Vergelijkingstest: 19 802.11n routers

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. D-Link DIR-615
 3. 3. Draytek Vigor 2930
 4. 4. Linksys WRT160N
 5. 5. Netgear WNDR3300
 6. 6. Thomson TG585n
 7. 7. Testresultaten: WAN -> LAN / LAN -> LAN
 8. 8. Testresultaten: LAN -> WLAN (Centrino 4965agn)
 9. 9. Testresultaten: WLAN -> LAN (Centrino 4965agn)
 10. 10. Testresultaten: LAN -> WLAN (Eigen USB Adapter)
 11. 11. Testresultaten: WLAN -> LAN (Eigen USB Adapter)
 12. 12. Testresultaten: Stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Eerder dit jaar gingen we uitgebreid in op de huidige stand van zaken rondom de meest recente versie van de 802.11 standaard, ofwel ‘Wireless N'. Toen hadden we het vooral over de achtergrond en de theorie, in deze editie de praktijk.

We hebben in de afgelopen maanden een groot aantal routers getest die voldoen aan de 802.11n draft 2.0 specificatie. Ter gelegenheid van dit artikel hebben we ze alle voorzien van de laatste beschikbare firmware en onderworpen aan ons testparcours. Hierbij testen we de verbindingssnelheid over een afstand van 10 en 20 meter, in combinatie met een door de fabrikant geleverde adapter en in combinatie met een notebook voorzien van Intel's 4965agn adapter. Beide tests voerden we uit met zowel een enkele datastroom als een dubbele - in het laatste geval wordt de router niet alleen zwaarder belast, maar ook efficiënter benut, de snelheid valt vrijwel altijd hoger uit wanneer de router meer te doen heeft. Dat is niet zo gek, gezien de manier waarop 802.11n werkt met meerdere zend/ontvang-units en meerdere antennes. Helaas zijn de fabrikanten van de diverse exemplaren bepaald niet scheutig met informatie over hoeveel zend/ontvang-units ze gebruiken - zelfs het aantal antennes is niet altijd duidelijk. Soms zijn geheel geen externe antennes zichtbaar, soms zijn er wel drie antennes maar kan één allen ontvangen, etc. Dit wordt binnenkort alleen maar verwarrender, met het op de markt komen van "N"-apparaten die weliswaar compatible zijn met de bestaande apparatuur, maar door minder antennes en transceivers nooit de snelheden kunnen halen die met deze standaard worden geassocieerd, of er in ieder geval door worden beloofd. Wat het vooral zal doen is een einde maken aan de voor de leek verwarrende situatie met ‘g' en ‘n' apparaten.

Lagere prijzen

In de tabel bij dit artikel (klik op de knop specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina) zijn de testgegevens van in totaal 19 routers vermeld. Voor dit artikel bespreken we alleen de exemplaren die er, wat ons betreft, écht uitspringen. Nu 802.11n meer en meer een standaardproduct wordt, zien we dat apparaten steeds meer op elkaar gaan lijken. Niet alleen komt de firmware vaak meer dan oppervlakkig overeen, ook qua uiterlijk zijn de producten soms als twee druppels water identiek. Bijvoorbeeld de Sweex LW300 en de Eminent EM4550 - de een zwart, de ander wit, maar verder verschilt alleen het logo. Ook intern komen de apparaten flink overeen. De prestaties liggen niet heel ver uit elkaar, maar dat zal niet verwonderen - het is eerder opvallend dat er een verschil op dat vlak is.

Eveneens opvallend is de prijsdaling van 802.11n producten. De adviesprijzen zijn al ver onder de honderd euro gedaald en die trend lijkt vooralsnog door te zetten. De winkelprijs kan al zo'n zestig euro bedragen, een set met een USB-adapter is voor minder dan 100 euro verkrijgbaar. De fabrikanten die niet op prijs concurreren, moeten echt wat extra's bieden -  per slot van rekening is het aantal fabrikanten van chipsets beperkt. De meerwaarde zit ‘m in regelmatig geupdate, geoptimaliseerde firmware, degelijke constructie, extra functionaliteit, een mooi design of een hogere mate van gebruiksvriendelijkheid.

Welke adapter?

De prijzen van de adapters zijn, vergeleken met de routers, aan de hoge kant. Bedragen van 60 euro of meer zijn geen uitzondering. Zeker PC Card en PCI-adapters zijn buitenproportioneel hoog geprijsd. PC Card is eigenlijk alleen interessant voor wie een oudere laptop per se van wireless-N wil voorzien, zonder een USB-poort op te offeren. De modere seriële ExpresCard uitvoeringen zijn amper beschikbaar, waarschijnlijk mede doordat notebooks voorzien van deze optie ook al een 802.11n adapter geïntegreerd hebben. Onze ervaringen met PCI-adapters zijn niet geweldig, mogelijk ook doordat deze vrijwel zonder uitzondering de antennes achter de PC plaatsen ten opzichte van de router: niet direct de beste opstelling voor een storingsvrije verbinding. Om die reden zijn eigenlijk alleen USB adapters interessant, welke het over het algemeen ook goed doen, ondanks de beperkte omvang van de antenne. Het verdient wel altijd aanbeveling een exemplaar te kiezen met een standaard aan een verlengsnoer, of zelf een verlengkabel te regelen.

