Gaming keyboards vergelijkingtest

36 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Gaming keyboards
 2. 2. Zboard MERC Stealth
 3. 3. Razer Tarantula
 4. 4. Microsoft Reclusa
 5. 5. Logitech G15
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Gaming keyboards

Verliest de G15 zijn kroon?

Met alle aandacht voor gamepads, joysticks, muizen en andere speciale controllers zouden we bijna vergeten dat het toetsenbord voor de gamende PC-gebruiker nog altijd een essentieel onderdeel is. Lange tijd leek dat ook voor de makers te gelden, maar daar komt verandering in.De meeste toetsenborden onderscheiden zich door hun ontwerp, soms door verlichting, maar over het algemeen zijn ze gewoon nog steeds de bekende knoppenplank met 101 of 104 toetsen, eventueel uitgebreid met wat mediaspeler functies.

ZBoard MERC Stealth
Razer Tarantula Gaming Keyboard
Microsoft Reclusa
Logitech G15 v2
In Hardware.Info Magazine 6/2005 bespraken we de Logitech G15, een van de weinige keyboards die speciaal voor gamers bedoeld was. De G15 is bijna twee jaar later nog steeds op de markt, en heeft tot dusver weinig concurrentie te vrezen. Daar komt nu verandering in: Zboard, Razer en Microsoft werpen zich (weer) in deze nichemarkt. Wij onderwerpen deze gaming keyboards aan een nader onderzoek, uiteraard inclusief een praktijktest. Echter, Logitech heeft ook een nieuwe revisie van de G15 gelanceerd, welke uiteraard in de vergelijking wordt meegenomen...

Zboard MERC Stealth

ZBoard MERC Stealth

De Zboard MERC Stealth komt sommige lezers wellicht bekend voor. Dat kan kloppen, onder de naam Zboard Merc hebben we de voorganger van dit toetenbord al eens bekeken. Hoewel er meer dan een beetje uiterlijke gelijkenis is, gaat het hier toch echt om een nieuw model. Zboard maakt ook de bekende toetsenbord met te vervangen key sets, die aangepast zijn voor diverse specifieke spellen. De MERC producten onderscheiden zich met een aparte set knoppen aan de linkerkant van het bord. Dit gamepad lijkt behoorlijk op de Zboard Fang, die we in Hardware.Info magazine #4/2007 bespraken. Het voordeel van een toetsenbord naast een gamepad zoals de genoemde Fang, is dat het eenvoudiger is om tekstberichten in te tikken en verzenden tijdens het spelen van online games. De gamepad zit een aantal graden schuin naar links aan het toetsenbord vast. Het is wellicht gedaan uit ergonomisch oogpunt, maar wat ons betreft was een plaatsing op één lijn met de rest van de toetsen te prefereren geweest. Naast de speciale gaming toetsen is de MERC Steatlh ook voorzien van hotkeys naar het bureaublad, Deze Computer en voor een mediaspeler.

ZBoard MERC Stealth

De "gaming" toetsen voelen, vergeleken met die van de Fang, een stuk minder "plastic" aan en hebben een prettige aanslag. Helaas is er bespaard op de normale toetsen, mogelijk om het toetsenbord niet te breed te maken. De delete toets is bijvoorbeeld geïntegreerd in de het numerieke deel en werkt alleen wanneer de Num Lock niet is ingedrukt; de cursortoetsen zijn er direct onder verwerkt. De niet vrij liggende cursortoetsen werkt, om het zachtjes uit te drukken, niet altijd even handig.

Het toetsenbord kan verlicht worden in drie verschillende kleuren: rood, blauw en paars. Dit kan ook nog eens met drie maten van intensiteit gebeuren. Verder is het keyboard voorzien van twee USB poorten en aansluitpunten voor een hoofdtelefoon en microfoon. Gelukkig gaat er maar één kabel naar de PC, met dus wat extra stekkers aan het uiteinde.

