Voedingen megatest: 50x 400W-1200W

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoeveel Watt?
 3. 3. Twee systemen
 4. 4. Trends
 5. 5. Antec
 6. 6. AOpen
 7. 7. Be Quiet!
 8. 8. Chieftec
 9. 9. Cooler Master
 10. 10. Corsair
 11. 11. Enermax
 12. 12. FSP
 13. 13. Gigabyte
 14. 14. High Power
 15. 15. Hiper
 16. 16. HKC
 17. 17. Huntkey
 18. 18. LC Power
 19. 19. Nesteq
 20. 20. OCZ
 21. 21. PC Power & Cooling
 22. 22. Recom
 23. 23. Seasonic
 24. 24. SilverStone
 25. 25. Spire
 26. 26. Tagan
 27. 27. Thermaltake
 28. 28. Yesico
 29. 29. Zalman
 30. 30. Resultaten: Energieverbruik (Efficiency) High-end PC
 31. 31. Resultaten: Energieverbruik (Efficiency) Mid-range PC
 32. 32. Resultaten: Energieverbruik PC uit
 33. 33. Resultaten: Geluidsproductie Mid-range PC Full-load (10 cm.)
 34. 34. Conclusie
 35. 35. Besproken producten
 36. 36. Reacties

Inleiding

De afgelopen jaren is er in de hardwaremarkt een gigantische consolidatie ingezet. Konden we enkele jaren geleden bijvoorbeeld nog makkelijk vijftien tot twintig merken meenemen in een vergelijkingstest van moederborden, nu is het al een uitdaging om er vijf bij elkaar te krijgen. Eén productgroep blijkt echter een grote uitzondering: het aantal merken dat voedingen op de markt brengt lijkt elke maand wel te stijgen. Op zich is dat niet zo gek; de voeding is één van de weinige onderdelen binnen de PC waar bedrijven nog een goede boterham aan kunnen verdienen. Immers, de daadwerkelijke prestaties en mogelijkheden van een voeding zijn dusdanig moeilijk in kaart te brengen, dat het voor niemand helemaal duidelijk is wat je nu exact koopt. Waar je immers makkelijk kunt nagaan of een 500 GB harddisk wel echt 500 miljard bytes kan bevatten, is het als consument niet te doen om te onderzoeken of die voeding met 500 Watt sticker ook daadwerkelijk stabiel zoveel vermogen kan leveren. Voedingen verkoop je zodoende dus bijna voor ‘wat de gek er voor geeft'.

hiperpsufancy_550

De voeding is dan misschien wel het minst sexy onderdeel van de PC, ook hier is het zeker belangrijk goed te bedenken welke aankoop je doet. De keuze qua voeding heeft tenslotte grote invloed op het feit of je PC wel of niet stabiel werkt, zeker wanneer je veel high-end hardware gebruikt. Daarnaast is de voeding traditioneel ook één van de grootste herriemakers binnen je computer. Alleen dat is voor veel mensen al een goede reden om op zoek te gaan naar een degelijk en stil exemplaar.

Hoeveel Watt?

De primaire vraag bij de aankoop van een voeding is natuurlijk hoeveel Watt je exact nodig hebt. Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Wie trek heeft in een flinke berg uitzoekwerk, zou van alle componenten binnen de PC het stroomverbruik kunnen opzoeken, dat bij elkaar optellen en die uiteindelijke hoeveelheid ruwweg verdubbelen. Immers, een voeding is in de regel bij de helft van zijn maximale vermogen het meest efficiënt. Het maximale stroomverbruik van een processor of videokaart is meestal wel te Googlen, voor de rest is het een beetje gokwerk. Zo kun je bijvoorbeeld veilig rekenen met circa 30 Watt voor een moederbord, en 10 Watt voor zaken als geheugenmodules, harddisks en optische drives. Voor wie niet wil rekenen, zijn er op internet diverse PSU-Calculators te vinden en voor wie helemaal geen zin heeft om tijd aan berekeningen te besteden, kunnen we ook een ruwe schatting geven. Een instap-basissysteem met simpele processor en simpelere videokaart heb je eigenlijk echt niet meer nodig dan een 400 Watt voeding. Voor een mid-range systeem met snelle dual-core processor, één of twee mid-range videokaarten en één of twee harddisks raden wij voedingen tussen de 450 en 650 Watt aan, afhankelijk van hoeveel hardware je hebt. Bij een echt high-end systeem met twee high-end videokaarten in SLI of Crossfire kun je het best in de 700+ Watt range gaan zoeken. Voedingen van 1000 Watt of meer hebben eigenlijk alleen nut als je in de toekomst een systeem wil gaan maken met drie of vier high-end videokaarten. Wij durven de stelling aan dat 95 procent van de mensen die een 1000+ Watt voeding heeft gekocht, net zo goed een lichtere had kunnen nemen.

1000wpsubox
Onze stelling: 95% van de mensen die een 1000 Watt PSU kopen, hebben die eigenlijk helemaal niet nodig

Testen

Het testen van een voeding is een stuk complexer dan bij andere hardwarecomponenten. Om bijvoorbeeld de maximale belasting die een voeding aankan te bepalen, heb je al snel voor vele tienduizenden euro's aan apparatuur nodig. Er zijn de nodige (online) publicaties in de wereld, die beweren dat ze daadwerkelijk een goede test van het maximale vermogen van een voeding kunnen doen. Er zijn er nog geen handvol die die claim daadwerkelijk kunnen waarmaken. Lastiger is nog de stabiliteit van een voeding testen. We praten hier immers over analoge electronica, waarvan de exacte werking van zeer veel factoren afhankelijk is: temperatuur, type belasting, schommelingen van belasting, duur dat de PC aanstaat, etc. etc. Wat dat eerste betreft kun je je überhaupt afvragen of het interessant is om te weten wat de maximale belasting van een voeding is. Als consument zul jij het eerder interessant vinden welke voeding de beste prestaties biedt bij het door jou gewenste systeem. Daar is de testprocedure die we voor dit artikel hebben gebruikt ook op gestoeld.

Twee systemen

Binnen onze test zijn we op zoek gegaan naar de ultieme voeding voor twee systemen. Het ene systeem is een ‘gemiddeld' mid-range systeem met Intel Core 2 Duo E6750 dual-core processor, 2 GB geheugen, ASUS P5K Premium moederbord (Intel P35-chipset), ATI Radeon HD 2600 XT mid-range videokaart, één optische drive en één harddisk. Het andere systeem dat we gebruikt hebben is juist een ‘gemiddeld' high-end systeem: een Intel Core 2 Extreme QX6850 quad-core processor, 2 GB geheugen, ASUS P5E Deluxe moederbord(Intel X38-chipset), twee ATI Radeon HD 2900 XT high-end videokaarten in Crossfire en ook twee harddisks. Hoewel de gebruikte videokaarten niet helemaal state-of-the-art zijn, mogen we wel stellen dat ze qua stroomverbruik maatgevens zijn voor een 'willekeurige mid-range' en 'willekeurige high-end' kaart. Wanneer je een nieuw systeem gaat samenstellen, is de kans groot dat dit qua componentkeuze en dus qua stroomverbruik op z'n minst globaal overeen komt met één van beide systemen. Wie vroegen de verschillende fabrikanten om ons voor beide systemen hun ‘ideale' voeding op te sturen. Aan het woord ‘ideaal' mocht men zelf een invulling geven.

