Webcams vergelijkingstest

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Innovaties
 3. 3. Megapixels, wat heb je eraan?
 4. 4. Creative Live!Cam Video IM Pro
 5. 5. Creative Live!Cam Optia AF
 6. 6. Creative Live!Cam Notebook Ultra
 7. 7. Hercules DualPix Exchange
 8. 8. Hercules DualPix HD
 9. 9. Logitech QuickCam for Notebooks
 10. 10. Logitech QuickCam Pro for Notebooks
 11. 11. Logitech QuickCam Pro 9000
 12. 12. Microsoft LifeCam NX-3000
 13. 13. Microsoft LifeCam VX-7000
 14. 14. Philips SPC1000NC
 15. 15. Philips SPC1300NC
 16. 16. Sitecom VoiceCam Pro
 17. 17. Sweex WC055
 18. 18. Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X
 19. 19. Conclusie
 20. 20. Besproken producten
 21. 21. Reacties

Inleiding

De moderne webcam blijkt voorzien te zijn van tenminste één ingebouwde microfoon met noise- en echo-cancellation, uitgebreide softwarepakketten en sensoren die tot 2 miljoen (1600x1200) beeldpunten kunnen registreren. Wat dit laatste betreft blijkt helaas één oude traditie hardnekkig stand te houden in deze markt. Waar we vroeger claims van ‘1 megapixel' zagen op een camera met een sensor die amper 320x240 beeldpunten kon vastleggen, zien we nu bizarre beloftes van ‘8 megapixels' op sommige verpakkingen. Het mag duidelijk zijn dat we hier nog steeds praten over interpolatie, ofwel het creatief berekenen van pixels. Net zomin als je een plank langer kunt zagen, zal dit leiden tot echte beeldverbetering.

logitechwebcamopmonitor_550

Innovaties

Gelukkig zien we ook echte innovaties, zeker bij de duurdere camera's. In de eerste plaats is een aantal camera's uitgerust met autofocus, ofwel automatische scherpstelling. Tot dusverre beschikten de meeste producten over ofwel een fixed focus-lens met een vaste brandpuntsafstand, ofwel een lens die handmatig moest worden scherpgesteld. Ten tweede zien we, eigenlijk voor het eerst, dat fabrikanten aandacht besteden aan de kwaliteit van de lens, in plaats van alleen over sensoren en framerates te reppen. Net als bij elk ander digitaal optisch instrument is de kwaliteit zo goed als de bron - en dus is de lens een belangrijke factor. Bij de camera's van Philips zijn de lenzen van glas, Logitech heeft een aantal modellen met een Carl Zeiss-lens en Creative rept van een ‘meerdelige precisielens'.

creativewebcamlifestyle

Alle webcams hebben een ingebouwde microfoon, wat betekent dat er ook een simpele geluidskaart is ingebouwd. Sommige modellen hebben er twee, om preciezer het geluid van de spreker te onderscheiden van achtergrondgeluiden. Creative levert bovendien een headset mee bij de geteste exemplaren, Hercules doet dit ook bij een van de twee ingezonden producten. De microfoons zijn vrijwel altijd uitgerust met ‘noise cancellation' ofwel ruisonderdrukking. Hiermee doelen de fabrikanten op algoritmes die het omgevingsgeluid wegfilteren. Daarnaast wordt veelal voorzien in ‘echo cancellation', bedoeld om een feedbackeffect te voorkomen. Dit kan ontstaan wanneer de microfoon geluid uit de speakers opvangt. We hebben voor deze test de geluidskwaliteit van de microfoons niet meegenomen in het eindoordeel.

Het is jammer dat fabrikanten op zijn zachtst uitgedrukt weinig scheutig zijn met het geven van technische informatie over hun producten. Geen van de webcams heeft op de verpakking of in de handleiding duidelijk vermeld wat de maximale videoresolutie en/of framerate is. Hetzelfde geldt voor de afmetingen van de gebruikte sensor, hierover wordt te vaak onduidelijk gedaan. Het is hierdoor lastig om een één-op-één-vergelijking te maken, of überhaupt opnames te maken met de ‘natuurlijke' resolutie van de camera. Om die reden hebben we, onder het motto ‘het resultaat telt', de producten allereerst op zichzelf beoordeeld. Hierbij concentreert de beoordeling zich op de beeldkwaliteit in normale en slechte lichtomstandigheden. Vervolgens kunnen we mede op basis van de prijs een vergelijking maken.

Megapixels, wat heb je eraan?

