Dag BIOS, Welkom EFI!

38 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Intel aan kop
  3. 3. Mogelijkheden
  4. 4. EFI vandaag de dag
  5. 38 reacties

EFI vandaag de dag

Waar wordt EFI dan momenteel gebruikt? Sowieso zijn alle Itanium servers zoals gezegd al sinds jaar en dag voorzien van de technologie. Maar ook de nieuwe op Intel processors gebaseerde notebooks en desktops hebben EFI aan boord. Juist het ontbreken van een conventioneel BIOS op deze machines is de reden dat het niet zomaar mogelijk is om Windows te installeren op deze machines. De bekende Apple Bootcamp software is in feite een soort BIOS-emulator waardoor het wel mogelijk wordt om Windows te gebruiken. Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom Apple machines direct in grafische modus kunnen opstarten en zelfs al geluidseffecten via de geluidskaart kunnen laten horen voordat MacOS X is gestart? EFI is het antwoord!

Verder maken vrijwel alle Intel moederborden van de afgelopen jaren al gebruik van EFI in plaats van normale BIOS'en. Om toch conventionele besturingssystemen als Windows XP en Windows Vista te kunnen draaien, heeft Intel een BIOS-emulator binnen EFI geprogrammeerd. Dat deze moederborden nu al gebruik maken van EFI is misschien een verrassing, aangezien de configuratiemenu's er eigenlijk net zo uitzien als bij ieder ander moederbord.

In Taiwan hebben de verschillende moederbordfabrikanten de overstap nog niet gewaagd. Een rondvraag bij ondermeer ASUS, MSI en Gigabyte leert ons dat zij nog geen enkel desktopmoederbord met EFI hebben uitgeleverd. Wel geven ze aan in de loop van 2008 of hooguit in 2009 ook van de opvolger van het BIOS gebruik te gaan maken! Alle partijen geven aan grote plannen te hebben met EFI, maar kunnen of willen daar nog niet concreet over worden. Op zich begrijpelijk; EFI biedt zoals gezegd veel mogelijkheden om interessante features aan het BIOS toe te voegen en vooralsnog maken de fabrikanten hun concurrenten liever nog niet wijzer dan ze zijn.

Juist het feit dat alle bekende BIOS-leveranciers, waaronder AMI en Phoenix/Award, lid zijn van de Unified EFI Group zorgt ervoor dat moederbordfabrikanten bij hun bekende leveranciers kunnen aankloppen en relatief eenvoudig de overstap kunnen maken. AMI lijkt inmiddels het verst en biedt onder de naam Aptio een volledig op EFI gebaseerd BIOS-equivalent aan.

aptiologo.
BIOS-maker AMI heeft al een volledige EFI-implementatie beschikbaar voor moederbordfabrikanten onder de naam Aptio.

Conclusie

De BIOS is dood, lang leve EFI! Dankzij de nieuwe technologie is het voor moederbordfabrikanten veel eenvoudiger om unieke mogelijkheden aan hun BIOS toe te voegen. Daarnaast zorgt EFI ervoor dat uitbreidingskaarten platformonafhankelijk kunnen werken. Wat we precies als consument van EFI kunnen verwachten is nu nog afwachten, maar de plannen zijn veelbelovend! De nieuwe PC's van Apple of de moederborden van Intel bewijzen dat EFI eigenlijk geen toekomstmuziek hoeft te zijn. Fabrikanten als ASUS, MSI en Gigabyte gaan pas in 2008 of 2009 aan de slag met de nieuwe standaard.

0
*