Systeem Mid-range High-end
Processor Intel Core 2 Duo E6750 Intel Core 2 Extreme QX6850
Geheugen 2 GB DDR2-800 2 GB DDR2-1066
Videokaart ATI Radeon HD 2600 XT ATI Radeon HD 2900 XT
Optische drive 16x DVD+RW 16x DVD+RW
Harddisk 1x SATA 500 GB 2x SATA 500 GB

Test

Bij de test zijn we als volgt te werk gegaan. Allereerst hebben we gekeken welke voedingen daadwerkelijk geschikt zijn voor beide systemen. Alle voedingen die we binnenkregen waren natuurlijk geschikt voor het mid-range systeem, maar voor het high-end systeem moet een voeding minimaal vier PEG-connectors (PCI-Express stroompluggen) hebben. Alleen voedingen die daar aan voldoen hebben we kunnen testen op het high-end systeem.

Eenmaal aangesloten op beide testsystemen, konden we met een zelfontwikkeld apparaat alle 12 Volt lijnen binnen een systeem gelijktijdig in de gaten houden. We hebben de testsystemen bij alle voedingen gedurende een lange periode onder volle belasting laten draaien en gekeken of alle 12 Volt aansluitingen binnen het systeem (voor processor, videokaart(en), moederbord, harddisks, etc.) wel binnen de door Intel gestelde +/- 5 procent-grens bleven. Concreet; als een voeding op alle lijnen minstens 11,4 Volt blijft leveren geeft, dat aan dat het beschikbare vermogen hoog genoeg is. Hoe dicht het laagst gemeten voltage bij 12 Volt rond zit, hoe beter.

Na via deze methode te hebben bepaald welke voedingen daadwerkelijk krachtig genoeg zijn voor beide typen systemen, hebben we met gekalibreerde stroommeters het stroomverbruik gemeten wanneer het systeem volledig belast is, wanneer het systeem idle is en wanneer het systeem is uitgeschakeld. Hoe lager het vermogen dat de voeding uit het stopcontract trekt, hoe efficiënter die werkt. En dat kan flink verschillen; bij het high-end systeem verbruikt de meest efficiënte voeding onder load bijvoorbeeld slechts 514 Watt, terwijl de minst efficiënte 584 Watt uit het stopcontact trekt.

Als laatste hebben we het mid-range systeem volledig van passief gekoelde componenten voorzien, zodat we daarna het geluidsniveau van voedingen onder load konden meten. Deze metingen zijn uitgevoerd met een professionele dB-meter op 10 centimeter afstand. Let op: fabrikanten meten zelf meestal op 1 meter afstand, vandaar dat onze testresultaten hoger uitvallen! De meting is gedaan zodra de voedingen volledig opgeward zijn. Bij de resultaten mag je concluderen dat voedingen die minder dan 40 dB(A) scoren zeer stil zijn, terwijl scores boven de 50 dB(A) juist erg luidruchtig zijn.

Als laatste hebben we alle voedingen ook open geschroefd om te bekijken of er bij het ontwerp van de voedingen opvallende zaken te melden zijn.

Een aantal trends zijn duidelijk waarneembaar. Vrijwel alle high-end voedingen maken tegenwoordig gebruik van modulaire kabels. Dat betekent dat niet alle kabels standaard vast aan de voeding zitten, maar dat je alleen de kabels die je daadwerkelijk gaat gebruiken in de voeding kunt klikken. Een zeer prettig systeem, want op die manier voorkom je dat je veel niet gebruikte kabels in je kast moet wegfrommelen. Aan de andere kant zien we wel dat sommige fabrikanten weer juist van het modulaire systeem afstappen, zeker voor de zeer zware modellen. De reden die men opgeeft is dat de modulaire verbindingen de stabiliteit van de signalen niet ten goede komt bij zeer hoge belastingen. Een claim die zeker aannemelijk klinkt, maar moeilijk te bewijzen is.

Een tweede trend is dat het aantal 12 V rails, ofwel het aantal onafhankelijke 12 V voedingcircuits flink toeneemt. Geen wonder; de grootste stroomvreters binnen de PC - de processor(s) en de videokaart(en) - maken immers gebruik van 12 V als basisspanning. Jaren geleden had Intel al een keer bedacht dat een moderne voeding minimaal twee onafhankelijke 12 V circuits moest hebben. Met de komst van krachtigere videokaarten en SLI werden voedingen met drie of later vier 12 V rails ook geen overbodige luxe meer. Inmiddels hebben sommige voedingen in de test zelfs zes rails! Meer is overigens niet altijd beter. Sterker nog; sommige fabrikanten kiezen er zelfs voor om het idee van meerdere rails helemaal overboord te gooien en voedingen juist te voorzien van één heel krachtig circuit. Het voordeel van meerdere rails is dat de schommelingen in de belasting veroorzaakt door één componenten niet, of op z'n minst minder kunnen storen op andere componenten. Een voordeel van één krachtige rail is juist dat niet een zeer veeleisend component niet instabiel kan gaan werken doordat één rail op z'n maximum vermogen werkt, terwijl andere rails bij wijze van spreken uit hun neus eten. Onder de streep is in ieder geval de maximale stroom die een voeding over al haar 12 Volt rails kan leveren de belangrijkste maatstaf voor de kracht van voeding. Ook die waarde, variërend van 20 Ampère bij de lichtste voeding uit de test tot 128 Ampère bij de zwaarste, hebben we natuurlijk geïnventariseerd.

Een andere trend is natuurlijk de komst van steeds meer PEG-connectors. Alle 700+ Watt voedingen hebben er sowieso minstens vier, maar er zijn ook voldoende exemplaren met vijf of zelfs zes videokaartaansluitingen. Prettig als je in de toekomst triple-SLI wil gaan draaien. Wij hebben niet alleen het totaal aantal connectors, maar ook het soort PEG-connectors (6 of 8 pins) geïnventariseerd.

Resultaten

In de tabellen behorende bij deze test (klik op de knop Specificaties Vergelijken of de losse knoppen Specs in het productoverzicht onder dit artikel) vind je van elke voeding een uitvoerig overzicht van alle specificaties, waaronder bijvoorbeeld de exacte aantallen connectors, kabellengtes, de eventuele aanwezigheid van kabelhoezen (sleeves in jargon), de hoeveelheid en sterkte van alle voltage rails en natuurlijk al onze testresultaten. Daarnaast vind je online ook grote foto's van alle geteste voedingen, inclusief het binnenwerk. Op de volgende pagina's hebben we alle geteste voedingen kort besproken en vind je grafieken van de belangrijkste tests.

