Instap servers van HP en Acer bekeken

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Instap servers van HP en Acer bekeken
 2. 2. Acer Altos G330
 3. 3. Acer Altos G540
 4. 4. HP Proliant ML110 serie
 5. 5. HP Proliant ML150
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Instap servers van HP en Acer bekeken

Hoe ziet een instapserver voor bijvoorbeeld Windows Small Business Server er tegenwoordig uit? Hardware.Info bekeek twee modellen van zowel Acer als HP.

Acer Altos G540

Van een server verwacht je vooral betrouwbare prestaties. Geen gezeur, gewoon werken. Hoe hij er uit ziet en of er allerlei leuke extra's aan vast zitten is wat minder van belang. De modellen die we in dit artikel bekijken zijn bedoeld voor instaptaken en hebben wat minder uitgebreide managementmogelijkheden als de zwaardere modellen die vaak zo uitgebreid zijn qua managementmogelijkheden dat de beheerder er eigenlijk niet meer bij hoeft te komen. Deze servers zijn meer geschikt voor een wat kleinere omgeving en daardoor bedoeld voor bijvoorbeeld Small Business Server 2003 R2 van Microsoft. Dat is een totaaloplossing op servergebied van Microsoft die bedrijven tot 75 werkplekken de kans geeft om tegen een aantrekkelijk prijsniveau te beschikken over een server met ondermeer Windows Server 2003 en Exchange aan boord. Dit pakket is zeer geschikt als eerste server binnen een omgeving. Uiteraard kunnen de hier beschreven servers met deze software geleverd worden.

Testen

Servers kun je in tal van uitvoeringen aanschaffen. Dat maakt het testen van deze machines een uitdaging. Want hoe wil je de harde schijven ingedeeld hebben, welke en hoeveel processors wens je en hoeveel geheugen plaats je? We hebben de modellen daarom in relatief eenvoudige uitvoeringen getest en ook plaatsen we geen prijzen aan het einde van het artikel. Dit omdat dit afhankelijk is van de exacte uitvoering waarin het product wordt gekocht. Toch hebben we een aantal test op de machines uitgevoerd en kun je de configuraties tot in detail bekijken. Klik hiervoor op de keuzemogelijkheden onderaan de pagina's. Deze test is dus ook duidelijk niet bedoeld om deze systemen tot in detail te vergelijken, maar wel om je de mogelijkheid te geven ze op een wat uitgebreidere manier te bekijken.

Acer Altos G330

Van de twee merken geniet HP al jarenlange bekendheid als serverleverancier. Toch maakt Acer zich op om langzaam maar zeker dezelfde slag te slaan als men ondermeer in de notebookmarkt heeft gemaakt. Een goed voorbeeld is het instapmodel server dat onder de naam Altos G330 op de markt wordt gebracht. Net als de andere servers in deze test wordt de Acer ook geleverd in tal van uitvoeringen. De meest eenvoudige uitvoering van dit model is beschikbaar met een Pentium dual-core E2140, onze machine had een Intel Xeon 3120 quad-core aan boord werkend op 2,13 GHz met een 1066 MHz FSB.

Acer Altos G330

Het moederbord is gebaseerd op de Intel 3000-chipset, die gecombineerd wordt met de Intel ICH7R south bridge en samenwerkt met DDR2-ECC geheugen. Het systeem werkt standaard samen met de SATA RAID-controller van de ICH7R en wordt geleverd zonder harde schijven. Om het systeem toch te kunnen bekijken kregen we twee Seagate Barracuda 7200.10 500 GB schijven van Acer meegeleverd.

Acer Altos G330

De behuizing van de G330 is ruim opgezet en geschikt om relatief eenvoudig uitgebreid te worden. Wel is de opzet wat eenvoudiger dan de G540 die we hierna bespreken. De meegeleverde Advanced Server Manager biedt voor deze klasse vrij uitgebreide mogelijkheden tot beheer.

Acer Altos G540

De Acer Altos G540 is het grote broertje van de G330 en dat is direct te merken als we de behuizing uit de doos halen. Deze machine beschikt over maximaal twee Xeon-processors, ons testmodel had er eentje aan boord. Acer had gekozen voor een Xeon 5110, een dual-core 2.0 GHz model werkend op 1,6 GHz met een 1066 MHz processorbus.

Acer Altos G540

Het moederbord van de Acer Altos G540 is gebaseerd op de Intel 5000P-chipset en maakt gebruik van FB-DIMM geheugen. Ons testmodel beschikte over slechts 1 GB geheugen. Uiteraard kan dit eenvoudig uitgebreid worden, er zijn maar liefst acht geheugenslots beschikbaar. Prettig is dat dit model standaard over twee netwerkaansluitingen beschikt. Net als bij de G330 kregen we ook dit model zonder harde schijven geleverd en maakte we voor de test gebruik van twee door de fabrikant aangeleverde Seagate 500 GB SATA-schijven. De Altos G540 biedt veel uitbreidingsruimte in de kast en op het moederbord. Zo kun je er nog drie PCI-Express x8-kaarten, twee PCI-X en nog een gewone PCI-kaart in kwijt.

