op Hardware.Info online leert ons dat je voor slechts 7,29 euro al een muis op de kop kunt tikken, en toch bespreken wij hier apparaten die tot ruim het tienvoudige kosten. Hebben we hier te maken met overhypte gadgets of bieden gamingmuizen écht wat extra's boven een normaal no-name product uit de grabbelbak?

Razer Krait
Veel merken bieden speciale gamingmuizen aan. Razer is misschien wel het bekendste merk.

Abacadabra

Goed beschouwd is een gamingmuis natuurlijk niet meer dan een normale muis met eventueel wat extra knoppen, een hogere aftastfrequentie en dito nauwkeurigheid. Verschillende fabrikanten doen graag echter erg gewichtig en kreten als ‘inclusief 15G acceleratie, 3200 DPI, zero-acoustic Ultraslick Teflon feet en Ultrapolling' moeten je als potentiële klant over de streep trekken. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan is een aantal muizen ook nog eens uitgevoerd met ‘gold plated' USB connectors, wat zogenaamd moet zorgen voor betere prestaties. Complete onzin uiteraard, en het is dan ook tijd om eens flink door de marketingtechnische zeepbellen te prikken en kijken welke muis in de praktijk als beste naar voren komt.

We stipten het al aan, een goede gamingmuis moet aan een aantal voorwaarden voldoen, al zal het van het soort games dat je speelt en je speelstijl afhangen wat de belangrijkste eigenschap van de muis is.

DPI

Heb je het over gamingmuizen, dan word je altijd meteen met de term DPI - Dots Per Inch - om de oren geslagen. Het aantal DPI geeft aan hoeveel verschillende posities te muis kan waarnemen als je hem een inch, ofwel 2,54 centimeter, verschuift. Standaard optische muizen hebben meestal een resolutie van 400 DPI, wat dus betekent dat de muis bij een verschuiving van 2,54 centimeter 400 verschillende stappen telt.

Gamingmuizen bieden vaak een veel hogere optische resolutie, tot wel 2000 DPI. Waar de stapjes bij een 400 DPI muis 63-duizendste millimeter groot zijn, hoeft een 2000 DPI muis slechts 13-duizendste millimeter te verschuiven om beweging te signaleren.

Saitek GM3200
In de praktijk betekent méér DPI niet per definitie een beter muis, zoals Saitek wel bewijst.

In de praktijk betekent dit dus dat een 2000 DPI muis vijf maal minder beweging nodig heeft als een 400 DPI muis om dezelfde input aan de PC door te geven. Sluit je dus een 2000 DPI muis aan, dan zal je in eerste instantie niet weten wat je overkomt: Op de desktop schiet de muis bij de kleinste aanraking al over het scherm en in games zul je ook zien dat je bewegingen een stuk heftiger zijn dan bij een normale muis. Vooral bij First-Person Shooters kan dit - na enige gewenning - fijn zijn. Bij dit soort games draait het erom dat je snel kunt reageren en dat je binnen een oogwenk kunt omdraaien om een vijand in de rug om te leggen. In de meeste games is het echter ook mogelijk om een muissnelheid terug te brengen. Doe je dit, dan kun je weer uitkomen bij de snelheid van een normale 400 DPI muis, maar wel met het voordeel dat nauwkeurig richten door de hogere gevoeligheid veel makkelijker gaat!

IPS, Frames per seconden en acceleratie

Een andere belangrijke eigenschap van een muis is het aantal inch per seconde, of het aantal frames per seconde dat het apparaat kan verwerken. Een enorm hoog aantal DPI is natuurlijk prachtig, maar het betekent wel dat er bij eenzelfde handbeweging veel meer data verwerkt moet worden dan bij een muis met een lagere resolutie. Naast de resolutie is het dus ook belangrijk hoe snel de muis bewogen kan worden zonder data te ‘verliezen'. De snelheid waarmee de muis bewogen kan worden wordt meestal aangegeven in inches per seconde, maar soms ook in frames per seconde of megapixels per seconde. Een eenduidige omrekenmethode bestaat helaas niet.

