20+ inch monitoren vergelijkingstest

38 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Overeenkomsten
 3. 3. Marketing
 4. 4. ASUS
 5. 5. Belinea
 6. 6. BenQ
 7. 7. Dell
 8. 8. Iiyama
 9. 9. LG
 10. 10. Philips
 11. 11. Samsung
 12. 12. Viewsonic
 13. 13. Testresultaten: beeldkwaliteit
 14. 14. Testresultaten: energieverbruik
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Eerder las je op deze site dat we niet erg enthousiast waren over de lage resolutie van 19 inch breedbeeldmonitoren. Grotere modellen met veel meer pixels zijn inmiddels echter betaalbaar, tijd dus voor een nieuwe vergelijkingtest.

Ons grootste probleem met 19 inch breedbeeldmonitoren is de beperkte resolutie die dat type monitor levert: 1440x900 pixels is gangbaar in dit segment en hoewel dat in de breedte wat meer is dan de1280x1024 resolutie van normale 19 inch modellen, lever je vertikaal flink wat in. En dat is vervelend, want bij dagelijkse bezigheden als tekstverwerken, email en websurfen betekent dat minder overzicht en dus meer scrollen. De extra horizontale resolutie biedt bovendien weinig effectieve meerwaarde; twee pagina's tekst naast elkaar weergeven is binnen 1440 pixels niet mogelijk en alleen bij spreadsheets en breedbeeldgames heb je er wellicht iets aan.

Formaten en pixels

Hoe anders is dat echter bij grotere breedbeeldmonitoren. Om maar met 20 inch te beginnen, die ene inch maakt heel wat uit. Alle modellen van dit formaat - veel fabrikanten spreken overigens over 20,1 inch - hebben een resolutie van 1680x1050 beeldpunten. Anders dan bij 19 inch breedbeeldmodellen heb je hierbij dus zowel horizonaal als vertikaal méér beeldpunten ter beschikking dan bij traditionele non-breedbeeld 17 en 19 inch monitoren het geval is. Qua resolutie ga je er dus niet op achteruit en ook het beeldoppervlak is uiteraard groter dan bij 19 inch schermen.

Eén stapje hoger vinden we modellen met een diagonaal van 22 inch, maar anders dan je wellicht zou verwachten bieden deze monitoren niet méér pixels dan 20 inch modellen. We zien hier dus hetzelfde beeld als bij normale 17 en 19 inch schermen: beide hebben dezelfde resolutie, de grotere monitoren hebben alleen grotere pixels. Ook 22 inch modellen hebben dus een resolutie van 1680x1050, de hartafstand van de pixels is alleen vergroot van 0,258 naar 0,282 millimeter.

Gaan we weer een stapje groter, dan komen we in het 24 inch segment en daarbij is de resolutie wél hoger, 1920x1200 pixels is de standaard. Dat betekent voldoende ruimte om full-HD beelden van bijvoorbeeld Blu-ray of HD DVD volledig weer te geven en 1920x1200 biedt ook écht de mogelijkheid om twee pagina's tekst leesbaar naast elkaar te tonen, iets dat met 1680x1050 pixels niet goed te doen is.

De grootste nog enigszins betaalbare monitoren die momenteel verkrijgbaar zijn meten diagonaal 27 inch. Ook hierbij geldt dat één stapje groter niet meer pixels betekent, 27 inch monitoren hebben dus ook een resolutie van 1920x1200 pixels. De meerwaarde boven een 24 inch model is dus vooral dat het beeld beter leesbaar is, wat vooral voor mensen met minder goede ogen een voordeel is.

scrollresoluties192224inch_550
De extra resolutie merk je vooral wanneer je horizontaal moet gaan scrollen.

