13 VGA-koelers vergelijkingstest

39 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aerocool Double Power
 3. 3. Aerocool VM-103
 4. 4. Arctic Cooling Accelero S1
 5. 5. Cooler Master CoolViva Pro SE
 6. 6. Revoltec Graphic Freezer Pro
 7. 7. Thermalright HR-03GT en HR-03 Rev.A
 8. 8. Thermaltake DuOrb
 9. 9. Titan Twin Turbo
 10. 10. Zalman VF1000 LED
 11. 11. Zalman VNF100 Premium Fanless
 12. 12. Zalman Z-Machine GV1000
 13. 13. Zeroterm HC92 CU 8800
 14. 14. Testresultaten
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Écht stil zijn de meeste videokaartkoelers niet en ook als je flink wilt overklokken, kan het standaardmodel tekortschieten. Gelukkig is er een ruim aanbod vervangingskoelers. Deze zien er vaak een stuk fraaier uit en doen hun werk soms compleet geruisloos.

Voor deze test hebben we groot aantal fabrikanten gevraagd naar de ideale koelers voor midrange grafische kaarten. Geen enorme monsters dus voor de GeForce 8800 Ultra of de ATI HD 3870, maar modellen die bedoeld zijn om veelverkochte kaarten zoals de GeForce 9600 GT, 8800 GT en ATI's Radeon HD 3850 van optimale koeling te voorzien of om een zeer stille werking te garanderen. Uiteindelijk kregen we dertien verschillende koelers binnen die sterk verschillen qua afmetingen, materiaalkeuze en gewicht. Behalve actieve koelers, die standaard voorzien zijn van één of meerdere ventilatoren, bekijken we een aantal passieve modellen die - in theorie - prima zonder ventilator moeten werken.

Trends

De tijd dat een videokaartkoeler bestond uit één blok gefreesd aluminium met daarop in het midden één ventilator, lijkt definitief voorbij. Alle door ons geteste modellen maken gebruik van een relatief klein blokje koper of aluminium dat op de chip bevestigd wordt. Door middel van heatpipes is het koelblok vervolgens verbonden met een groot aantal metalen lamellen die de warmte aan de omgeving moeten overdragen. Heatpipes zijn holle buizen gevuld met een warmtegeleidende vloeistof die verdampt bij de warmtebron en weer condenseert aan de ‘koude kant' (waar zich de koelvinnen bevinden), en zo zeer efficiënt en snel warmte kunnen verplaatsen. De koelvinnen zijn op hun beurt effectief in het afgeven van warmte aan de omgeving. Doordat de vinnen erg dun zijn, hebben ze in verhouding tot hun gewicht een enorm oppervlakte, wat essentieel is voor een goede warmteoverdracht.

Koper of aluminium

Net als bij processorkoelers worden bij koelers voor videokaarten twee materialen veelvuldig gebruikt: koper en aluminium. Koper is een duurdere grondstof en wordt dan ook vooral in duurdere modellen toegepast. Qua koelingefficiency is koper duidelijk de betere van de twee. Om de warmte zo goed mogelijk bij de chip weg te halen, is het namelijk belangrijk dat het materiaal de warmte snel van de chip opneemt en binnen het koellichaam weggeleid. Deze zogenaamde thermische geleidbaarheid wordt aangegeven in W/mK, waarbij het vooral belangrijk is om te weten dat een hogere waarde betere geleiding betekent: aluminium heeft een warmtegeleidingcoëfficiënt van 238 W/mK, terwijl koper op 380 W/mK uitkomt.

In een poging goede koelresultaten te combineren met een acceptabele prijs, kiezen fabrikanten soms voor een compromis. Het grootste deel van de koeler wordt dan van aluminium gemaakt maar voor het deel dat in direct contact staat met de chip, wordt koper gebruikt.

De test

Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van een gecontroleerde opstelling waarin de grafische kaart vervangen is door een grote vermogensweerstand, die we steeds 60, 80 of 100 Watt aan warmte lieten genereren. Het voordeel van deze methode (boven het gebruik van een echte grafische kaart) is dat we zo kunnen garanderen dat alle koelers met dezelfde thermische belasting getest worden. Bovendien is op deze wijze gemakkelijk een ‘worst case scenario' te simuleren. Met andere woorden: Als een koeler het op 100 Watt goed doet, kan je er absoluut zeker van zijn dat hij elke midrange kaart adequaat kan koelen.

Uiteraard hebben we van alle koelers ook het geluidsniveau gemeten. Want goede koeling is prettig, maar als het apparaat daarbij klinkt als een opstijgend vliegtuig is dat minder fijn.