Nu lijken enorm hoge waardes hier onzinnig, sommige muizen kunnen bijvoorbeeld meer dan 7000 frames per seconde samplen, en dat terwijl geen enkele monitor meer dan 120 frames per seconde weer zal geven, en je bij LCD vaak zelfs op 60 beelden per seconde blijft steken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de muis sowieso niet al die frames aan de PC doorgeeft, standaard werkt de USB-interface met 125 packets per seconde, en dat kan maximaal tot 1000 packets opgevoerd worden. Het punt is echter dat de muis aan de hand van de interne resolutie bijhoudt waar hij zich bevind. Een optische LED-muis maakt steeds een sample - een soort monochrome foto - van de ondergrond en bepaalt aan de hand van verschillen tussen twee opvolgende samples wat de verplaatsing van de muis is. Op het moment dat je de muis snel beweegt en er te weinig samples genomen worden, zal de muis geen overeenkomsten tussen twee opvolgende samples zien, waardoor de beweging niet - of fout - geregistreerd wordt. Hetzelfde principe geldt in grote lijnen ook voor lasermuizen. Door intern met een hoge samplefrequentie te werken worden ook snelle bewegingen accuraat geregistreerd, ook al wordt niet elke sample daadwerkelijk naar de PC doorgestuurd.

Voor zover fabrikanten bovenstaande gegevens beschikbaar stellen hebben we ze in de tabel opgenomen, al raden we je wel aan om de opgegeven waardes met een korreltje zout te nemen: Eén van de slechtst presterende muizen, de Saitek GM3200 zou bijvoorbeeld met 10000 samples per seconde werken, terwijl objectief duidelijk beter presterende muizen volgens de specs minder snel zouden zijn. We hebben de opgegeven specificaties opgenomen in de tabel, maar vaar er vooral niet blind op!

Logitech G5
Logitech was trendzetter met Laser muizen.

Laser of LED?

De eerste generatie optische muizen maakte gebruik van een LED om te ondergrond te verlichten, waarna een sensor in de muis het gereflecteerde licht van de ondergrond interpreteerde. Eind 2004 kwam Logitech echter met een nieuwe manier om de ondergrond te verlichten en de CMOS-sensor van data te voorzien. Door niet langer van een LED gebruik te maken, maar een zeer monochromatische laser in te zetten kon de nauwkeurigheid van het optische systeem verbeterd worden, wat de afgelopen jaren heeft geleid tot steeds hogere optische resoluties. Daarnaast bleken lasermuizen bruikbaar op meer oppervlakken dan standaard LED-muizen. Toch is laser niet per definitie beter dan LED-verlichting. Razer, een van de meest innovatieve fabrikanten op het gebied van gamingmuizen gaat met haar nieuwste gamingmuis weer terug van laser naar LED, en gebruikt daarvoor een nieuw ontwikkelde ‘3G Infrared Sensor'. Laser biedt momenteel nog altijd de hoogste optische resolutie met 2000 dpi bij de beste sensors, maar LED en vooral de nieuwe infraroodmuizen blijken snelle bewegingen nog altijd net iets beter aan te kunnen dan Laser.

Knoppen, gewicht en drivers

Naast de besproken parameters die vooral met het optische systeem te maken hebben, zijn gamingmuizen vaak ook voorzien van extra knoppen, al geldt dat tegenwoordig ook steeds meer ‘normale' muizen over meer dan de twee standaard druktoetsen beschikken. Gamingmuizen bieden in sommige gevallen speciale knoppen die bedoeld zijn om direct de gevoeligheid - het aantal DPI - aan te passen. In het midden van een Deathmatch is het van belang dat je muis zo snel mogelijk reageert, terwijl je tijdens het snipen juist wat rustiger wilt kunnen richten.

Een ander punt waar gamingmuizen zich in onderscheiden is het gewicht. Veel muizen zijn zo licht mogelijk gemaakt om snelle bewegingen mogelijk te maken. Omdat niet iedereen van een ultiem lichte muis houdt, leveren sommige fabrikanten gewichtjes mee die in de muis geplaatst kunnen worden om het apparaat zo optimaal aan de eisen van de gebruiker aan te passen.
Vaak zien we bij gamingmuizen ook uitgebreidere drivers dan bij normale muizen. Zaken als DPI-aanpassing, maar ook profieleditors waarmee de knoppen geprogrammeerd kunnen worden vinden we bij veel muizen terug. Overigens is het bij geen enkele muis verplicht om de drivers te installeren, al zul je dan niet altijd optimaal van alle functies gebruik kunnen maken.

