Windows Home Server introductie

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gebruik
 3. 3. Computers & Backups
 4. 4. User accounts
 5. 5. Shared Folders
 6. 6. Server Storage
 7. 7. Settings
 8. 8. Toegang op afstand
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

De naam geeft het belangrijkste gebruiksdoel al prijs: we hebben te maken met een besturingssysteem speciaal voor thuisservers. Het concept is dat je ergens in huis een (energiezuinige) servercomputer plaatst, die een vergaarbak wordt voor backups en gedeelde bestanden. De homeserver kan tevens gebruikt worden om bestanden te delen met de buitenwereld, bijvoorbeeld om foto's beschikbaar te maken voor vrienden of familie.

Het belangrijkste waar Microsoft voor heeft gezorgd, is dat je als gebruiker eigenlijk niets van servers of ingewikkelde netwerkinstellingen af hoeft te weten. Aansluiten, aanzetten, eenmalig software installeren op alle PC's in het thuisnetwerk en je hoeft er nooit meer naar om te kijken. Het aansluiten van een Home Server is net zo makkelijk als een wasmachine! Één nadeel; Home Server is alleen beschikbaar in het Engels. Een Nederlandse versie staat (nog) niet in de planning.

Windows Server 2003

In de basis is WHS gebaseerd op Windows Server 2003. Alle hardware die werkt met deze Windows versie is automatisch ook geschikt voor Windows Home Server. Waar Server 2003 echter voor velen de naam heeft erg ingewikkeld te zijn, geldt dat absoluut niet voor Home Server. Voor wie zelf gaan installeren is dat in feite net zo simpel als Windows XP of Windows Vista: CD'tje erin, een aantal keer op volgende klikken en klaar ben je. Microsoft zorgt er zelf voor dat alle instellingen van het systeem goed komen te staan voor thuisgebruik. Na de installatie hoeft er op de Home Server zelf eigenlijk niets meer gedaan te worden. Koop je een kant en klare server, dan hoef je eigenlijk helemaal niets meer te configureren. Sterker nog; een Home Server hoeft eigenlijk niet eens een aansluiting voor een monitor te hebben, aangezien je alles vanaf een andere PC kan instellen. Je moet de server ergens een plekje in huis geven en daarna voorzien van een stroomkabel en een netwerkkabel, meer niet.

De homeserver komt in een thuisnetwerk achter de bestaande router te staan. Zolang de router de zogenaamde UPnP standaard ondersteunt (en dat is gelukkig bij vrijwel alle moderne exemplaren het geval) dan zal WHS geheel automatisch de juiste netwerkconfiguratie doorvoeren. Ook op dit vlak zijn er dus geen ingewikkelde handelingen benodigd.


De Home Server sluit je net als een normale PC aan op je router. De netwerk configuratie wordt automatisch gedaan.

Gebruik

De truc zit hem in de Home Server Connector software die eenmalig op alle PC's binnen het thuisnetwerk geïnstalleerd moet worden. Deze software wordt op een speciale CD bij de Home Server meegeleverd. De connector zorgt er automatisch voor dat alle PC's dagelijks gebackupped worden, zonder dat je je daar verder mee hoeft te bemoeien. Daarnaast kun je via de software de zogenaamde Home Server Console openen. Dit is een handig configuratiemenu, waarin je alle instellingen van de Home Server kunt bedienen.

Na het installeren van de connector software op een PC, krijg je rechts onder in de taakbalk een huis-icoontje te staan. Dit icoontje kan vijf kleuren krijgen. Groen betekent dat alles in orde is: de Home Server draait naar behoren, alle PC's zijn gebackupped en er zijn verder totaal geen problemen te melden. Een geel icoontje betekent dat er aandacht vereist is; het kan bijvoorbeeld zijn, dat een backup verkeerd is gegaan. Door met de muis op het icoontje te gaan staan zie je wat het probleem is. Een rood icoontje is foute boel; dan is er iets serieus mis en moet er direct actie ondernomen worden. Twee andere kleuren zijn blauw en grijs; het icoontje wordt blauw als de PC op dit moment bezig is met een backup, terwijl een grijs icoontje betekent dat de PC geen verbinding kan maken met de Home Server. In dat geval moet je het netwerk controleren.