Overeenkomsten

De markt voor TFT-monitoren is inmiddels al enige tijd volwassen en we zien dan ook dat de ontwikkeling op het gebied van beeldkwaliteit en reactiesnelheden momenteel minder hard gaat dan een paar jaar geleden. Doordat er bovendien slechts een handvol fabrikanten zijn die de TFT-panels maken, is het voor monitorfabrikanten tegenwoordig moeilijk om iets unieks te bieden waarmee men de concurrentie kan overtreffen. Zelfs in het duurdere segment van grotere monitoren lijkt de prijs doorslaggevend, met als gevolg immer dalende prijzen. Dat is uiteraard goed nieuws voor de consument, want waar je zo'n vijftien jaar geleden makkelijk 2000 gulden kon stukslaan op een 19 inch CRT-monitor, koop je voor ongeveer datzelfde bedrag nu een knappe 24 inch TFT.

Uiteraard zijn er voldoende verschillen aan te wijzen tussen de monitoren uit deze test, maar opvallend is wel dat veel apparaten gelijkenissen vertonen. Zo lijken 24 inch en grotere monitoren tegenwoordig vrijwel altijd uitgerust te worden met composiet-, s-video- en componentvideo-ingangen. De gebruikte technologie komt hierbij overigens ook verrassend overeen: het fatsoenlijk deinterlacen van video is bij alle apparaten een brug te ver en alle monitoren met video-ingangen maken gebruik van lijnverdubbeling (BOB) bij interlaced signalen.


Slechts één monitor in de test kan niet worden aangesloten via DVI.

Wat we gelukkig ook bij steeds meer monitoren zien is ondersteuning van HDCP. Deze kopieerbeveiliging die bedoeld is om digitaal verzonden beeldsignalen te versleutelen is noodzakelijk voor het afspelen van premium content als HD-DVD en Blu-Ray. Als je een monitor koopt zonder HDCP-ondersteuning zul je terug moeten vallen naar de analoge VGA-aansluiting, anders krijg je geen beeld. Overigens is er slechts één monitor in deze test waar een digitale aansluiting compleet bij ontbreekt: Belinea vond het bij de 2025S1W kennelijk niet noodzakelijk om hier een DVI-ingang op te solderen. Bij twee andere monitoren in deze test ontbreekt de DVI-ingang ook, LG en Viewsonic hebben hun 24 inch modellen in plaats daarvan namelijk uitgerust met een HDMI-ingang. HDMI en DVI zijn qua beeld technisch gezien identiek en beide fabrikanten leveren een HDMI naar DVI-verloopkabel mee zodat het aansluiten op de PC geen probleem zal zijn.

Marketing

Gezien de prijsdalingen, het relatief beperkte aanbod van panels en de volwassen fase waarin de markt zich bevindt, is het voor fabrikanten momenteel lastig om zich duidelijk te onderscheiden, maar dat weerhoudt de diverse marketingafdelingen er niet van om toch te proberen de concurrentie te overbluffen. Waar de opgegeven waardes qua helderheid over het algemeen wel kloppen, kunnen we dat helaas niet zeggen voor de claims met betrekking tot contrast, kijkhoek en reactiesnelheid. Vooral dat laatste is traditioneel een paradepaardje waar consumenten zich vaak door laten leiden en claims in de ordegrote tussen 2 en 5 milliseconde zijn eerder regel dan uitzondering. Geen enkel panel kan daadwerkelijk zulke waardes behalen, maar door middel van overdrive-technologie claimen fabrikanten toch in deze regionen uit te komen. Onze tests wijzen keer op keer uit dat reactietijden van zo'n 10 tot 12 milliseconden een stuk realistischer zijn.

Dat er flink overdreven wordt geldt ook voor kijkhoek. Deze hoek waarbinnen het beeld nog ‘goed' te zien is, wordt normaal gesproken gedefinieerd op het punt waar het contrast nog 10:1 of beter is. Veel fabrikanten vermelden tegenwoordig echter het punt waarop het contrast 5:1 is, wat uiteraard tot hogere waardes leidt. In de praktijk kunnen we duidelijk stellen dat TN-monitoren qua kijkhoek matig tot redelijk scoren. S-PVA- en MVA-modellen doen het véél beter en bieden ook onder grotere hoeken prima beeld, terwijl dit aan de specificaties vaak nauwelijks terug te zien is