ZBoard MERC Stealth

Helaas herkennen de USB poorten op dit keyboard onze Microsoft Habu muis niet, mogelijk vanwege te weinig stroomvoorziening. Hetzelfde geldt zelfs voor onze USB stick. Dit komt waarschijnlijk doordat het toetsenbord gebruik maakt van een backlight, dat teveel energie vraagt van de USB-poort. De software van Ideazon voor dit keyboard is tamelijk geavanceerd, en geeft de mogelijkheid om aan iedere gewenste toets een macro te koppelen, die kan bestaan uit een reeks opdrachten inclusief wachttijden in milliseconden. Deze kan dan met één druk op de knop worden uitgevoerd. Naast de macro optie kan een toets ook gewoon een andere functie toegekend krijgen. Helaas is het niet mogelijk een muisklik als onderdeel van een macro op te nemen, maar je kan wel een standaard tekstbericht met één druk op de knop de wereld in sturen. Voor de meeste bekende games zijn er op internet via updates profielen te verkrijgen, waarin alle toetsen al voor de specifieke game zijn ingesteld.

Razer Tarantula

Razer Tarantula Gaming Keyboard

Fabrikant Razer heeft naam gemaakt met kwalitatief hoogwaardige en onder kenners zeer gewaardeerde gaming muizen. De Tarantula is het eerste gaming keyboard van het merk. Dit is niet voorzien van een extra gamepad, maar beschikt wel over tien handmatig instelbare macrotoetsen, links en rechts van het toetsenbord. Het is een mooi uitgevoerd product, met een in lichtblauw oplichtend logo in de polssteun - maar daar betaal je dan ook minstens 100 euro voor.

Razer Tarantula Gaming Keyboard

De software is net als alle andere Razer software in het zwart/donkergrijs uitgevoerd, wat de leesbaarheid niet ten goede komt, zeker niet op hoge resolutie monitoren. Er zijn alleen macro's toe te wijzen aan de vijf toetsen links en rechts van het toetsenbord, de rest van de toetsen kunnen wel qua functie veranderd worden, zo kan je de ‘c' toets instellen om zich als een ‘v' te gedragen. Binnen macro´s kunnen wachttijden van 50, 100, 150 en 200 milliseconden worden opgegeven. Erg jammer is dat er in totaal maar 8 opdrachten uitgevoerd kunnen worden per macro. Zo is het niet mogelijk om acties die je vaak moet herhalen, zoals het inslaan van wapens en ammunitie voor een spelletje CounterStrike: Source, met één druk op de knop af te handelen.

Razer Tarantula Gaming Keyboard

Zelf ingestelde toets layouts kan je opslaan in een profiel, dat automatisch wordt geladen wanneer het eraan gekoppelde spel of programma start. Tussen profielen wisselen kan ook met behulp van de blauw verlichte profile functie toets: houd deze ingedrukt in combinatie met één van de F1-12 toetsen om dit te bewerkstelligen. Elk van de 100 profielen kan toegewezen aan één van de F toetsen. Binnen een profiel kan er ook gekozen worden tussen een A en een B key mapping. Dit maakt het er echter niet makkelijker op om een stuk tekst te typen naar teamgenoten, je moet steeds wisselen tussen de twee instellingen. Voor complexe games met zeer veel functies en bedieningsopties kan dit wel een uitkomst zijn. Een leuke extra functie die we bij Razer vaker zien, is dat er 5 profielen in het apparaat zelf opgeslagen kunnen worden in de 32KB onboard geheugen. Voor het gebruik van deze profielen is geen driver nodig, dit werkt op elke PC. Wanneer je switcht tussen profielen of keymaps, wordt op het scherm weergegeven wat er geladen wordt. Als je dat storend vindt, kun je deze functie ook uitzetten.