Door te dubbelklikken op het icoontje, open je de Home Server Console. De gedeelde folders van de Home Server benader je door met de rechterknop op het icoontje te klikken en dan te kiezen voor ‘Shared Folders'.Het icoontje in de taakbalk van alle computers in huis geeft de status van de Home Server weer.

Home Server Console

Op de Home Server Console log je in met het server wachtwoord. Wanneer je de Home Server zelf hebt geïnstalleerd, heb je het server wachtwoord destijds moeten opgeven. Kant-en-klare Home Servers hebben vaak een standaard wachtwoord, dat je naar wens kunt aanpassen.

De Home Server Console bevat een aantal verschillende vensters, die je met duidelijke iconen bovenin kunt oproepen. Bij ‘Computers & Backup' kun je bijvoorbeeld een overzicht van alle PC's in het thuisnetwerk krijgen, terwijl je bij ‘User Accounts' moet zijn voor het configureren van gebruikers. Het meest rechtse icoon geeft aan of er problemen in het netwerk zijn. Opnieuw betekent groen dat alles ok is, geel betekent dat aandacht benodigd is en rood dat er zeer dringende problemen zijn. Achter de knop ‘Settings' helemaal rechts, zitten de belangrijkste instellingen. Met zogenaamde add-in's is er aan de Home Server Console eenvoudig functionaliteit toe te voegen.

Computers & Backups

In het Computers & Backups scherm zie je een lijst van alle PC's in het thuisnetwerk waarop de Home Server Connector software is geïnstalleerd. WHS kan van maximaal 10 PC's backups bijhouden. Wanneer een computer grijs is, betekent dit dat deze niet is ingeschakeld.  Rechts in het overzicht kunt je zien of de betreffende computer op een goede manier gebackupped is.

Wanneer je klikt op een bepaalde computer en daarna op de knop View Backups drukt, krijg je een lijst te zien van alle backups die WHS heeft gemaakt. Door op een bepaalde backup te klikken en daarna op de knop Open te drukken, open je deze backup als special Z: drive op de PC waarop je aan het werk bent. Op die manier kun je eenvoudig een ouder bestand uit een backup terugvissen. Onder Manage Backups kun je aangeven dat  WHS zelf moet bepalen hoe lang de betreffende backup bewaard moet blijven, maar je kunt ook aangeven dat een bepaalde backup altijd bewaard moet blijven. Handig als je bijvoorbeeld een kale installatie van een PC achter de hand wil houden.

Met de knop Backup Now kun je direct een nieuwe backup van een systeem starten. Met Configure Backups kun je de instellingen voor een bepaalde computer aanpassen. Zo kun je aangeven welke harde schijven in een PC wel en niet gebackupped moeten worden en of bepaalde folders bij de backups genegeerd kunnen worden. Computers die je niet meer hebt, kunnen in dit overzicht ook verwijderd worden.


Het Computers & Backups scherm in de Home Server Console toont een overzicht van alle PC's in het thuisnetwerk.


Van alle PC's kun je eenvoudig de gemaakte backups bekijken en waar nodig bestanden uit deze backups terughalen.


Voor iedere PC kun je aangeven welke schijven wel en niet gebackupped moeten worden.

Slimme backups!

De backups van Windows Home Server vinden op een slimme manier plaats: sowieso worden alleen wijzigingen doorgestuurd naar de Home Server. Ofwel; nadat eenmalig een volledige backup is gemaakt, worden alleen nieuwe bestanden over het netwerk verstuurd. Deze zogenaamd  incrementele backups zijn dus, wanneer ze op de achtergrond worden gemaakt, binnen enkele minuten gepiept. Daarnaast zorgt WHS ervoor dat identieke bestanden die op verschillende PC's binnen het netwerk staan, slechts één keer harddisk ruimte op de server in beslagnemen. Heb je dus dezelfde foto's op twee of meer PC's staan, betekent dat niet dat de server verder vol loopt. WHS bewaart automatisch backups van enkele dagen en enkele weken oud: op die manier kun je een oudere versie van een bestand of een perongeluk verwijderd bestand eenvoudig terug roepen. En helemaal prettig; bij Home Server wordt een speciale Restore CD geleverd: wanneer één van je PC's helemaal in de soep loopt, kun je hem met deze CD weer in de staat van een dag eerder terugkrijgen.

Restore CD

Is je PC helemaal in de soep gelopen? Geen nood; hiervoor wordt Windows Home Server gebundeld met een Restore CD. De PC die je wil repareren start je hier van op. Je kunt dan aangeven welke backup je wil terugzetten en Windows Home Server zorgt ervoor dat je PC weer is zoals bij de laatste backup.