Acer Altos G540

HP Proliant ML110 serie

Van HP kregen we zowel de HP Proliant ML110 als de ML150 aangeboden voor dit artikel. De ML110 is de Bejamin van het tweetal en zeer geschikt om ingezet te worden als SBS-server. De compacte vorm en scherpe prijs zouden je kunnen laten denken dat we hier te maken hebben met een als server vermomde desktop, maar niets is minder waar. Het is een échte server, dat blijkt ondermeer uit de ondersteuning van maximaal vier DDR2 ECC-modules. Het moederbord is gebaseerd is op de Intel 3000 serverchipset en beschikt over twee PCI-Express x8 en twee gewone PCI-slots. Helaas mist PCI-X maar tegenwoordig is dat geen groot probleem meer omdat er inmiddels genoeg keuze is op het gebied PCI-Express x8.

HP ProLiant ML110 G4

Op dit moederbord passen Intel Socket 775-processors en naar keuze kan dit model geleverd worden met tal van processors die voor dit platform geschikt zijn. Ons testmodel was uitgerust met een Intel Xeon 3020 processor, een dual core op 1,86 GHz met 1066 MHz FSB. Zoals een server betaamd is er veel keuze op opslaggebied, ons testmodel maakte gebruik van de on-board controller uit de ICH7R die door HP speciaal is aangepast onder de naam HP embedded SATA-RAID. Voor wie nog meer prestaties wenst is er ook voor dit instapmodel uit de Proliant-reeks een 8-poorts SAS-controller beschikbaar. Ons testexemplaar was voorzien van twee Western Digital 160 GB SATA-drives.

HP ProLiant ML110 G4

Voor de communicatie met de buitenwereld is de Proliant ML110 voorzien van een gigabit-netwerkaansluiting. Servermanagement is mogelijk middels de IPMI 2.0-standaard.

HP Proliant ML150

Een stapje zwaarder is de ML150 en dat is direct al aan de kast te zijn, dit is een server uit de zware klasse, dat blijkt wel uit het feit dat dit model geleverd kan worden met maximaal twee Intel Xeon-processors aan boord. Ons testmodel was uitgerust met één Xeon 5130, werkend op 2 GHz en een 1333 MHz FSB. Het moederbord van HP beschikt over een Intel 5000V-chipset en deze zorgt ondermeer voor de verbinding met de processor en het FB-DIMM geheugen.

HP ProLiant ML150 G3

Een sterk punt van deze ProLiant was de HP Smart Array SAS/SATA-controller die maximaal zes harde schijven kan aansturen en voorzien is van 128 MB geheugen. Dit komt de schijfprestaties bijzonder ten goede, tevens te danken aan de lekker snelle Fujitsu 73 GB 15.000 rpm SAS-disks die in onze testserver waren ingebouwd. Het moederbord biedt mogelijkheden om verder uitgebreid te worden, middels PCI, PCI-X en PCI-Express. Zo kun je bijvoorbeeld een extra netwerkadapter toevoegen, standaard de ML150 er slechts één aan boord.

HP ProLiant ML150 G3

Als we naar de positionering kijken dan kun je de Proliant ML110 zien als een instapmodel waarbij de ML150 interessant is als er hogere prestaties nodig hebben en meer uitbreidingsruimte voor kaarten en harde schijven benodigd hebben. Net als de ML110 heeft de ML150 alleen IPMI-ondersteuning voor servermanagement. Heb je behoefte aan meer mogelijkheden dan is er de sterk op de ML150 gelijkende ML350 die ondermeer de uitgebreide HP Lights Out Management, SmartStart en Insight Manager standaard aan boord heeft. Dat model is om die redenen interessant voor organisaties die meerdere servers hebben en deze op afstand willen managen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Altos G330

Acer Altos G330

 • Intel Xeon X3210
 • 1 GB
 • Pedestal
Niet verkrijgbaar
Acer Altos G540

Acer Altos G540

 • Intel Xeon 5110
 • 1 GB
 • Pedestal
Niet verkrijgbaar
HP ProLiant ML110 G4

HP ProLiant ML110 G4

 • Intel Xeon 3040
 • 2 GB
 • Pedestal
Niet verkrijgbaar
HP ProLiant ML150 G3

HP ProLiant ML150 G3

 • Intel Xeon 5130
 • 2 GB
 • Pedestal
Niet verkrijgbaar
0
*