monitormarketing2

Ook voor wat betreft het contrast is er geen uniforme methode waarop dit wordt aangegeven. Fabrikanten goochelen tegenwoordig met ‘dynamisch contrast', waarbij de backlight teruggeregeld wordt en komen zodoende met absurde claims oplopend tot 3000:1. In dat geval zou het wit in het beeld dus een factor drieduizend helderder zijn dan het zwart, een dynamisch bereik dat met LCD-technologie absoluut niet haalbaar is. Daar komt bij dat het menselijk oog een dergelijke hoog contrast niet eens zou kunnen verwerken en details in donkere delen van het beeld niet zou waarnemen. Voor deze test meten we het contrast op twee manieren: Full on-off, dat wil zeggen een meting van een volledig wit en een volledig zwart scherm, en een meting waarbij het beeld nooit helemaal zwart is maar - buiten het gebied dan de sensor daadwerkelijk meet - gewoon wit blijft. Bij die tweede methode krijg je een veel beter beeld van hoe een scherm in de praktijk scoort, en zien we waardes die rond 200:1 liggen. In de vergelijkingstabel bij dit artikel (klik op Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderin) vind je dan ook naast de opgegeven waardes, ook onze eigen meetwaarden.

ASUS

ASUS PW201

De PW201 van ASUS is een 20 inch model met een bijzonder fraai ontwerp. De monitor staat op een aluminium voet en in hoogte verstelbaar. Aan weerszijden van het scherm vinden we luidsprekers terug en ook een webcam ontbreekt niet bij de PW201. ASUS gebruik een zogenaamd glare-panel in deze monitor, dat zorgt voor een hogere helderheid, maar wat ook een spiegelend oppervlak tot gevolg heeft waarin lichtbronnen zoals lampen en ramen hinderlijk zichtbaar kunnen zijn. De prestaties van de PW201 zijn goed, al laat het contrast licht te wensen over en is ook het kleurverloop niet helemaal mooi lineair. De gemiddelde winkelprijs van bijna vijfhonderd euro is alleen véél te hoog voor een 20 inch model, zelfs met een design zoals dat van deze ASUS.

Asus PW201

ASUS PG221

Naast de PW201 is de PG221 van ASUS de enige monitor in deze test met een glare-panel, ook deze monitor is dus niet bijzonder geschikt voor plaatsing tegenover een raam. Met de PG221 zet ASUS een opvallende 22 inch monitor neer. Onder het scherm bevindt zich een lichtbalk die in verschillende kleuren kan oplichten, al naar gelang je stemming of het type game dat je speelt. Want de PG221 is écht bedoeld voor gamers. Achter het scherm vinden we daarom ook een vrij grote subwoofer terug die samen met de twee tweeters voor een zeer behoorlijk geluid zorgt, veel beter dan we van monitoren gewend zijn. Helaas produceert de monitor bij het aanraken van elke knop techno-geluidjes, iets dat niet iedereen zal waarderen. Het design zal je wel of niet aanspreken, maar de aluminium arm waar de monitor aan hangt en de ronde subwoofer achterop maken de PG221 zeker opvallend. De prestaties van de monitor zijn redelijk, waarbij vooral het hoge contrast positief opvalt, maar de kleurweergave wat te wensen overlaat.

Asus PG221

Belinea

Belinea 2025S1W

Belinea is een merk dat zich onderscheidt door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zo ook bij de 2025S1W, een 20 inch model dat je voor ongeveer 260 euro op de kop kunt tikken. Voor dat geld heeft Belinea helaas wel wat bezuinigd, want als enige in de test is de 2025S1W niet voorzien van een DVI-aansluiting. De monitor is verder ook sober uitgevoerd zonder toeters en bellen, maar de prestaties zijn prima. Over de gehele linie scoort het scherm gewoon goed, met uitzondering van de uniformiteit, in de hoeken is het scherm zichtbaar iets minder helder dan in het midden. Helderheid contrast en kleurweergave zijn echter prima in orde, wat deze monitor tot een prima prijs-prestatiekeuze maakt.