Aerocool Double Power

De Double Power van Aerocool heeft een opvallend ontwerp. Hij bestaat uit een klein koelblok met vinnen, dat direct op de chip geplaatst wordt. Vanuit dat koelblok loopt tevens een heatpipe naar buiten in de vorm van een lus, welke voorzien is van een groot aantal aluminium vinnen. De gebruikte 75 mm ventilator is door middel van de meegeleverde fancontroller gemakkelijk in te stellen. De Aerocool Double Power is voorzien van een groot aantal bevestigingsgaten, waardoor hij op vrijwel elke grafische kaart is te monteren. De fancontroller zorgt ervoor dat het apparaat zijn werking fluisterstil kan doen. Bij de laatste instelling kwam de meter niet verder dan 25.7 dB. Daarmee is het de stilste van alle geteste actieve koelers. De koelprestaties liggen daarbij helaas wel onder het gemiddelde. Door de ventilator harder te laten draaien verbeteren de prestaties, maar neemt het geluidsniveau hoorbaar toe.

Aerocool DoublePower

Aerocool DoublePower

Aerocool VM-103

De VM-103 van Aerocool tapt uit een ander vaatje dan de Double Power. Alleen het koelblok, dat in contact staat met de grafische chip, is van koper; de rest van deze koeler is opgetrokken uit aluminium. De VM-103 wordt geleverd zonder ventilator en is dan ook bedoeld voor passief gebruik. Bevestigingsmateriaal voor een optionele 80 mm ventilator wordt overigens wel meegeleverd. In de praktijk vallen de prestaties erg tegen. Zonder ventilator scoort de VM-103 het slechtst van alle koelers uit de test, en ook als we een ventilator van Cooler Master monteren, weet de VM-103 niet te overtuigen. Als passieve koeler is dit model alleen te gebruiken bij low-end kaarten. Bij een warmteafgifte van 60 Watt liep de temperatuur van onze testopstelling al op tot bijna 68 graden, en dat is érg veel. Daar staat tegenover dat de VM-103 met een verkoopprijs van zo'n 15 euro erg goedkoop is.

Aerocool VM-103

Arctic Cooling Accelero S1

Als je op zoek bent naar een VGA-koeler die sprekend lijkt op de grille van een auto, dan zit je goed met de Accelero S1 van Arctic Cooling. Deze passieve koeler heeft een koperen koelblok dat door middel van vier heatpipes met een groot frame van aluminium lamellen is verbonden. De koeler komt in zijn geheel naast de grafische kaart te hangen, wat betekent dat het je sowieso één vrij slot kost. Bovendien is het niet aan te raden om direct naast de koeler een andere kaart te plaatsen, omdat deze dan lastig zijn warmte kwijtkan. De koelprestaties van de Accelero S1 in onze testopstelling zijn buitengewoon goed: passief meten we bij 60 Watt slechts 47,2 graden Celsius, goed voor een tweede plaats overall, en dat voor een passieve koeler!

Als optie levert Arctic Cooling de ‘Accelero Turbo Module', die bestaat uit twee kleine ventilatoren die op het koellichaam kunnen worden geklikt. Hiermee daalt de temperatuur nog wat verder terwijl het geluidsniveau met 27 dB onhoorbaar laag blijft. Al met al is de Accelero S1 dus een absolute topkoeler. Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte rond de koeler vrijhoudt in je kast, zodat er voldoende airflow mogelijk is.

Arctic Accelero S1

Arctic Accelero S1

Arctic Accelero S1

Cooler Master CoolViva Pro SE

Qua ontwerp heeft de CoolViva Pro SE van Cooler Master wel wat weg van de standaardkoelers die op veel high-end kaarten gebruikt worden. Het aluminium koelbok met vinnen wordt vanaf de zijkant van koele lucht voorzien door een ventilator, die in een grote kunststof kap is ingebouwd. Een koperen plaatje met drie heatpipes zorgt ervoor dat de warme effectief van de chip naar het koelblok wordt overgebracht. Dit ontwerp forceert de lucht in één richting, wat de koeling ten goede komt. De ventilator wordt met een normale 3-pins aansluiting op het moederbord geprikt. De koelprestaties zijn bij lage belastingen prima, maar bij een hoge belasting van 100 Watt belandt de CoolVivia Pro SE in de lagere middenmoot. Helaas is de koeler niet echt stil, waardoor het wat ons betreft niet direct een aanrader is.

Cooler Master CoolViva Pro SE

Cooler Master CoolViva Pro SE

Revoltec Graphic Freezer Pro

Een blok koper dat de chip koelt, twee heatpipes, een groot lichaam van aluminium vinnen en een kunststof frame met ingebouwde 80 mm ventilator: Dat is in een notendop de Graphic Freezer Pro van Revoltek. De ventilator is voorzien van een normale 3-pins aansluiting. Het geluidsniveau is met zo'n 34 dB vrij bescheiden. De koelprestaties zijn helaas matig: in de meeste tests vinden we de Graphic Freezer Pro in de laagste regionen terug. Dat zou niet zo'n bezwaar zijn als het om een passieve koeler zou gaan, maar aangezien dat niet het geval is, lopen wij niet warm voor dit model.

