Nieuwe quad-core server CPU's: AMD Barcelona vs. Intel Harpertown

28 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AMD Barcelona
 3. 3. Opteron modellen
 4. 4. Dell PowerEdge 2970 'Barcelona'
 5. 5. Intel Harpertown
 6. 6. Stoakley platform
 7. 7. Xeon modellen
 8. 8. SuperMicro Stoakley Server
 9. 9. Test
 10. 10. SunGard AA
 11. 11. Benchmark: Caselab Euler3D
 12. 12. FlamMap FSPRO Benchmark
 13. 13. Half-Life 2 Build Map benchmark
 14. 14. Benchmark: Cinebench 9.5 en 10
 15. 15. Benchmark: Povray 3.7b21
 16. 16. Spec CPU2006 - Integer
 17. 17. Spec CPU2006 - Floating Point
 18. 18. Benchmark: Rightmark Memory Analyzer - Multi-threaded Memory Test
 19. 19. Benchmarks: Stroomverbruik
 20. 20. Conclusie
 21. 21. Toevoeging: wat zegt dit over toekomstige desktop CPU's?
 22. 22. Bijlage: vergelijkingstabel geteste servers
 23. 23. Besproken producten
 24. 24. Reacties

Inleiding

Afgelopen week introduceerde AMD na maanden van uitstel eindelijk haar quad-core Opteron processors, beter bekend onder codenaam Barcelona. Maar AMD is niet de enige met nieuws; tijdens de eerste dag van de Fall 2007 editie van haar Developer Forum onthult Intel immers officieel haar tweede generatie quad-core Xeon server processors onder codenaam Harpertown. Beiden beloven betere prestaties dan ooit te voren en hameren vooral op de verbeteringen op het vlak van prestaties-per-watt. Wij gingen de afgelopen dagen aan de slag met een pre-productie Barcelona server van Dell en een pre-productie Harpertown server van Supermicro om er achter te komen welk van beide processorfabrikanten het beste aanbod heeft voor het zeer populaire dual-socket server segment.

xeonopteronlogos

Huidige situatie

Voordat we een blik gaan werpen op de nieuwe processors, nemen we eerst de markt zoals die er nu voorstaat onder de loep. Intel was vorig jaar de eerste die de overstap maakte van dual- naar quad-core processors in de server markt, met hun Xeon 5300 reeks codenaam Clovertown. Klik hier om onze review van deze processor terug te lezen. Net als Intels huidige quad-core CPU's voor desktop PC's bestaat Clovertown in feite uit een tweetal dual-core processors gecombineerd in één verpakking. De processors zijn geproduceerd middels Intels beproefde 65 nanometer productieproces en zijn inmiddels verkrijgbaar in klokfrequenties tot 3.0 GHz. De Clovertown CPU's hebben in totaal 8 MB L2-cache, waarbij twee maal 4 MB wordt gedeeld tussen twee kernen. De processor is gebaseerd op de Core Microarchitectuur, waarmee Intel al de nodige successen heeft geboekt in alle marktsegmenten, van laptops tot high-end servers. Binnen het zogenaamde Bensley platform worden de Clovertown chips gecombineerd met Intels 5000X chipset, welke twee afzonderlijke 1333 MHz frontside bussen biedt voor de twee CPU's in DP server en verder ondersteuning biedt voor quad-channel FB-DIMM geheugen op 667 MHz. Voor deze FB-DIMM technologie is gekozen om hoge snelheden te kunnen behouden, zelfs wanneer er zeer veel modules in een server zijn geplaatst. Niet voor niets geeft Intel aan dat het mogelijk is een Clovertown server te voorzien van in totaal 64 GB geheugen.

In vrijwel alle gevallen maken de Intel Clovertown processors dankzij hun extra cores en de snelle Core architectuur korte mette met het huidige aanbod van AMD, de tweede generatie Opteron processors met Socket F processorvoet. Toch zijn er nog voldoende gebruiksdoelen te bedenken waar AMD als beste uit de bus komt. Het geheime wapen van de Opteron is en blijft immers de geïntegreerde geheugencontroller, waardoor AMD traditiegetrouw veel hogere bandbreedtes en lagere latencies weet te bewerkstelligen dan Intel. Workloads waar snelle geheugentoegang cruciaal is, denk bijvoorbeeld aan database servers, zijn zodoende een kolfje naar de hand van AMD. De bestaande dual-core Opteron processors met codenaam Santa Rosa (niet te verwarren met Intels gelijknamig notebookplatform) zijn inmiddels verkrijgbaar op kloksnelheden tot en met 3.2 GHz. Met de hete adem van Intel in de nek is de komt van de opvolger cruciaal...

AMD Barcelona

De specificaties van AMD's nieuwe quad-core processor met codenaam Barcelona werden al lange tijd geleden bekend gemaakt. Klik hier om onze Barcelona preview met uitgebreide technische uitleg terug te lezen. Aan dit verhaal is weinig toe te voegen, behalve dat AMD alle nieuwe technologieën binnen de chip van mooie marketing namen heeft voorzien. Voor wie het genoemde artikel niet meer helemaal voor de geest staat een korte herhaling; Barcelona is een native quad-core chip, wat betekent dat AMD vier kernen daadwerkelijk in één chip heeft ondergebracht. Binnen de nieuwe Opteron processors hebben al deze kernen 512 kB eigen L2-cache en daarnaast is er nog 2 MB gedeeld L3-cache. De processor wordt geproduceerd in AMD's 65 nanometer fabrieken in Dresden en telt een slordige 463 miljoen transistors.

amdbarcelonadie
In de Barcelona chip zijn de vier kernen duidelijk te herkennen

Naast veel architecturele verbeteringen om de prestaties op te krikken, bevat Barcelona ook veel trucs om het stroomverbruik terug te dringen. Zo kan de klokfrequentie van de vier cores onafhankelijk geregeld worden (Independant Dynamic Core Technology), werken de cores en de geïntegreerde geheugencontroller wanneer mogelijk op aparte en zo laag mogelijke voltages (Dyal Dynamic Power Management) en worden onderdelen binnen de CPU die niet gebruikt worden automatisch uitgeschakeld (CoolCore technology).

Beloftes

AMD heeft bij de officiële introductie - gehouden in Barcelona, waar anders - geen beloftes gedaan dat de nieuwe chip de snelste processor ter wereld zal zijn. Het blijkt ook dat met concessies heeft moeten doen qua kloksnelheden: waar de geruchtenstroom lang sprak over het feit dat de nieuwe Opterons op 2.5 GHz en snelle geïntroduceerd zouden worden, komt men in eerste instantie niet hoger van 2.0 GHz. Een sneller 2.5 GHz variant staat overigens wel voor het eind van het jaar in de planning! AMD wil juist wel de beste prestaties per Watt leveren: dat komt niet alleen door het energieverbruik van de processor binnen de perken te houden, maar ook door AMD's keuze voor normaal DDR2 geheugen in plaats van de stroomverslindende FB-DIMM technologie.