Vrijwel alle geteste producten zijn voorzien van een '1,3 megapixel sensor'. Dat houdt in dat ze, al naar gelang de interpretatie van het begrip ‘megapixel' door de fabrikant, 1280x1024 of 1280x960 beeldpunten kunnen registreren. Zoals uit de test zal blijken wordt zelden een resultaat gehaald dat in overeenstemming is met de verwachting die hiermee wordt gecreëerd. De lenzen zijn simpelweg niet goed genoeg, en wanneer ze dat wel zijn laat de software het vaak afweten. Maar stel dat je een webcam hebt gekocht die wèl nette megapixelplaatjes en -video's kan opnemen, wat moet je er dan mee?

In ieder geval niet chatten, om maar direct met het slechte nieuws te beginnen. Alle gangbare chatprogramma's gebruiken een oude standaard, H.261, die maximaal 352x288 pixels toestaat. Er zijn programma's die het verzenden en ontvangen van betere kwaliteit video mogelijk moeten maken, wat met de gangbare bandbreedte van tegenwoordig eigenlijk geen probleem zou mogen zijn.

Wat de camera's wel kunnen, is een videostream of een reeks snapshots uploaden naar een internetadres, naar een server elders of naar de eigen PC. Hiervoor is wel aparte software vereist; sommige fabrikanten leveren die mee, al dan niet in proefversies, en anders zijn er tal van pakketten op de markt te vinden. Bij deze toepassing is meer mogelijk qua resolutie. De voornaamste beperking op dit moment, afgezien van de snelheid van je computer en de snelheid van je internetverbinding, is de USB-bus. Nu zal deze meer dan voldoende bandbreedte bieden om een VGA-kwaliteit filmpje met een vloeiende 30 frames per seconde snelheid te transporteren, en veel meer dan dat zul je via een doorsnee internetverbinding toch niet kunnen aanbieden. Voor veel hogere resoluties, en dan met name de vaak beloofde ‘HD-resolutie', is deze verbinding echter de eerste bottleneck. Zolang camera's niet worden voorzien van eigen hardware-codecs om bijvoorbeeld bij het opnemen al het beeld naar Mpeg-4 te converteren, zal dat ook zo blijven tot de volgende versie van de USB-standaard zich aandient.

Test

Voor de test zijn alle camera's op een ‘schone' PC met USB 2.0 aansluiting geïnstalleerd. We maakten een opstelling in de Hardware.Info TV-studio, waar de beschikbare hoeveelheid licht goed geregeld kan worden. In de opstelling lieten we, in wisselende lichtomstandigheden, de camera's een aantal opnames maken van een testbeeldcollage en van een resolutiekaart. De aspecten waar we naar keken en een afzonderlijke beoordeling van maakten zijn: scherpte, ruis, witbalans, belichting, contrast, verzadiging en prestaties in het donker. Dit laatste is een verzameloordeel over de eerder genoemde factoren in slechte lichtomstandigheden.

Creative Live!Cam Video IM Pro

De Video IM Pro is een budgetproduct van Creative, al is de adviesprijs van 45 euro zeker niet goedkoop te noemen. De software-installatie vergt meer tijd dan je zou willen. Je krijgt er weliswaar een aardig pakket met foefjes en trucjes voor terug, maar in de praktijk gebruiken de meeste mensen dat één keer en dan nooit weer. Waar het om draait is het beeld, en dat stelt voor deze prijs toch enigszins teleur. We zien een sterke geelzweem, een matig contrast en storende verschepingsartefacten. De kleuren zijn redelijk verzadigd, maar de rood- en groentinten zijn weinig subtiel. Draaien we het licht uit, dan zien we een beeld zoals je dat weleens ziet van televisies in oude films: een enorme hoeveelheid ruis waar nog net een signaal in te ontdekken is. En voornamelijk in zwart-wit... Al met al kunnen we hier niet warm voor lopen, zelfs niet voor deze prijs.

Creative Live!Cam Video IM Pro

Testbeeld veel licht:

Creative Live!Cam Video IM Pro

Testbeeld weinig licht:

Creative Live!Cam Video IM Pro

Testbeeld geen licht:

Creative Live!Cam Video IM Pro

Testbeeld scherpte:

Creative Live!Cam Video IM Pro

Creative Live!Cam Optia AF

De twee megapixel sensor van Creative's Optia AF is, de naam zegt het al, voorzien van een autofocuslens. Dit automatisch scherpstellen werkt behoorlijk goed, al heeft de camera het moeilijker naarmate de lichtvoorziening afneemt of minder gelijkmatig is. ‘Adaptive Array' microfoons - er zitten er twee in deze camera - moeten een optimale geluidsreproductie garanderen. Creative levert een zeer groot driver- annex softwarepakket mee, waardoor de installatie hiervan wel erg lang duurt. Eenmaal in gebruik levert de camera een behoorlijk goed beeld. Jammer is dat bij snelle bewegingen al snel veegeffecten ontstaan. Als het opgenomen beeld rustig is, zien we een bovengemiddeld goede witbalans, goede scherpte, fraaie kleuren en weinig ruis. Kortom een plaatje zoals we verwachten van een webcam met een adviesprijs van 100 euro. Het is jammer dat de camera het geheel laat afweten in het donker. Zonder de instellingen te wijzigen is het beeld gewoon onbruikbaar duister, met sterke ruisvorming. Het uitgebreide softwarepakket biedt een hoop leuke opties, maar kost zoals gezegd teveel tijd om te installeren, en het kan niet compenseren voor de slechte prestaties in gebrekkige lichtomstandigheden. Voor deze prijs zijn betere producten op de markt.

Creative Live!Cam Optia AF

Testbeeld veel licht:

Creative Live!Cam Optia AF

Testbeeld weinig licht:

Creative Live!Cam Optia AF

Testbeeld geen licht:

Creative Live!Cam Optia AF

Testbeeld scherpte:

Creative Live!Cam Optia AF

Creative Live!Cam Notebook Ultra

De Notebook Ultra van Creative is net als de Optia AF geen goedkoop product. Het is speciaal gericht op de notebookgebruiker en volgens Creative betekent dat dat de lens bijna een fisheye-effect moet gebruiken. Het beeld staat letterlijk bol. Gebruik je de camera op de laptop op schoot, dan zal het voornaamste effect zijn dat de gesprekspartner meer kan zien van de omgeving van de gebruiker dan bij veel andere producten. Op een afstandje is het vervormende effect alleen maar storend. Dankzij de 1,3 megapixel sensor is de scherpte vrij goed, maar het is ook duidelijk zichtbaar dat Creative niet vies is van enige verscherping. Persoonlijk hebben we liever scherpte aan de bron dan scherpte door middel van nabewerking. Een flink kleurzweem is bij de standaardinstellingen aanwezig, rood en groen zijn te verzadigd om realistisch te zijn. Het plaatje laat kortom zien dat Creative hier wel potentieel in handen heeft, maar het er nog niet echt uit weet te halen. Tellen we daar een prijskaartje van bijna 100 euro bij op, en het mag duidelijk zijn dat we de voorkeur geven aan een ander product voor mobiel gebruik.

Creative Live!Cam Notebook Ultra

Testbeeld veel licht:

Creative Live!Cam Notebook Ultra

Testbeeld weinig licht:

Creative Live!Cam Notebook Ultra

Testbeeld geen licht:

Creative Live!Cam Notebook Ultra

Testbeeld scherpte:

Creative Live!Cam Notebook Ultra

Hercules DualPix Exchange

De DualPix Exchange is Hercules' budgetcamera. Qua vormgeving doet het apparaat sterk denken aan de duurdere DualPix HD. Dit model is echter gecertificeerd als USB 2.0 Video Class-apparaat, dat betekent dat het in Windows XP en Vista als webcam wordt herkend en direct werkt in bijvoorbeeld chatprogramma's, zonder dat een driver geïnstalleerd hoeft te worden. Hercules levert wel de eigen software WebCam Station mee, maar deze is dus alleen nodig om de extra functies te activeren.

Qua scherpte houdt deze webcam niet over. Het middelste gedeelte van onze testafbeelding is nog redelijk, maar alles daarbuiten is zeer onscherp. Het detail is grotendeels afwezig; Hercules vermeldt nergens duidelijk wat de resolutie van de sensor is, maar het kan niet hoger dan 800x600 zijn. Qua contrast doet de DualPix Exchange het niet slecht, al vallen details in het grijsverloop weg in de donkere delen. De cam heeft een opvallend goede witbalans, en ook met de belichting is weinig mis, al neigt het naar te licht. Ruis is slechts in zeer geringe mate aanwezig, maar gezien de onscherpte is dat eigenlijk te verwachten. Met weinig licht houdt de DualPix Exchange zich behoorlijk staande, maar valt al het licht weg, dan is er eigenlijk niet meer mee te werken. De ruis neemt sterk toe en teveel contrast en kleurinformatie verdwijnt. Kijken we naar de adviesprijs van amper 30 euro, dan kunnen we toch stellen dat dit product in zijn segment lang geen gekke camera is.