De beste optie voor notebooks is en blijft de geïntegreerde wireless-N adapter. Niet alleen zijn de routers geoptimaliseerd om goed samen te werken met Intel's 4965agn adapter (denk aan het Connects with Centrino programma), maar ook biedt de meestal rond de monitor geplaatste geïntegreerde antenne een moeilijk te verslaan voordeel.

Een van de routers die eruit springt qua functionaliteit is de D-Link DIR-615. De grote broer van deze router, de DIR-655, is aanzienlijk prijziger dan de 65 euro die deze als adviesprijs heeft. Hiervoor levert de koper wat in op het vlak van prestaties -er zij maar twee antennes - en het uiterlijk is ook tamelijk sober. De prestaties zijn nog steeds voldoende, op een afstand van 10 meter behaalden we ruim 60 Mbit/s en ook op 20 meter afstand werden de 40 Mbit/s nog ruimschoots gepasseerd. De functionaliteit die deze router in zijn prijsklasse biedt is echter het sterke punt van de DIR-615. De router is uitgebreid configureerbaar, vrijwel alle opties die de duurdere familieleden hebben, biedt de DIR-615 ook. Alleen quality of service moeten we helaas missen. De 11 jaar garantie die D-Link biedt maken dit tot een solide keuze voor wie een betaalbare router wil die tot in de puntjes geconfigureerd kan worden, zonder veel concessies te doen op het gebied van kwaliteit.

D-Link RangeBooster N 650 Router 802.11n (draft 2.0)

Draytek Vigor 2930

Van een heel ander kaliber is de Draytek Vigor 2930. Dit is eigenlijk een router bedoeld voor midden- en kleinbedrijf. Dat zie je aan de dubbeluitgevoerde WAN-poort, maar ook aan de vele extra functies zoals de mogelijkheid VLANs te configureren op de LAN-poorten. De dubbele WAN-aansluiting maakt het niet alleen mogelijk twee internetconnecties te bundelen, maar ook garandeert het dat zelfs als één verbinding wegvalt, er toch nog netwerkverkeer met de rest van de wereld kan plaatsvinden.

De Vigor wordt geleverd met een USB-adapter maar zelfs daarmee zal de prijs van ruim 280 euro voor de meeste mensen te hoog uitvallen. Dat is niets te nadele van Draytek, want wie deze router koopt, heeft een van de meest krachtige en veelzijdige routers uit dit overzicht. Wie veel netwerkverkeer moet afhandelen dient absoluut naar een apparaat uit deze klasse te kijken, voorzien van een krachtiger processor om ook bij druk verkeer de snelheid niet te laten inzakken - zelfs niet bij toepassing van encryptie en quality of service. Tel daarbij op de zeer uitgebreide firewall, VoIP en VPN-support, en je hebt een geweldige router voor wie meer wil dan alleen een beetje internetten. Voor doorsnee thuisgebruik is hij wellicht minder geschikt, ook vanwege de ontbrekende WMM ondersteuning.

DrayTek Vigor 2930n Dual WAN broadband router wireless 802.11n

Linksys WRT160N

Linksys was jarenlang synoniem voor prijzige kwaliteit, de eerste optie voor de serieuze thuisgebruiker. De WRT54G router, in vele uitvoeringen verschenen, was één van de eerste routers die zich geheel naar de hand van de gebruiker liet zetten dankzij het gebruik van een op Linux gebaseerde firmware. De homebrew firmwares die de router van veel meer functionaliteit voorzagen dan aanvankelijk voorzien maakten de router tot een zeer gewild model en hielpen Linksys, in ieder geval in Nederland, marktleider te worden. Het merk heeft een goede reputatie op het gebied van doordachte firmware en goede prestaties. Waar het tot dusver achterbleef was de huiskamervriendelijkheid van de apparaten. Niet zo vreemd, want to enige tijd geleden waren routers een product dat de huiskamer niet in hoefde te komen. Met de opkomst van consumentenelektronica voorzien van een netwerkaansluiting, draadloze VoIP telefoons, videostreamers en networked mediaspelers dringt de router de huiskamer in en dat vroeg om een andere aanpak dan het industriële design van Linksys tot dusver. De WRT160N is het eerste product dat de nieuwe ontwerpfilosofie aangeeft en het moet gezegd, het is een radicale omslag. Weg zijn de externe antennes en het stapelbare, vierkante design. In plaats daarvan een ontwerp zonder uitstekende delen, en blauw oplichtende symbolen in plaats van gewone ledlampjes, die aangeven wat de status van de router is. Op software gebied is de traditionele installatiewizard op CD uitgebreid tot een visueel netwerkbeheers-tool met de naam LELA. Alle op de router aangesloten apparaten worden hier in beeld gebracht. Hoewel de mogelijkheden nog niet heel uitgebreid zijn, is het in ieder geval een eerste stap om het lastige concept van een netwerk voor de niet-technische gebruiker inzichtelijk te maken.