Een ander aspect waar AMD op hamert is ‘investment protection'; men is trots de melden dan de nieuwe quad-core Opteron modellen probleemloos in alle bestaande Socket F servers hun werk kunnen doen, mits er juiste BIOS-update wordt gedraaid. AMD voorziet zelf een grote markt voor server-upgrades, ofwel bedrijven die hun bestaande dual-core Opteron machines gaan voorzien van nieuwe quad-core chips. Een rondje langs verschillende serverfabrikanten leert ons dat niemand de mening dat veel eindklanten losse CPU's zullen gaan kopen echt deelt, maar het feit dat het platform identiek blijft heeft wel een ander positief gevolg: server fabrikanten kunnen relatief snel een quad-core Opteron machine op de markt brengen, aangezien ze hun bestaande aanbod als basis kunnen gebruiken.

Een belangrijk aspect van deze 'investment protection' is niet alleen dat de nieuwe quad-core Opterons in het zelfde platform plaatsnemen, maar ook binnen dezelfde eisen qua maximaal stroomverbruik (TDP). Waar de huidige dual-core Opterons beschikbaar zijn in varianten van max. 68, 95 en 120 Watt, gelden exact dezelfde grenzen ook voor de nieuwe quad-cores. Ofwel hoe AMD het brengt; je krijgt dus twee cores extra zonder een verhoging van het energieverbruik of temperatuurontwikkeling.

Omdat het stroomverbruik van een PC steeds belangrijker wordt, stopt AMD overigens met het actief communiceren van TDP waardes, aangezien deze eigenlijk puur voor de ontwerpers van servers van belang zijn. Het nieuwe toverwoord is ACP, wat staat voor Average Compute Power, zoals de naam al aangeeft het gemiddelde stroomverbruik wanneer de CPU's volledig gebruikt worden. Voor de 120 W TDP processor heeft AMD een ACP van 105 W becijferd. Op een zelfde manier komt 95 W TDP overeen met 75 W ACP en 68 W TDP met 55 W ACP.

TDP ACP
68 W 55 W
95 W
75 W
120 W
105 W

Opteron modellen

We schreven het al, in eerste instantie zijn de quad-core Opterons beschikbaar is uitvoeringen die werken op maximaal 2.0 GHz. Voor eind van het jaar zitten echter al modellen met een klokfrequentie van 2.5 GHz in het verschiet. De nieuwe Opterons met klokfrequenties van 1.7, 1.8 en 1.9 GHz zijn verkrijgbaar in zogenaamde HE (high efficiency) uitvoering, wat betekent dat deze chip een ACP van 75W (95W TDP) hebben. Uniek bij AMD is dat men direct exemplaren voor gebruik in 2-weg servers als exemplaren voor gebruik in 4- of 8-weg servers introduceert. Bij Intel zat er bijna een jaar tussen de introductie van de quad-core Xeon DP (Clovertown) en diens Xeon MP tegenhanger (Tigerton). In onderstaand overzicht vind je een lijst van alle quad-core Opterons die AMD per direct geïntroduceerd heeft.

Modelnummer Klokfrequentie Klokfrequentie geheugencontr. ACP L2-cache L3-cache Max. CPU's / server
8350 2.0 GHz 1.8 GHz 75 W 4x 512 kB 2 MB 8
8347 1.9 GHz 1.6 GHz 75 W 4x 512 kB 2 MB 8
8347 HE 1.9 GHz 1.6 GHz 55 W 4x 512 kB 2 MB 8
8346 HE 1.8 GHz 1.6 GHz 55 W 4x 512 kB 2 MB 8
2350 2.0 GHz 1.8 GHz 75 W 4x 512 kB 2 MB 2
2347 1.9 GHz 1.6 GHz 75 W 4x 512 kB 2 MB 2
2347 HE 1.9 GHz 1.6 GHz 55 W 4x 512 kB 2 MB 2
2346 HE 1.8 GHz 1.6 GHz 55 W 4x 512 kB 2 MB 2
2344 HE 1.7 GHz 1.4 GHz 55 W 4x 512 kB 2 MB 2

amdopteronquadcorecpu_550

Partners

Tijdens haar introductie evenement kon AMD al configuraties tonen van diverse van haar partners. Ondermeer Sun, Dell, HP, Acer en IBM toonden al werkende systemen op basis van Barcelona en Supermicro, Tyan en Unwide toonden geschikte barebones. Hiermee heeft AMD een lekker volledige lijst partners, in feite mist men vrijwel geen enkele grote serverfabrikant in haar lijst klanten. Het tijdstip waarop de nieuwe servers daadwerkelijk beschikbaar zullen zijn varieert overigens van 'over een paar weken' tot 'over een paar maanden'. Want hoewel het aan de praat krijgen van de nieuwe quad-core processors in feite niet veel meer effort vereist dan het vervangen van de processors, zullen de verschillende fabrikanten altijd zorgen voor zeer uitgebreide validatietests. Hoe het ook zij, op relatief korte termijn zou je een Barcelona server bij diverse partijen moeten kunnen aanschaffen.

Dell PowerEdge 2970 'Barcelona'

Voor deze test onvingen we van Dell een pre-productie Barcelona server, gebaseerd op hun bestaande PowerEdge 2970. In feite heeft Dell exact gedaan wat we op de vorige pagina's hebben beschreven; een bestaande Opteron server ontdoen van zijn dual-core processors en er Barcelona's voor in de plaats zetten. De server zoals wij die hebben getest wordt dus niet noodzakelijkerwijs exact in deze configuratie beschikbaar, maar geeft op z'n minst een goed beeld van welke prestaties we van de nieuwe quad-core Opterons mogen verwachten.

Dell PowerEdge 2970 Barcelona

Onze testserver is voorzien van een tweetal AMD Opteron 2350 CPU's, werkend op 2.0 GHz. Dell had de machine voorzien van 4 GB registered DDR2-667 geheugen, maar om een beter vergelijk te maken met de andere machines in deze test hebben we de machine voorzien van extra geheugen om tot 8 GB te komen.

De server is gebouwd rondom de Broadcom / ServerWorks HT-2100 / HT-1000 chipset. Het gebruikte moederbord biedt plek aan maximaal acht geheugenmodules en een drietal PCI-Express x8 uitbreidingskaarten. Het bord is verder voorzien een een tweetal Gigabit LAN aansluitingen middels via PCI-Express verbonden Broadcom BCM5708 controllerchips. Dell had de server verder voorzien van een PERC 5/i SAS RAID-controller met 256 MB buffergeheugen. De vier aangesloten Fujitsu 36 GB 10k rpm 2.5" SAS-schijven draaiden tijdens onze test in een RAID 10 array.