Belinea 2025 S1W

Belinea 2230S1W

De 2230S1W is de grotere broer van de hiervoor besproken 2025S1W en, zoals de naam doet vermoeden, hebben we hier te maken met een 22 inch model. Ook hier betreft het een sobere monitor, al is de 2230S1W wél voorzien van een DVI-ingang en zijn er twee luidsprekertjes onder het scherm te ontdekken. Ook voor deze monitor geldt dat de prijs-prestatieverhouding prima is, over de gehele linie scoort de monitor redelijk goed, alleen de kijkhoek viel ons iets tegen. Jammer is wel dat de monitor geen HDCP ondersteunt, iets dat anno 2007 toch écht standaard zou moeten zijn.

Belinea 2230S1W

BenQ

BenQ FP241VW

De prijs voor meest-opvallende-monitor-sinds-tijden gaat ongetwijfeld naar BenQ. De FP241VW is een 24 inch monitor waarvan het scherm tussen twee ‘pilaren' hangt en waarvan de bedieningstoetsen in de linkerpilaar zijn ondergebracht. Absoluut érg fraai, maar het maakt de monitor wel vrij groot. Het scherm is voorzien van DVI-, VGA- en alle denkbare video-ingangen zodat je er ook een console of digitale tuner op kunt aansluiten. BenQ richt zich met de FP241VW duidelijk op gamers en probeert met een foefje de reactiesnelheid nog eens extra te verhogen. Naast normale overdrive-technologie kan het scherm met behulp van ‘PerfectMotion' een trucje met ons brein uithalen. PerfectMotion voegt tussen elke beeld namelijk een zwart beeld toe, waardoor ghosting grotendeels gereduceerd wordt. Helaas waren wij niet overtuigd; het beeld gaat duidelijk bibberen en de winst in reactiesnelheid is eigenlijk nihil. Op zich geen probleem, want het ingebouwde overdrivecircuit werkt sowieso zeer goed, zodat ook zonder PerfectMotion uitstekende resultaten behaald worden. Wij kwamen uit op 7 ms, het beste van de test!

BenQ FP241VW

Dell

Dell UltraSharp E228WFP

Dell wint langzaam aan populariteit als monitorfabrikant en het productaanbod is inmiddels vrij compleet. De UltraSharp E228WFP is het 22 inch model van Dell en geheel volgens de nieuwe huisstijl staat de monitor op een V-vormige voet en is de rand rond het scherm mooi slank. Hoogteverstelling is helaas niet mogelijk, naar voren of achteren neigen kan uiteraard wel. De E228WFP scoort vrij goed, al laten contrast en reactiesnelheid te wensen over. Helaas is de prijs ook stevig, zeker wanneer je de verzendkosten meerekent.

Dell UltraSharp E228WFP Black

Dell UltraSharp 2407WFP

Dell's 24 inch monitoren zijn al jaren zeer populair, vooral omdat ze bij collectieve inkoopacties vaak tegen gunstige prijzen te verkrijgen zijn. Het nieuwste model, de UltraSharp 2407WFP is wederom een succesnummer. Het scherm is in hoogte verstelbaar en kan bovendien ook in portretmodus gebruikt worden. Een multicardreader, een USB-hub en video-ingangen ontbreken ook niet, zodat het scherm qua aansluiting goed toebedeeld is. Dell maakt voor dit scherm gebruik van een uitstekend S-PVA paneel van Samsung, wat uitstekende kleurweergave, helderheid en contrast oplevert. De reactietijd is niet fantastisch, maar voor normaal gebruik meer dan voldoende.

