Vergelijkingstest: Muismatten voor gamers

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Corepad
 3. 3. Corepad (vervolg)
 4. 4. Cyber Snipa
 5. 5. Everglide
 6. 6. MadMouse
 7. 7. Nova
 8. 8. RantoPad
 9. 9. Razer
 10. 10. Recom
 11. 11. Speed-Link
 12. 12. Zykon
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Recentelijk las je op Hardware.Info een uitgebreide test van gamingmuizen. Uit deze test bleek dat er nogal wat verschil is in snelheid en nauwkeurigheid. Maar niet alleen de muis zélf is bepalend, de ondergrond is immers ook van grote invloed. Welkom in de wondere wereld van gaming-muismatten.

Bij de geteste gamingmuizen zagen we dat er weliswaar grote onderlinge prestatieverschillen merkbaar waren, maar ook dat verschillende fabrikanten niet vies zijn van marketingtermen die eigenlijk kant noch wal raken. Gamers willen ultieme prestaties en zijn bereid daarvoor te betalen. Daarvan zijn sommige fabrikanten duidelijk bewust en spelen hier handig op in. Ook bij muismatten geldt dat er speciaal voor gamers van alles en nog wat te koop is.

Razer Mantis Control

Formaat

Zoals we in het artikel over gamingmuizen al bespraken, heb je gamers die met kleine handbewegingen en een héél precieze muis spelen, terwijl anderen de muis met grote armslagen bewegen om binnen een spel te navigeren. Het ligt dan ook voor de hand dat er voor verschillende doelgroepen verschillende muismatten leverbaar zijn, waarbij het formaat meteen duidelijk maakt voor wie de mat bedoeld is. High sensitivity - ook wel high-sense - gamers zullen immers met een veel kleinere muismat afkunnen dan ‘low-sense' gamers, die met hun grote armbewegingen veel ruimte nodig hebben.

Speedlink Crow

Materiaal

Niet alleen qua formaat is er veel diversiteit bij muismatten, ook bij de materiaalkeuze komen we grote verschillen tegen. Ouderwetse balmuizen werken het best op een geweven ondergrond omdat de bal hierop veel grip heeft en zodoende ook snelle reacties zonder doorslippen kan registreren. Bij optische LED- en lasermuizen is frictie met de ondergrond uiteraard niet nodig om een goede positionering mogelijk te maken, maar toch is de zachte, gestoffeerde muismat zeker niet verdwenen. Met name bij de grotere formaten zien we veel matten die bestaan uit de zachte schuimlaag met daarboven een geweven toplaag. Veel mensen geven namelijk nog steeds de voorkeur aan het ‘ouderwetse' ietwat stroeve gevoel dat een dergelijke ondergrond levert.

Aan de andere kant van het spectrum komen we glazen muismatten tegen die uiteraard keihard, ultravlak en erg glad zijn. LED-muizen willen nog wel eens problemen hebben op glas, maar door gebruik te maken van een matte coating wordt dat probleem (deels) opgelost en biedt glas in theorie één van de best mogelijke ondergronden.

Tussen glas en stof vinden we een groot aantal kunststof muismatten, variërend in hardheid en stroefheid zodat er feitelijk voor elk wat wils is.

Corepad Feminapad

De test

Het testen van muismatten is zo mogelijk nog lastiger dan dat van muizen. Welke muismat ‘de beste' is hangt niet alleen af van wélke muis je gebruikt, maar ook van hoe je deze gebruikt en wat je persoonlijke voorkeuren voor hardheid en stroefheid van de muismat zijn. In deze test hebben we ons dan ook primair toegelegd op het in kaart brengen van een aantal objectief te bepalen factoren. Ligt de mat goed vast of tafel of verschuift hij snel? Wat zijn de afmetingen, welk materiaal is er gebruikt, is de mat glad of stroef en werkt de muismat naar behoren met zowel LED- als lazermuizen? Om dat laatste te bepalen hebben we elke muismat getest met de Microsoft Habu (laser) de Razer DeathAdder (LED) en een goedkope no-name LED-muis waarvan we weten dat deze erg kieskeurig is met betrekking tot de ondergrond.