Dell PowerEdge 2970 Barcelona

Qua opbouw is er op de Dell server weinig aan te merken. In het 2U chassis zijn er voorin een achttal removable SAS harddisk bays. Direct achter de harddisks heeft Dell een viertal krachtige, hot-swappable ventilators geplaatst die direct voor voldoende airflow langs de processors en het geheugen zorgen. Naast het moederbord is er plek voor een tweetal voedingen. De harddisk controller heeft een plekje voor in de server bemachtigd.

Dell PowerEdge 2970 Barcelona

Over prijzen van de machine kunnen we nog niet veel zeggen, aangezien de PowerEdge 2970 op het moment van schrijven op de site van Dell nog niet te configureren is met de nieuwe quad-core CPU's.

amdopteron2350_550
De Opteron 2350 processor zoals te vinden in de Dell server

Intel Harpertown

Net als in de wereld voor desktop processors, spelen AMD en Intel bij server chips ook een kat en muis spel. Wanneer één van beide een belangrijke introductie heeft, zal de ander er alles aan doen om dat nieuws te overtreffen. Zo ook deze keer; een week na de officiële introductie van AMD's Barcelona kondigt Intel vandaag haar tweede generatie quad-core server processors aan. Let wel; deze nieuwe chips met codenaam Harpertown zullen niet per direct beschikbaar zijn, maar wel vóór het eind van het jaar.

De Harpertown is de eerste processor uit Intels nieuwe Penryn familie die geproduceerd wordt in een gloednieuwe 45 nanometer productieprocédé. Een tijd geleden deden we in een uitgebreid artikel de belangrijkste aspecten van deze Penryn processors al uit de doeken. De kleinere transistors bezorgen Intel een aantal voordelen; allereerst moeten er op het zelfde oppervlak in vergelijking met het bestaande 65 nanometer proces ongeveer twee keer zoveel transistors moeten passen. Daarnaast gebruiken de nieuwe 45 nm transistors zo'n 30% minder stroom, terwijl ze tot meer dan 20% sneller kunnen schakelen. Het moge duidelijk zijn; dankzij de nieuwe productietechniek kan Intel haar processors sneller, zuiniger én complexer maken.

intelxeonlga771

Hoewel Harpertown, en zijn dual-core broertje Wolfdale, qua architectuur grotendeels overeenkomen met de bestaande Clovertown en Woodcrest chips, heeft Intel voor de nieuwe 45 nm generatie zoals beschreven in het eerder genoemde artikel een aantal aanpassingen doorgevoerd. We zullen ze nog eens kort opsommen; allereerst is de hoeveelheid L2-cache verhoogd naar 6 MB bij dual-core en 12 MB bij quad-core processors. Verder heeft men een aantal nieuwe instructies toegevoegd onder de naam SSE 4.1. In April van dit jaar berichtten we al over het feit dat SSE4 bij videocompressie kan zorgen voor snelheidsverbeteringen van bijna een factor 2 wanneer programmeurs hun code aanpassen. Andere verbeteringen zijn ondermeer een snelle verwerkingseenheid voor delingen volgens het fast Radix-16 principe, een nieuwe super shuffle engine en verbeterde vormen van stroombesparing onder de naam Enhanced Intel Dynamic Acceleration Technology. Al deze zaken zijn in het eerder genoemde artikel al uitgebreid technisch belicht. Verder hebben ook een aantal van de nieuwe processors een snellere frontside bus; 1600 MHz in plaats van de tot nu gebruikelijke 1333 MHz.

Één ding is niet veranderd; ook bij de nieuwe generatie bestaan de quad-core processors uit twee dual-core chips die zijn samengebracht in één verpakking. Een Harpertown CPU bestaat dus in feite uit twee Wolfdale chips.


Een die-shot van de dual-core 45 nm Wolfdale. Een Harpertown CPU bestaat uit twee van deze chips.

Stoakley platform

De nieuwe Xeon processors hebben exact dezelfde LGA771 processorvoet als hun voorlopers. Daarnaast is het stroomverbruik ondanks hogere klokfrequenties eerder afgenomen dan toegenoemen. Theoretisch zouden Harpertown chips dus probleemloos moeten werken in systemen waar nu al Clovertown quad-core Xeons zitten. In sommige gevallen zou dat met de juiste BIOS-updates ook het geval kunnen zijn, maar dat is niet de richting die Intel op wil. Waar AMD juist hoog van de toren blaast dat men het platform gelijk houdt, is Intel trots te verkondigen dat men voor Harpertown een nieuw platform heeft ontwikkeld. Het platform met codenaam Stoakley bestaat uit enerzijds een nieuwe Harpertown processor en anderzijds een nieuwe chipset bekend onder codenaam Seaburg.

Deze Seaburg chipset kent een flinke lijst verbeteringen ten opzicht van de bestaande Intel 5000X 'Blackford' chipset. Allereerst heeft Intel de frontside bus versneld van 1333 MHz naar 1600 MHz. Doordat beide processors in een dual CPU server een eigen frontside bus tussen zichzelf en de chipset hebben, biedt de Seaburg chipset zodoende een bandbreedte met de CPU's van ruim 25 GB/s. Ook de geïntegreerde geheugencontroller is verbeterd; waar de bestaande chipset FB-DIMM DDR2 geheugen op maximaal 667 MHz ondersteunt, gaat Seaburg tot 800 MHz. Omdat het hier gaat om een quad-channel geheugencontroller is ook de maximale bandbreedte tussen de chipset en het geheugen verhoogd naar ruim 25 GB/s. Verder zijn er intern ook nog diverse verbeteringen aan de geheugencontroller om latencies tegen te gaan en heeft Intel de maximale ondersteunde hoeveelheid geheugen verhoogd van 64 GB naar 128 GB. Ook nieuw is een verbeterd Snoop filter dat in de gaten houdt of data die in de cache van één van beide CPU's wordt overschreven niet toevallig ook in de cache van de andere CPU aanwezig is en daar dus ongeldig moet worden verklaard.

Qua I/O zijn er ook verregaande verbeteringen binnen de Seaburg chipset. Zo is het aantal PCI-Express lanes flink verhoogd en stapt men over op PCI-Express 2.0. Daarnaast heeft Intel haar I/O Acceleration Technology (IOAT) vernieuwd: IOAT2 biedt ondermeer ondersteuning voor 10 gigabit netwerken. Ondanks de grote verbeteringen is het stroomverbruik van de nieuwe Seaburg chipset volgens Intel vergelijkbaar met die van zijn voorloper Blackford.

In onderstaande tabel zijn de belangrijkste verschillen tussen de bestaande en de nieuwe chipset terug te vinden.