Logitech G7
Bij sommige muizen worden losse gewichtjes geleverd.

De test

Bij deze test hebben we een groot aantal gamingmuizen aan de tand gevoeld. Behalve alle objectief meetbare gegevens, zoals het aantal knoppen en het gewicht van de muizen, hebben we uiteraard ook de werking uitgebreid in kaart gebracht. Allereerst hebben we de muizen in Unreal Tournament 2004 en in Counterstrike: Source beoordeeld op snelheid, tracking en nauwkeurigheid. Daarnaast hebben we ook gekeken hoe de muizen het in Windows doen, waarbij we de optie ‘precisie van de muiscursor verbeteren' in Windows hebben uitgeschakeld om een zo direct mogelijke besturing te verkrijgen. We geven overigens graag toe dat de waarderingen bij deze test grotendeels subjectief zijn; persoonlijke voorkeuren voor gewicht en plaatsing van de knoppen spelen uiteraard een rol in onze waarderingen.

Cooltek Hurricane

De Hurricane van Cooltek is een sober ogende gamingmuis met een vaste optische resolutie van 1600 dpi. De muis is vrij groot en hoog, en daardoor ook bijzonder geschikt voor mensen met grotere handen. Aan de linkerzijde is een uitsparing voor de duim gemaakt die daar dus kan rusten, wat prettig kan zijn als je gedurende langere tijd aan het gamen bent. De muis heeft vier knoppen en een scrollwiel, via de meegeleverde drivers zijn de knoppen de programmeren, en is de snelheid van het scrollwiel aan te passen. Verschillende profielen aanmaken is niet mogelijk. De Hurricane is lekker licht en staat op zes kleine teflon voetjes waardoor hij zeer makkelijk glijdt. De prestaties van de Hurricane blijken prima; de muis is gemakkelijk en precies te bewegen en reageert uitstekend. Het ontbreken van instelbare gevoeligheid zal voor sommige gamers een nadeel zijn, maar verder is dit zondermeer een prima muis, die met een gemiddelde winkelprijs van 25 euro ook nog eens bijzonder prettig geprijsd is.

Cooltek Hurricane

Cyber Snipa Intelliscope

Cyber Snipa is vooral bekend van haar kleine add-on gamingtoetsenborden, maar ook een gamingmuis ontbreekt niet in het gamma van deze fabrikant. De Intelliscope is een futuristisch ogend apparaat dat twee DPI settings kent, en afhankelijk van de gekozen setting rood of blauw oplicht. Door middel van een kleine centraal gelegen knop kan overgeschakeld worden van 1000 naar 2400 dpi, waarbij dus ook de kleur van de verlichting in de muis verandert. Het apparaat heeft een gemiddeld formaat en is redelijk te bedienen met grotere handen, zij het dat de knoppen vrij stroef zijn en het daardoor bijna onmogelijk maken om de muis niet te bewegen bij het indrukken. Dit maakt de muis niet prettig in gebruik, en vooral in de hoogste DPI-modus is de muis weinig nauwkeurig. Wij hebben sowieso onze vraagtekens bij de manier waarop Cyber Snipa op 2400 DPI uitkomt; voor zover ons bekend gaan de beste sensors die op dit moment beschikbaar zijn optisch tot 2000 dpi. De muis heeft in totaal vijf vrij te programmeren knoppen, maar omdat het apparaat nieuw nauwkeurig reageert en de druktoetsen zich stroef laten bedienen, is het wat ons betreft geen aanrader.

Cyber Snipa Intelliscope

Everglide G-1000

Als je de G-1000 van Everglide voor het eerst ziet, kun je je waarschijnlijk niet voorstellen dat het om een apparaat gaat dat ook maar een klein beetje prettig in de hand zal liggen. De muis is groot en veel hoekiger dan we van moderne muizen gewend zijn. De bedieningsknoppen steken boven de rest van het oppervlak uit, wat het ergste doet vermoeden wat betreft gebruiksgemak. Eenmaal aangesloten verrast de Everglide G-1000 aangenaam; de muis ligt prettig in de hand, is licht en reageert vlot. De plaatsing van de toetsen blijkt geen probleem, deze hebben een prettige klik en zullen niet snel onbedoeld ingedrukt worden. De twee knoppen aan de linkerzijkant die voor duimbediening bedoeld zijn, hadden wat ons betreft iets verder naar voren geplaatst mogen worden, maar dat is een detail. Boven en onder het scrollwiel bevinden zich twee toetsen waarmee de gevoeligheid tussen 400, 800 en 1600 DPI geregeld kan worden. Helaas is nergens te zien welke stand gekozen is, en ook software om de muis verder in te stellen wordt niet meegeleverd.