Corepad

Corepad C1 Medium

Deze rubberen muismat met een oppervlak van stof is lekker glad en biedt goede precisie in combinatie met een muis met hoge resolutie. Je handpalm glijdt er bovendien lekker overheen wat snelle bewegingen mogelijk maakt. Verder is het een mooi vormgegeven muismat met een goed formaat. De C1 Medium blijft prima op tafel liggen vanwege de rubberen onderkant en werkte bovendien uitstekend met alle drie onze testmuizen.

Corepad C1 Medium

Corepad EyePad

De Corepad EyePad is een érg grote en dunne stoffen muismat. Het geheel in zwart uitgevoerde gevaarte voelt lekker zacht aan voor handpalm en pols en is voor een stoffen mat redelijk glad. Door een rubberen onderkant blijft hij stevig liggen op de plek waar je hem geplaatst hebt. Zoals gezegd is het een gigantische muismat waarvan je het meeste oppervlak niet eens zult gebruiken tenzij je een échte low-sense gamer bent. Voordeel is wel dat je de niet steeds hoeft te verplaatsen om even een andere gaming-positie in te nemen. Wanneer je voldoende ruimte op je bureau hebt, is dit dan ook zeker een aanrader. De precisie van de mat is redelijk goed al is hij zeker niet bedoeld voor echte high-sense gamers. De trackingsnelheid bleek bij alle muizen dik in orde.

Corepad Eyepad XL

Corepad Femina

Deze roze stoffen muismat is een stuk dunner dan de andere stoffen varianten in deze test. Speciaal voor de vrouwelijk gamers onder ons is de muismat uitgevoerd in stemmig roze! Geloof het of niet, het heeft wel wat en aangezien het zeker geen subtiele rozetint is, zul je er zeker mee opvallen. Helaas heeft de mat niet helemaal dat satijnen gevoel dat misschien ook wel leuk is voor de dames. Het oppervlak is redelijk ruw. De mat biedt voor een stoffen product overigens wel weinig glijweerstand en is ondanks de geringe dikte ook nog redelijk zacht. Geen product waar de gemiddelde mannelijke gamer warm voor zal lopen, maar zeker leuk voor de dames onder ons.

Corepad Feminapad

Corepad (vervolg)

Corepad Magna en Corepad Original Blue

Deze glazen muismatten van Corepad zijn voorzien van een verf-toplaag met gaatjes erin die ervoor moet zorgen dat ook optische muizen met het product overweg kunnen. De glazen plaat wordt geplaatst op een rubberen mat zodat hij netjes blijft liggen en bovendien zorgt het rubber ervoor dat de plaat ook op niet honderd procent gladde ondergronden stabiel blijft. Het blijkt helaas niet mogelijk om met snelle bewegingen te werken met onze goedkope optische muis; deze verslikt zich al snel in deze glazen ondergrond. Toch is hij wel heel precies met de DeathAdder die ook met infrarood werkt, wat aangeeft dat het sterk van de kwaliteit van de muis afhangt of deze mat geschikt is. Net als de meeste andere harde muismatten plakken ook de Corepad Magna en Original Blue bij warm weer helaas een beetje aan de handpalm, en zijn dus niet echt geschikt om langdurig mee te gamen. Het grote verschil tussen de twee producten zit hem in de kleur en het formaat; de Magna is een vrij grote grijze muismat, terwijl de Original Blue kleiner is en - je raadt het al - voorzien is van blauwe accenten. Beide muismatten worden geleverd met gliders, kleine strips die je op maat kunt knippen en onder je muis plakken voor nóg minder glijweerstand.

Corepad Magna

Corepad Original Blue

Corepad Victory

De laatste mat die we van Corepad bespreken is de Victory. Deze muismat die door zijn gemiddelde formaat zowel voor low-sense als high-sense gamers geschikt is, heeft een harde kunststof toplaag. Het oppervlak echter voelt niet keihard aan, maar heeft toch nog een lekker glijvermogen zodat snelle muisbewegingen goed mogelijk zijn. De Corepad Victory biedt wellicht het beste van twee werelden: het comfort van stof en de gladheid van een hard oppervlak. Nadeel is helaas wel dat ook deze muismat op een warme dag snel aan je hand zal plakken.