Chipset Blackford (Intel 5000X) Seaburg
Frontside bus 2x 1333 MHz 2x 1600 MHz
Bandbreedte chipset <-> CPU's ca. 21 GB/s ca. 25 GB/s
Geheugencontroller Quad-channel FB-DIMM Quad-channel FB-DIMM
Klokfrequentie geheugen 667 MHz 800 MHz
Bandbreedte chipset <-> geheugen ca. 21 GB/s ca. 25 GB/s
Max. geheugencapaciteit 64 GB 128 GB

Xeon modellen

In tegenstelling tot AMD's Barcelona chips zijn de nieuwe quad-core Xeons niet per direct beschikbaar. Ook het besproken Stoakley platform laat nog even op zich wachten voordat Intel begint met de levering aan haar partners. In totaal heeft men een elftal nieuwe Xeon types gebaseerd op de nieuwe technologie op de rol staan. Het merendeel maakt gebruik van een 1333 MHz FSB en is daarmee niet alleen geschikt voor de nieuwe chipset, maar ook voor het bestaande platform met de Intel 5000 reeks chipsets. De klokfrequenties van de reeks processors loopt uiteen van 2.0 GHz tot 3.17 GHz. Het gros van de nieuwe Xeons kent een maximaal stroomverbruik (TDP) van 80 Watt. Alleen het topmodel, de Xeon X5460 die eigenlijk puur bestemd is voor Workstations, kent een TDP van 120 Watt. Verder komt men ook met twee low voltage exemplaren, die ondermeer bestemd zijn voor gebruik in blades, waar veel processors op relatief weinig plek hun werk moeten kunnen doen. Deze zuinige L540 en L5430 hebben een TDP van 50 Watt. Onderstaande tabel toont het gehele overzicht.

Modelnummer Klokfrequentie Frontside bus TDP L2-cache
E5405 2.0 GHz 1333 MHz 80 W 2x 6 MB
L5410 2.33 GHz 1333 MHz 50 W 2x 6 MB
E5410 2.33 GHz 1333 MHz 80 W 2x 6 MB
E5420 2.5 GHz 1333 MHz 80 W 2x 6 MB
L5430 2.67 GHz 1333 MHz 50 W 2x 6 MB
E5430 2.67 GHz 1333 MHz 80 W 2x 6 MB
E5440 2.83 GHz 1333 MHz 80 W 2x 6 MB
E5450 3.0 GHz 1333 MHz 80 W 2x 6 MB
X5460 3.17 GHz 1333 MHz 120 W 2x 6 MB
E5462 2.8 GHz 1600 MHz 80 W 2x 6 MB
E5472 3.0 GHz 1600 MHz 80 W 2x 6 MB

Naar verluid zullen de modellen met 1333 MHz frontside bus op 11 November daadwerkelijk beschikbaar zijn. Een exacte datum voor de 1600 MHz exemplaren en de daadwerkelijke lancering van de nieuwe Seaburg chipset is ons niet duidelijk.

SuperMicro Stoakley Server

Om de prestaties van de nieuwe Intel Xeon processors te kunnen analyseren voorzag Intel ons van een pre-productie server gebaseerd op een barebone vervaardigd door SuperMicro. Deze 2U server is gebouwd rondom de besproken Seaburg chipset en bevat twee Intel Xeon E5472 Harpertown CPU's, werken op 3.0 GHz met een 1600 MHz frontside bus.

SuperMicro Stoakley Server

Intel voorzag haar server van 16 GB DDR2-800 FB-DIMM geheugen, afkomstig van Nanya, uitgevoerd als een achttal 2 GB modules. De machine bevat in totaal een zestiental geheugenslots, waarvan de helft bezet is. Het SuperMicro X7DWN+ moederbord biedt verder plek aan vier PCI-Express x8 kaarten, één PCI-Express x4 kaart en nog twee maal PCI-X. Ook Intel koos voor een SAS RAID-controller en wel een Adaptec ASR-3805. Hierop heeft met een tweetal Seagate Cheetah 15k.5 146 GB harddisks aangesloten in een snel RAID 0 array. Het voorpaneel van de server biedt ruimte aan maximaal acht hotswappable schijven.

SuperMicro Stoakley Server

Rondom de processors en de geheugenmodules heeft SuperMicro een flinke airduct gebouwd welke de airflow van de vier stevige ventilators voorin via alle warme componenten leidt. De opbouw van deze server uitstekend en een prima basis voor het aanbod van lokale serverbouwers. Opnieuw kunnen we helaas nog geen melding maken van de prijs, aangezien het systeem zoals wij dat onderhanden hebben genomen nog niet beschikbaar is.

SuperMicro Stoakley Server

Test

Om te achterhalen welke van de twee nieuwe server CPU's nu daadwerkelijk de beste prestaties en - misschien nog wel belangrijker - de beste prestaties per Watt weet te bieden, hebben we de twee besproken servers blootgesteld aan een ruim aantal server georiënteerde benchmarks. Om ook een vergelijk te kunnen maken met de vorige generatie processors, hebben we een tweetal andere servers in de benchmarks meegenomen.

De Dell PowerEdge 2950 is gebaseerd op twee Intel Xeon X5355 quad-core processors uit de Clovertown generatie, werkend op 2.67 GHz met een 1333 MHz frontside bus. Deze server maakt gebruik van de Intel 5000X 'Blackford' chipset. De Dell machine is verder voorzien va 8 GB DDR2-667 FB-DIMM geheugen en een RAID 5 array van drie Fujitsu Allegro MAX3073RC harddisks.

De HP Proliant DL385 is gebaseerd op twee AMD Opteron 2218 dual-core processors, werkend op 2.6 GHz. De machine maakt gebruik van dezelfde chipset als de geteste Barcelona server, te weten de Broadcom HT-2100. Qua geheugen is gekozen voor 8 GB DDR2-667. In deze machine vinden we een RAID 0 array van twee Seagate Savvio ST936701SS SAS-schijven.

Alle server hebben we voorzien van Microsoft Windows Server 2003 x64 R2 Enterprise Edition als besturingssysteem. Bij de keuze van benchmarks hebben we vooral gelet op testprogrammatuur die een link heeft met workloads waar servers en in mindere mate workstations daadwerkelijk voor worden ingezet. Energiemetingen hebben we gedaan met een gecalibreerde EMU 1.58x stroommeter.

De oplettende lezer zal opvallen dat de gekozen storage oplossing bij de vier geteste machine compleet verschillend is. De gekozen benchmarks schalen echter niet met de prestaties van de harddisk, waardoor dit dus niet van invloed is op de resultaten.

barcelonaclovertownharpertowncores_550
De drie geteste soorten quad-core processirs naast elkaar.