Antec

Antec stuurde ons een drietal voedingen voor deze test, een 650 Watt-exemplaar uit de NeoPower reeks en 850 en 1000 Watt-exemplaren uit de TruePower Quatro-reeks. Antec was met een vorige generatie NeoPower-voedingen voorloper op het gebied van modulaire kabels, iets dat inmiddels door vrijwel alle andere fabrikanten ook is overgenomen. De NeoPower 650 heeft een drietal 12V rails van elk 19 A. De voeding heeft twee PEG-connectors (één keer 6-pin en één keer 6/8-pin) en is daarmee niet geschikt voor systemen met twee high-end videokaarten. Bij vorige tests waren we altijd al erg enthousiast over de prestaties van de NeoPower-reeks en dat is nu niet anders; met een geluidsniveau onder load van 32.8 dB op 10 cm. is het de één na stilste voeding uit de test. Met een energieverbruik van 155 Watt bij het mid-range systeem is het ook nog één van de meest efficiënte voedingen uit de test. Wat ons betreft blijft de NeoPower reeks een grote aanrader voor mid-range systemen!

De TruePower Quattro-voedingen danken hun naam aan het feit dat deze voedingen vier 12V rails hebben. De twee geteste exemplaren hebben een maximaal vermogen van 850 Watt respectievelijk 1000 Watt. Kijken we echter naar de aangeboden Amperages, dan zijn er geen verschillen: beide geven 4x 18 Ampère op de 12V lijnen. Ook intern zijn de voedingen vrijwel niet van elkaar te onderscheiden. Wellicht dat het verschil dus niet meer is dan dat de 1000 Watt modellen door Antec met een hogere belasting zijn getest. De interne afwerking van de voedingen is trouwens zeer goed, onder meer door het gebruik van zeer grote koelribben, waardoor de voeding prima op een lage temperatuur blijft. Dankzij vier PEG-connectors is er ondersteuning voor twee high-end videokaarten. Voor een mid-range systeem zijn deze voedingen duidelijk overbemeten is de efficiency matig. Bij de high-end sytemen scoren beide voedingen op dit vlak echter duidelijk beter dan gemiddeld! Qua geluidsniveau scoren ze beneden gemiddeld. De Quattro's zijn prima voedingen voor high-end sytemen, maar de test kent nog enkele betere opties.

Antec NeoPower 650
Superstil en superzuinig, de Antec NeoPower 650 is één van de twee testwinnaars voor het mid-range systeem.

AOpen

Ook AOpen stuurde ons een drietal exemplaren voor deze test, met maximale vermogens van respectievelijk 450, 880 en 1000 Watt. Op het instapmodel na, hebben de voedingen stuk voor stuk verwisselbare kabels. Om met het 450 Watt exemplaar te beginnen; met een prijskaartje van 55 euro is het een van de goedkopere voedingen uit de test. De voeding heeft twee 12V rails van elk 18A. Meer dan een enkele mid-range videokaart wil je er eigenlijk niet aanhangen, desalniettemin heeft de voeding twee 6-pin PEG-connectors. Enthousiast worden doen we niet echt; de efficiency bij ons mid-range systeem is ronduit matig en ook qua geluidsproductie eindigt AOpen laag in het klassement.

De 880 Watt en 1050 Watt voedingen hebben elk vier 12V rails en ook 4 PEG-connectors. De binnenkant van de voedingen geeft ons wat bedenkingen; vergelijken we AOpens 1050 Watt bijvoorbeeld met de hiervoor besproken 1000 Watt van Antec, dan heeft die laatste zeker een factor drie grotere koelprofielen aan boord. Vergelijken we AOpens 1050 Watt bijvoorbeeld met de hiervoor besproken 1000 Watt van Antec, dan heeft die laatste zeker een factor drie grotere koelprofielen aan boord. Er lijkt hier en daar dus duidelijk bezuinigd qua componenten. Prijzen van de zwaardere AOpen-voedingen zijn ons overigens niet bekend, omdat ze op het moment van schrijven (nog) niet te koop zijn bij de bekendste Nederlandse online shops. De testresulaten qua efficiency bij het high-end systeem onder load zijn niet beter dan gemiddeld. De geluidsproductie van beide exemplaren is ook zeer hoog, wat ons ervan weerhoudt om de voedingen als aanrader te bestempelen

AOpen AO880-12ALN
Relatief lage efficiëntie en hoog geluidsniveau maken ons niet bijster enthousiast over de AOpen-voedingen.

Be Quiet!

De Duitse fabrikant Be Quiet! specialiseert zich, zoals de naam al doet vermoeden, in zeer stille voedingen. In het thuisland behoort men tot de Top 3 van voedingfabrikanten en in Nederland timmert men hard aan de weg. Ook van hen ontvingen we drie voedingen, waar we zonder uitzondering zeer over te spreken zijn. De 400 Watt komt uit de Straightpower-reeks en de 650 Watt en 1000 Watt exemplaren komen uit de Dark Power Pro-lijn. Deze laatste voedingen zijn dan ook modulair uitgevoerd. Het 650 Watt exemplaar is gloednieuw uitgebracht op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar. Alleen de 1000 Watt uitvoering is geschikt voor ons high-end syteem, de 650 Watt heeft immers slechts twee PEG-connectors. De testresulaten zijn allen goed; bij het mid-range systeem is de Dark Power Pro 650 Watt de op één na efficiëntste voeding, maar ook de 400 Watt scoort erg hoog. De efficiëncy van de 1000 Watt bij het high-end systeem is gemiddeld. Waar de voedingen echt uitblinken is geluidsproductie; de Straight Power 400W is de stilste uit de test, de Dark Power Pro 650 W is de op één na stilste. Het krachtigste exemplaar kan zich de stilste voeding van 1000 Watt en meer noemen. Hier is men ook zeer gul met connectors; de 1000 Watt heeft maar liefst 5 PEG-connectors en 15 Serial ATA-aansluitingen! Prettig voor de harddiskverzamelaars onder ons. De 650 Watt is met 9 SATA-connectors binnen zijn klasse ook zeer ruim bedeeld. Qua binnenwerk is er weinig op de voedingen aan te merken, waarbij we mogen aantekenen dat de nieuwe 650 Watt nog een stuk degelijker oogt dan de andere twee. Helaas weten we van deze voeding nog geen prijs, maar mocht die niet te hoog uitvallen, is het zeker een aanrader.

{PHOTO|L2509-1}
De Be Quiet Dark Power Pro is 650W één van de stilste en efficiëntste voedingen voor een mid-range systeem en heeft niet minder dan 9 SATA-connectors.

Chieftec

Van Chieftec ontvingen we voedingen met maximale vermogens van 750, 850 en 1000 Watt. Allen hebben vier 12V lijnen, waarbij opvalt dat het maximale Ampère van de 850 hoger is dan dat van de 1000 Watt. De 1000 Watt is echter een stuk degelijker gebouwd en ook langer is dan een gebruikelijke voeding. Let dus op of je kast daar wel plaats voor heeft. Als we de voedingen openen, blijkt dat bij de 750 en 850 Watt exemplaren de helft van het oppervlak van 12 cm fan is afgedekt door een stuk plastic. Niet bepaald bevorderlijk voor airflow of geluidsproductie. Alle drie de voedingen zijn verder modulair opgebouwd. Alle exemplaren hebben een viertal PEG-connectors. De efficiency gemeten op ons high-end systeem is matig; de Chieftec 850 Watt eindigt zelfs als één na onzuinigste. Deze voeding gebruikt ook opvallend veel stroom als de PC uitstaat. Qua geluidsniveau eindigen alle voedingen ook onder het gemiddelde. De lage prijs maakt echter veel goed. De 750 Watt (gemiddeld 98 euro) is zelfs de high-end voeding met de beste prijs/prestatieverhouding, maar je moet de nadelen wel voor lief nemen.