Deze restore CD kun je ook voor een ander makkelijk doel gebruiken. Wanneer je een bestaande computer wil voorzien van een nieuwe, grotere harde schijf kun je beginnen met het maken van een backup. Daarna verwijder je de oude schijf en plaats je daarvoor in de plaats de nieuwe, grotere disk. Je start vervolgens op van de restore CD en zet de zojuist gemaakte backup terug op de nieuwe schijf. Op die manier kun je zonder ingewikkelde tools een bestaande Windows installatie over zetten op een nieuwe disk!

User accounts

Achter de knop User accounts vind je een overzicht van alle gebruikers die toegang hebben tot de Home Server. Je kunt hier dus bijvoorbeeld voor alle leden van het gezin een account aanmaken. Achter de knop Properties kun je per gebruiker twee belangrijke zaken configureren. Allereerst kun je aangeven of de gebruiker toegang van buitenaf mag krijgen. Zo ja is het voor de gebruiker mogelijk om via internet om de Home Server in te loggen. Verder kun je voor iedere gedeelde map op de Home Server aangeven of de betreffende gebruiker daar wel of geen toegang toe heeft. Er zijn drie opties: Full (lezen én schijven), Read (alleen lees toegang)en None. Op die manier kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de kids geen toegang krijgen tot een folder waarin je zakelijke documenten opslaat.


Voor ieder gezinslid kun je een eigen account aanmaken. Ook is het mogelijk speciale accounts aan te maken voor mensen die van buitenaf mogen inloggen.


Per gebruiker kun je aangeven welkegedeelde mappen hij of zij mag gebruiken.

Shared Folders

Gedeelde folder aanmaken kun je doen in het overzicht achter de knop Shared Folders. Een aantal mappen maakt Home Server standaard al aan: zo zijn de mappen Music, Photos en Videos voor media bestanden, de map Software  voor programma's en de map Public waar alle users toegang toe hebben. Verder wordt er automatisch voor iedere gebruiker een privé map aangemaakt. Naar wens kun je zelf mappen toevoegen. Met de knop Properties kun je de eigenschappen van een gedeelde folder opvragen. Hier kun je niet alleen aangeven welke gebruikers wel of geen rechten tot map hebben, maar ook aangeven of de map wel of niet gedupliceerd worden.

Dat laatste is een optie bij Home Servers met twee of meer harddisks. Wanneer je dupliceren voor een folder aanzet, wordt de data in die folder op twee verschillende schijven opgeslagen. Wanneer een harddisk is de Home Server crasht, weet je zodoende zeker dat de betreffende data veilig is. Dankzij de Drive extender technologie (zie verderop) kun je per folder aangeven of deze wel of niet gedupliceerd moet worden.          


De Home Server Console geeft een overzicht van alle gedeelde mappen.


Per map kun je aangeven of deze gedupliceerd moet worden. Zo ja wordt de data veilig opgeslagen op twee schijven.

Server Storage

Het vierde belangrijke scherm in de Home Server Console is Server Storage. Hier vind je een overzicht van de harddisks in je server en een overzicht van de gebruikte schijfruimte. Hier kun je zodoende eenvoudig in de gaten houden of je Home Server niet vol raakt.

Uniek binnen de Home Server software is het drive extender concept. Alle harddisks in de server worden automatisch toegevoegd aan één storage groep. In normale mensen taal; wanneer je een Home Server met twee 500 GB schijven hebt, ziet Home Server dat als één schijf van 1 Terabyte.
Wanneer de server vol dreigt te lopen kun je ofwel intern, ofwel extern (via USB of eSATA) een schijf toevoegen die ook weer wordt toegevoegd aan de bestaande groep. Ook voor het toevoegen hoef je niet fysiek in te loggen op de server; een ongebruikte schijf krijg je immers duidelijk in het Server Storage scherm te zien en kun je daarna met de Add knop toevoegen.

Nieuw sinds Home Server Power Pack 1 is de mogelijkheid om een extra harddisk niet toe te voegen aan de bestaande opslag, maar om deze te gebruiken om de Home Server zélf te backuppen. Op die manier kun je op gezette tijden de server backuppen op een externe schijf.