Dell UltraSharp 2407WFP

Dell UltraSharp 2707WFP

Eén van de twee 27 inch monitoren die we bekeken is afkomstig van Dell, de andere van Samsung. Qua panel zit er weinig verschil tussen de twee monitoren, het door Dell gebruikte S-PVA panel is namelijk afkomstig van Samsung. De UltraSharp 2707WFP is een bijzonder fraaie monitor. De standaard V-voet heeft plaats moeten maken voor een hoogglanzende langwerpige voet, en de complete behuizing van de monitor is uitgevoerd in écht geborsteld aluminium. De monitor is in hoogte verstelbaar, portretmodus wordt echter niet ondersteund. Ook deze monitor is voorzien van alle denkbare aansluitingen en doet daarmee niet onder voor zijn kleinere 24 inch broertje. Qua prestaties weet het scherm ook te overtuigen, met als enige puntje van kritiek de helderheid, al is die voor vrijwel alle omstandigheden meer dan toerijkend. Qua resolutie biedt de 2707WFP geen voordelen boven de 2407WFP, maar daar staat tegenover dat het prijsverschil beperkt is en je hiermee écht groot beeld in huis haalt.

Dell UltraSharp 2707WFP Silver

Iiyama

IIyama ProLite E2200WS

IIyama doet de laatste tijd weer goede zaken met monitoren die er fraai uitzien en competitief geprijsd zijn. Zo ook de nieuwe ProLite E2200WS. Voor net iets meer dan 300 euro kun je dit scherm meenemen en dat is niet veel voor een 22 inch model. De monitor is vrij sober uitgerust, maar zowel VGA als DVI zijn aanwezig, al ondersteunt de monitor helaas geen HDCP. De prestaties zijn gemiddeld, waarbij ook dit scherm qua uniformiteit wat te wensen overlaat. De kleurweergave en het contrast zijn daarentegen prima en als je een solide 22 inch breedbeeldmonitor zoekt voor een scherpe prijs, zit je met de E2200WS zeker goed.

Iiyama ProLite E2200WS

LG

LG Flatron L204WT

LG stuurde ons een compleet gamma monitoren toe, waarvan de Flatron L204WT de kleinste is. Het gaat om een 20 inch breedbeeldmodel waarop na het uitpakken een groot ‘Certified for Windows Vista'-logo prijkt. Hiermee geeft LG aan dat de monitor HDCP ondersteunt en dus HD DVD en Blu-ray probleemloos kan tonen via de DVI-ingang. De monitor is verder vrij basic, de ronde voet is draaibaar maar het scherm is niet in hoogte te verstellen. De dunne zilverkleurige rand rond het scherm geeft de monitor een rank uiterlijk. Qua prestaties doet de monitor het prima. Vooral het keurig lineaire kleurverloop valt positief op en ook de helderheidverdeling is prima. In combinatie met de lage prijs levert LG hiermee een zéér interessant instapmodel.

LG L204WT

LG Flatron L226WT

De Flatron L226WT lijkt sterk op zijn kleinere broertje, met als voornaamste verschil dat de powerknop speels onder de rand van het scherm uitsteekt. Ook is de L226WT voorzien van een glanzend zwarte voet, dus dat wordt poetsen! De monitor beschikt niet over extra's zoals luidsprekers of een USB-hub, maar is wel voorzien van VGA en DVI met ondersteuning voor HDCP. De prestaties van de L226WT zitten bovendien boven het gemiddelde; echt zwakke punten kent de monitor eigenlijk niet, of het moet de kijkhoek zijn die helaas toch vrij matig is. Buiten dat scoort het scherm erg goed met prima contrast, helderheid en snelle responstijd.

LG L226WT-SF

LG Flatron L245WP

Ook een 24 inch model ontbreekt niet in het gamma van LG, en de door ons geteste L245WP valt dan ook in die categorie. De monitor maakt gebruik van een P-MVA paneel van voor ons onbekende makelij en kan indien gewenst ook in portretmodus gebruikt worden. LG heeft de L245WP voorzien van een HDMI in plaats van een DVI-ingang, maar een DVI naar HDMI-kabel wordt meegeleverd. Waarom LG voor HDMI gekozen heeft is ons niet duidelijk. Luidsprekers ontbreken waardoor de audiofunctionaliteit van HDMI ongebruikt blijft. Met het P-MVA paneel weet de monitor echter hoge ogen te scoren en op geen enkel onderdeel noteert de L245WP minder dan 8 punten.