Linksys Ultra RangePlus Wireless-N Broadband Router

Netgear WNDR3300

Als enige fabrikant wist Netgear ons een dual-band router te leveren in de vorm van de WNDR3300. Het zal bekend zijn dat de 2,4 GHz frequentie behoorlijk vol zit: niet alleen Wi-fi producten maken er gebruik van, maar ook DECT telefoons, babyfoons, Bluetooth, alarminstallaties, en zelfs magnetrons produceren frequenties in dit gebied. Om die reden is het prettig dat de 5 GHz frequentie ook beschikbaar is voor Wi-Fi toepassingen. Tot dusverre werd deze alleen gebruikt door de 802.11a standaard, die alleen in Amerika wijder gebruikt werd; nu ondersteunt ook 802.11n deze hogere frequentie. De natuurwetten dicteren dat een hogere frequentie meer energie vereist om dezelfde afstand te overbruggen, met andere woorden bij eenzelfde zendsterkte is de prijs voor minder storing een kortere afstand met dezelfde snelheid als we gewend zijn op 2,4 GHz. In onze test zagen we dan ook geen wezenlijk verschil tussen het gebruik van 5 Ghz of 2,4 GHz. Daar staat tegenover dat Netgear het hoe dan ook érg goed doet met deze router: hoewel het een nieuw product betrof blijft het amper achter bij de al heel wat oudere, single band WNR834B, welke we in de 2.0 versie ook testten. De WNDR3300 beschikt over maar liefst 8 interne antennes - een keur aan oplichtende LED-lampjes geeft aan welke actief zijn, wat de verder strak uitgevoerde router tot een wel erg in het oog springende verschijning maakt. Helaas is het met deze uitvoering nog niet mogelijk om tegelijk de 5 GHz en de 2,4 GHz frequentie te gebruiken - wel kan worden aangegeven op welke frequentie er op ‘N'-snelheid gewerkt moet worden en welke het houdt bij ‘G' (54 Mbit/s). De prijs van deze router is niet eens zoveel hoger dan van een single band exemplaar van hetzelfde merk, al kan bijvoorbeeld de WNR834B al voor aanzienlijk lagere prijzen dan de adviesprijs worden gevonden. Op dit moment is d meerwaarde van dual-band afhankelijk van de koper: heb je veel draadloze netwerken in de buurt, dan kan het verschil tussen storingsvrije en moeizame prestaties door de extra frequentie bepaald worden. Wie weinig storende invloeden heeft, is voordeliger uit bij een single band model.

Netgear RangeMax Dual Band Wireless N router

Thomson TG585n

Een vreemde eend in deze test is de Thomson TG585n. De reden hiervoor is dat deze router niet in de winkel wordt verkocht, maar alleen geleverd wordt in combinatie met diverse ADSL-pakketten van internet-providers. Toch hebben we deze router getest en berichten we hierover: per slot van rekening is het vrij gangbaar om een ‘multi-PC-modem' (zoals bijvoorbeeld KPN deze apparaten nogal eens wil noemen) geleverd te krijgen bij afsluiting van een ADSL-abonnement. De vraag is dan natuurlijk, hoe goed presteert zo'n apparaat en hoe verhoudt het zich tot een los aangeschaft product. Het antwoord is: verrassend goed. De prestaties bevinden zich in de middenmoot van het testveld, snelheden van boven de 40 Mbit/s en bijna 60 Mbit/s op respectievelijk 20 en 10 meter afstand zijn zonder meer haalbaar. Zoals in de tabel zichtbaar is, is de functionaliteit duidelijk beperkter dan de meeste retail-producten, maar de router is zeker niet ‘kaal' te noemen. Naast de beschikbare mogelijkheden valt de geïllustreerde interface op waarin de belangrijke functies snel zijn terug te vinden. Daar staat tegenover dat de meer geavanceerde mogelijkheden zoals het instellen van port forwarding wat verder zijn weggestopt. Een logische keuze voor een product waarmee iedereen overweg moet kunnen, maar voor de gemiddelde Hardware.Info lezer waarschijnlijk aanleiding om liever een korting te nemen en een eigen router uit te zoeken - dat zou in ieder geval ons advies zijn. Voor wie alleen een internetverbinding wil delen inclusief een degelijke wireless-N verbinding, kan dit een uitstekende en voordelige optie zijn.