Chieftec Turbo 750W
De lage prijs zorgt ervoor dat de Chieftec 750 Watt de high-end voeding met beste prijs/prestatieverhouding is.

Cooler Master

Cooler Master timmert de laatste tijd flink aan de weg qua voedingen en dat doen ze volgens onze nieuwe test zeker niet onverdienstelijk. Wij bekeken de Real Power M520, de Real Power M850 en de Real Power Pro 1000W. De ‘M' in de productnaam van de eerste twee betekent een modulaire uitvoering. Bij de 1000W heeft Cooler Master dat expres niet gedaan, aangezien men vindt dat bij dergelijke hoge vermogens de modulaire verbindingen een negatief effect hebben op de stabiliteit. De M520 is met twee PEG-connectors niet geschikt voor ons high-end testsysteem, de M850 en de 1000 Watt zijn dat wel. Deze laatste twee voedingen hebben ook niet minder dan zes 12V rails, met een maximale output van (schrik niet) 128 Ampère! Wij zijn zeer positief verrast door de interne opbouw van de voedingen; maar weinig voedingen in de test zijn zo keurig en degelijk ontworpen. De testresultaten zijn prima; op het mid-range systeem hoort de M520 bij de tien efficiëntste exemplaren en bij het high-end systeem scoort de 1000W zelfs het beste resultaat, terwijl de M850 het ook prima doet. Qua geluidsproductie scoren de M850 en de Real Power Pro 1000W beter dan vrijwel alle andere 850+ Watt voedingen en de M520 scoort op dit vlak zelfs zeer goed. Wegen we al onze testresultaten mee in een eindoordeel, dan is de Real Power M850 voor high-end systemen zeker één van de voedingen die op je shortlist mag staan.

Cooler Master Real Power M850
De Cooler Master Real Power M850 is voor een high-end system één van de beste keuzes.

Corsair

De Corsair TX750W is een aparte voeding. De fabrikant heeft immers besloten om juist niet meerdere 12V rails met een beperkt Ampère te implementeren, maar juist één rail met een maximum van 60 Ampère. Dat is niet helemaal volgens het boekje, maar kan een voordeel zijn wanneer je één component hebt dat onevenredig veel stroom verbruikt. Het aantal componenten binnen de voeding is dankzij deze keuze ook opvallend laag. De voeding werkt echter prima op het high-end systeem. Qua efficiency scoort Corsair gemiddeld, qua geluidsproductie beneden gemiddeld. Al met al is dit geen voeding waarmee Corsair zich echt kan differentiëren van haar concurrenten.

Corsair TX750
Corsair werkt bij haar 750W voeding met één krachtige 12V rail, maar weet ons niet helemaal te overtuigen.

Enermax

Wat voedingen betreft is Enermax echt één van de oude rotten uit het vak. Wij gingen aan de slag met de Liberty DXX 500 Watt en Galaxy DXX 850 Watt. De eerste is een relatief standaard 500 Watt voeding met twee 12 Volt rails, maar gelukkig wel modulaire kabels. De Galaxy heeft 5 rails en als één van de weinige voedingen uit de test 6 PEG-connectors. Je zou zodoende dus in feite drie high-end videokaarten kunnen aansluiten. De Galaxy is langer dan normale voedingen. Wanneer we beide voedingen openen, blijkt dat ze bijzonder netjes ontworpen zijn; hier kan menig merk een voorbeeld aan nemen. De Galaxy heeft verder ook maar liefst 14 molex connectors en 15 SATA-connectors. Bedenk het en je kunt het op deze voeding aansluiten. Een handige extra: de Galaxy heeft een reset-knop achterop, om de PC tijdelijk de stroomvoorziening te ontnemen. Met een prijskaartje van gemiddeld 238 euro is ‘ie echter wel stevig geprijsd. In onze tests scoort de Liberty matig op het vlak van efficiëntie, de Galaxy juist bijzonder goed. Qua geluidsniveau is de Liberty iets beter dan gemiddeld, de Galaxy wat minder dan gemiddeld. Voornamelijk gezien de zeer degelijke bouw kunnen we de Enermax-voedingen zeker niet slecht noemen, maar de hoge prijzen maken ons iets minder enthousiast.

Enermax Galaxy DXX 850W
De Enermax Galaxy DXX 850 mag je niet missen wanneer je minstens 25 harddisks op je PC wil aansluiten...

FSP

Geloof het op niet, maar FSP / Fortron Source is misschien wel de grootste voedingenfabrikant ter wereld. Veel van de voedingen uit deze test zullen oorspronkelijk door FSP gemaakt zijn. Onder eigen naam brengt men ook op kleine schaal producten op de markt. Ons stuurde men de Epsilon 600W en de Everest 1010W, welke we overigens beide niet in de prijslijsten van Nederlandse online shops kunnen terugvinden. De 600W-variant heeft vaste kabels, de 1010W is modulair uitgevoerd. Van binnen lijkt FSP aardig wat wegbezuinigd te hebben; de 600W-voeding is opvallend leeg met slechts zeer beperkte koelribben (wat ons niet bevorderlijk lijkt voor de levensduur) en de 1010W is met een gewicht van 1.85 kg minstens een halve kilo lichter dan andere 1000 Watt voeding. We willen niet zo ver gaan dat zwaarder altijd beter is bij voedingen, maar toch geeft dit te denken. Daarnaast lijkt de 1010W ook creatief berekend; de vier 12V rails van de voeding leveren in totaal slechts 80 Ampère. Menig 800 Watt voeding is zodoende al krachtiger! Opvallend is ook dat bij de 600W het kabeltje van de ventilator tussen de behuizing en de koelribben was geklemd, waardoor de isolatie van de kabel bijna geheel was weggeschuurd. Toch zijn er ook positieve zaken te melden; qua efficiëntie scoren beide voedingen goed; de 1010W boven gemiddeld bij het high-end systeem en de 600W als drie na beste bij het mid-range systeem. Qua geluidsproductie zijn beide voedingen echter weer ronduit matig; ze zitten beide bij de luidruchtigste zeven voedingen van de test. Al met al zouden wij even verder kijken.

FSP Epsilon 600W
De voedingen van FSP zijn extreem efficiënt, maar ook zeer luidruchtig

Gigabyte

De Gigabyte Odin GT 800 Watt is een zeer bijzondere voeding. Als enige in deze test kun je dit exemplaar immers via USB aansluiten op de PC en dan via een software utility onder meer de voltages en temperaturen binnen de voeding, maar ook het huidige totale stroomverbruik van de PC in de gaten houden. Via diezelfde software kun je ook de draaisnelheid van de fan regelen. Een zeer unieke en handige feature waarvan je je af kunt vragen waarom nog nooit iemand eerder op die gedachte was gekomen. Een extern metertje, dat je bijvoorbeeld op je monitor kunt plaatsen, zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld ook tijdens het gamen het stroomverbruik kunt blijven volgen, wat ons betreft een groot pluspunt voor Gigabyte. Kijken we puur naar de belangrijkste taak van deze voeding, dan valt het toch weer een beetje tegen. Aangesloten op het high-end systeem is de Gigabyte Odin GT 800W erg efficiënt, maar het gemeten geluidsniveau valt ons erg tegen. De prijs van gemiddeld 148 euro is echter vriendelijk voor een 800 Watt voeding. De voeding moet het voornamelijk hebben van de handige utility en als deze je aanspreekt is het product zeker het overwegen waard

Gigabyte Odin GT 800W
De Odin GT voeding van Gigabyte kan via USB aangesloten worden op de PC, waarna je via een software-utility onder meer het stroomverbruik van je machine in de gaten kunt houden.