LG L245WP

Philips

Philips 200WS8

Philips zet tegenwoordig ook keihard in op prijs en met de Philips 200WS8 haal je voor iets minder dan 250 euro een échte merkmonitor in huis. De 200WS8 is uiteraard wel een vrij kale monitor en hoewel de rand rond het scherm mooi dun is, vinden wij de ovale voet wat te groot om mooi te zijn. De monitor heeft VGA- en DVI-aansluitingen, maar HDCP wordt niet ondersteund. De prestaties zijn aardig, maar Philips bevindt zich wel in de lagere regionen met deze monitor. Vooral de kijkhoek is bij deze monitor de achilleshiel; deze houdt absoluut niet over.

Philips 200WS8FS

Philips 220WS8

Ook in het 22 inch segment zet Philips agressief in; de 220WS8 is op het moment van schrijven de enige 22 inch monitor waarvan de gemiddelde verkoopprijs nét onder de driehonderd euro ligt. Qua design lijkt de 220WS8 als twee druppels water op zijn kleinere broertje, al lijkt de voet bij dit model beter in proportie met het scherm. Helaas ontbreekt ook bij deze monitor HDCP-ondersteuning en vallen de prestaties tegen. Let wel, de verschillen in de test zijn klein en de220WS8 is zeker niet slecht, maar hij is toch wel de hekkensluiter van de test. Reactiesnelheid, kijkhoek en helderheid weten niet echt te overtuigen.

Philips 220WS8

Samsung

Samsung SyncMaster 206BW

Al tijden zijn we zeer lovend over Samsung monitoren en ook op onze site blijken de schermen zéér populair bij de bezoekers. De nieuwe SyncMaster 206BW is ongetwijfeld één van de meest verkochte 20 inch breedbeeldmonitoren van dit moment en niet zonder reden. De monitor ziet er fraai uit en presteert bovendien zeer solide. Helderheid en contrast zijn prima en ook de reactietijd is gewoon goed. Puntje van kritiek is de kijkhoek, deze is - zoals bij veel TN-panels - niet geweldig.

Samsung SyncMaster 206BW

Samsung SyncMaster 226BW

Ook de SycMaster 226BW, de 22 inch variant van de 206BW is erg populair. Het scherm lijkt als twee druppels water op de 206BW, heeft een dunne zwarte rand rond het scherm en staat op een glimmende ronde voet. De prestaties van de SyncMaster 226BW zijn goed, maar niet het beste van alle geteste 22 inch modellen. Dat wil niet zeggen dat de monitor slecht is - zeker niet - maar we beginnen er hier op de redactie zo langzamerhand aan gewend te raken dat Samsung alles wint. In dit geval doet LG het met de L226WT nog net iets beter en komt Samsung's 226BW op de tweede plaats.

Samsung SyncMaster 226BW

Samsung SyncMaster 275T

De tweede 27 inch monitor in de test komt bij Samsung vandaan, de SyncMaster 275T is daarmee een directe concurrent voor de 2702WFP van Dell. Samsung heeft gekozen voor een strak en sober uiterlijk, waarbij de monitor geheel in mat zwart is uitgevoerd. De prestaties komen grotendeels overeen met het scherm van Dell, als is het kleurverloop bij Samsung iets minder mooi lineair, terwijl de helderheid wel beduidend hoger is.

Samsung SyncMaster 275T

Viewsonic

Viewsonic VX2435WM

Bij de vorige monitortests kwam Viewsonic steeds goed uit de bus qua prestaties, maar deed de hoge verkoopprijs een goede eindklassering vaak de das om. Hoe anders is dat ditmaal bij de VX2435WM. Deze 24 inch monitor heeft een gemiddelde winkelprijs van net onder de zevenhonderd euro, waarmee het met afstand de goedkoopste 24 inch monitor in de test is. Toegegeven, van het design moet je houden en het hoogglanzende kunststof spreekt ons niet zo heel erg aan, maar de prestaties maken veel goed. Want op de reactiesnelheid van 16 milliseconden na, is er niets aan te merken op de VX2435WM. De kleurweergave is zeer goed, wat ook geldt voor helderheid en contrast.