Hercules Dualpix Exchange

Testbeeld veel licht:

Hercules Dualpix Exchange

Testbeeld weinig licht:

Hercules Dualpix Exchange

Testbeeld geen licht:

Hercules Dualpix Exchange

Testbeeld scherpte:

Hercules Dualpix Exchange

Hercules DualPix HD

We hebben al aandacht besteed aan de DualPix HD in een artikel op Hardware.Info, maar voor deze vergelijkingstest staan we toch nog even bij deze camera stil. Hercules levert een headset mee, al beschikt de DualPix HD ook over een geïntegreerde microfoon. De camera verraste ons eerder al met een relatief scherp beeld, goede kleurweergave en redelijk contrast. Ook bij bestudering van de testbeelden houdt hij zich goed staande. Met name de scherpte is voor een camera met deze prijs goed, al gaat de cam bij reproductie van zeer fijne details de mist in met kleurartefacten. De witbalans is goed; ook zonder handmatige aanpassingen produceert de DualPix HD in kunstlicht behoorlijk natuurgetrouwe afbeeldingen. In totale duisternis wordt in ieder geval nog een herkenbaar beeld neergezet, al is het qua kleurenpalet en met name contrast niet meer goed te noemen. Gezien het feit dat we het hier over een webcam hebben en niet over een digitale camera met speciale low light-sensoren, is dit helemaal geen gekke prestatie, al laten andere fabrikanten zien dat met goede software het beeld nog heel wat beter kan worden.

De meegeleverde software Webcam Station Evolution heeft wat handige trucs in huis, zoals opnames direct wegschrijven in een formaat dat geschikt is voor een iPod of PSP. Tevens biedt de software de optie om snel een groot aantal foto's achter elkaar te maken. Ook enige maanden na onze eerste bespreking en in vergelijking met de andere besproken modellen houdt de DualPix HD zich voor een adviesprijs van 45 euro goed staande.

Hercules Dualpix HD Webcam

Testbeeld veel licht:

Hercules Dualpix HD Webcam

Testbeeld weinig licht:

Hercules Dualpix HD Webcam

Testbeeld geen licht:

Hercules Dualpix HD Webcam

Testbeeld scherpte:

Hercules Dualpix HD Webcam

Logitech QuickCam for Notebooks

Logitech zond maar liefst drie webcams in voor deze test. De voordeligste is de QuickCam for Notebooks. Het is misschien aardig om te vertellen dat de naam QuickCam hoort bij de eerste groots commercieel geproduceerde webcams, in 1995 op de markt gebracht door het merk Connectix. Logitech nam dit bedrijf over in 1998 en heeft sindsdien de QuickCam vrijwel jaarlijks opnieuw uitgevonden en verbeterd. De QuickCam for Notebooks is helaas niet de beste kennismaking met deze roemruchte merknaam en zet een middelmatig plaatje neer. Het beeld is helder en de witbalans is niet slecht, gelukkig ontbreekt een kleurzweem geheel. Minder prettig is echter dat het beeld overbelicht is en de kleuren grauw ogen. In complexe beeldonderdelen zien we moirévorming en hoewel ruis niet erg aanwezig is, ligt dat eerder aan beeldverbeteringstrucs dan aan een hoogwaardige lens. Er lijkt een vrij agressieve nabehandeling over het beeld heengegaan te zijn, met een combinatie van stevig vervagen en weer verscherpen, waardoor we kenmerkende artefacten zien bij kleurovergangen. Met een adviesprijs van 40 euro is dit derhalve geen aanrader, temeer omdat het beeld in slechte lichtomstandigheden zo goed als onbruikbaar donker is en de verbeteringsalgoritmes het van de ruis verliezen.

Logitech QuickCam for Notebooks

Testbeeld veel licht:

Logitech QuickCam for Notebooks

Testbeeld weinig licht:

Logitech QuickCam for Notebooks

Testbeeld geen licht:

Logitech QuickCam for Notebooks

Testbeeld scherpte:

Logitech QuickCam for Notebooks

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Hoe anders is het beeld bij het tweede product van Logitech. De QuickCam Pro for Notebooks is weliswaar aanzienlijk duurder dan zijn broertje dat het zonder ‘Pro' moet doen, maar als je het verschil in beeldkwaliteit ziet, weet je meteen waarom het de moeite waard is wat meer te investeren. De Pro heeft helaas wel last van een kleurzweem, het beeld is met de standaardinstellingen te geel. De verzadiging is verder behoorlijk goed, alleen het groen is ons iets te agressief. De scherpte is echter van een geheel andere orde dan de goedkopere notebookcamera, vooral in het midden van het beeld is deze zonder meer geweldig. Het is jammer dat naar de randen toe vervaging optreedt, maar dat lijkt bijna onvermijdelijk in deze productgroep. De 2-megapixel sensor maakt echt duidelijk een verschil ten opzichte van de 1,3 megapixel exemplaren in de test, zeker in combinatie met een kwalitatief bovengemiddelde lens van Carl Zeiss. Logitech levert een omvangrijke driver met allerlei grappige effecten mee, maar na vijf minuten ben je wel uitgelachen en wilde je dat de software in plaats daarvan geen kwartier in beslag nam om te installeren. Afgezien van die eenmalige ergernis heb je aan deze webcam wel een product waar je bij normaal licht erg goed mee uit de voeten kan. In het donker zijn de prestaties aanzienlijk minder, maar levert de camera nog steeds een bruikbaar beeld.

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Testbeeld veel licht:

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Testbeeld weinig licht:

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Testbeeld geen licht:

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Testbeeld scherpte:

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Logitech QuickCam Pro 9000

De laatste camera van Logitech is de Pro 9000. Ook dit model is voorzien van een 2 megapixel camera en Carl Zeiss-lens. De wat eigenzinnig vormgegeven standaard moet geschikt zijn voor zowel desktop als notebookmodellen, maar echt goed bevestigen verlangt wat improvisatie. Deze klacht daargelaten levert Logitech met deze camera een van de beste webcams in de test, zo niet de beste. Enige smet op het blazoen is een niet geheel perfect werkende witbalans, die standaard een ietwat gelig beeld levert. Het detailniveau dat de Pro 9000 registreert staat op eenzame hoogte in vergelijking met de andere camera's in de test. Het contrast is goed, alleen in donkere delen kan het duidelijk beter. De kleuren zijn levendig en realistisch. Ruis is zo goed als afwezig. Ook in slechte lichtomstandigheden blijft deze webcam een herkenbaar beeld neerzetten - de RightLight-techniek waarmee Logitech op de verpakking reclame maakt, doet in ieder geval iets. De prijs is met 100 euro bepaald niet laag, maar binnen de high-end modellen ook niet uitzonderlijk. Logitech levert hoe dan ook waar voor het geld met de QuickCam Pro 9000.

Logitech QuickCam Pro 9000

Logitech QuickCam Pro 9000

Testbeeld veel licht:

Logitech QuickCam Pro 9000

Testbeeld weinig licht:

Logitech QuickCam Pro 9000

Testbeeld geen licht:

Logitech QuickCam Pro 9000

Testbeeld scherpte:

Logitech QuickCam Pro 9000

Microsoft LifeCam NX-3000

Microsoft stuurde twee webcams in voor deze test. De NX-3000 is het goedkopere model. Niettemin is het een fraai vormgegeven en compacte camera, die helemaal is toegesneden op chatten met videobeelden. Dankzij de compacte omvang is het apparaat erg geschikt voor notebooks, Microsoft levert ook een draagtasje mee om de camera veilig te vervoeren. Aangezien het een Microsoftproduct is, wordt de geschiktheid voor chatprogramma Live Messenger benadrukt, met ondersteuning voor Windows Live Call - met één druk op de knop op de camera kan een gesprek met video gestart worden. De ingebouwde microfoon met ruisonderdrukking draagt zorg voor de geluidsoverdracht.

Hoewel de resolutie beperkt is tot VGA (640x480 beeldpunten), wordt een goed beeld neergezet. Er is amper sprake van ruis, de witbalans is in orde en de kleurreproductie is eveneens goed, al neigen felrode en groene kleuren naar oververzadiging. In het donker laat de camera het afweten, er zijn nog wat vage vormen zichtbaar, maar detail, contrast, en kleur gaan grotendeels verloren; de ruis neemt dusdanig toe dat we hier niet meer van een bruikbaar beeld kunnen spreken. Voor de prijs van 60 euro scoort dit product ‘voldoende', maar ook niet hoger dan dat.

Microsoft LifeCam NX-3000

Testbeeld veel licht:

Microsoft LifeCam NX-3000

Testbeeld weinig licht:

Microsoft LifeCam NX-3000

Testbeeld geen licht:

Microsoft LifeCam NX-3000

Testbeeld scherpte:

Microsoft LifeCam NX-3000

Microsoft LifeCam VX-7000

De VX-7000 is van een heel ander kaliber dan de andere camera van Microsoft. Met een 2-megapixel sensor en een glazen lens belooft deze high-end webcam heel wat meer in de mars te hebben. De software is dezelfde als die bij de goedkopere NX-3000 wordt geleverd: LiveCam versie 1.4. Eigenlijk wel jammer, bij een product in deze klasse zou wat extra software niet misstaan.