SunGard AA

SunGard Adaptiv Analytics is een benchmark gebaseerd op de in de financiële wereld veel gebruikte software van SunGard. De door ons gebruikte benchmark is een gestripte versie van het volledige pakket. De software berekent op basis van het veel gebruikte Monte Carlo algoritme de toekomstige waarde van een fictieve aandelen portfolio. De resultaten van deze benchmark zijn een maat voor de prestaties voor serves op de manier zoals die bij grote financiële instellingen worden ingezet voor zware berekeningen.

Het is meteen duidelijk dat het tijd werd dat AMD ging overstappen van dual-core naar quad-core technologie. In plaats van de 582 seconden die de server met AMD Opteron 2218 dual-core CPU's nodig heeft, doet de Dell machine met AMD Opteron 2350 quad-core CPU's er met 367 seconden een stuk minder lang over. Intel zet echter direct de toon; de Clovertown gebaseerde machine rekent de aandelen portefeuille door in 252 seconden, de 45 nm Harpertown server doet daar met 220 seconden een aardig schepje bovenop.

Een andere benchmark uit dezelfde hoek is Black Scholes, een ander veel gebruikt algoritme in de financiële wereld. Onze benchmark werkt wegens licentie-redenen alleen op Intel processors, maar toont opnieuw aan dat Intel met Harpertown weer een flinke stap vooruit zet.

Benchmark: Caselab Euler3D

De Caselab Euler3D benchmark is gebaseerd op de gelijknamige software die gebruik wordt voor berekeningen aan fluid dynamics. De maker van de benchmark omschrijft hem op deze manier:

"The benchmark testcase is the AGARD 445.6 aeroelastic test wing. The wing uses a NACA 65A004 airfoil section and has a panel aspect ratio of 1.65, taper ratio of 0.66, and a quarter-chord sweep angle of 45º. This AGARD wing was tested at the NASA Langley Research Center in the 16-foot Transonic Dynamics Tunnel and is a standard aeroelastic test case used for validation of unsteady, compressible CFD codes. The CFD grid contains 1.23 million tetrahedral elements and 223 thousand nodes. The benchmark executable advances the Mach 0.50 AGARD flow solution."

Fluid dynamics is één van de veel gebruike toepassingen waarvoor servers binnen HPC omgevingen worden ingezet. In onderstaande grafiek vind je de resultaten van de benchmark:

Opvallend is dat AMD's Barcelona deze test echt veel sneller voltooid dan de Opteron server. Desalniettemin weet men met Barcelona server de Clovertown server niet bij te houden, laat staan de Harpertown machine. Deze laatste weet de workload in circa 25% minder tijd te voltooien dan de Clovertown machine.

FlamMap FSPRO Benchmark

Een andere benchmark die we onder het kopje HPC kunnen scharen is FlamMap FSPRO. Deze software wordt gebruikt om de verspreiding van bosbranden door te rekenen. Ook dit is een taak waar servers flink hun tanden in kunnen zetten. Bij deze speciale testversie wordt een kleine workload doorgerekend. Onderstaande grafiek toont de resultaten.

Een verklaring hebben we nog niet gevonden, maar om de een of andere reden scoort de Barcelona versie slechter dan de dual-core Opteron machine. De Intels doen het beter en opnieuw weet Harpertown een flinke prestatieverbetering ten opzicht van Clovertown te bewerkstelligen. Het doorrekenen van de workload duurt op de SuperMicro machine 347 seconden; 27% sneller dan de Clovertown machine en 41% sneller dan de Barcelona server.

Half-Life 2 Build Map benchmark

Geen nood; we gebruiken niet het spel Half-Life 2 om een server te benchmarken. Maar wél een afgeleide ervan: van Valve, de makers van Half-Life 2, ontvingen we een benchmark gebaseerd op de code om de levels voor het populaire spel te compileren op basis van alle daarvoor genodigde data, zoals plattegronden, textures, belichtingsinformatie, en zo verder. Ook dit zijn workloads waar bij Valve een rek servers op staat te snorren. De benchmark bestaat uit alle berekeningen nodig voor een zeer klein level.

Opnieuw is het Intel dat aan het langste eind trekt. De dual-core Opteron server klaart de taak in 213 seconden. De quad-core Opteron server is met 121 seconden aardig wat sneller. De Intel servers draaien daar echter hun hand niet voor om; de Clovertown machine verwerkt de workload in 86 seconden en de nieuwe Harpertown server is zelfs in 72 seconden klaar.

Benchmark: Cinebench 9.5 en 10

De Cinebench 9.5 en 10 benchmarks zijn uiteraard niet zozeer gericht op servers, maar wel op workstations. Aangezien deze benchmarks volledig multi-threaded zijn, geven ze echter een prima indruk van de prestaties van processors. Beide versies van de benchmark zijn gebaseerd op de Maxon Cinema4D 3D-rendering software, waarbij de nieuwe versie 10 een veel complexere workload bevat.

De resultaten van versie 10 zijn natuurlijk het meest interessant. De dual-core Opteron machine weet een score van 7783 punten te behalen. De machine met Barcelona processors is met een score van 13002 punten zo'n 67% sneller. Desalniettemin blijkt Intel ook hier onoverwinnelijk; met de bestaande Clovertown quad-core processors weet men al een score van 18622 punten te behalen, de nieuwe 45 nm generatie gaat daar zo'n 18,5% overheen en scoort 22072.

Benchmark: Povray 3.7b21

Een andere benchmark uit dezelfde hoek is de 3D rendering software Povray, waarbinnen we de speciaal voor benchmarks bestemde afbeeldingen renderen in een resolutie van 1024x768 pixels. Versie 3.7 van Povray is volledig multithreaded, wat resulteert in prima resultaten voor de servers met 8 cores.

Wie van dual-core AMD Opteron naar quad-core exemplaren zou upgraden zou ook volgens deze benchmark kunnen rekenen op een gigantische prestatieverbetering. De dual-core machine heeft 688 seconden nodig, de Barcelona server is klaar in 445 seconden. Toch is opnieuw Intel de snelste; op de Clovertown server staat de Povray afbeelding binnen 302 seconden op het scherm en de Harpertown machine klaart dezelfde klus in 265 seconden.