Revoltec Graphic Freezer Pro

Revoltec Graphic Freezer Pro

Thermalright HR-03GT en HR-03 Rev.A

Van Thermalright ontvingen wij twee koelers die erg op elkaar lijken. Na een spelletje zoek-de-verschillen zien we dat de HR-03GT een groter koelblok heeft én twee heatpipes meer dan de kleinere HR-03 Rev.A. In beide gevallen gaat het om een passieve koeler die geheel van aluminium is gemaakt. De HR-03 koelers zijn flinke bakbeesten: zelfs zonder optionele fans ben je twee vrije slots onder je videokaart kwijt, en met een gemonteerde 92 mm ventilator ben je nóg een slot verder. Zoals verwacht scoort de grotere - en iets duurdere - HR-03 GT iets beter dan de HR-03 Rev.A. Beide koelers presteren passief redelijk, maar komen niet in de buurt van de Accelero S1 van Arctic Cooling. Eenmaal voorzien van de voor deze test meegeleverde Scythe Kama 92 mm ventilator, schieten de prestaties richting de top van het veld maar wordt het geluidsniveau met bijna 50 dB onacceptabel hoog.

Thermalright HR-03 GT
HT-03GT

Thermalright HR-03 GT
HT-03GT

Thermalright HR-03 GT
HT-03GT

Thermalright HR-03 Rev. A
HR-03 Rev. A

Thermaltake DuOrb

Thermaltake is één van de pioniers in het gebruik van vinkoelers. Ook de vrijwel geheel uit aluminium opgetrokken DuOrb voor grafische kaarten maakt gebruik van het vin-principe, waarbij een koperen koelbok als het midden van een acht staat tussen twee gebogen heatpipes met vinnen en ventilatoren. Het resultaat is een fraai ogende koeler. De koelprestaties vallen ons helaas wat tegen: de DuOrb bevindt zich steeds rond of onder het gemiddelde, terwijl het geluidsniveau met 44,4 dB ook niet bepaald laag is. We concluderen dan ook dat de DuOrb weliswaar een fraaie koeler is die in een casemod zeker niet zal misstaan, maar dat het geen hardloper is qua prestaties.

Thermaltake DuOrb VGA

Thermaltake DuOrb VGA

Titan Twin Turbo

Gezien de chroomkleurige afwerking en wilde figuren is het niet Titans doel geweest een onopvallende koeler te bouwen. Als je van tribals en blingbling houdt, dan is de Twin Turbo echt iets voor jou. Onder al dat uiterlijk vertoon gaat een koeler schuil met een koperen basisplaat en vier heatpipes. Die heatpipes zijn verbonden met een groot aantal aluminium vinnen, waarboven zich twee 70 mm ventilatoren bevinden.

De prestaties van de Titan zijn goed tot zeer goed. De niet-regelbare ventilatoren zijn vrij stil, terwijl er voldoende lucht verplaatst wordt om de grafische chip lekker koel te houden. Op het moment van schrijven waren er helaas nog geen prijzen bekend voor deze koeler.

Titan Twin Turbo

Titan Twin Turbo

Zalman VF1000 LED

Smaken verschillen, maar qua uiterlijk vinden wij de VF1000 LED van Zalman een juweeltje. De geheel uit koper vervaardigde koeler is knap compact opgebouwd. De afwerking is erg netjes en verraadt een goed oog voor detail. Het koelblok is middels vier heatsinks verbonden met een groot lamellenframe. In het midden hiervan zit een 80 mm ventilator. De VF1000 LED wordt geleverd met een fancontroller, waardoor het mogelijk is om naar keuze stille werking of optimale koeling te realiseren. Qua prestaties scoort de VF1000 redelijk, maar het is zeker geen hoogvlieger. Het fraaie ontwerp en de stille werking maken echter veel goed.

Zalman VF1000 LED

Zalman VF1000 LED

Zalman VNF100 Premium Fanless

Mooi blauw is niet lelijk moeten ze bij Zalman gedacht hebben. De VNF100 is in ieder geval behoorlijk blauw. De geheel uit alumium opgetrokken koeler doet zijn werk passief en weet daarbij helaas totaal niet te overtuigen. Bij een belasting van 80 Watt loop te temperatuur al op tot boven de 70 graden. Montagemateriaal voor een eventuele ventilator wordt niet meegeleverd, waardoor we geen ‘actieve' test hebben uitgevoerd. We moeten dus concluderen dat de koeler er weliswaar fraai uitziet maar alleen is te gebruiken bij low-end kaarten, of in een behuizing waarbij het mogelijk is om veel airflow over de koeler te realiseren.