High Power

Via distributeur Dollarshop ontvingen we van High Power een 1200 Watt model voor het high-end systeem en een 560 Watt model voor het mid-range systeem. Met zo'n opgave van 1200 Watt lijkt dit de zwaarste voeding uit de test, maar met ‘slechts' 90 Ampère verdeeld over vier 12V rails, moet High Power toch in andere voedingen binnen de test zijn meerdere erkennen op dit vlak. De 560 Watt voeding is volledig modulair (tot aan de moederbordkabel aan toe!), de 1200 Watt is dat grotendeels. Van binnen zien beide voedingen er zeer keurig uit; op de gekozen componenten en manier van montage is niets aan te merken. De 1200 Watt voeding is overigens extra lang, iets waar je in je kast rekening mee moet houden. Een unieke feature van de 560 Watt voeding is de LCD-display achterop, waarmee je op ieder moment de huidige belasting kunt aflezen. De 1200 Watt heeft dit schermpje helaas niet. Met 6 PEG-connectors moet de 1200 Watt voorbereid zijn op zaken als Trio-SLI. Qua efficiëntie scoren beide voedingen beneden gemiddeld op de twee testsystemen. De 560 Watt voeding blijkt lekker stil, de 1200 Watt daarentegen is zeer luidruchtig onder load.

High Power HPC-560-A12C
De High Power HPC-560-A12C heeft achterop een LCD-schermpje waarop je de huidige belasting kunt aflezen.

Hiper

Hiper is één van de fabrikanten die totaal is afgestapt van modulaire aansluitingen. Volgens de fabrikant zorgde dit in de praktijk voor te veel problemen. Twee van de drie ingestuurde voedingen hebben - de 5B680 en 5K880 - hebben wel een andere unieke feature; achterop vinden we een achtpoorts USB-HUB! Een negende USB-connector geeft alleen stroom en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een mobiele telefoon op te laten. Het idee om een USB-HUB in een voeding te implementeren staat ons wel aan, op die manier heb je in ieder geval nooit meer een tekort aan aansluitingen! De voedingen zijn van binnen verder keurig afgewerkt en vallen op door de glimmende behuizing die van alle kanten is geperforeerd voor optimale airflow. Een leuke extra is dat de voedingen worden geleverd in een soort gereedschapskist, die zodra je voeding is ingebouwd altijd wel bij andere zaken van pas kan komen. De efficiëntie van de drie geteste voedingen is in alle gevallen beneden gemiddeld, het geluidsniveau is echter beter dan gemiddeld. De nieuwe Hiper-voedingen zijn op het moment van schrijven nog niet in Nederland verkrijgbaar, zodat we geen inschatting kunnen maken van de prijs/prestatie-verhouding. Al met al levert Hiper prima voedingen, die zeker door de USB-HUB het overwegen waard zijn.

Hiper Type R MK II 680W Blue
De Hiper-voedingen vallen op door felle kleuren en een geïntegreerde 8-poorts USB-HUB.

HKC

HKC is een Chinese fabrikant, die sinds kort een Europese vestiging in Nederland heeft. Zij stuurde ons vier voedingen met vermogens van respectievelijk 550, 565, 580 en 630 Watt. Wat precies het nut is van zoveel dicht bij elkaar liggende voedingen binnen het assortiment van één fabrikant, ontgaat ons. Hoe de Wattages exact berekend zijn, is ons ook een raadsel. Zo heeft de 550W één rail van 24 A, de 565W twee van 20 A, de 580W één van 30 A en de 630W weer twee van 20 A. Het houdt in alle gevallen niet over qua beschikbaar vermogen en de logica ontgaat ons volledig. Alleen de 630W uitvoering is modulair. Prijzen lopen uiteen van 32 tot 85 euro; duur is HKC dus niet, maar dat is ook wel te verklaren als we de voedingen openen. Het lijkt er op dat er echt geen component meer dan strikt noodzakelijk in de voedingen zit. Gedurende de relatief beperkte testperiode draait ons mid-range systeem probleemloos op de HKC-voedingen, al zakken de voltages wel flink in. Geen van de HKC-voedingen weet het mid-range segment keurig op 12.0 Volt of iets meer te houden. Dat is wat ons betreft geen goed voorteken qua stabiliteit. Daar komt nog eens bij dat de vier voedingen op één uitzondering na zeer slecht score qua efficiency op het mid-range systeem, het geluidsniveau erg hoog is en de 630 Watt uitvoering het zelfs klaar krijgt om 9.2 Watt te verbruiken als de PC is uitgezet (lees: het gebruik van deze voeding kost je dus hoe dan ook 20 euro per jaar). Wat ons betreft niet kopen dus...

HKC USP-7630
De 630W voeding van HKC blijft meer dan 9 Watt stroom verbruiken zodra je de PC hebt uitgeschakeld.

Huntkey

Huntkey heeft voor het scherpe bedrag van 66 euro een 650 Watt voeding die luistert naar de naam Titan. Deze is voorzien van vier 12V rails. Deze voeding is verder erg basic; verwacht geen extra features als modulaire kabels of sleeves over alle kabels. Over de prestaties kunnen we echter ook kort zijn; qua efficiëntie op het mid-range systeem eindigt Huntkey onderaan van het klassement en daarnaast is het ook nog een van de meest luidruchtige voedingen uit de test. Dat de voeding aan de binnenkant verder prima afgewerkt is, kan ons oordeel helaas niet veranderen. Iets meer investeren voor een voeding van dit kaliber blijkt een veel betere optie.

Huntkey Titan 650
71 euro voor een 650 Watt voeding bij Huntkey is niet duur, maar de prestaties zijn er ook naar.

LC Power

Van het illustere merk LC Power ontvingen we een 420 Watt voeding met slechts één 12V rail die ook nog eens slechts 20A kan leveren, zeker niet volgens de officiële ATX 2.2 standaard ontwikkeld dus. Het mid-range systeem blijft zowaar gedurende onze testperiode stabiel draaien, maar de voltages zakken direct in tot minimaal 11.77 Volt. Het houdt dus echt niet over en dit lijkt ons geen goed startpunt voor een stabiele werking. Daar komt nog eens bij dat de efficiëntie ronduit matig is, de voeding ook nog eens erg luidruchtig blijkt en aan de binnenkant komen we redelijk onderbemeten componenten tegen. De conclusie is simpel, deze voeding links laten liggen.

LC Power LC-6420
De 420W-voeding van LC Power weet het mid-range systeem maar net stabiel te houden.