Spec CPU2006 - Integer

Alom gerespecteerd als één van de beste server CPU-benchmarks is Spec CPU2006. Deze benchmark bestaat uit 29 subtests die onder te verdelen zijn twee groepen; ongeveer de helft van de benchmarks maakt voornamelijk gebruik van integer berekeningen, terwijl de andere helft voornamelijk gebaseerd is op floating point berekeningen. De reeks benchmarks wordt geleverd als broncode en moet door de tester zelf gecompileerd worden. Hiertoe maakten we gebruik van Microsoft Visual Studio 2005, waarbij we voor het Intel platform aan de slag gingen met Intels eigen compiler suite versie 10.0 en voor het AMD platform met de speciaal voor AMD processors geopmaliseerde compilers van PGI, versie 7.0.7. We hebben alle tests met standaard optimalisaties gecompileerd, ofwel 'base' in Spec-termen. In de grafieken vind je de resultaten van de zogenaamde rate-tests, waarbij de verschillende testonderdelen telkens net zo vaak draaien als er cores in een systeem aanwezig zijn om zo te achterhalen wat de totale aanwezige rekenkracht is. Sommige resultaten ontbreken omdat we deze testonderdelen niet goed gecompileerd kregen en de tijd het ons niet toestond om daar oplossingen voor te bedenken. In de online database van Spec zijn uiteraard veel betere scores te vinden voor de verschillende geteste benchmarks; de fabrikanten zelf kunnen met uiteenlopende compilertrucjes veel beter geoptimaliseerde versies van de Spec benchmark creëren. Schat onze resultaten dus op waarde; ze zijn relatief simpel out-of-the-box gecompileerd, waarbij we aan AMD en Intel even veel of weinig effort hebben besteedt.

In onderstaande tabel zie je een korte beschrijving van de tests die deel uitmaken van het integer gedeelte van Spec CPU2006.

Benchmark Beschrijving
400.perlbench PERL programmeertaal
401.bzip2 Data compressie m.b.v. Bzip2 algoritme
403.gcc Compiler voor programmeertaal C
429.mcf Gebaseerd op MCF, een programma om de dienstregeling van openbaar vervoer te optimaliseren
445.gobmk Artificiële intelligentie, gebaseerd op het spel Go
456.hmmer Het doorzoeken van een database met DNA informatie
458.sjeng Artificiële intelligentie, gebaseerd op het schaakspel Sjeng
462.libquantum Quantummechanica berekeningen
464.h2164ref Videocompressie op basis van de H.264 codec
471.omnetpp Simulatie van het low-level verkeer binnen een ethernet netwerk
473.astar Path finding berekening, gebaseerd op de AI binnen games
483.xalancbmk XML processing; omzetten van XML naar HTML, text of anderssoortige XML.

In onderstaande grafieken vind je de resultaten:

De grafieken spreken voor zich; in vrijwel alle gevallen weet Intels Harpertown systeem veel betere prestaties neer te zetten dan AMD's Barcelona. Wel mogen we tegelijkertijd concluderen dat AMD met Barcelona een flinke stap vooruit heeft gezet ten opzichte van haar vorige generatie chips.

Spec CPU2006 - Floating Point

De tweede set benchmarks die deel uitmaken van de Spec CPU2006 test zijn voornamelijk gebaseerd op floating point berekeningen. Veel van de benchmark onderdelen zijn rechtstreeks afgeleid van veel gebruikte HPC software. Zodoende wordt het FP gedeelte van Spec in de regel gezien als een ideale leidraad voor de prestaties van een server in HPC omgevingen. Onderstaande tabel toont de benchmark onderdelen en een korte, Engelse omschrijving.

Benchmark Beschrijving
410.bwaves Compuational fluid dynamics
416.gamess Quantum chemical computations
433.milc Physics / Quantum Chromodynamics
434.zeusmp Physics / Magnetohydrodynamics
435.gromacs Chemistry / Molecular Dynamics
436.cactusADM Physics / General Relatibity
437.leslie3d Compuational fluid dynamics
444.namd Scientific, Structural Biology, Classical Molecular Dynamics Simulation
447.dealII Solution of partial diggerential equations using the adaptive finite element method
450.soplex Simplex linear program solver
453.povray Ray tracing
454.calculix Structural Mechanics
459.GemsFDTD Computational Electromagnetics
465.tonto Quantum Crystallography
470.lbm Compuational fluid dynamics
481.wrf Weather forecasting
482.sphinx3 Speech recognition

In onderstaande grafieken vind je de resultaten:

In de verschillende Spec CPU2006 FP benchmarks komen Intels Harpertown en AMD's Barcelona bijna om-en-om als snelste uit de bus. Dat is niet zo verwonderlijk; sowieso zijn beide architecturen als het op FP berekeningen aan komt aan elkaar gewaagd. Het zal echter inmiddels geen geheim zijn dat, wanneer het op pure rekenkracht aankomt, AMD in Intel haar meerdere moet herkennen. In veel HPC achtige applicaties is de snelheid van de communicatie tussen de CPU en het geheugen echter minstens zo belangrijk als puur die rekenkracht, aangezien er met zeer grote datasets wordt gewerkt die telkens vanuit het geheugen benaderd moeten worden. AMD weet met haar geïntegreerde geheugencontroller betere geheugenprestaties te bieden, wat resulteert in de betere scores bij een aantal van de Spec FP benchmarks.

Benchmark: Rightmark Memory Analyzer - Multi-threaded Memory Test

De bandbreedte die in de praktijk bestaat tussen de processor en het geheugen hebben we getest met behulp van de multi-threaded memory test van Rightmark Memory Analyzer. Hiertoe voeren we met acht threads (vier bij de dual-core machine) tegelijkertijd lees- of schrijfacties uit op het geheugen in blokken van 64 MB, om er zeker van te zijn dat we niet de prestaties van het cache-geheugen aan het meten zijn.

Uit de grafieken kunnen we twee zaken afleiden; nog steeds is AMD heer en meester al het aankomt op geheugenprestaties. Geen wonder; bij Intel moet alle geheugencommunicatie via de chipset lopen, bij AMD zit de controller in de processor geïmplementeerd. Een andere conclusie is dat de geheugencontroller in Barcelona inderdaad nog een stuk efficiënter is dan die in de vorige generatie Opterons. Een continue leessnelheid van 15 GB/s in zeer indrukwekkend te noemen.

Benchmarks: Stroomverbruik

Zowel AMD als Intel beweren bij hun nieuwste generatie processors de meeste "prestaties per Watt" te kunnen bieden. Met een stroommeter in de hand proberen we te onderzoeken wie die claim het beste waar kan maken.

Een belangrijke opmerkingen voordat je onderstaande grafieken gaat bekijken; de twee AMD servers en de Dell PowerEdge 2950 met Intel Clovertown hebben elk 8 GB geheugen aan boord, bestaande uit 8 modules van elk 1 GB. De Supermicro server met Intel Harpertown heeft 16 GB aan boord, met 8 modules van elk 2 GB. Wij hebben besloten de tests ook op deze manier in de grafieken te plaatsen, aangezien het stroomverbruik van een server voornamelijk schaalt met het aantal modules en vrijwel niet met de capaciteit van de modules.

Hou er daarnaast rekening mee dat we stroommetingen doen van vier compleet verschillende servers. Dit geeft ons een idee van het stroomverbruik van de verschillende platformen, maar ook niet meer dan dat.