Corepad Victory

Cyber Snipa

Cyber Snipa Aluminium Mousepad

Deze aluminium muismat is voorzien van een net-niet ruwe plastic toplaag met in het midden een grote crosshair die meteen duidelijk maakt dat het om een gamingmat gaat.. De mat glijdt lekker en waar wij over de muizen van Cyber Snipa niet echt tevreden waren is dit een geslaagd product. De onderkant is voorzien van een verlijmde rubberen atislipmat, waardoor de muismat netjes op zijn plaats blijft liggen.

Cyber Snipa Aluminium Mouse Pad

Everglide

Everglide Titan Gaming Mat

Deze grote stoffen muismat werkt helaas niet met onze infraroodmuis, die op de zwarte ondergrond een cursor oplevert die alle kanten op springt. De stof is vrij ruw, maar desondanks glijdt de muis er prima over heen. De muismat heeft ook een goede precisie, maar lijkt voornamelijk geschikt voor lasermuizen en dat is toch jammer.

Everglide Titan Gaming Mat

Everglide Titan DKT

Ook deze mat komt uit de Titan-serie van Everglide. Toch is deze muismat uitgerust met een andere stof dan de andere Titans die we testen. De stof is fijnmazig en glijdt daardoor gemakkelijk. De mat biedt dus weinig weerstand en bovendien goede precisie, maar bleek niet compatible met onze infraroodmuis. Zelfs de DeathAdder had problemen met de ondergrond van de Titan DKT.

Everglide Titan Monster Mat DKT

Everglide Titan Fnatic

Deze muismat is in principe hetzelfde als de normale Everglide Titan. De mat wordt geleverd met bus, waarin je hem opgerold makkelijk mee kunt nemen naar een lanparty. Deze muismat werkt echter wél met infraroodmuizen. Dat is wellicht toe te schijven aan de lichtere kleur van het oppervlak, wat voor een betere reflectie zorgt. Ook deze muismat biedt prima precisie en goede trackingsnelheid. Van de geteste matten van Everglide is dit duidelijk onze favoriet.

Everglide Titan Monster Mat Fnatic

MadMouse

MadMouse Control Freak

Deze harde, gladde muismat van Nederlands fabrikaat is voorzien van een keiharde toplaag, waardoor de muis lekker soepel over de muismat glijdt. Onder de toplaag bevinden zich reflecterende zilveren deeltjes in de ondergrond, waardoor optische stralen volgens de fabrikant nog beter weerkaatsen voor een hogere precisie. De muismat plakt helaas wel aan je handpalm, waardoor hij niet geschikt is voor low sensitivity gaming. Wel is de muismat erg precies en zorgt het opvallende druppelvormige uiterlijk ervoor dat het zeker een blikvanger is. Het effectief bruikbare formaat is helaas wel wat aan de kleine kant.

MadMouse Control Freak

Nova

Nova MicroOptic Killer

Als je deze muismat zo bekijkt lijkt het net of de het oppervlak helemaal glad is, omdat deze enorm glimt. Maar als je er vervolgens met de hand overheen gaat, voel je een zeer lichte reliëfstructuur in het zachte polyester. Net als zijn kleine broertje, de Raider, is de MicroOptic Killer voorzien van reflecterende deeltjes. De onderkant van deze flexibele dunne muismat is een beetje plakkerig, waardoor hij netjes op zijn plaats blijft liggen. In gebruik glijdt de muis lekker over het oppervlak en reageerden alle testmuizen prima. Ook na stilstand glijdt de muis direct en precies in de gewenste richting, wat de MicroOptic Killer zeer geschikt maakt voor high-sense gamers. De halfcirkelvormige muismat blijkt in de praktijk dan ook erg lekker te werken.