Nesteq

Nesteq is een redelijk nieuw merk op de Nederlandse markt. Via hun distributeur kregen wij een tweetal exemplaren: een 450W (ECS4501) met twee 12V rails (34 A) en een 700W (ECS7001) met vier 12V rails (64 A). Beide zijn modulair van opzet. Dankzij vier PEG-connectors is de tweede voeding geschikt voor het high-end systeen, de 450W uitvoering heeft er slechts één. Aan de binnenkant zijn de voedingen niet heel bijzonder. Op het high-end systeem zit de Nesteq 700W qua efficiëntie bij de betere helft van de voedingen, maar deze voeding lijkt het eigenlijk voornamelijk lekker te doen op het mid-range systeem. Daar is het overduidelijk de meest efficiënte voeding uit de test. De 450W scoort iets beter dan gemiddeld. Qua geluidsproductie scoort de 450W opnieuw gemiddeld en de 700W wederom erg goed. Ofwel, deze voeding die eigen voor het high-end systeem was ingestuurd is uiteindelijk een prima optie voor het mid-range systeem. De prijs/prestatie-verhouding is redelijk te noemen.

Nesteq ECS7001 700W
De Nesteq ECS7001 was eigenlijk bestemd voor high-end PC's, maar blijkt juist een zeer goede keuze voor een mid-range systeem.

OCZ

OCZ stuurde ons twee voedingen van 600 Watt en 780 Watt uit respectievelijk hun GameXStream- en hun ModXStream-lijn. Beide voedingen zijn redelijk krachtig met vier 12V rails en een maximale belasting van 72A en 80A. De ModXStream is verder modulair uitgevoerd. Opvallend is dat zelfs het 780W-exemplaar slechts twee PCI-Express connectors heeft; testen op het high-end systeem zat er dus niet in. Op het mid-range systeem doen beide voedingen het qua efficiëntie iets beter dan gemiddeld, maar qua geluidsniveau zijn de OCZ-voedingen hekkensluiter. De beroemde geheugenfabrikant lijkt qua voedingen nog een inhaalslag te kunnen maken...

OCZ ModXStream 780W
De voedingen van geheugenfabrikant OCZ vallen voornamelijk op door de hoge geluidsproductie.

PC Power & Cooling

Die inhaalslag op het gebied van voedingen heeft OCZ direct al grotendeels gemaakt door de recente overname van het Amerikaanse merk PC Power & Cooling. In Europa hadden we er tot voor kort nog nooit van gehoord, maar in Amerika is het één van de bekendere merken. De insteek van PCP&C is heel simpel; het zijn voedingen zonder toeters en bellen, waarbij men er juist alles aan doet om de voeding zo stil mogelijk, maar voornamelijk ook zo stabiel mogelijk te maken. Wij gingen aan de slag met Silencer 650- en Silencer 750 Quad-exemplaren. In beide gevallen spreken we over voedingen met slechts één 12V rail, die wel veel stroom kan leveren: 49A in het geval van de 650W en 60A in het geval van de 750W. Deze laatste heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een viertal PEG-connectors en is zodoende geschikt voor SLI of Crossfire met twee high-end kaarten. Qua stabiliteit is er niets te klagen. Wat betreft geluid doen de voedingen grotendeels hun naam eer aan; ze zijn duidelijk stiller dan gemiddeld. De Silencer 610 mag zich bij het mid-range systeem tot één van de vijf meest efficiënte voedingen rekenen, de 750W scoort bij het high-end systeem juist iets onder het gemiddelde. Zeker de Silencer 610 is op zich geen gekke voeding, maar voor een vergelijkbaar bedrag koop je bij bijvoorbeeld Antec of Be Quiet een voeding die op alle vlakken vergelijkbaar scoren, maar die daarnaast ook nog eens modulair zijn.

{PHOTO|L2536-1}
De voedingen van PC Power & Cooling zetten prima prestaties neer, maar zijn helaas niet modulair.

Recom

De Recom Power Watcher 600CF zal je wellicht bekend voorkomen; deze voeding blijkt immers volledig identiek aan de hiervoor besproken High Power 560 Watt voeding. Dat betekent dat we opnieuw de zeer prettige LCD-display tegenkomen waarmee je de huidige belasting van de PC kunt aflezen. Opvallend is wel dat Recom exact dezelfde voeding classificeert als 600 Watt, terwijl High Power het zelf dus over 560 Watt heeft. Een ander verschil: als Recom uitgevoerd is de voeding gemiddeld een paar euro duurder, maar dan krijg je er wel een prettig extraatje bij: een rubberen bracket dat je tussen de voeding en de kast kunt schroeven om resonantiegeluiden te voorkomen. De prestaties van deze modulaire voeding zijn beter dan gemiddeld; de efficiëntie is okay en de voeding is ook lekker stil. Met een prijskaartje van gemiddeld 94 euro is de Recom-voeding dan wellicht wel wat duurder dan het origineel, maar nog altijd scherper geprijsd dan de 600-650 Watt voedingen van de A-merken. Zeker te overwegen dus, al kun je dan net zo goed nog iets meer geld uitsparen en het High Power origineel kopen.

Recom Power Engine 600CF
Ook Recom biedt je de mogelijkheid het huidige energieverbruik van een voeding af te lezen.

Seasonic

Seasonic is één van de weinige merken in deze test dat zelf een eigen fabrieken voor voedingen bezit. Zij deden de afgelopen jaren goede zaken met hun S12-voedingen, waarvan we in deze test de opvolger bekijken, de S12II 430W gericht op mid-range systemen. Daarnaast testten we de M12 700W die modulair is uitgevoerd en dankzij vier 12V rails en vijf PEG-connectors zijn hand niet zou moeten omdraaien voor een systeem met twee high-end videokaarten. Aan de binnenkant ziet de Seasonic erg keurig ontworpen uit; hier zie je duidelijk het hand van de meester. De prestaties van de S12II zijn prima; op het mid-range systeem is het de op twee na efficiëntste voeding, al had het geluid wel wat minder mogen zijn. De M12 700W lijkt toch een beetje onderbemeten voor ons high-end systeem; het voltage van de laagste 12V rail duikelt al naar 11.9 V en de efficiëntie is ook niet bepaald geweldig. Wel is deze voeding lekker stil, doordat er twee ventilatoren zijn die beide op zeer lage snelheid draaien. Voor beide voedingen kent deze test echter interessantere alternatieven.

Seasonic S12II 430W
De Seasonic S12II presteert prima, maar blinkt zeker niet uit.

SilverStone

Met de Strider ST1000 van 1000 Watt richt SilverStone zich duidelijk op high-end game PC's. Deze voeding heeft ondanks het feit dat hij zoveel vermogen moet kunnen leveren slechts twee 12V rails. De voeding is verder volledig modulair, tot aan de moederbord connector aan toe. Het nut van dat laatste ontgaat ons overigens een beetje; deze stekker heb je immers altijd nodig en kan net zo goed direct aan de voeding vast zitten. De prestaties zijn zowel qua efficiëntie als geluidsproductie niet beter dan gemiddeld. Met een gemiddelde prijs van 249 euro is het ook nog eens de op één na duurste voeding uit deze test. Voor een gemiddeld high-end systeem met twee videokaarten voldoen veel goedkopere voedingen vaak nog een stuk beter.

SilverStone Strider 1000W
De SilverStone Strider ST-1000 presteert niet beter dan gemiddeld en is sowieso erg duur.