Zalman VNF100 Premium Fanless

Zalman VNF100 Premium Fanless

Zalman Z-Machine GV1000

De Z-Machine GV1000 is een broertje van de VF1000 LED. Bij de GV1000 zou de koeling nog een tandje beter moeten zijn. Hoewel de donkerzilveren kleur anders doet vermoeden, is de koeler geheel uit koper vervaardigd wat de koelprestaties ten goede moet komen. De meegeleverde fancontroller zorgt ervoor dat het geluidsniveau is terug te draaien tot zo'n 38 dB. Fijn, want standaard is de koeler met bijna 52 dB wel erg luid. Ook wanneer de snelheid omlaag gedraaid is, blijven de prestaties erg goed waardoor de Z-Machine GV1000 een absolute aanrader is.

Zalman Z-Machine GV1000

Zalman Z-Machine GV1000

Zeroterm HC92 CU 8800

Opvallend is de HC92 CU 8800 in ieder geval. Of hij ook mooi is, mag iedereen wat ons betreft zelf bepalen. Bij deze koeler is gekozen voor een koperen basisplaat die middels vier heatpipes verbonden is met een groot aantal koperen koelvinnen. Daarboven bevindt zich in een kunststof afdek/sierframe een grote 92 mm ventilator. Helaas is het apparaat zó dik dat het drie slots in beslag neemt, wat uiteraard zonde is van de ruimte. De prestaties zijn behoorlijk, maar behoren zeker niet tot de top.

Zerotherm HC92 CU 8800

Zerotherm HC92 CU 8800

Zerotherm HC92 CU 8800

Testresultaten

In onderstaande grafieken vind je onze testresultaten:

Conclusie

Wanneer we de testresultaten bij elkaar optellen, kijken naar het geluidsniveau en ook de prijs meenemen komt één koeler er meteen als winnaar uit: de Arctic Cooling Accelero S1. Het is een uitstekende passieve koeler die - mits er voldoende airflow in de behuizing aanwezig is - uitstekende prestaties levert zonder ventilator. En dat alles voor slechts 17 euro. Met de optionele ‘ Turbo Module' ventilatoren blijft het geluidsniveau erg laag, terwijl de prestaties nog verder toenemen. Enige nadeel van de Accelero S1 is dat hij erg veel ruimte inneemt. Een goed alternatief is wat ons betreft de Z-Machine GV1000 van Zalman. Met een gemiddelde prijs van zo'n 44 euro is deze zeker niet goedkoop, maar de koelprestaties zijn prima.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht hieronder voor een uitgebreide vergelijkingstabel.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aerocool DoublePower

Aerocool DoublePower

 • Aluminium
 • 2
 • 3000 rpm
 • 180 gram
Niet verkrijgbaar
Aerocool VM-103

Aerocool VM-103

 • Koper
 • 2
 • 0 rpm
 • 176 gram
Niet verkrijgbaar
Arctic Accelero S1

Arctic Accelero S1

 • Koper/Aluminium
 • 4
 • 0 rpm
 • 274 gram
Niet verkrijgbaar
Cooler Master CoolViva Pro SE

Cooler Master CoolViva Pro SE

 • Aluminium
 • 3
 • 1800 rpm
 • 270 gram
Niet verkrijgbaar
Revoltec Graphic Freezer Pro

Revoltec Graphic Freezer Pro

 • Aluminium
 • 2
 • 2000 rpm
 • 284 gram
Niet verkrijgbaar
Thermalright HR-03 GT

Thermalright HR-03 GT

 • Aluminium
 • 6
 • 0 rpm
 • 362 gram
Niet verkrijgbaar
Thermalright HR-03 Rev. A

Thermalright HR-03 Rev. A

 • Aluminium
 • 4
 • 0 rpm
 • 306 gram
Niet verkrijgbaar
Thermaltake DuOrb VGA

Thermaltake DuOrb VGA

 • Koper
 • 2
 • 2500 rpm
 • 304 gram
Niet verkrijgbaar
Titan Twin Turbo

Titan Twin Turbo

 • Koper/Aluminium
 • 4
 • 2000 rpm
 • 374 gram
Niet verkrijgbaar
Zalman VF1000 LED

Zalman VF1000 LED

 • Koper
 • 4
 • 2500 rpm
 • 378 gram
Niet verkrijgbaar
Zalman VNF100 Premium Fanless

Zalman VNF100 Premium Fanless

 • Aluminium
 • 3
 • 0 rpm
 • 136 gram
Niet verkrijgbaar
Zalman Z-Machine GV1000

Zalman Z-Machine GV1000

 • Koper
 • 4
 • 3600 rpm
 • 390 gram
Niet verkrijgbaar
Zerotherm HC92 CU 8800

Zerotherm HC92 CU 8800

 • Koper
 • 4
 • 3300 rpm
 • 382 gram
Niet verkrijgbaar
0
*