Op de Server Storage pagina krijg je een overzicht van alle schijven in de Home Server

Nieuwe schijven kunnen worden toegevoegd aan de bestaande opslagcapaciteit óf gebruikt worden om de Home Server zelf te backuppen.

Settings

Onder de knop Settings vind je alle belangrijke instellingen van de Home Server. Wanneer je deze in gebruik neemt is het aan te raden om dit even goed door te lopen. Daarna hoef je eigenlijk nooit meer in het settings scherm te zijn.

Onder het kopje General is het belangrijk om Windows Update aan te zetten. Daardoor ben je er zeker van dat de Home Server software altijd up-to-date is. Onder het kopje Backup kun je aangeven wanneer Home Server backups van de PC's in huis mag maken. Je kunt hier bijvoorbeels instellen dat dit alleen 's avonds tussen 18:00 en 23:00 mag gebeuren. Sinds Power Pack 1 is er zelfs de mogelijkheid dat Home Server PC's wakker maakt om ze te backuppen. Daarnaast kun je hier instellen hoeveel backups van iedere PC er bewaard moeten worden; standaard worden backups van de laatste drie dagen, drie weken en drie maanden bewaard. Let wel; om dat Home Server backups zoals eerder besproken ‘ontdubbelt' hoed je niet bang te zijn dat je hierdoor ook 9x keer de schijfruimte kwijt bent.

Een belangrijke instelling is Media Sharing. Hier kun je aangeven of Home Server moet dienen als media server voor muziek, foto's en video's. Zodra je dit aanzet kunnen alle zogenaamde mediareceivers in huis die werken via de UPnP AV of Windows Media Connect standaard rechtstreeks muziek of video afspelen vanaf de Home Server.

Onder Remote Access kun je de netwerk instellingen doen. De router configuratie gaat als het goed is vanzelf, mits je router UPnP ondersteunt. Met de knop Details kun je bekijken of de configuratie goed verloopt. Zo nee helpt Home Server je opweg bij handigmatige configuratie. Handig is de functie om een speciale domeinnaam aan te vragen, via welke weg je server altijd eenvoudig te benaderen is. Deze domeinen eindigen op homeserver.com. Je kunt dus bijvoorbeeld ‘famdevries.homerserver.com' aanvragen. Bij add-ins tenslotte kun je extra functionaliteit aan Home Server toevoegen.


Je kunt exact aangeven op welke tijdstippen de Home Server backups mag maken. Sinds Power Pack 1 kan Home Server de PC's daar zelfs voor wakkeer maken.


Home Server kan dienst doen als media server om muziek, foto's of videos te streamen naar afspeelapparaten in huis.


Via dit scherm kun je je eigen homeserver.com domein aanvragen, zodat de server altijd op een eenvoudige manier te bereiken is.


Dankzij UPnP zorgt Home Server zelf voor de juiste router instellingen.

Toegang op afstand

Als de router instellingen goed zijn verlopen en je ook een homeserver.com domein hebt ingesteld, kun je je server vanaf iedere plek op internet eenvoudig bereiken. Daarvoor surf je naar http://.homeserver.com/, waarna je kunt inloggen met één van de op de server aangemaakte gebruikersaccounts. Eenmaal ingelogd heb je de opties Computers en Shared Folders.

Bij computers kun je alle PC's in het thuisnetwerk die aanstaan direct overnemen via een extern bureaublad verbinding. Let wel; dit werkt alleen wanneer de PC's gebruik maken van Windows XP Professional of Windows Vista Business of Ultimate. Verder is het hier mogelijk om van waar dan ook op de Home Server console in te loggen.

Via Shared Folders kun je middels je webbrowser de gedeelde folders op de Home Server doorbladeren. Bestanden kun je direct downloaden. Wanneer je meer dan één bestand selecteert, pakt Home Server die direct in in een .ZIP-bestand, zodat je ze in één keer naar binnen kunt halen. Op die manier kun je dus makkelijk wanneer je ergens ander bent, toch de bestanden van thuis gebruiken.


Via een webbrowser kun je vanaf waar dan ook ter wereld inloggen op je Home Server.


Het is mogelijk om via remote access van afstand de Home Server console te bedienen.


Bestanden kunnen makkelijk van en naar de Home Server gestuurd worden.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Windows Home Server EN OEM (10-user)

Microsoft Windows Home Server EN OEM (10-user)

 • Windows Home Server
 • OEM
 • Engels
Niet verkrijgbaar
0
*