Spire

Ook Spire stuurde ons een 1000 Watt voeding, met zes 12V rails van elk 20A. Een unieke feature is om middels een schakelaar op de achterkant deze rails te combineren tot één enkele. Dit klinkt dus als een serieuze voeding. Men maakt gebruik van modulaire verbindingen, maar Spire heeft daarvoor in plaats van klik-connectors degelijke schroef-connectors gebruikt, die vermoedelijk een beter contact maken. Dat klinkt goed, maar zodra we de voeding open schroeven, blijkt het niet helemaal feest; Spire gebruikt opvallend kleine koelribben voor een 1000 Watt voeding. Over de prestaties kunnen we kort zijn; de Spire SP-1000W is met afstand de minst efficiënte voeding wanneer getest met ons high-end systeem. Het stroomverbruik bij full load is 584 Watt. Ter vergelijk; de Cooler Master 1000 Watt voeding trekt met dezelfde belasting slechts 514 Watt uit het stopcontact. Hoe goedkoop de Spire voeding ook mag zijn; dit is echt eentje uit de serie ‘goedkoop is duurkoop'.

Spire RockIT 1000W
De Spire SP-1000W heeft dan wel degelijke modulaire connectors, het blijft de minst efficiënte high-end voeding uit de test.

Tagan

Van Tagan ontvingen we de TG500-U35 voeding met een opgegeven maximaal vermogen van 500 Watt. De voeding heeft echter een viertal 12V rails van elk 20A en is daardoor op papier veel krachtiger dan wat andere fabrikanten zouden classificeren als 500W. Ook Tagan heeft aparte connectors voor hun modulair systeem die er zeer degelijk uitzien. Van binnen zit de voeding verder keurig in elkaar. De prestaties zijn gemiddeld; de efficiëntie bij het mid-range systeem is iets lager dan gemiddeld en qua geluidsniveau scoort Tagan juist net iets beter dan gemiddeld. De voeding kost 104 euro. Leuke extra; de voeding wordt geleverd in een handig bewaarkistje waar je alle niet gebruikte modulaire kabels in kunt opslaan. Geen slechte voeding, maar niet de grootste uitblinker in de test.

Tagan TG500-U35
Tagans 500W is minstens net zo krachtig als veel 600Watt voedingen.

Thermaltake

Ook Thermaltake voorzag ons van twee voedingen voor enerzijds het high-end en anderzijds het mid-range systeem. De ToughPower 850 Watt is gericht op het eerste systeem en is een krachtige voeding met vier 12V rails die in totaal 96A kunnen leveren. De voeding heeft vier PEG-connectors en kan dus gebruikt worden in combinatie met twee high-end videokaarten. De voeding doet het goed; qua efficiëntie scoort Thermaltake gemiddeld, maar de geluidsproductie is in vergelijking met andere 850+ Watt voedingen relatief laag. Zeer positief aan de Thermaltake-voeding is het extreem lage lekvermogen wanneer de PC uit staat. De gemiddelde prijs van 176 euro is voor een 850 Watt voeding zeker niet laag, maar aan de andere kant ook zeker niet te hoog. De Pure Power RX 500W heeft een drietal 12V rails en twee PEG-connectors en hebben we getest op het mid-range systeem. Qua prestaties is het een middenmoter; met een gemiddelde efficiëntie en gemiddelde geluidsproductie heb je met deze PurePower bijna de ‘gemiddelde' mid-range voeding te pakken. Op dit vlak zijn er dus betere keuzes, maar de ToughPower 850 Watt is voor een high-end systeem in ieder geval één van de betere opties.

Thermaltake Toughpower Cable Management 850W
De Thermaltake ToughPower 850 is één van de beste keuze voor high-end en valt op door het zeer lage lekvermogen.

Yesico

De Silent Cool 680W dingt namens Yesico mee naar de titel voor ultieme mid-range set. Deze voeding is gebouwd volgens het één 12V railprincipe en kan daarop 56A leveren. Het is één van de weinige voedingen binnen dit segment die niet modulair is. De prestaties zijn zeker niet slecht; de voeding hoort bij de stilste tien uit de test en heeft een efficiëntie die beter dan gemiddeld is. Ook op de bouwkwaliteit van de voeding is weinig aan te merken. Op één vlak moeten we Yesico echter echt afstraffen; het stroomverbruik zodra je de PC hebt uitgeschakeld blijft nog steeds ruim 6 Watt, behalve wanneer je de aan/uit-schakelaar omzet. Andere voedingen bewijzen dat een lekvermogen van rond de 3 Watt ook prima te bewerkstelligen is. De Yesico-voeding wordt geleverd door een Duitse distributeur, maar kunnen we helaas nog niet bij de Nederlandse online shops terug vinden. Het is op zich een prima voeding, maar zou zeker niet onze eerste keus zijn.

Yesico Silent Cool 680W
De Yesico Silent Cool 680W is een prima mid-range voeding, maar helaas niet modulair.

Zalman

De laatste deelnemer aan de test is Zalman, waarvan we drie voedingen kregen: de ZM460B-APS (460W), de ZM600-HP (600W) en de ZM850-HP (850W). Die laatste twee maken intern gebruik van een heatpipe om de voor de interne componenten opgewekte hitte de loodsen naar een koelblok dat direct achter het ventilatierooster zit. Op die manier worden de voedingen volgens Zalman optimaal gekoeld en zijn ze erg stil. Die belofte maakt men bij de 850 Watt meer dan waar; dit is volgens onze tests inderdaad met afstand de stilste voeding uit het 700+ Watt segment. Bij de 600 Watt voeding komt het concept wat minder van de grond; het lijkt erop dat de fan-regeling bij deze voeding niet helemaal lekker zit, want dit exemplaar is volgens onze tests juist relatief luidruchtig. De 460 Watt voeding heeft geen heatpipe-koeling en scoort qua geluid gemiddeld. De 460W en 600W hebben we getest op het mid-range systeem en de voedingen scoren daar qua efficiëntie beter dan gemiddeld. De Zalman HM850-HP is qua efficiëntie bij het high-end systeem zeker niet slecht, maar gebruikt wel relatief veel stroom wanneer de PC is uitgezet. Deze voeding koop je voornamelijk voor het geluid.

{PHOTO|L2550-1}
Wanneer stilte de belangrijkste wens is bij een high-end systeem, is de Zalman ZM850-HP de juiste keuze.

Resultaten: Energieverbruik (Efficiency) High-end PC

Resultaten: Energieverbruik (Efficiency) Mid-range PC

Resultaten: Energieverbruik PC uit

Resultaten: Geluidsproductie Mid-range PC Full-load (10 cm.)

Conclusie

We hebben 50 voedingen de revue zien passeren, in vermogen variërend van 400 tot 1200 Watt en in prijs van 32 tot 304 euro. Ons doel was om de ideale voeding te vinden voor wat wij specificeerden als ‘het gemiddelde mid-range systeem' en ‘het gemiddelde high-end systeem'. Als we al onze testresultaten - efficiëntie, stroomverbruik bij uitstand, geluidsproductie, voltage bij full-load, etc. - meewegen dan komen we tot de volgende conlusie. Voor het mid-range systeem zijn de Be Quiet Dark Power Pro 650W en Antec NeoPower 650W wat ons betreft de grootste aanraders. Beide voedingen zijn modulair en scoren over de gehele linie zeer goed. Voor het high-end systeem komen wanneer we alles meewegen de Cooler Master Real Power M850 en Thermaltake ToughPower 850 als beste uit de test. De eerste wint duidelijk qua efficiëntie en geluidsproductie. De Thermaltake krijgt juist extra punten door het zeer lage energieverbruik wanneer de PC uit staat. Alle vier de testwinnaars krijgen een Hardware.Info Gold Award.