Viewsonic VX2435wm

Testresultaten: beeldkwaliteit

In onderstaande grafieken vind je onze testresultaten op het vlak van beeldkwaliteit.

Testresultaten: energieverbruik

Conclusie

Uiteraard is er niet één eenduidige conclusie te trekken, veel hangt immers af van het gewenste formaat en je budget. Als instap 20 inch breedbeeldmonitor is L204WT van LG een prima keuze, dit scherm combineert een zeer lage prijs met goede prestaties.

Ook als je op zoek bent naar een 22 inch monitor zit je goed bij LG. De L226WT laat hetzelfde beeld zien als zijn broertje: goede prestaties tegen een zeer scherpe prijs. Ook Samsung's 226BW en de E228WFP van Dell doen het in het 22 inch segment uitermate goed en ook IIyama zet met de E2200WS een prima monitor tegen een wel heel scherpe prijs neer.

Wil je meer beeldpunten dan 20 en 22 inch monitoren bieden, dan kom je automatisch, bij een 24 inch model terecht en dat voel je stevig in de portemonnee. Alle drie de door ons geteste monitoren in dit segment scoren toevallig even hoog, al verschillen de deelscores uiteraard. BenQ blinkt vooral uit met een uitstekende reactietijd, terwijl Dell en Viewsonic een beter contrast en betere uniformiteit aan de dag leggen. Viewsonic heeft echter als sterke troef dat de VS2435WM aanzienlijk goedkoper is dan de concurrentie.

De grootste monitoren uit deze test meten 27 inch diagonaal en de twee geteste apparaten van Dell en Samsung scoren beide prima. Samsung wint het echter op punten, en als we bij Dell de verzendkosten meerekenen, blijkt de SyncMaster 275T ook nog eens de voordeligere keuze, al is voordelig bij dit formaat uiteraard een relatief begrip.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina voor een uitgebreide vergelijkingstabel van de geteste monitoren.

award200-gold
Viewsonic VX2435wm

award200-silver
BenQ FP241VW
Dell UltraSharp 2407WFP
LG Flatron L226WT


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus PG221

Asus PG221

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 2000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus PW201

Asus PW201

 • 20 inch
 • 1680x1050
 • 99 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 8 ms
 • 350 cd/m²
 • 800 : 1
Niet verkrijgbaar
Belinea 2025 S1W

Belinea 2025 S1W

 • 20 inch
 • 1680x1050
 • 99 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Belinea 2230S1W

Belinea 2230S1W

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
BenQ FP241VW

BenQ FP241VW

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 12 ms
 • 500 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell UltraSharp 2407WFP

Dell UltraSharp 2407WFP

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 16 ms
 • 450 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell UltraSharp 2707WFP Silver

Dell UltraSharp 2707WFP Silver

 • 27 inch
 • 1920x1200
 • 84 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 6 ms
 • 450 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell UltraSharp E228WFP Black

Dell UltraSharp E228WFP Black

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 800 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite E2200WS

Iiyama ProLite E2200WS

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG L204WT

LG L204WT

 • 20 inch
 • 1680x1050
 • 99 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 2000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG L226WT-SF

LG L226WT-SF

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG L245WP

LG L245WP

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 500 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 200WS8FS

Philips 200WS8FS

 • 20 inch
 • 1680x1050
 • 99 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 800 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 220WS8

Philips 220WS8

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster 206BW

Samsung SyncMaster 206BW

 • 20 inch
 • 1680x1050
 • 99 ppi
 • TN
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 800 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster 226BW

Samsung SyncMaster 226BW

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • TN
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster 275T

Samsung SyncMaster 275T

 • 27 inch
 • 1920x1200
 • 84 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 6 ms
 • 500 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Viewsonic VX2435wm

Viewsonic VX2435wm

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 500 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*