Razer Tarantula Gaming Keyboard

Naast de gaming functies beschikt het keyboard nog over een aantal extra functies, zoals knoppen voor het bekijken van, in en uitzoomen op en draaien van foto's. Hotkeys voor een media player zijn eveneens aanwezig, als zijn ze helaas erg zwaar om in te drukken, terwijl de rest van de gaming en normale toetsen een soepele aanslag hebben. Het toetsenbord heeft twee USB aansluitingen aan boord, jammer genoeg van het 1.1 type. Ook een headset kan direct op het keyboard worden aangesloten. Ondanks de twee vergulde USB-aansluitingen werkte onze Microsoft Habu muis niet wanneer we hem hierop aansloten, denkelijk door stroomgebrek.

Razer kan voor dit gaming keyboard ook nog een lamp leveren, dat kan worden aangesloten op de mini USB connector bovenin het toetsenbord en het toetsenbord verlicht. Dit zogenaamde Battle Light moet wel apart worden aangeschaft. Twaalf blauwe toetsen met niet-standaard toetsenbord symbolen (we zien weinig shotgun snelkoppelingen op het doorsnee keyboard) worden wel weer meegeleverd, om waar gewenst de normale toetsen te vervangen.

Microsoft Reclusa

Microsoft Reclusa

Microsoft is voor een aantal gaming hardware producten een alliantie met Razer aangegaan. Eerder zagen we al muizen waarin de hand van de specialist op spelbedienings hardware te herkennen was, nu hebben we dan het eerste keyboard op basis van deze samenwerking in handen.

De invloed van Razer is direct te zien na installatie van de software, op het eerste gezicht is deze identiek aan die van de Tarantula. Echter, waar de laatste maar liefst 100 profielen kon beheren, moet het product van Microsoft het doen met een luttele zes verschillende profielen. Ook de 32KB intern geheugen zijn niet aanwezig in de Reclusa.

Microsoft Reclusa

Ook Microsoft´s keyboard heeft de linker en rechterzijde vijf macrotoetsen waaraan macro's die maximaal acht verschillende instructies bevatten, kunnen worden ingesteld. Ook hier kunnen wachttijden van 50, 100, 150 of 200 milliseconden worden ingevoegd. Standaard werken de macro toetsen aan de linkerkant voor Copy, Paste, Internet Explorer, Mail en het starten van de Media Player. De rechterkant wordt gebruikt voor hotkeys voor een muziekspeler. De twee aanwezige Jog Dials ofwel draaiknoppen worden standaard gebruikt voor volume en in- en uitzoomen. De toegewezen functie hiervan kan in de meegeleverde software worden aangepast, bijvoorbeeld naar snel wisselen van uitrusting of om rond te kijken zonder van (loop)richting te veranderen. De profielen waarin de macro's staan kunnen automatisch geladen worden bij opstarten van een applicatie of spel. Een mogelijkheid om dit handmatig te doen via een speciale toets(combinatie) ontbreekt. De Reclusa is ook voor de standaardtoetsen niet zo uitgebreid programmeerbaar als het product van Razer.

Microsoft Reclusa

Het keyboard heeft een lekkere aanslag op alle toetsen, zoals we van Microsoft keyboard wel gewend zijn. Jammer is dat de USB poorten op dit keyboard alleen op 1.1 snelheid werken; ook met dit keyboard weigert onze Microsoft Habu dienst. Het toetsenbord wordt geleverd met een aparte polsteun en heeft een voor deze markt prettige prijs van rond de 60 euro, al krijg je hier dus beduidend minder functionaliteit voor dan bij de andere geteste producten.

Waar de Tarantula alleen blauw verlichte macrotoetsen heeft en een apart aan te schaffen lampje benodigt om het hele keyboard te verlichten, is bij de Reclusa blauwe verlichting voor het hele toetsenbord aanwezig, vergelijkbaar met de Logitech G15.