Nova Killer

Nova Raider

De Nova Raider is voorzien van een oppervlak van zacht polyester en we hebben hier dus te maken met een ‘echte' buigbare muismat. De iets ruwe ondergrond zorgt ervoor dat de muis toch nog lekker glijdt. Doordat de onderkant een beetje plakkerig is, blijft hij netjes op zijn plek liggen en zal de mat dus niet steeds verder naar voren schuiven. Bij snel bewegen hapert de muis niet en blijft de positionering precies. Nova zelf zegt dat de Raider gebruik maakt van Micro Mirrors (kleine spiegeltjes), waardoor er met een hogere resolutie gespeeld zou kunnen worden. Volgens ons is dat onzin, maar desondanks werkt deze muismat perfect. Enige nadeel aan de Raider is de ietwat excentrieke vorm, die de effectieve werkruimte wat klein maakt.

Nova Raider

RantoPad

RantoPad C3 Super

Deze stoffen muismat voelt aan als satijn, is lekker glad en bovendien vrij zacht waardoor het een genot is om mee te werken. De C3 Super is precies met infrarood én met laser, waarbij hij voor een stoffen muismat bovendien zeer weinig weerstand biedt. De muis glijdt makkelijk en snel over het oppervlak, terwijl je dus ook de voordelen van een stoffen product hebt. De muismat is bovendien lekker groot en daarmee dus prima geschikt voor zowel low-sense als high-sense gamers.

Rantopad C3 Super

RantoPad Glass Black

De Glass Black muismat is zoals de naam doet vermoeden gemaakt van glas en heeft een hard en glad oppervlak en zes kleine voetjes om hem op zijn plaats te houden. De muismat is niet helemaal doorzichtig, maar is van matglas gemaakt en heeft een zwarte verflaag aan de onderzijde. In gebruik loopt de muis ietsjes stroever dan je van een glazen product verwacht. Helaas lijkt het erop dat je vette handen al snel op de toplaag vereeuwigd worden en ook is het matte oppervlak erg krasgevoelig. De kleine voetjes bieden bovendien weinig houvast zodat de mat snel verschuift. Al met al dus niet echt een aanrader.

Rantopad Glas Black

RantoPad P1

De P1 lijkt op de Glass Black die we hiervoor bespraken, maar is gemaakt van net-niet buigzaam hard polyester in plaats van glas. Bovendien heeft de P1 een ruwe en een minder ruwe kant voor keuze tussen precisie en snelheid. Er is een rubber mat meegeleverd met een palmrest waarin de muismat gelegd kan worden. Helaas past de muismat niet volledig in deze rubberen ‘voet' en steekt hij daardoor boven het randje uit, waardoor de mat iets schuin komt te liggen. Persoonlijk vonden wij de palmrest niet lekker zitten, maar we weten dat er ook gamers zien die er wél bij zweren.

Rantopad P1

RantoPad P3

Deze muismat heeft ook twee zijden net als de P1, alleen is de ruwe zijde nét nog even ruwer. De P3 is gemaakt van polyester, en heeft net als de P1 een kant voor precisie en een kant voor snelheid. Er wordt een rubberen matje meegeleverd die je eronder kunt leggen, zodat de muismat niet verschuift. Helaas steekt deze net een paar millimeter uit, dat niet fraai oogt. De gladde zijde werkte niet met onze goedkope infrarood muis, maar wel met de DeathAdder. De ruwe kant daarentegen werkt wel met de infrarood muis, maar nog niet helemaal perfect. Bij de Deathadder merkten we duidelijk een positief verschil in precisie ten opzichte van de gladdere zijde, terwijl het verschil in trackingsnelheid niet duidelijk werd.

Rantopad P3

Razer

Razer eXact X Control/Speed

Razer combineert met dit product twee muismatten in één: de ene zijde is geoptimaliseerd voor snelle bewegingen, de andere voor hoge precisie.

De ‘speed'-kant van de muismat is lekker glad en werkt perfect met de Razer DeathAdder, terwijl onze goedkope infraroodmuis juist elke dienst weigerde. De metalen muismat is lekker stevig en heeft mooie rubberen voetjes onder elke zijde, zodat beide zijden netjes niet beschadigen.