Everglide G-1000

Logitech G5 Laser Mouse

Logitech heeft uiteraard een naam hoog te houden als het om muizen gaat, en met de G5 wordt de fervente gamer niet teleurgesteld. Het hart van de G5 wordt gevormd door één van de bester laserengines die te koop is, met een optische resolutie tot 2000 DPI en een zeer hoge scansnelheid. Zoals we van een gamersmuis mogen verwachten, is de gevoeligheid instelbaar: standaard in drie standen variërend van 400, via 800 tot 2000 DPI. Als de meegeleverde software geïnstalleerd is, kunnen echter meer stappen geprogrammeerd worden. De G5 is een muis van middelmatig formaat, die bij de meeste mensen prima in de hand zal liggen. De gebogen rug en uitsparing voor de duim maken dat de muis ook na lang en intensief gamen nog prima in de hand ligt. Van de vijf ingebouwde toetsen worden er twee gebruikt voor het instellen van de gevoeligheid. De gemaakte instelling wordt overigens netjes door drie leds weergegeven. De overige knoppen werken bijzonder prettig, wat overigens ook geldt voor de muis in zijn geheel. De reactiesnelheid is bijzonder hoog en de muis is daarnaast ook uitermate nauwkeurig. Geholpen door drie grote teflon voeten glijdt de G5 bovendien perfect over vrijwel elke denkbare ondergrond. Een bijzonderheid bij de G5 is dat het scrollwiel niet alleen vertikaal, maar ook horizontaal bewogen kan worden.

Als extraatje heeft de muis een compartiment waar een cartrigde met één of meerdere extra gewichtjes in geplaatst kunnen worden. Als het je het standaardgewicht van iets meer dan 100 gram te weinig vind, kun je op deze manier tot 38 gram extra toevoegen.

Logitech G5

Logitech G7 Laser Cordless Mouse

Op één exemplaar na, zijn alle muizen in deze test voorzien van een USB-kabel die zorgt voor verbinding met de PC. Uitzondering is de Logitech G7 Laser Cordless Mouse. Deze gamingmuis is een broertje van de G5, met dezelfde lay-out en dezelfde specificaties en mogelijkheden, maar dan draadloos. Logitech maakt gebruik van een 2.4 GHz draadloze verbinding met meerdere kanalen, waarbij de muis in geval van problemen van het ene naar het andere kanaal overschakelt. De G7 wordt geleverd met twee kleine Li-Ion accu's die tot zeven uur intensief gamen mogelijk maken, en razendsnel gewisseld kunnen worden.

Gamingmuizen zijn normaal nog altijd voorzien van een snoer, omdat een draadloze verbinding altijd iets aan vertraging - lag in het Engels - oplevert. Tijdens onze test hebben we hier echter niets van kunnen merken: De G7 werkt net zo snel als de G5, maar is wel iets zwaarder. Nadeel blijft wel dat de accu's relatief kort meegaan en dus vaak verwisseld moeten worden. Terwijl je met de ene accu speelt wordt de andere opgeladen, dus een groot probleem hoeft dit niet te zijn. Wat uiteraard wel een probleem blijft, is het automatisch uitschakelen van de muis om stroom te besparen. De G7 gaat na een minuut niet bewogen te zijn in slaapmodus, waarna er een kleine vertraging is bij de eerste beweging. Bij de gemiddelde Deathmatch is dit geen probleem, maar als je aan het snipen bent en enige tijd de muis niet beweegt kan het lastig zijn.