Logitech G15

Logitech G15 v2

Logitech heeft de G15 na een paar succesvolle jaren aan een restyling onderworpen. De oorspronkelijke G15 was natuurlijk een succesnummer, met de mogelijkheid macro's te programmeren en allerlei informatie op het ingebouwde display te laten zien. Er kleefden ook een paar nadelen aan, waarvan de reusachtige afmetingen misschien wel het voornaamste was. Met de revisie probeert Logitech hieraan wat te doen - het hele toetsenbord is fors kleiner geworden, maar er is minimaal gesnoeid in de functionaliteit. Het keyboard is flink door de ontwerpers onder handen genomen, de knoppen zien er minder plastic uit, het toetsenbord is veel minder breed en het schermpje is niet meer inklapbaar. Gebleven zijn de handige kabelgoten onder het bord. Jammer is de verkleining van de linker-shift toets ten gunste van een extra backslash toets, het nut hiervan ontgaat ons.

Logitech G15 v2

Vergeleken met de oude G15 heeft de nieuwe slechts zes in plaats van achtien G toetsen, maar door middel van een selectietoets kan de gebruiker wel aan elke G-toets 3 macro's toewijzen. De verlichting van de toetsen en het afleesbare scherm zijn bij de nieuwe versie rood in plaats van blauw. Opvallend is dat dit scherm een stuk kleiner is, maar dezelfde resolutie heeft van 160x43 pixels. Dankzij de witte letters is het scherm in deze uitvoering ook zonder verlichting makkelijker af te lezen.

Logitech G15 v2

Net als met de oude G15 is het mogelijk de Windows toets, die tijdens het gamen er wel eens voor zorgt dat je opeens in windows zit, uit te schakelen. Naast het display zitten alle media knoppen om je favoriete mediaplayer aan te sturen. De draaiknop voor het volume is vervangen door druktoetsen. Het is nog steeds mogelijk om aan de G toetsen een macro toe te voegen zonder daarbij software te gebruiken. Hiervoor moet de macro toets (MR) ingedrukt worden en daarna 1 van de G toetsen. Wanneer de gewenste G toets geselecteerd is kan de gebruiker realtime de macro instellen en daarna weer op de Macro toets indrukken om de macro in te stellen. In de driver zijn dan wel weer de pauzes tussen de opdrachten in milliseconden nauwkeurig in te stellen. Dit kan handig zijn wanneer de macro's te snel gaan voor de software waarin ze gebruikt worden.

Het nieuwe G15 Display is kleiner maar heeft een even hoge resolutie. Het is mogelijk om zelf het schermpje aan te sturen in games om scores af te lezen. Als je en beetje handig bent met progammeren of je gebruikt bestaande software geschreven door derden zoals LCDStudio en Echovoice G15 software, dan is het mogelijk elke gewenste informatie weer te geven op het display.

Conclusie

Het is mooi dat er meer gaande is op keyboard gebied voor gamers. Helaas is geen van de besproken concurrenten van de oude G15 helemaal wat we zouden willen, waarbij we met name het LCD van de G15 node misten. De Zboard Merc heeft érg veel functies, handige extra gaming toetsen en een hoge mate van instelbaarheid, maar de layout van de ‘gewone' toetsen is niet geweldig en de manier waarop de gamepad ten opzichte van de overige toetsen gepositioneerd is, zijn we ook niet stuk van. Microsoft doet een aardige poging tot een gaming keyboard maar is wat ons betreft toch te voorzichtig, het product komt een beetje over als een compromis en qua aanpasbaarheid gaat het gewoon nog niet ver genoeg. Razer heeft van de drie alternatieven voor koning Logitech het product dat ons het meest aanspreekt, maar de macro-functie is erg beperkt, met maar acht op te nemen commando's. Ook is de afwezige verlichting ten gunste van een apart aan te schaffen accessoire jammer. De producten van Razer en Microsoft met name spreken ons meer aan dan de vormgeving van de G15, maar voor de ultieme gaming functionaliteit kan je vooralsnog niet om Logitech's recent vernieuwde product heen - ook na een restyling blijft de G15 onovertroffen voor de gamer.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech G15 v2

Logitech G15 v2

 • Gameboard
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
Microsoft Reclusa

Microsoft Reclusa

 • Gameboard
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
Razer Tarantula Gaming Keyboard

Razer Tarantula Gaming Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
ZBoard MERC Stealth

ZBoard MERC Stealth

 • Toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*