De ‘control' kant is wel compatible met infrarood muizen. Deze kant is extra ruw en zou dus moeten zorgen voor extra nauwkeurigheid, omdat het ruwe oppervlak het doorschieten van de muis tegengaat. De verschillen in prestaties bleken - op de gladheid van de oppervlakten na - echter gering. Groot nadeel van deze muismat zijn de pootjes; doordat het een dubbelzijdige mat is bevinden zich ook aan beide zijden kleine rubberen pootjes, waar je met de muis tegen aan kan komen en die zo je beweging hinderen. Neem daarbij dat de muismat niet overdreven groot is, en je zult waarschijnlijk regelmatig tegen deze ‘drempels' botsen met je muis.

Razer Exactmat

Razer Mantis Control

Deze grote muismat heeft een grove stof als oppervlak. Dit zou voor erg precieze bewegingen moeten zorgen volgens Razer, terwijl het grote formaat de muismat ook erg geschikt maakt voor low-sense gamers. De zwarte mat is voorzien van een fraaie groene print met het Razer-logo. Tijdens onze test bleken alle muizen probleemloos op de Mantis te werken, al valt wel duidelijk op dat de grove stuctuur voor redelijk wat weerstand zorgt. Dit is absoluut één van de stroevere matten uit de test. Voordeel is uiteraard wel dat de stoffen mat in combinatie met de vrij dikke schuimlaag comfortabel aanvoelt en bovendien niet aan je hand zal plakken.

Razer Mantis Control

Razer Mantis Speed

De Razer Mantis Speed is het broertje van de Control, maar heeft een duidelijk fijnmaziger en gladder oppervlak. Hierdoor zou de mat volgens Razer iets minder precies zijn dan de Control-versie, al hebben wij dit niet duidelijk kunnen merken. Wel is zondermeer duidelijk dat de Mantis Speed veel minder weerstand biedt, en daarom een groter publiek zal aanspreken. Als je op zoek bent naar een grote stoffen muismat, dan is dit wat ons betreft zeker een aanrader.

Razer Mantis Speed

Recom

Recom RC-STRIKER

Deze muismat is van hetzelfde materiaal gemaakt als de Madmouse Control Freak, wat betekent dat het product van hard materiaal gemaakt is, met een zeer gladde toplaag. De muismat is voorzien van een keiharde toplaag waardoor de muis lekker soepel over het oppervlak glijdt en zeer weinig weerstand kent. De RC-Striker ligt goed vast op tafel, met een vastgelijmde antislipmat aan de onderzijde. Helaas plakt ook dit product nogal snel aan de hand op warmere dagen. Onze infraroodmuis had ook met deze mat grote problemen, vooraf dus even uitproberen is het advies wanneer je geen lasermuis gebruikt.

Recom Striker

Speed-Link Battle Pad XXL TRIBAL

Deze zilveren muismat van Speedlink is van ultradun buigzaam kunststof gemaakt en heeft een onderkant van rubber zodat hij netjes op zijn plek blijft liggen. De mat is lekker groot en daarmee prima geschikt voor low-sense gamers. De Battle Pad XXL is zoals gezegd buigzaam, maar er komen wel snel knikjes in, wees daar dus op bedacht! De precisie van de muismat is zeer goed en samen met de geringe hoogte maakt dat de Battle Pad XXL een prima allround muismat is die overal goed inzetbaar zal zijn.

Speedlink Battle Pad XXL Tribal

Speed-Link Crow

Deze tweede Speedlink mat lijkt erg op de Battle Pad, de Crow is alleen net iets ruwer en heeft een andere print. De voor- en nadelen van de Battle Pad gelden dan ook voor dit product; de mat is lekker dun en werkt precies, maar is wel gevoelig voor knikjes als je hem te strak oprolt of dubbelvouwt. Het iets stroevere oppervlak maakt bovendien dat de Crow ook buiten de opdruk écht anders is dan de Battle Pad XXL.

Speedlink Crow

Zykon

Zykon P1 Mousepad

De Zykon P1 is volgens de laatste mode voorzien van zilverdeeltjes in het oppervlak. Maar het lijkt erop dat het bij deze muismat echt alleen voor de sier is, want het zijn er te weinig zijn om écht effectief te zijn en te helpen bij de reflectie van het optische signaal. De muismat is desondanks wel heel precies en glijdt ook prima. De onderkant is voorzien van een rubberen laag waardoor hij op zijn plek moet blijven liggen. Helaas krullen de randen op en ligt de muismat dus niet helemaal plat wat het gebruiksplezier niet ten goede komt.