We hebben op een drietal momenten stroommetingen uitgevoerd; als de server idle is, bij 100% CPU-load (verzorgd door de SunGard AA benchmark) en bij 100% geheugen load (verzorgd door de Rightmark Memory Analyzer benchmark).

In idle is de Barcelona server met 236 Watt stroomverbruik duidelijk de zuinigste. Op de tweede plek komt de AMD dual-core machine met 265 Watt. De twee Intel machines zijn beide net wat minder zuinig; de Harpertown machine is het minst zuinig met 273 Watt.

Met de CPU's volledig belast is het opnieuw de Barcelona server die het minste stroom verbruikt: de meter komt niet verder dan 301 Watt. Die belofte maakt AMD dus waar! Op de tweede plek eindigt de Supermicro machine op basis van de in 45 nm geproduceerde Harpertown processors, welke met 364 Watt toch duidelijk meer stroom verbruik. De minst zuinige is de Clovertown machine van Dell met maar liefst412 Watt.

Absoluut gezien winst AMD hier dus; de Barcelona server gebruikt zo'n 17,3% minder stroom dan de Harpertown server. Aan de andere kant voltooide de Harpertown de gebruikte Sunguard AA benchmark ook in 39,8% minder tijd. Kijken we strikt naar performance-per-watt dan moeten we toch Intel als winnaar uitroepen.

Als we het stroomverbruik bij geheugengebruik meten komt de Barcelona server opnieuw als zuinigste uit de bus. Het gemiddelde stroomverbruik bedraagt 305 Watt. Bij Intels Harpertown server meten we 349 Watt.

Conclusie

Met een week tussenpauze introduceren AMD en Intel beide hun nieuwste generatie server processors. AMD maakt eindelijk de overstap naar quad-core, terwijl voor Intel juist de overstap naar 45 nanometer productie het grote nieuws is. Beiden beloven veel betere prestaties dan voorheen en claimen de beste prestaties-per-watt te voeren. AMD is trots op het feit dat men het platform gelijk kan houden, Intel is juist trots op een nieuw en sneller platform.

xeonopteronlogos

Kijken we puur naar de benchmarks, dan kunnen we niet anders concluderen dat AMD in Intel haar meerdere moet herkennen. In het gros van de benchmarks weet de Supermicro server met Intel Xeon E5472 Harpertown processors met afstand de beste scores te behalen. Voor een all-round server lijkt Intel dus de snelste keuze. Toch zijn er ook benchmarks aan te wijzen waar juist AMD wint; bij een aantal onderdelen van het FP gedeelte van Spec CPU2006 trekt de Barcelona machine aan het langste eind. Wanneer een server ingezet wordt voor HPC doeleinden waarbij de aanwezige geheugenbandbreedte minstens net zo belangrijk is als de processorprestaties, dan kan een server met quad-core Opteron processors toch zeker de beste oplossing zijn. Maar we praten dan wel duidelijk over niche-markten.

Dan de claims qua prestaties per Watt. We kunnen AMD alleen maar gelijk geven dat de nieuwe quad-core Opteron een verdraaid zuinige chip is. Tijdens onze tests blijkt dat de Dell server met in totaal acht kernen telkens zuiniger is dan de veel langzamere HP server met vier kernen. Één claim van AMD klopt dus; je krijgt er per processor twee kernen bij zonder een extra investering qua stroomverbruik. Absoluut gezien is de Dell server met Barcelona processors ook in alle gevallen zuiniger dan de Supermicro server met Intel Harpertown chips. Echter; het gemiddeld prestatieverschil overstijgt het gemiddeld verschil qua stroomverbruik, zodat we toch moeten concluderen dat Intel de beste prestaties-per-watt biedt. Van Clovertown had AMD het eenvoudig gewonnen, maar om Harpertown op dit vlak te verslaan moet AMD met meer uit de kast komen.

Als laatste de claims wat betreft de platformen. Het is lovenswaardig dat de nieuwe quad-core Opteron CPU's probleemloos werken in alle bestaande Opteron servers, mits je een juist BIOS upgrade uitvoert. We moeten echter nog zien of dit inderdaad daadwerkelijk een hele golf aan server upgrades tot gevolg zal hebben. Op dit vlak zijn we op z'n minst sceptisch. Het gebruiken van de bekende basis zorgt er wel voor dat veel partners op zeer korte termijn al Barcelona servers in de markt kunnen zetten. Plus: bedrijven kunnen bestaande softwareinstallaties gebruiken bij nieuwe servers, aangezien het platform hetzelfde blijft. Wil je bij Intel een goede stap zetten naar de nieuwe generatie processors, dan moet je gewoon een nieuwe server kopen, punt uit. De snelle Seaburg chipset en het nieuwe DDR2-800 FB-DIMM geheugen zijn immers een belangrijk gedeelte van de betere prestaties. Upgraden is hier eigenlijk niet zinnig. Om de extra prestaties van Harpertown te kunnen gebruiken moet je dus een investering plegen in én een nieuwe server én een nieuwe installatie. Maar eigenlijk is dat toch vrijwel altijd wel het geval.

Wat mogen we concluderen? Allereerst is de AMD Barcelona een flinke stap vooruit ten opzichte van haar dual-core processors. Eigenlijk is de nieuwe server CPU gewoon veel te laat; had men hem begin dit jaar uitgebracht en op hogere klokfrequenties, dan was onze conclusie wat positiever geweest. Toch zien we het niet heel somber in; met een nieuwe stepping kan AMD met een beetje geluk de klokfrequenties flink opkrikken en ook voor AMD staat nog een overstap naar 45 nanometer in het verschiet. Op dit moment heeft Intel echter het betere aanbod. De nieuwe quad-core Xeons uit de 45 nanometer generatie zijn sneller en zuiniger dan hun voorlopers en dan de concurrerende Barcelona chip en dat is waar het uiteindelijk om draait.

Toevoeging: wat zegt dit over toekomstige desktop CPU&#39;s?