Logitech G7

Microsoft Habu

Microsoft is net als Logitech een fabrikant met een lange geschiedenis als het om muizen gaat. Voor de Habu gamingmuis heeft Microsoft echter geshopt bij Razer, leverancier van het optische systeem dat we ook terugvinden in de Copperhead van Razer. Met een ultrahoge aftastfrequentie van 1000 Hz moet deze 2000 DPI lasermuis ongekend snel en accuraat reageren.
De Habu is een vrij lange muis, die prima geschikt is voor mensen met grote handen. Aan de linkerzijkant vinden we twee knoppen voor duimbediening terug, omdat de muis vrij laag is ontbreekt een support voor de duim, zodat deze vaak contact zal maken met de muismat. De zijkant met de twee duimknoppen kan overigens verwisseld worden, twee inserts met de knoppen meer naar voren dan wel meer naar achteren worden standaard meegeleverd. De muis zelf heeft een doorzichtige rand die blauw oplicht, wat ook geldt voor het scrollwiel. Onder het scrollwiel bevinden zich twee knoppen die de resolutie laten instellen op 400, 800, 1600 en 2000 dpi. Via de drivers is het ook mogelijk om meer resoluties in te stellen, hiervoor wordt gebruik gemaakt van Razor's On-The-Fly technologie. De drivers zijn overigens sowieso sterk gebaseerd op die van Razer. Ook overgenomen van Razer is het ingebouwde geheugen van 32 KB, waarin settings van de muis opgeslagen kunnen worden. Wordt de muis bij een andere PC gebruikt, dan zijn alle instellingen meteen weer beschikbaar. De prestaties van de Habu zijn ten slotte prima. De muis werkt zeer accuraat, is loeisnel en werkt op alle ondergronden prima.

Microsoft Habu

Razer Copperhead

Razer is een merk waar niet-gamers waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben, maar waar die-hard gamers juist mee weglopen. En dat heeft een reden, want Razer maakt al jaren érg goede muizen speciaal bedoeld voor gamers. De Copperhead is inmiddels al enige tijd op de markt, maar dat maakt hem zeker niet achterhaald. Basis voor deze muis is dezelfde optische engine die we ook in de Logitech G5, G7 en de Microsoft Habu tegenkomen. De Copperhead is een smalle muis waar zowel je duim als je pink geheel naast vallen, al is dat zeker niet vervelend. Vermeldenswaardig is het feit dat de muis niet specifiek voor rechtshandigen bedoeld is; het symmetrische ontwerp maakt de Copperhead ook uitermate geschikt voor linkshandigen. Aan beide zijkanten vinden we twee smalle toetsen terug, die naar keuze te programmeren zijn. De Copperhead heeft drie extreem kleine teflon voetjes en glijdt daarmee zeer gemakkelijk over gladde oppervlaktes. De muis heeft geen knoppen voor het veranderen van de gevoeligheid, maar via de drivers is dit middels On-The-Fly gemakkelijk aan te passen. Door een vooraf geselecteerde muisknop in de drukken en vervolgens het scrollwiel te verdraaien kan de gevoeligheid tussen 400 en 2000 DPI, een op de monitor getoonde slider geeft daarbij ook tijdens het gamen meteen de gemaakte instelling weer. Uiteraard beschikt de Copperhead over 32 KB om alle muisinstellingen op te slaan. De prestaties van deze muis zijn supergoed, en niet verwonderlijk vergelijkbaar met de Habu van Microsoft. De Copperhead is een stuk smaller dan de Habu, waardoor het een persoonlijke keuze zal zijn welke de voorkeur heeft.

Razer Copperhead Tempest Blue

Razer DeathAdder

De DeathAdder is de nieuwste muis van Razer en als we dit nieuwe beestje in de hand nemen komt een vertrouwd gevoel opzetten... Jawel, de DeathAdder is qua vorm identiek aan de Microsoft Habu, die ook (mede) door Razer ontworpen is. De DeathAdder is alleen een stuk ingetogener; het Razerlogo en het scrollwiel lichten blauw op, maar een compleet doorzichtige rand zoals bij de Habu ontbreekt, iets dat overigens ook geldt voor de resolutieknoppen. Aan de buitenzijde mogen de DeathAdder en de Habu dus op elkaar lijken, van binnen is de DeathAdder een compleet ander beest. In plaats van met een lasersysteem werkt de DeathAdder met infraroodverlichting. De muis kan ingesteld worden op 450, 900 of 1800 DPI en kent aftastfrequenties tot 1000 Hz. Hoewel de hoogste resolutie lager ligt dan die van de Copperhead, is de DeathAdder in staat om nog hogere snelheden probleemloos te verwerken. Dat maakt de DeathAdder dus ideaal voor mensen met een relatief lage DPI-instelling voor games, maar de muis daarbij wel snel en over grotere afstanden bewegen.