Zykon P1

Conclusie

In deze vergelijkingstest hebben we veel muismatten gezien met compleet andere benaderingen, maar toch zijn de verschillen in prestaties kleiner dan we vooraf verwacht hadden. Voor low sensitivity gamers, mensen die met grote armbewegingen gamen, zijn de ruwere/grovere muismatten de betere keus.

In dit genre kom je snel uit bij de grotere muismatten met een toplaag van stof en een zachtere onderlaag. Deze muismatten hebben als voordeel dat ze prettig aanvoelen voor hand en pols en dat de niet plakkerig aanvoelen, ook niet na langdurig gamen.

Voor high sensitivity gaming zijn de gladdere muismatten de beste optie, simpelweg omdat muismatten met een hard oppervlak minder glijweerstand bieden en dus makkelijker nauwkeurig over kleine afstanden te bewegen zijn.

De grootte van de muismat is meestal meer persoonlijk, als low sensitivity gamer zou je eerder kiezen voor een grotere muismat, terwijl iemand die het van precisie moet hebben met een kleiner exemplaar afkan. Voor low-sense gamers is de Razer Mantis Speed een goede keuze. Deze heeft een glad oppervlak met een hoge accuraatheid. Ook is de Razer Exactmat prima voor deze categorie, ook al is hij niet de grootste in zijn segment.

Voor de high sensitivity gamer is er wat meer keus. Kleiner formaat muismatten met een glad oppervlak zijn er in overvloed. Toch zijn er een paar uitblinkers. De Corepad C1 is een mooie muismat met een prima formaat, net als de Razer Exactmat. Als laatste zijn de Speedlink Battle Pad XXL TRIBAL en Speedlink CROW ook zeker geen tegenvallers. Goed compromis tussen comfort en hoge snelheid is de Corepad Victory, die daarmee zeker ook het overwegen waard is.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corepad C1 Medium

Corepad C1 Medium

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Corepad Eyepad XL

Corepad Eyepad XL

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Corepad Feminapad

Corepad Feminapad

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Corepad Magna

Corepad Magna

 • Glas
Niet verkrijgbaar
Corepad Original Blue

Corepad Original Blue

 • Glas
Niet verkrijgbaar
Corepad Victory

Corepad Victory

 • Polyester
Niet verkrijgbaar
Cyber Snipa Aluminium Mouse Pad

Cyber Snipa Aluminium Mouse Pad

 • Polyester
Niet verkrijgbaar
Everglide Titan Gaming Mat

Everglide Titan Gaming Mat

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Everglide Titan Monster Mat DKT

Everglide Titan Monster Mat DKT

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Everglide Titan Monster Mat Fnatic

Everglide Titan Monster Mat Fnatic

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
MadMouse Control Freak

MadMouse Control Freak

 • Plastic
Niet verkrijgbaar
Nova Killer

Nova Killer

 • Soft polyester
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Nova Raider

Nova Raider

 • Soft polyester
Niet verkrijgbaar
Rantopad C3 Super

Rantopad C3 Super

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Rantopad Glas Black

Rantopad Glas Black

 • Glas
Niet verkrijgbaar
Rantopad P1

Rantopad P1

 • Polyester
Niet verkrijgbaar
Rantopad P3

Rantopad P3

 • Polyester
Niet verkrijgbaar
Razer Exactmat

Razer Exactmat

 • Aluminium
Niet verkrijgbaar
Razer Mantis Control

Razer Mantis Control

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Razer Mantis Speed

Razer Mantis Speed

 • Rubber en stof
Niet verkrijgbaar
Recom Striker

Recom Striker

 • Plastic
 • rubber
Niet verkrijgbaar
Speedlink Battle Pad XXL Tribal

Speedlink Battle Pad XXL Tribal

 • Plastic
Niet verkrijgbaar
Speedlink Crow

Speedlink Crow

 • Plastic
Niet verkrijgbaar
Zykon P1

Zykon P1

 • Rubber en polyester
Niet verkrijgbaar
0
*