Het is een vraag die bij velen door het hoofd zal spoken; wat zeggen de resultaten binnen deze servertest nu over toekomstige desktop processors? AMD komt immers eind van het jaar met de Phenom, haar quad-core CPU voor desktop PC's gebaseerd op Barcelona. Ook Intel zal gaan overstappen op 45 nanometer technologie voor haar Core 2 Duo's waar zich een vergelijkbare verandering zal gaan voltrekken als bij Clovertown en Harpertown.

amdphenomfxlogosmall Om met Phenom te beginnen; deze processor is inderdaad gebaseerd op dezelfde chips als de quad-core Opterons. Toch zijn er een aantal grote verschillen. Allereerst zullen de klokfrequenties bij Phenom een stuk hoger liggen; AMD zinspeelt op 3 GHz en hoger. Dat is anderhalf keer de klokfrequentie van de door ons geteste Opteron CPU's. Daarnaast zijn er ook grote verschillen qua geheugencontroller; die van de quad-core Opteron is gemaakt voor registered DDR2-667, die van Phenom gaat DDR2-1066 ondersteunen. Als laatste wellicht een open deur; maar een server platform is niet geoptimaliseerd voor het draaien van games of benchmarks als 3DMark, een desktop bord is dat wel. Ofwel; de prestaties van Barcelona geven niet meer dan een hele vage inschatting van wat we van Phenom mogen gaan verwachten. We moeten wacht tot de uiteindelijke Phenom introductie om te zeten waar AMD écht het gevecht met Core 2 Duo aan wil gaan.

Voor Intel geldt in feite hetzelfde, hoewel de overstap van 65 nm naar 45 nanometer voor de desktop dezelfde gevolgen zal hebben als voor servers - lees: hogere kloksnelheden, meer cache, SSE4.1, etc. - opnieuw moeten we concluderen dat servers toch andere apparaten zijn dan desktop PC's en dat we de prestaties van Harpertown niet één op één mogen doortrekken naar diens desktop soortgenoot Yorkfield. Lees echter zeker dit nieuwsbericht afkomstig van de vorige IDF eens om een idee te krijgen van wat Intel qua prestatiewinsten voor ogen heeft.

De overstap van Athlon X2 naar Phenom X4 wordt echt een revolutie voor AMD. De overstap van de huidige generatie Core 2 Duo's naar de nieuwe generatie is meer evolutie. Maar, we moeten niet vergeten dat Intel al een flinke voorsprong heeft. Of Phenom snel genoeg gaat zijn om Yorkfield bij te houden is de vraag die iedereen nu bezig houdt... voor het eind van het jaar zullen we het weten.

Bijlage: vergelijkingstabel geteste servers

In onderstaande tabel zijn de specificaties van de geteste servers te vergelijken.

Algemeen
 
MerkDellDellHPSuperMicro
ProductnaamPowerEdge 2950PowerEdge 2970 BarcelonaProLiant DL385 G2 2218 4G HPMStoakley Server
ProductcodeS3E9SY1600PB
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Processor
Type processorIntel Xeon X5355AMD Opteron 2350AMD Opteron 2218Intel Xeon E5472
Aantal processors2222
Aantal cores per processor4424
Totaal aantal cores8848
Klokfrequentie2.67 GHz2.0 GHz2.6 GHz3.0 GHz
Frontside bus1333 MHz1000 MHz1000 MHz1600 MHz
L1 cache per CPU256 kB512 kB256 kB256 kB
L2 cache per CPU8 MB2 MB2 MB12 MB
L3 cache per CPU2 MB
Geheugen
Totale geheugencapaciteit8 GB8 GB4 GB16 GB
Aantal modules848
Type modulesDDR2 FB-DIMMDDR2DDR2DDR2 FB-DIMM
Rating667 MHz667 MHz667 MHz800 MHz
Merk + ModelSamsung PC2-5300P-555-12-H3Elpida EBE10AD4AGFA-6E-ENanya NT2GT72U4NB1BD-2C
Moederbord
Merk + ModelDell 0NR282DellHPSuperMicro X7DWN+
North bridgeIntel 5000XBroadcom HT-2100Serverworks HT-2100Intel Seaburg
South bridgeIntel ESBBroadcom HT-1000Serverworks HT-1000Intel ESB
Processor sockets2222
DIMM slots88816
PCI-Express x82344
PCI-Express x41011
PCI-X0002
Integrated videoATI ES1000ATI ES1000ATI ES1000ATI ES1000
LAN
LAN 1Broadcom BCM5708Broadcom BCM5708Broadcom BCM5708Intel Zoar
LAN 1 - Snelheid1000 Mbit/s1000 Mbit/s1000 Mbit/s1000 Mbit/s
LAN 1 - Type controllerPCI-ExpressPCI-ExpressPCI-ExpressPCI-Express
LAN 2Broadcom BCM5708Broadcom BCM5708Broadcom BCM5708Intel Zoar
LAN 2 - Snelheid1000 Mbit/s1000 Mbit/s1000 Mbit/s1000 Mbit/s
LAN 2 - Type controllerPCI-ExpressPCI-ExpressPCI-ExpressPCI-Express
Storage
Gebruikte controllerDell PERC 5/iDell PERC 5/iHP Smart Array P400/512MB BBWCAdaptec ASR-3805
Cache op controller256 MB256 MB512 MB128 MB
Aantal harddisks3422
Max. aantal harddisks6888
Type harddisksFujitsu Allegro MAX3073RCFujitsu MAY2036RCSeagate Savvio ST936701SSSeagate Cheetah 15k.5 146 GB
Capaciteit harddisks73 GB36 GB36 GB146 GB
Toerental harddisks15000 rpm10000 rpm10000 rpm15000 rpm
Cache harddisks16 MB16 MB8 MB16 MB
InterfaceSASSASSASSAS
RAID level51000
Harddisks hotswappable
Behuizing
Merk + ModelDell PoweredgeDell PoweredgeHP ProliantSuperMicro
Type behuizingRackmountRackmountRackmountRackmount
Rack hoogte2 U2 U2 U2 U
Fans44124
Hotswappable fans
Voeding
Aantal voedingen2121
Merk + ModelDell NPS-750BBDell N750P-S0HP DPS-800GBAblecom PWS-702A-1R
Vermogen750 W750 W800 W700 W
Overige
Optische driveSlimline DVD-ROMSlimline DVD-ROMSlimline DVD-ROMSlimline DVD-ROM
Fibre Channel controller
Remote Management ModuleIntegrated Lights Out 2
Benchmarks - Spec CPU 2006
Gebruikte compiler suite voor SPEC CPU 2006Intel Compiler v. 10.0PGI 7.0.7PGI Compiler Suite v. 6.2Intel Compiler v. 10.0


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Dell PowerEdge 2950

Dell PowerEdge 2950

 • Intel Xeon X5355
 • 8 GB
 • Rackmount
Niet verkrijgbaar
Dell PowerEdge 2970 Barcelona

Dell PowerEdge 2970 Barcelona

 • AMD Opteron 2350
 • 8 GB
 • Rackmount
Niet verkrijgbaar
HP ProLiant DL385 G2 2218 4G HPM

HP ProLiant DL385 G2 2218 4G HPM

 • AMD Opteron 2218
 • 4 GB
 • Rackmount
Niet verkrijgbaar
SuperMicro Stoakley Server

SuperMicro Stoakley Server

 • Intel Xeon E5472
 • 16 GB
 • Rackmount
Niet verkrijgbaar
0
*