De combinatie van een hogere resolutie sensor en een kwalitatief betere lens levert een zichtbaar beter resultaat op. Met name de horizontale resolutie is goed; qua verticale beeldlijnen zien we enig detail verdwijnen. Ook is de scherpte niet uniform, dichter naar de randen toe is duidelijk sprake van vervaging. Dit zien we echter bij alle webcams, en veelal erger dan bij deze. De kleuren zijn fraai; niet oververzadigd, eerder het tegenovergestelde. Huidtinten zijn dik in orde. De wat fletse kleuren kunnen ook het gevolg zijn van de overbelichting - bij automatische instellingen is de VX-7000 wel erg licht. Het contrast is hierdoor evenmin optimaal, met name in hele donkere en lichte delen van een afbeelding vallen nuances weg. Doen we het licht uit, dan valt de VX-7000 lelijk door de mand: de ruis neemt enorm toe, die nog verergerd wordt door een vrij agressief verscherpingsalgoritme. Kortom, Microsoft heeft nog wat werk te verzetten wat betreft de werking in lastige lichtomstandigheden. Qua scherpte en kleurweergave loopt deze camera mee in de voorhoede, zolang het licht meewerkt. Met een adviesprijs van 90 euro is het de minst dure van de high-end camera's en, rekening houdend met genoemde kanttekeningen, lang geen slechte keus.

Microsoft LifeCam VX-7000

Testbeeld veel licht:

Microsoft LifeCam VX-7000

Testbeeld weinig licht:

Microsoft LifeCam VX-7000

Testbeeld geen licht:

Microsoft LifeCam VX-7000

Testbeeld scherpte:

Microsoft LifeCam VX-7000

Philips SPC1000NC

De SPC1000NC is de eerste van twee camera's die we ontvingen van Philips. Hoewel beide camera's zijn uitgerust met een 1,3 megapixel sensor, is dit model duidelijk meer op het midden van de markt dan op het topsegment gericht. Met name het gebruik van een eenvoudiger, zij het - net als bij de SPC1300NC - glazen lens zal de oorzaak zijn dat deze camera minder detail registreert dan zijn duurdere broer. De scherpte is in het midden het beste, naar links en rechts, boven en onder neemt het af en in de hoeken is het ronduit slecht. De kleurweergave neigt enigszins naar roze, maar huidtinten worden mooi warm weergegeven zonder dat er sprake is van oververzadiging. De automatische witbalans is dik in orde, en het contrast is bovengemiddeld voor camera's in dit prijssegment. Alleen in zeer donkere delen laat de SPC1000NC het afweten en veranderen grijsnuances in uniform zwart. De lens heeft last van vervorming aan de randen van het beeld, er is sprake van zichtbare bolling. De opname in het donker vertoont ruis en pixelartefacten. De scherpte gaat flink achteruit hetgeen met name bij details flink opvalt, maar de automatische belichting doet zijn werk heel aardig. Met wat handmatige hulp valt zeker goed te werken met deze camera in het donker, al wordt het natuurlijk nooit zo goed als met wat meer licht. De camera is gemiddeld geprijsd met 55 euro, waarmee hij toch een behoorlijk goede prijs/prestatieverhouding neerzet.

Philips SPC1000NC

Testbeeld veel licht:

Philips SPC1000NC

Testbeeld weinig licht:

Philips SPC1000NC

Testbeeld geen licht:

Philips SPC1000NC

Testbeeld scherpte:

Philips SPC1000NC

Philips SPC1300NC

Philips levert met de SPC1300NC een van de high-end modellen in dit overzicht. Deze webcam is voorzien van een 1,3 megapixel sensor en tal van snufjes om het beeld te verbeteren. Philips spreekt van Pixel Plus 2 en Digital Natural Motion, termen die we normaal gesproken tegenkomen bij televisies van dit merk. De vraag is natuurlijk wat dit oplevert in een webcam. De camera is voorzien van een glazen lens en twee microfoons, die samen met ruis- en galmonderdrukking een goede geluidsweergave moeten garanderen.

