Dag BIOS, Welkom EFI!

38 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Intel aan kop
  3. 3. Mogelijkheden
  4. 4. EFI vandaag de dag
  5. 38 reacties

Mogelijkheden

Wat kun je als consument nu van EFI verwachten? In eerste instantie is het met EFI natuurlijk mogelijk om een echt alternatief voor een BIOS te maken met dezelfde functionaliteit. Een mooi voorbeeld is de firmware op de meeste moderne Intel moederborden; het lijkt een gewoon doorsnee BIOS, maar stiekem is het al EFI. De standaard biedt echter veel meer mogelijkheden: aangezien er relatief eenvoudig EFI uitbreidingen te programmeren zijn, kun je in toekomstige implementaties bijvoorbeeld speciale diagnoseprogramma's of zeer uitgebreide overklok-tools verwachten. Ook maakt EFI het veel eenvoudiger om mooie grafische configuratiemenu's te ontwikkelen. Door drivers voor verschillende soorten storage-devices en bestandssystemen toe te voegen, is EFI ook een prima basis voor krachtige bootloaders, waarbij je in een menu kunt kiezen welk besturingssysteem je vanaf welke plek wil opstarten. Op die manier kan EFI dus ook een vervanger worden van bekende bootloaders als LILO of Grub. Maar er zijn nog meer plannen; sommige bedrijven die bezig zijn met EFI-implementaties denken er over TCP-IP stacks te implementeren. Hiermee krijgt je BIOS in feite een internetverbinding, waarmee bijvoorbeeld eenvoudig updates kunnen worden binnengehaald of zaken als remote administration (toegang) van afstand eenvoudiger kunnen worden geregeld.

Virtualisatie

Sommige bedrijven willen nog een flinke stap verder gaan en willen EFI gebruiken als basis voor virtualisatie. Virtualisatie betekent dat je tegelijkertijd meerdere besturingssystemen op een systeem draait; bijvoorbeeld Windows en Linux tegelijkertijd, of juist twee installaties van Windows, waarbij je één schoon houdt voor zakelijke programma's en de anders juist voor internetten en gamen inzet. Een speciaal stuk software, genaamd de Hypervisor, zorgt ervoor dat iedere installatie van een besturingssysteem (een virtual machine in jargon) het idee heeft de enige te zijn op de PC. Er komt dus echter een voor het besturingssysteem onzichtbare laag tussen zichzelf en de hardware te zitten. Dergelijke Hypervisor software (zoals bijvoorbeeld VMWare of Microsoft Virtual PC) draait nu in de regel nog binnen een besturingssysteem; ofwel je installeert een OS, installeert daarin de Hypervisor en draait daar bovenop weer één of meer besturingssystemen. Een weinig efficiënte oplossing. Nu drivers op BIOS-niveau kunnen worden geladen, is het maar een kleine stap om ook de Hypervisor in EFI te programmeren. Op die manier kun je dus zonder extra software van virtualisatie gebruik gaan maken én heb je binnen de gebruikte besturingssystemen voor de meeste zaken geen drivers meer nodig. Ondermeer Dell overweegt een dergelijke oplossing voor de toekomst.

efimethypervisor._550
Nu communiceert een besturingssysteem rechtstreeks met de hardware, bij virtualisatie komt daar een laag met een Hypervisor tussen en EFI maakt het mogelijk om die op BIOS-niveau te implementeren.

Besturingssystemen

Om te kunnen opstarten vanaf een EFI-platform moet het besturingssysteem daarvoor geschikt zijn. Conventionele besturingssystemen maken immers gebruik van oude, zogenaamde BIOS-callsom met diverse hardware te communiceren. Een aantal moderne besturingssystemen ondersteunt al EFI: zo zijn alle Itanium-besturingssystemen (inclusief de Windows-versies daarvoor) uiteraard op de nieuwe techniek gebaseerd, kan 64-bit Linux dankzij de eLILO bootloader vanaf een EFI-systeem opstarten en is ook de nieuwe Mac OS X versie voor Intel processors geschikt voor EFI. Bestaande versies van Windows XP, Windows Vista en Windows Server 2003 (behalve de Itanium-versie) zijn nog niet geschikt voor EFI. Opvallend is dat de bètaversies van Windows Vista wel geschikt waren voor EFI; waarom Microsoft deze technologie op het laatste moment uit de software heeft gehaald is onbekend. Microsoft geeft wel aan dat het toekomstige Windows Server 2008 volledig geschikt zal zijn. Ook zal een toekomstige uitvoering van de 64-bit versie van Windows Vista moeten starten van EFI-systemen, al maakt Microsoft nog niet duidelijk om welke versie dat exact zou moeten gaan.

0
*