Thomson TG585n

Testresultaten: WAN -> LAN / LAN -> LAN

Testresultaten: LAN -> WLAN (Centrino 4965agn)

Testresultaten: WLAN -> LAN (Centrino 4965agn)

Testresultaten: LAN -> WLAN (Eigen USB Adapter)

Testresultaten: WLAN -> LAN (Eigen USB Adapter)

Testresultaten: Stroomverbruik

Conclusie

Zoals in de grafiek te zien is, blijft Netgear de onovertroffen winnaar van de snelheidstests. Zowel de oudere WNR834B als de moderne dual-band WNDR3300 routers bevinden zich aan de top van het testveld. De WNR834B is in deze tweede versie voorzien van quality of service en laat zien hoe een goed product nog beter kan worden als een fabrikant ook na het eerste ontwerp blijft investeren: een Gold Award is de enige juiste beloning. De WNDR3300 is de eerste dual-band router die ons lab bereikte en overtuigde met snelheid en flexibiliteit. Samen met de uitstekende prestaties verdient het hiermee een Silver Award. SMC heeft met de WGBR14N nog steeds een uitstekend product, dat qua functionaliteit en mogelijkheden (inclusief geïntegreerde scanner server!) onovertroffen is in deze test - maar daar hangt een fors prijskaartje aan; desalniettemin belonen we dit goed presterende en complete product ook met een Silver Award. Linksys' nieuwe WRT160N laat zien dat de radicaal herziene designfilosofie geen nadelen met zich meebrengt voor de prestaties; al met al reden voor een Silver Award.

Kijken we naar de benchmarks in combinatie met de door de fabrikant geleverde USB-adapter blijkt Netgear wederom de snelste, op de voet gevolgd door SMC en Linksys. Eminent haalt een vierde plaats en verdient, gezien ook de goede prestaties in combinatie met Centrino, een Bronze Award. Conceptronic blijkt met de eigen adapter zeer hoge prestaties te kunnen neerzetten en ook dat is, gezien de lage adviesprijs, goed voor een Bronze Award. De D-Link DIR-615 ten slotte biedt eveneens een uitstekend prijs/prestatieverhouding en verdient hiermee een Bronze Award.

Klik op de knop Specificaties vergelijken in het productoverzicht onderaan deze pagina voor een uitgebreide vergelijkingstabel.

award200-gold
Netgear WNR834B v2

 award200-gold

 Linksys WRT160N
Netgear WNDR3300
SMC SMCWGBR14-B

 award200-gold
Conceptronic C300BRS4
D-Link DIR-615
Eminent EM4550


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Belkin N1 Vision

Belkin N1 Vision

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Belkin N Wireless Router

Belkin N Wireless Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Buffalo Wireless-N Nfiniti Router

Buffalo Wireless-N Nfiniti Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Conceptronic 300Mbps Wireless Router & Access Point

Conceptronic 300Mbps Wireless Router & Access Point

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award D-Link RangeBooster N 650 Router 802.11n (draft 2.0)

D-Link RangeBooster N 650 Router 802.11n (draft 2.0)

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
DrayTek Vigor 2930n Dual WAN broadband router wireless 802.11n

DrayTek Vigor 2930n Dual WAN broadband router wireless 802.11n

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Edimax WiFi 802.11n Broadband Router

Edimax WiFi 802.11n Broadband Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Eminent 300Mbps Wireless N router

Eminent 300Mbps Wireless N router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gigabyte Aircruiser N300 Wireless Router

Gigabyte Aircruiser N300 Wireless Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gigaset SE366 WLAN

Gigaset SE366 WLAN

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Linksys Ultra RangePlus Wireless-N Broadband Router

Linksys Ultra RangePlus Wireless-N Broadband Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Netgear RangeMax Dual Band Wireless N router

Netgear RangeMax Dual Band Wireless N router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gold Award Netgear RangeMax Next Wireless Router

Netgear RangeMax Next Wireless Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Netgear RangeMax Premium Wireless-N Gigabit Router

Netgear RangeMax Premium Wireless-N Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
OvisLink Airlive 802.11n Wireless Broadband Router

OvisLink Airlive 802.11n Wireless Broadband Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Sitecom WL-183 Wireless Network 300N Router

Sitecom WL-183 Wireless Network 300N Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award SMC Barricade N ProMax Draft 11n Wireless 4-port Gigabit Broadband Router

SMC Barricade N ProMax Draft 11n Wireless 4-port Gigabit Broadband Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Sweex Wireless Broadband Router 300Mbps 802.11n

Sweex Wireless Broadband Router 300Mbps 802.11n

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Thomson TG585n

Thomson TG585n

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Geïntegreerd ADSL-modem
Niet verkrijgbaar
0
*