Bekijken we de testafbeeldingen, dan kunnen we constateren dat Philips met deze camera een behoorlijk strak plaatje neerzet. De scherpte blijft wel duidelijk achter bij de 2-megapixel modellen in de test; net als we elders veel zien is de scherpte het best in het midden van de lens, naar de randen toe neemt het snel af. Ook beeldruis is zichtbaar aanwezig en het contrast in donkere delen van het grijsverloop is niet optimaal. Toch is dit een van de betere webcams in de test, met natuurgetrouwe kleuren en een goede witbalans. Het rood neigt iets teveel naar roze, maar huidtinten worden goed weergeven en dat is bij dit type producten natuurlijk het belangrijkste. Onder zeer donkere omstandigheden zien we een forse toename van de hoeveelheid beeldruis, de belichting blijft achter. Het contrast neemt eveneens flink af. Met zo weinig licht levert de SPC1300NC een resultaat af dat we als redelijk kunnen omschrijven, maar ook niet meer dan dat.

Een positief punt van deze camera is dat de geometrische vervorming binnen de perken blijft, ondanks de redelijk grote kijkhoek zien we geen enorme vervorming optreden in de hoeken. Philips' paradepaardje eindigt aan de top van deze vergelijkingstest, maar is met 120 euro wel de duurste webcam.

Philips SPC1300NC

Testbeeld veel licht:

Philips SPC1300NC

Testbeeld weinig licht:

Philips SPC1300NC

Testbeeld geen licht:

Philips SPC1300NC

Testbeeld scherpte:

Philips SPC1300NC

Sitecom VoiceCam Pro

De Sitecom VoiceCam Pro VP-005 heeft geen gekke specificaties op papier: 1,3 megapixel sensor, 1280x786 met 15 frames per seconde. De afbeeldingen op de verpakking beloven een scherp en natuurgetrouw beeld. Helaas blijkt de werkelijkheid hier niet mee overeen te stemmen. Dit is een van de webcams in de test die het gevreesde, jarenlang met webcams geassocieerde groenzweem vertoont. Gecombineerd met een slecht contrast, ongelijkmatige belichting en zeer agressieve verscherpingsalgoritmes valt er helaas weinig positiefs te melden over dit product. Voor minder dan 20 euro zouden de beelden, waarin we ruime hoeveelheden ruis waarnemen wat elk resterend detail teniet doet, nog net acceptabel zijn. Voor een product met een adviesprijs van 49 euro en een winkelprijs tussen de 40 en 48 euro, kunnen we niet anders dan concluderen dat Sitecom zich hoognodig de laatste ontwikkelingen op webcamgebied moet eigen maken, en verwerken in nieuwe productlijnen.

Sitecom Voicecam Pro

Testbeeld veel licht:

Sitecom Voicecam Pro

Testbeeld weinig licht:

Sitecom Voicecam Pro

Testbeeld geen licht:

Sitecom Voicecam Pro

Testbeeld scherpte:

Sitecom Voicecam Pro

Sweex WC055

Sweex leverde de WC055 webcam aan, die in de winkel staat als de Hi-Def 1.3 M Zoom Trackcam USB 2.0. Deze camera heeft een grappige metalen buigzame standaard, waardoor hij met wat goede wil ook naast een monitor op ooghoogte te plaatsen is. Helaas is hij niet erg stabiel, je kunt de voet maar beter ergens mee vastplakken. De camera heeft een zestal LED's rondom de lens, die met een externe schakelaar kunnen worden aan- of uitgezet, desgewenst deels. Het is een van de weinige camera's in de test die niet handmatig scherp te stellen is, ook een autofocus ontbreekt.

De vaste brandpuntafstand komt de scherpte niet ten goede, al is de lens mogelijk ook debet aan de gebrekkige scherpte van deze camera. Het beeld vertoont de beruchte webcam groenzweem, de witbalans is duidelijk niet optimaal. Dit is min of meer het beeld zoals we dat al jaren kennen van webcams, en ware het niet dat we aan andere producten in deze test kunnen zien dat dit niet meer per se zo hoeft te zijn, zouden we er verder niet bij stil staan. Waar deze camera overigens wèl goed in is, zeker in zijn prijsklasse, is het beeld in slechte lichtomstandigheden. Dankzij de rondom de lens gemonteerde LED-lichtjes, zet deze webcam hier geen gekke prestaties neer. Weliswaar met teveel ruis en alle gebreken die we constateerden in normale lichtomstandigheden, maar nog altijd beter dan de vrijwel geheel duistere beelden die we bij veel andere testdeelnemers zien in het donker. Kortom, goed idee die LED's. Weliswaar is deze webcam met een adviesprijs van amper 35 euro een van de goedkoopste uit de test, toch zouden we aanraden wat meer te investeren.

Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

Testbeeld veel licht:

Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

Testbeeld weinig licht:

Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

Testbeeld geen licht:

Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

Testbeeld scherpte:

Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Het product van Trust dat we voor de test ontvingen bevat een 1,3 megapixel sensor en een ingebouwde microfoon. Met een knopje bovenop de camera kun je zonder verder een programma te hoeven openen, afbeeldingen opslaan. De opname vertoont een goede witbalans en redelijke verzadiging. Het contrast is weinig subtiel, met overbelichte lichte delen en detailverlies in het zwart. Toch is dit binnen de prijsklasse een heel behoorlijk beeld. Helaas blijft dit niet overeind in slechte lichtomstandigheden, vrijwel alle klassieke gebreken, van webcams van kleurzwemen en ruis tot artefacten en een zeer slecht contrast, verenigen zich in deze webcam. Met 35 euro zit de prijs aan de onderkant van het klassement, maar ook voor dit geld koop je elders een beter product.

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Testbeeld veel licht:

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Testbeeld weinig licht:

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Testbeeld geen licht:

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Testbeeld scherpte:

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Conclusie

De eerste grote webcamvergelijkingstest van Hardware.Info Magazine levert zeer uiteenlopende resultaten op. Het is goed om te zien dat een webcam niet meer per definitie een vies groen, korrelig beeld hoeft op te leveren, al is deze plaag zeker nog niet uitgebannen. De beste modellen in de test zijn prima geschikt voor eenvoudige fotografie, het opnemen van een YouTube-filmpje of tal van andere toepassingen die wat meer eisen. Zorgenkindje blijft het softwarepakket, de meeste fabrikanten leveren ronduit lompe hoeveelheden software aan waar de meeste gebruikers zelden tot nooit iets mee zullen doen. 700 MB harddiskruimte om een webcam te kunnen gebruiken is overdreven. Het is moeilijk een vergelijkingsoordeel uit te spreken over zo'n uiteenlopend testveld. Toch valt er wel wat voor te zeggen. Wil je echt niet meer geld uitgeven dan 35 euro, dan is de Hercules DualPix Exchange een goede keuze. In het middensegment van rond de 50 euro zet Hercules met de DualPix HD wederom de beste prestatie neer. In het high-end segment is de keuze moeilijker. Zowel de Philips SPC1300NC als de Microsoft VX-7000 zijn stukken beter dan we bij aanvang van deze test van een webcam hadden verwacht. De Logitech QuickCam Pro 9000 is dankzij de superieure optiek en uitstekende sensor, alsmede Logitechs goede software, de absolute winnaar van deze test. Voor notebookgebruikers is de Logitech QuickCam Pro for Notebooks de beste keus, al kunnen ook de meeste producten zonder de toevoeging ‘notebook' in de naam prima op een laptopscherm worden bevestigd.

award200-gold
Logitech QuickCam Pro 9000

award200-silver
Hercules Dualpix HD

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Creative Live!Cam Notebook Ultra

Creative Live!Cam Notebook Ultra

 • 1.3 MPixel
 • 1280x960
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Creative Live!Cam Optia AF

Creative Live!Cam Optia AF

 • 2 MPixel
 • 1600x1200
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Creative Live!Cam Video IM Pro

Creative Live!Cam Video IM Pro

 • 640x480
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Hercules Dualpix Exchange

Hercules Dualpix Exchange

 • 2 MPixel
 • 1280x960
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Hercules Dualpix HD Webcam

Hercules Dualpix HD Webcam

 • 5 MPixel
 • 1280x1024
 • USB-interface
Niet verkrijgbaar
Logitech QuickCam for Notebooks

Logitech QuickCam for Notebooks

 • 1.3 MPixel
 • 640x480
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Logitech QuickCam Pro 9000

Logitech QuickCam Pro 9000

 • 1600x1200
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Logitech QuickCam Pro for Notebooks

 • 1600x1200
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Microsoft LifeCam NX-3000

Microsoft LifeCam NX-3000

 • 1.3 MPixel
 • 640x480
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Microsoft LifeCam VX-7000

Microsoft LifeCam VX-7000

 • 2 MPixel
 • 1600x1200
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Philips SPC1000NC

Philips SPC1000NC

 • 1280x1024
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Philips SPC1300NC

Philips SPC1300NC

 • 1.3 MPixel
 • 1280x1024
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Sitecom Voicecam Pro

Sitecom Voicecam Pro

 • 1280x1024
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

Sweex Hi-Def 1.3M Zoom Trackcam USB 2.0

 • 1280x960
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

Trust Megapixel USB2 Webcam Live WB-6250X

 • 5 MPixel
 • 1280x1024
 • USB-interface
 • Microfoon intern
Niet verkrijgbaar
0
*