Naast de vier testwinnaar zijn er uiteraard ook een aantal voedingen die om andere redenen opvallen en daardoor een Silver Award in de wacht slepen. De Gigabyte Odin GT 800W blijft het overwegen waard voor overklokkers; alleen met deze voeding kun je met behulp van meegeleverde software constant het stroomverbruik en de voltages controleren. De Zalman ZM850-HP krijgt een eervolle vermelding als stilste high-end voeding. De Hiper HPU-5B680 wint als laatste een Silver Award vanwege de zeer handige 8-poorts USB-HUB.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onder dit artikel voor een uitgebreide vergelijkingstabel.

award200-gold
Antec NeoPower 650W
Be Quiet! Dark Power Pro 650W
Cooler Master Real Power M850
Thermaltake ToughPower 850W

award200-silver
Gigabyte Odin GT 800W
Hiper HPU-4M880
Zalman ZM850HP


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec NeoPower 650

Antec NeoPower 650

 • 650 W
 • Modulair
 • 57 A
Niet verkrijgbaar
Antec TruePower Quattro 850W

Antec TruePower Quattro 850W

 • 850 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
Antec TruePower Quattro 1000W

Antec TruePower Quattro 1000W

 • 1000 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
AOpen AO450-12ARMF 450W

AOpen AO450-12ARMF 450W

 • 450 W
 • 36 A
Niet verkrijgbaar
AOpen AO880-12ALN

AOpen AO880-12ALN

 • 880 W
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
AOpen AO1050-12ALN

AOpen AO1050-12ALN

 • 1000 W
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Power Pro 650W

Be quiet! Dark Power Pro 650W

 • 650 W
 • 89 %
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Straight Power E5 400W

Be quiet! Straight Power E5 400W

 • 400 W
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Super 1000W

Chieftec Super 1000W

 • 1000 W
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 90 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Turbo 750W

Chieftec Turbo 750W

 • 750 W
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Turbo 850W

Chieftec Turbo 850W

 • 850 W
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 96 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Real Power M520

Cooler Master Real Power M520

 • 520 W
 • 81 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 57 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Real Power M850

Cooler Master Real Power M850

 • 850 W
 • 85 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 64 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Real Power M1000

Cooler Master Real Power M1000

 • 1000 W
 • 85 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Corsair TX750

Corsair TX750

 • 750 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 60 A
Niet verkrijgbaar
Enermax Galaxy DXX 850W

Enermax Galaxy DXX 850W

 • 850 W
 • 85 %
 • Modulair
 • 68 A
Niet verkrijgbaar
Enermax Liberty DXX 500W

Enermax Liberty DXX 500W

 • 500 W
 • Modulair
 • 44 A
Niet verkrijgbaar
FSP Epsilon 600W

FSP Epsilon 600W

 • 600 W
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
FSP Everest 1010W

FSP Everest 1010W

 • 1010 W
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Odin GT 800W

Gigabyte Odin GT 800W

 • 800 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 86 A
Niet verkrijgbaar
High Power HPC-560-A12C

High Power HPC-560-A12C

 • 560 W
 • Modulair
 • 52 A
Niet verkrijgbaar
High Power HPC-1200-G14C

High Power HPC-1200-G14C

 • 1200 W
 • Modulair
 • 90 A
Niet verkrijgbaar
Hiper HPU-4M880

Hiper HPU-4M880

 • 880 W
 • 96 A
Niet verkrijgbaar
Hiper Type R MK II 680W Blue

Hiper Type R MK II 680W Blue

 • 680 W
 • 85 %
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
Hiper Type R MK II 880W

Hiper Type R MK II 880W

 • 880 W
 • 85 %
 • 96 A
Niet verkrijgbaar
HKC USP-5550 550W

HKC USP-5550 550W

 • 550 W
 • 75 %
 • 24 A
Niet verkrijgbaar
HKC USP-5565

HKC USP-5565

 • 565 W
 • 75 %
 • 40 A
Niet verkrijgbaar
HKC USP-5580

HKC USP-5580

 • 580 W
 • 75 %
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
HKC USP-7630

HKC USP-7630

 • 630 W
 • 80 %
 • Modulair
 • 40 A
Niet verkrijgbaar
Huntkey Titan 650

Huntkey Titan 650

 • 650 W
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
LC Power LC-6420

LC Power LC-6420

 • 420 W
 • 20 A
Niet verkrijgbaar
Nesteq ECS4501 450W

Nesteq ECS4501 450W

 • 450 W
 • Modulair
 • 34 A
Niet verkrijgbaar
Nesteq ECS7001 700W

Nesteq ECS7001 700W

 • 700 W
 • Modulair
 • 64 A
Niet verkrijgbaar
OCZ GameXStream 600W

OCZ GameXStream 600W

 • 600 W
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
OCZ ModXStream 780W

OCZ ModXStream 780W

 • 780 W
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
PC Power & Cooling Silencer 610W

PC Power & Cooling Silencer 610W

 • 610 W
 • 49 A
Niet verkrijgbaar
PC Power & Cooling Silencer 750W Quad

PC Power & Cooling Silencer 750W Quad

 • 750 W
 • 60 A
Niet verkrijgbaar
Recom Power Engine 600CF

Recom Power Engine 600CF

 • 600 W
 • Modulair
 • 52 A
Niet verkrijgbaar
Seasonic M12-700 700W

Seasonic M12-700 700W

 • 700 W
 • 85 %
 • Modulair
 • 72 A
Niet verkrijgbaar
Seasonic S12II 430W

Seasonic S12II 430W

 • 430 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
SilverStone Strider 1000W

SilverStone Strider 1000W

 • 1000 W
 • 80 %
 • Modulair
 • 70 A
Niet verkrijgbaar
Spire RockIT 1000W

Spire RockIT 1000W

 • 1000 W
 • Modulair
 • 75 A
Niet verkrijgbaar
Tagan TG500-U35

Tagan TG500-U35

 • 500 W
 • Modulair
 • 80 A
Niet verkrijgbaar
Thermaltake PurePower RX 500W

Thermaltake PurePower RX 500W

 • 500 W
 • Modulair
 • 52 A
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Toughpower Cable Management 850W

Thermaltake Toughpower Cable Management 850W

 • 850 W
 • 87 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 96 A
Niet verkrijgbaar
Yesico Silent Cool 680W

Yesico Silent Cool 680W

 • 680 W
 • 56 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM460B-APS

Zalman ZM460B-APS

 • 460 W
 • 34 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM600-HP 600W

Zalman ZM600-HP 600W

 • 600 W
 • Modulair
 • 64 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM850-HP 850W

Zalman ZM850-HP 850W

 • 850 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 64 A
Niet verkrijgbaar
0
*