AOpen Mini PC MP965-DR test

19 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Binnenwerk
  3. 3. Praktijk
  4. 4. Besproken producten
  5. 5. Reacties

Inleiding

Op zoek naar een superkleine computer die je helemaal naar je eigen wens kunt aanpassen? De Mini PC van AOpen is dan een prima keuze, ook in zijn nieuwste uitvoering: de MP965-DR.

AOpen miniPC Duo MP965-DR 

Een kleine computer blijft tot de verbeelding spreken en dat geldt zeker voor de Mini PC van AOpen. De afmetingen zijn net iets groter dan een cd-hoesje en met een hoogte van een centimeter of vijf is het net een schattig klein koektrommeltje. Dat beeld wordt nog eens versterkt doordat de kap van plastic is gemaakt.

Ondanks de compacte afmetingen biedt de Mini PC een volwassen hoeveelheid aansluitingen. Zo tellen we maar liefst vier USB-aansluitingen (waarvan één aan de voorkant), een gigabit netwerkaansluiting, Firewire, S-Video en een DVI-aansluiting die via een meegeleverde kabel op een VGA én een DVI-monitor aangesloten kan worden. De drie audio-aansluitingen zorgen voor zowel een analoge als een digitale verbinding naar je geluidsapparatuur.

AOpen miniPC Duo MP965-DR 

Binnenwerk

Als we de plastic kap van het kastje trekken, komt het binnenwerk te voorschijn. Vier schroefjes zijn voldoende om het bovenste deel van het binnenwerk los te maken, waarna we het samen met de DVD-brander kunnen verwijderen. AOpen heeft een slot-in model van Matshita geplaatst, waardoor je geen last hebt van een lade. Onder de brander wordt een 2,5 inch SATA-drive gemonteerd.

AOpen miniPC Duo MP965-DR 

Na het verwijderen van dit deel komt het supercompacte moederbordje in beeld. AOpen maakt voor dit model gebruik van de GM965-chipset met ICH8M south bridge oftewel het Santa Rosa laptopplatform. Op het bordje vind je dan ook een socket voor een mobiele Intel Core 2 Duo. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kun je ook nog twee uitbreidingskaarten kwijt. Natuurlijk geen PCI- of PCI-express kaarten, maar er is wel ruimte voor twee Mini Card PCI-Express kaartjes, hetzelfde formaat als je in een laptop aantreft. Voor dit formaat zijn tal van uitbreidingen beschikbaar, zoals een Turbo Memory module, een TV-ontvanger of een WLAN-ontvanger. Voor die laatste heeft AOpen zelfs al een antennekabeltje ingebouwd. Daarmee hoef je dus geen losse antenne toe te voegen en gaat het strakke ontwerp niet verloren.

 AOpen miniPC Duo MP965-DR

Praktijk

Om toch eens te kijken waar een barebone als deze toe in staat is, hebben we hem geassembleerd met een Western Digital Scorpio 250 GB / 5400 rpm harde schijf, 2 x 1 GB geheugen en een Intel Core 2 Duo T7500. De prestaties zijn prima en het kastje is zeer geschikt om als werkcomputer te gebruiken of als compacte multimedia pc. Zeker in combinatie met Windows Media Center, AOpen heeft een infrarood oog ingebouwd en een Media Center afstandsbediening vinden we ook terug in de verpakking. Belangrijk voordeel van de notebook-componenten is tevens het lage energieverbruik, bij volle belasting halen we slechts 46 Watt en in rust slechts 23,4 Watt.

AOpen miniPC Duo MP965-DR 

Conclusie

De AOpen Mini PC blijft een bijzonder apparaat, een zeer compacte computer met volwassen mogelijkheden. In deze uitvoering heeft dit model de beschikking over het moderne Intel GM965/ICH8M (Santa Rosa) platform en veel uitbreidingsmogelijkheden. Een ideale basis voor een compacte werkmachine, een mediacenter-machine of zelfs een homeserver. Belangrijkste nadeel is wel de hoge prijs, waardoor je een flink budget nodig hebt om hier een complete computer van te bouwen. Desondanks is de AOpen Mini PC MP965-DR naar onze mening een Hardware.Info Gold Award waard.

Klik hier voor de AOpen MiniPC Duo MP965-DR productpagina met alle specificaties, benchmarks en prijs informatie.

award200-gold
AOpen MiniPC Duo MP965-DR


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

AOpen miniPC Duo MP965-DR

AOpen miniPC Duo MP965-DR

  • Mini PC
  • Socket P
Niet verkrijgbaar
0
*