Razer DeathAdder

Razer Krait

De Krait is de budgetmuis van Razer. De muis is een stuk kleiner dan de Copperhead en DeathAdder, en heeft slechts drie knoppen. De resolutie van de Krait is instelbaar tot 1600 DPI en de muis maakt gebruik van een infraroodsensor. Gebruikelijke Razor-features zoals On-The-Fly ontbreken niet, maar ingebouwd geheugen moeten we wel missen. De prestaties zijn prima en vooral de nauwkeurigheid bij hogere snelheden is perfect. De Krait voldoet prima voor gamers met kleinere handen, maar omdat de muis erg smal en klein is raden we hem niet aan voor gamers met kolenschoppen.

Razer Krait

Revoltec Fightmouse

De Fightmouse van Revoltec is een lekker complete muis voor een relatief lage prijs. De muis kan zonder bijkomende software ingesteld worden op 400, 800, 1600 of 2000 DPI en ook in die hoogste modus presteert de muis prima. De uit de kluiten gewassen lasermuis is voorzien van een carbon-look afwerkingen en beschikt over maar liefst zes knoppen. De muis ligt prettig in de hand en glijdt goed, al is hij wat in onbalans doordat aan de rechterzijde geen teflonstrip is aangebracht. De muis kan naar persoonlijke voorkeur voorzien worden van extra gewichtjes. De muis werkt precies en snel, maar de druktoetsen gaan nét iets te zwaar naar onze smaak. Het ontbreken van een vierde teflon glijstrip zorgt ervoor dat de muis net niet helemaal stabiel ligt.

Revoltec Fightmouse Advanced Steel Grid

Saitek GM3200

De GM3200 van Saitek is een lasermuis met instelbare gevoeligheid. Door middel van een keuzeschakelaar bovenop de muis en vier leds wordt keurig aangegeven of het apparaat op 800, 1600, 2400 of 3200 DPI werkt. De muis heeft ook een ‘mode' knop die je laat schakelen tussen twee presets, waarbij de aanwezige knoppen verschillend geprogrammeerd kunnen zijn. Een lekker complete muis dus, maar helaas presteert het apparaat dramatisch slecht. De opgegeven 3200 DPI lijkt door middel van softwarematige interpolatie tot stand te komen, en in de hoogste resolutie is de muis op geen enkele muismat betrouwbaar. De cursor schiet alle kanten op. Bij de lagere instellingen wordt het weliswaar iets beter, maar de GM3200 is met kop en schouders de minst nauwkeurige muis uit deze test, en daardoor helaas per definitie onbruikbaar voor gamers.

Saitek GM3200

Sunbeam X-Sharp en Sensor-X

Sunbeam heeft twee muizen in haar programma die technisch identiek zijn, maar aan de bovenzijde een verschillend oppervlak hebben. De Sensor-X is qua vormen duidelijk ‘geïnspireerd' op de Razer Krait. Net als de Krait is ook deze muis dus zowel links- als rechtshandig te gebruiken. De X-Sharp heeft net als de Sensor-X drie toetsen, maar deze lopen over vrijwel heel de bovenkant door, iets dat wij persoonlijk niet prettig vinden. De muizen bieden aan de onderkant een schakelaar, die laat switchen tussen 650 en 1300 DPI. Dit gaat dus niet gemakkelijk tijdens het gamen. Software wordt niet meegeleverd en beide muizen zijn duidelijk bedoeld als budgetoplossing. De gebruikte LED-technologie werkt prima op standaard muismatten, maar op een glazen of metalen ondergrond presteren ze zeer slecht. Voor slechts 20 Euro koop je vooral met de Sensor-X dus zeker geen kat in de zak, al geldt wel dat de muis vooral geschikt is voor kleinere handen.

Sunbeam Sensor-X MS-X888
Sunbeam Sensor-X

Sunbeam X-Sharp MS-X777
Sunbeam X-Sharp

Trust Predator

De Predator van Trust is een interessant product met een opvallende features. Het gaat om een normale LED-muis met een maximale opgeven resolutie van 2000 DPI, iets waar wij overigens wel onze vraagtekens bij zetten. Middels de knop op de bovenkant van de muis kun je switchen tussen 600, 800, 1200, 1600 en 2000 DPI, waarbij de kleur van de verlichting in het scrollwiel verandert. Als bijzondere feature heeft de muis een extra eerste-muisknop die in één keer drie klikken uitvoert, handig voor korte salvo's in first-person shooters. De muis ligt verder prettig in de hand en presteert op alle ondergronden prima, al laat hij zich bij zeer snelle bewegingen wel eens van de wijs brengen op glas of metaal.

Trust Predator GM-4600

Zykon Z1 Gamer Mouse

De laatste muis in deze test is afkomstig van Zykon, die met de Z1 een interessant product levert. De muis is aan de achterzijde vrij smal en loopt breder uit, waardoor de muis helaas niet helemaal lekker in de palm van je hand ligt. De Z1 is voorzien van zeven toetsen, waarvan drie aan de linkerzijkant. De plaatsing hiervan vinden wij niet geweldig, met de duim kom je er nét niet lekker bij. De muis kan ingesteld worden tussen 400 en 2000 DPI en maakt gebruik van een lasersensor. Het apparaat werkt zeer nauwkeurig op alle ondergronden. Met de meegeleverde software is het mogelijk om diverse macro's onder de muisknoppen te programmeren, wat vooral bij RTS-games handig kan zijn. De matige ergonomie en hoge prijs zorgen er echter voor dat het geen aanrader is.

Zykon Z1 Gamer Mouse

Conclusie

We kunnen eigenlijk rustig stellen dat het merendeel van de door ons geteste muizen goed tot zeer goed presteert. Ben je op zoek naar een goedkope muis die goed presteert, dan is de Cooltek Hurricane voor ongeveer 25 Euro een goede keuze, al is de gevoeligheid van dat apparaat niet in te stellen. Voor iets meer geld heb je de prima Krait van Razer, die op alle fronten uitstekend presteert, maar helaas wel wat klein is. In het topsegment is het druk, voor ongeveer 60 Euro bieden zowel de Logitech G5 als de Microsoft Habu, en de Copperhead en Deathadder van Razer uitstekende prestaties. Voor linkshandigen is de Copperhead duidelijk de winnaar van de test. Voor rechtshandigen geldt dat je met elk van deze muizen qua prestaties geen miskoop doet. Vreemde eend in de bijt blijft de Logitech G7, die als enige draadloos werkt. De prijs van deze draadloze gamingmuis is stevig, maar het apparaat doet dan ook niet onder voor zijn bedrade tegenhangers.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Cooltek Hurricane

Cooltek Hurricane

 • Laser
 • 1600 dpi
Niet verkrijgbaar
Cyber Snipa Intelliscope

Cyber Snipa Intelliscope

 • Laser
 • 2400 dpi
Niet verkrijgbaar
Everglide G-1000

Everglide G-1000

 • 1600 dpi
Niet verkrijgbaar
Logitech G5

Logitech G5

 • Laser
 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Logitech G7

Logitech G7

 • Draadloos
 • Laser
 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Microsoft Habu

Microsoft Habu

 • Laser
 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Copperhead Tempest Blue

Razer Copperhead Tempest Blue

 • Laser
 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer DeathAdder

Razer DeathAdder

 • 1800 dpi
Niet verkrijgbaar
Razer Krait

Razer Krait

 • 1600 dpi
Niet verkrijgbaar
Revoltec Fightmouse Advanced Steel Grid

Revoltec Fightmouse Advanced Steel Grid

 • Laser
 • 2400 dpi
Niet verkrijgbaar
Saitek GM3200

Saitek GM3200

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Sunbeam Sensor-X MS-X888

Sunbeam Sensor-X MS-X888

 • 1300 dpi
Niet verkrijgbaar
Sunbeam X-Sharp MS-X777

Sunbeam X-Sharp MS-X777

 • 1300 dpi
Niet verkrijgbaar
Trust Predator GM-4600

Trust Predator GM-4600

 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
Zykon Z1 Gamer Mouse

Zykon Z1 Gamer Mouse

 • Laser
 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*